Mont Blanc, Cinque Terre és Toszkána

Mont Blanc, Cinque Terre és Toszkána

10 napos kalandtúra három országban

Az Alpok legmagasabb hegyeitől a Földközi-tenger partján kereszül Toszkánáig ívelő különleges kalandnyaralásunk a Mont Blanc lábánál indul, ahol két csodálatos túrát teszünk. Az Alpok központját elhagyva a tengerpart felé vesszük az irányt és az egyedülálló szépségű Cinque Terre kis falvai közt túrázunk, hogy legvégül Toszkána hangulatos kisvárosaival ismerkedjünk. Meglátogatjuk Luccát, San Gimignanot, Montepulcianot, Pienzat hazafelé pedig Caoréban is fürdünk egyet a tengerparton.

Alapár tartalmazza

az utazást autóbusszal,a szállást kempingben, a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

a belépők árát, az étkezéseket, és az utasbiztosítást.

Hossz: 
10 nap
Szállás: 
kemping/panzió
Létszám: 
30-40 fő

Nehézség:

Gyalogtúra programunk jó kondíciót követel. Hegymászótudásra nincs szükség. Napi 4-5 órás túrázásra kell számítani, a szintkülönbség eléri a 700 – 900 métert, így a túrák gyakorlott túrázóknak ajánlottak, de sportos erőnléttel és némi kitartással mindenki számára teljesíthetőek.

Program: » Részletes program

Unesco Világörökségek az út során:

Cinque Terre

Siena 

Montepulciano

San Gimignano történelmi központja

Firenze történelmi központja

 

 

További információ

Kovács Attila
Az utazom.com tartalom felelőseként tudósítok arról, miért érdemes velünk felfedezni a hazai tájakat, messzi vidékeket. A válasz egyszerű: utazom.com - az igazi kaland innen indul!

Kapcsolódó cikkek

» 7 hely, ahol tilos meghalni - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 10
» Cinque Torri, Dolomitok - Kovács Attila, 2013. július. 11
» A világ 10 leglátogatottabb látványossága - Etédi Alexa, 2013. július. 05
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» San Gimignano, a középkori felhőkarcolók városa - Etédi Alexa, 2013. február. 18
» A Garda-tó a magasból - Kovács Attila, 2017. október. 22
» A Marmolada felülről - Kovács Attila, 2017. július. 05
» Emlék Párizsból - Kovács Attila, 2017. június. 13
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Ausztria legszebb szurdokvölgye - 1 nap
» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap
Részletes program
1. nap: Budapest, Chamonix

Délután 17.00-kor találkozunk a Hősök terén a Műcsarnök mögötti parkolóban, 17.30-kor. Megkezdjük utazásunk Szlovénián és Olaszországon át Franciaország felé, ahova a délelőtti órákban érkezünk.

2. nap: Chamonix, Lac Blanc (2352m)

Délelőtt folyamán érkezünk az Alpok fővárosaként is gyakran emlegetett francia településre, ahol felállítjuk sátraink. Némi pihenő után elindulunk egy kisebb bemelegítő túrára. Les Prazból felvonózunk a La Flégere állomáshoz, 2396 méterre, hogy innen már gyalogosan túrázzunk tovább. Kezdetben széles úton haladunk, majd az ösvényünk fokozatosan kezd nehezedni ám a csodás panoráma a Chamonix-völgyre és a Mont Blancra feledteti velünk a kisebb kaptatók okozta fáradalmakat. Miután megérkezünk a  Lac Blanc tavacskáihoz elfogyasztjuk szendvicseinket és élvezzük a hely adta varázslatos panorámát. Visszafelé a már jól megismert úton haladunk. Kempingünkben az esti órákban érkezünk vissza.
(Menetidő: 3-4 óra, szint: 500méter fel/le.)

