pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
találat
Főoldal EurópaRománia

Románia repülőjegy 51.200 Ft/főtől - Bukarest (oda-vissza)

Részletes találati lista

Középkori templomok útja

Nagyszabású program köti össze Szabolcs-Szatmár-Bereg, Kárpátalja és a romániai Szatmár megye középkori templomait.

Még  2009-ben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács együttműködésében, „Középkori templomok útja” címen született meg az a tematikus útvonal, amely egy, a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket.

A Középkori templomok útja egy komplex hosszú távú fejlesztési program, amely több ütemből épül fel. Ez a tematikus útvonal hivatott bemutatni a valaha egy történeti régiót alkotó, Északkelet- Magyarország, Kárpátalja, valamint a Partium középkori egyházi örökség

Az útvonal területileg a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg, a romániai Szatmár és az ukrajnai Kárpátalja megyén halad keresztül, amelyet behálózzák közös történelmi gyökerek. Kárpátalja középkori templomai jelentik a nyugati kereszténység keleti határvonalát, itt...

Olvasson tovább! >>>

Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa!

Itt a jó idő, és ezzel együtt ránk talál a vágy, hogy felfedezzük a világot – persze, az álmoknak azért határt szab a pénztárcánk. Hová utazzunk hát, ha nem akarunk csődbe jutni?

Bukarest, Románia:

 
 
Az első helyezett Bukarest, ahol már 78,5 lejből is jól ellehetünk egy napot. Igaz, a román főváros olyan, mintha Párizs kistestvére volna, nem elég jó a marketingje, tehát nem az a tipikus turistacsapda. Ottjártunkkor ne hagyjuk ki a Parlamentet, a Falumúzeumot és az építészeti remek templomokat se, és látogassuk meg az Athenaeumot is – a koncertek otthonát a legszebb bukaresti épületként tartják számon.

Szófia, Bulgária:

...

Olvasson tovább! >>>

Székelyföld félreeső 'szegelete': Erdővidék

Részlet, Sütő István: A bútorfestő és fafaragó Sütő család, című könyvéből.

"Habár szerény művemnek nem Erdővidék ismertetése a célja, mégsem tehetem meg, hogy ne szóljak röviden arról a tájról mely keretül szolgált történetünkhöz, s melyet annyi szépséggel ruházott fel a Teremtő.
Erdővidék a Székelyföld egy zárt, félreeső szeglete, mely ugyanakkor rengeteg látnivalót és élményt kínál az idelátogatónak. Körös-körül dombok és hegyek övezik kicsi medencénket: a Dél Hargita, a Baróti hegyek, a Rika hegység. Ma Kovászna megye észak-nyugati részét alkotja, de hajdanán két székre is futotta Erdővidékből. Ezek Miklósvárszék és Bardocfiuszék voltak.
A vidék nevét adó erdőkből még ma is van jócskán, szállást biztosítva a barnamedvének, vaddisznónak, őznek, farkasnak, hiúznak, s egyéb vadaknak. A dombok között csobogó kisebb-nagyobb patakocskák rákot, pisztrángot, s más halakat éltetnek. Egyetlen erdővidéki falu határát sem látogathatjuk meg úgy, hogy ámulatba ne...

Olvasson tovább! >>>

Ady Endrén jártunk

Hazánk határain túl számos érdekesség, nevezetes hely található. A magyar-román határtól alig pár km-re található Érmindszent leghíresebb épületét szeretnénk most bemutatni.

Érmindszent, Ady Endre szülőfaluja, a Szilágyság nyugati peremén, az érmelléki síkságon terül el, Nagykárolytól pár kilométerre. A falut az országútról letérve egy kis jóindulattal hepehupásnak mondható keskeny aszfaltúton érjük el. Amerre a szem ellát, sík vidék körülöttünk, csak a telefonpóznák szabályos sorfala töri meg a táj egyhangúságát. A faluba érve úgy érezzük, visszacsöppentünk a 19-20. század fordulójára.

Ady így ír szülőfalujáról A csárda elégiája című novellájában: „…az emberek ma is úgy élnek, mint hatszáz esztendő előtt. Hiába jött a jobbágyfelszabadítás, a vonat, a szóröpítődrót, Amerika, […] ezek a falvak nem is csodálkoznának ha hatszáz év előtt élnének újra.”

A költő szülőháza a 19. század második felében épült a vidékre jellemző népi építészeti...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!