3. nap: Chamonix, fakultatív siklóernyőzés majd túra Brevantra, Lac Cornu hágó, délután pedig kirándulás a Mer de Glace gleccserhez (2276m)

Ma a korán kelő bátrak életük egyik meghatározó élményét élhetik át. Fakultatív siklóernyőzésen vehetünk részt, tapasztalt tandempilóták irányításával. A szelek szárnyán a hófedte csúcsok között repülve felülről szemlélhetjük meg a csodálatos Chamonix-völgyet! A csapat többi tagja kora délelőtt csatlakozik a siklóernyősöhöz, közös túrára indulva a Brevant csúcsára. A mai terhelésünket megkönnyítve ma is igénybe vesszük a felvonó segítségét ezzel 750 méter szintet megspórolva. Túránk kiindulópontjáról pompásan látszik a Mont Blanc 4810 méteres hófödte csúcsa. Túraösvényünk fokozatosan emelkedik, közben pedig egyre jobban elvarázsol bennünket. A sziklásabb részeken kis szerencsével könnyen felfedezhetünk hegyi zergéket, miközben a szemközti hegyvonulatokban gyönyörködünk. A Lac Cornu hágót (2414m) elérése után megpillantjuk k az egyik legszebb alpesi hegyi tavat.A hágó felett emelkedő csúcson elidőzünk illetve elfogyasztjuk az ebédre hozott szendvicseinket. Visszafelé a már jól ismert útvonalon haladunk. Délután Chamonixban teszünk egy sétát a vasútállomásig, ahonnan fogaskerekű kisvonattal utazunk Montenversbe. Innen gyalogosan közelítjük meg a Mer de Glace jégfolyamot, ahová be is ereszkedünk: a gleccserben kialakított alagutakon át fedezzük fel a belsejét. Lélegzetelállító élményben lesz részünk! Innen térünk vissza szállásunkra. 
(Menetidő: 5-6 óra, szint: 600 méter fel/le.)

4. nap: Chamonix, Aguilles du Midi, Argentiere-gleccser

Ma újabb túrára indulunk a Midi csúcsára. Egy hatalmas felvonó repít majd minket a Európa legmagasabb kilátójába. A Mont Blanc szinte karnyújtásnyira van tőlünk. A 3800 méteres magasságből a lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé. Innen visszatérünk Chamonixba és kisvasúttal Argentierebe utazunk, ahonnan felvonóval majd egy látványos ösvényen közelítjük meg az Argentiere gleccsert. Innen egy kilátópontra utazhatunk tovább felvonóval, ahonnan nem csak Franciaország, hanem a közeli Svájc hegyei is megtekinthetők. Erről a pontról kétféleképpen is hazajuthatunk: vagy visszatérünk Chamonixba kisvasúttal, hogy elfogyasszunk a fondue-t vagy egy hat kilométeres délutáni túrával gyalogolunk vissza szálláshelyünkre.

5. nap: Chamonix, Levanto, városnézés, strandolás

Reggeli sátorbontás után indulunk a Mont Blanc alagúton keresztül a Ligur-tenger felé. Aprócska kempingünk a Cinque Terre mellett található Levanto kisvárosában. A délutáni órákat már a tengerparton töltjük, ahol kipihenjük az előző napok fáradalmait. Este érdemes betérni valamelyik trattoriába, hogy egy hamisíthatatlan pizzát elfogyasszunk.

6. nap: Cinque Terre, Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Monterosso al Mare

A kempingből gyalogosan indulunk a vasútállomásra, hogy Riommaggiore kicsiny falvacskájába utazzunk. Gyalogtúránkat innen indítjuk, majd rálépünk a La Via dell’Amore, azaz a Szerelmesek ösvényére. Az azúrkék tenger fölött sétálunk, jobbra hatalmas sziklafalak törnek az ég felé, míg balra óriási kaktuszok és virágok nyúlnak az ösvényre, előttünk pedig a sziklákra épített kis falvacskák színesítik a tájat. Minden kis falvacskában megállunk fényképezni, nézelődni, felfrissülni. A Cinque Terre gyöngyszemének tartott Vernazza településén állunk meg ebédelni és strandolni, majd tovább indulunk Monterosso al Mare-ba. Itt újabb strandolás vár minket- a túra után jól esik majd a megmártózás. A falucskában nem csak fürdeni érdemes hanem beülhetünk egy hangulatos étterembe, majd vonattal hazatérünk Levantoba.
(Menetidő: 5-6 óra, táv: 12kilométer, szintkülönbség: 450méter fel/le.)

7. nap: Levanto, San Gimignano Siena, Castiglione di Lago

Fájó szívvel búcsút veszünk a Ligur-tengertől, hogy a Toszkán dombok bűvöletébe kerüljünk. Pár órás buszozást követően Lucca  világhírű, városfallal körbevett középkori óvárosában kalandozzunk, amit szabad program keretében fedezhetünk fel. Érdemes a Guinigi-tornyot felkeresni, melynek tetején magyaltölgyfák magasodnak, amivel a város jelképnek számít. Innen a fő utcán sétálva könnyű szerrel elérhetjük a San Martino székesegyházat, amit szintén érdemes szemügyre venni. Innen másfél óra alatt érünk Toszkána még szebb tájait, hogy aztán megállva a  tornyok városában San Gimignanoban tölthessünk egy kis időt. A kis dombra épült várost körülölelő középkori városfal a mai napig épségben áll, számtalan lakótornya közül 13 a mai napig büszkén magasodik a házacskák fölé. San Gimignano történelmi óvárosát teljes egészében az UNESCO Világörökség részének nyilvánították. A délután további részében Sienát fedezzük fel: sétálunk az ódon hangulatú kis sikátorok között, bejárjuk a híres Il Campot és megcsodáljuk a Dóm épületét. A Trasimeno tó partján található kempingünkbe az esti órákban érkezünk meg.

8. nap:Castiglione di Lago, Abbazida San Galgano, Pienza, Montepulciano, Castiglione di Lago

Ma a napsütötte Toszkána legszebb tájain kalandozunk: meglátogatjuk a vidék egyik legszebb romantikus kolostorromját, Abbazida San Galganot, majd a festői Pienzába utazunk. A dombtetőre épült városka gyönyörű utcáinak meglátogatása után irány a leghíresebb toszkán városok egyike: Montepulciano. A lenyűgözően szép város felfedezésével töltjük a nap további részét, egy kiadós toszkán ebéd kíséretében. Innen utazunk vissza szállásunkra.

 
9. nap: Castiglione di Lago, Firenze, Caorle

Ezen a napon a csapat Firenzébe látogathat. Közvetlen a belvárosban tesz le vonat, így könnyen gyalogszerrel bejárható az összes nevezettesség. Az Arno folyó két partján elterülő, sokáig a Mediciek kezében levő város számtalan látnivalót kínál számunkra. Firenze történelmi belvárosát 1982-ben az UNESCO Világörökség részének nyilvánították. Innen 3 és fél órát utazunk az Adria egyik gyönyörű üdülőhelye felé. Caorle-ben szállunk ma meg, egy saját, homokos stranddal rendelkező kempingben. Aki szeretne, a csoporttal eljöhet megnézni a festői, színes házakból álló kisvárost, de ha csak a strandon pihenne, arra is van lehetőség.

10. nap: Caorle, Budapest

A reggeli sátorbontás és egy délelőtti strandolás után megkezdjük hazautazásunkat Magyarország felé. Az élményekkel és kalandokkal teli kalandnyaralásunkat, ami az Alpok 4000 méter fölé magasodó hegyeitől kezdődött, majd az égszínkék tengernél folytatódott és legvégül a Toszkán domboknál fejeződött be remélhetőleg örökre a szívünkbe zárjuk. Budapestre a késő esti órákban érkezünk.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

az utazást autóbusszal,a szállást kempingben, a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

a belépők árát, az étkezéseket, és az utasbiztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

Felvonók:

Chamonix card: 54 euró, az össze felvonóra és kisvonatra érvényes
Cinque Terre: Nemzeti Park -Kártya (parkbelépő+1 napos vonatjegy): 10 euró

 

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
60 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
200 - 300 Euro/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami az aznapi túrákra nem szükséges), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), lehetőleg vízálló túrabakancs, kamásli, sapka, túraöltözet, esőruha, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak, valamint a túrabotnak! Célszerű kétrétegű iglu sátrat hozni, derékaljat, valamit hálózsákot. Ezen kívül műanyag evőeszköz, kis gázfőző edénnyel, pohár, étkészlet valamit némi tartós élelem szükséges.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Szállás: 

Az utazás során szállásunk kempingekben és felár ellenében vendégházakban lesz. A vendégház szállás igényt kérjük jelentkezéskor jelezze irodánknak! Kempingjeink jól felszereltek: hideg-melegvizes zuhany (némely kempingben a melegvízes tusolóért 0,5-1 eurót kell fizetni), mosdó, többnyire angol wc, gyakran bár vagy kis étterem is található, a bevásárlást pedig vagy a kempingben levő kisebb élelmiszerboltban, vagy a közeli szupermarketben lehet elintézni. Gázfőző készüléket, a főzéshez néhány edényt lehetőleg hozzatok magatokkal. Javasoljuk, hogy kalandtúráinkra iglu-sátrat hozzatok magatokkal. Ezeket könnyen és sokkal gyorsabban fel lehet állítani még a legkeményebb talajú kempingek esetén is, továbbá jobban ellenállnak az esetleges csapadéknak, erősebb szélnek, mint a régebbi, hagyományos típusú sátrak. A mobiltelefon és videó kamera akkumulátorok töltése a kempingek mosdójában lehetséges. Értéktárgyaitokat soha ne hagyjátok a kempingben.
Kempingjeink a következő városokban lesznek: Chamonix, Levanto és Castiglione di Lago valamint Caorle

Étkezés: 
Javasolt az élelmiszer egy kis részét itthonról vinni, ugyanakkor pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására gyakran lesz lehetőség szupermarketekben, reggelre friss bagett, kenyér a kempingekben található kis élelmiszerboltokban rendelhető. A helyi specialitások kipróbálása végett pedig javasoljuk, hogy néha üljetek be a városokban egy-egy olcsóbb étterembe. Amit itthonról érdemes vinni: készételkonzervek, levesporok, zacskós tésztaételek, müzliszelet, rizs, egyéb konzervek: hal-, májkrém-, zöldborsó-, kukoricakonzerv, szárazkolbász, pezsgőtabletták.
Időjárás: 
A hegyvidéki területeken az időjárás napközben általában 25C körüli a hőmérséklet, igen erősen tűz a nap, de napnyugta után hirtelen hűvös lesz, hajnalban derült idő esetén akár 3-8 fokra (!) is lehűlhet a levegő, ezért alváshoz jól zárható hálózsák, melegítő és pulóver ajánlott. Napközben egy váratlan, erős zápor bármikor előfordulhat. Az időjárás mediterrán, nyáron csapadék ritkán fordul elő, napközben meleg van, 30 fok körüli hőmérséklettel és gyakran verőfényes napsütéssel. Az esték is többnyire melegek, főleg a városokban, ahol legfeljebb egy könnyebb pulóverre lehet szükség.
Csomagolás: 
Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják.A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.
Vízum: 
Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Egészségügyi tudnivalók: 
Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.3
8 értékelés alapján
Szervezés értékelése
4.6
Program értékelése
4.4
Szállás értékelése
3.6
Túravezetők értékelése
4.8
Utazás értékelése
4.2
Mont Blanc, Cinque Terre és Toszkána
4.2
Mindhárom túravezető remek srác! Attila nagyon jó szervező volt. A programról annyit, hogy talán több Mont-Blanc napot tennék bele. A hőség miatt javasolnám, hogy ez az út jobb lenne szeptemberben vagy májusban. Egyébként nagyon jó volt minden. A busz is kényelmes volt.
4.6
Nem mindig ragaszkodnék a központtól legtávolabbi kempinghez, mert az a legolcsóbb. Néhány euróval több részvételi díj szerintem senkit sem vágnak földhöz, és az iroda versenyképességét sem csökkentené. Ugyanakkor az esti városnézést, bevásárlást, esetleges tengeri fürdőzést, étkezést megkönnyítené, ha a fáradt túrázónak nem kéne oda-vissza a centrumba letekerni vagy 4 km-t. Mondókám a Ligur tenger menti kempingre vonatkozik.
Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem a kiváló buszülőhely beosztást, amelyet az iroda ígéretének megfelelően az idén immár másodszor teljesít!
Köszönjük a felejthetetlen élményeket!
4.4
A Szállás oszlopban csak azért adtam "elfogadható" értékelést, mert a sátor, camping, közös zuhanyozók nem tartoznak a kedvenceim közé, de természetesen ennek tudatában vállaltam az utat és a rengeteg feledhetetlen élmény elnyomta ezt az egyetlen apróságot. Köszönöm!
4.2
Először is: végig biztonságban éreztem magam, a túravezetők és a sofőrök is felkészültek és készségesek voltak. Ezt nagyra értékelem, és ezúton is köszönöm!
A program első fele sokkal jobban tetszett, lendületesebb, gördülékenyebb volt. A toszkán városnézések néhol túl hosszúra nyúltak, a szabad programok helyett jobban élveztem volna egy-egy nevezetesség tüzetesebb megtekintését, szakszerű vezetéssel. (persze azt is tudom, hogy nem idegenvezetők, hanem túravezetők voltak a srácok...) Továbbá az épített látnivalók helyett Toszkána természeti kincseit is szívesebben felfedeztem volna. De ez persz szubjektív vélemény, és már csak utólag gondolom mindezt, hiszen túrán pontosan azt kaptuk, ami a programban le volt írva. Cinque terre pl szuper volt, ott éreztem ideálisnak az egyensúlyat a városnézés és az aktív pihenés között.
Összességében tetszett az út, máskor is szívesen megyek az Utazom csapatával.
4.2
Nagyon jól éreztem magam ezen az úton is, csodás helyeken (-hegyeken) jártunk ismét. Egy kicsivel több túrázás még jó lett volna a programban és természetesen még maradtam volna pár napot.
A túravezetéssel kapcsolatban megjegyezném, hogy véleményem szerint Péter túravezetőnek az utasokkal való kommunikáció terén erősítésre van szüksége. (Valamint eddig sem felejtettem volna el Szécsi Pál nagy slágerének jellegzetes részletét: a viharként tombol már a messzi távol-t, de ezek után már biztosan nem fogom... :-))
4.2
Bár semmi nem volt meglepetés, minden korrektul előre ismertetve volt, mégis így utólag illetve közben azt gondoltam, hogy kevesebb városlátogatás és több hegyi program illetve aktívkodás nekem személyesen jobban esett volna - de amúgy minden teljesen kiszámítható, biztonságos és korrekt volt! Köszönet érte!
4.4
Túravezetőnk, Attila első pillanattól az utolsóig nagyszerűen helytállt. Mindig kedves, energikus és határozott volt. És végtelenül türelmes. A programok jól szervezettek voltak, mindig megfelelő mértékű szabadidőt biztosítottak számunkra. Ami hátrány talán, hogy a kempingek kicsit messze voltak a központoktól, de ezt leszámítva nem lehet szavunk panaszra. A busztársaság is nagyon korrekt volt.
4.4
Az Attila és az András nagyon jó fejek voltak, és köszönet a munkájukért! Rájöttem, van még mit edzenem magamon, mert a hegycsúcsok még várnak rám!:))
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!