pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Erdély térkép
Erdély cikkek

» Húsvéti utazások
» Erdélyi Utazások - Körutazások Erdélyben - Székelyföld Látnivalói
» Buszos körutazások Erdélyben
találat
Főoldal EurópaErdély

Erdély repülőjegy 106.900 Ft/főtől - Kolozsvár (oda-vissza)

Részletes találati lista

Európa legveszélyeztetettebb műemlékei

Júniusban derül ki, hogy az erdélyi Verespatak és környéke bekerül-e Európa leginkább veszélyeztetett örökségei közé.

Az európai örökségvédelemmel foglalkozó Europa Nostra szervezet kiválasztott 14 történelmi jelentőségű épületet, amelyek közül kerül majd ki a földrész 7 legveszélyeztetettebb műemléke. 40 jelölés közül választotta ki a most megnevezett tizenhetet egy nemzetközi szakértői zsűri. A végső, hét nevet tartalmazó listát június 16-án hozzák nyilvánosságra az Europa Nostra 50. jubileumi kongresszusán.

A hét kiválasztott örökségi helyszín megmentése érdekében az év végéig akciótervet dolgoznak ki a projektet támogató Európai Beruházási Bank bevonásával.Az alábbi 14 helyszín közül választanak ki hetet júniusban Athénban:

Durres, Albánia – római amfiteátrum

A világ számára csak az 1960-as évek óta ismert építmény jövője szempontjából meghatározó, hogy sikerül-e a műemléket integrálni a város szövetébe.

Durres

Aragatsotn...

Olvasson tovább! >>>

A Radnai-havasok: a Kárpátok ismeretlen vadonja

Az Erdélyi Kárpátok egyik legérintetlenebb vadonja a Nagy Pietrosszal koronázott Radnai-havasok.

Könnyel elérhető, több napos gerinctúrákkal kecsegtető csodavilág a Kárpátok eme eldugott szeglete. A linken egy nagyon hasznos weboldalt, túra és felszerelésajánlót és más Kárpáti hegységek részletes bemutatását találod. Olvass tovább...

Itt történt ez végül szerencsés kimenetelű kaland.Ha a történet egy bulvármagazin hasábjain szerepelne, akkor a rövid szereplőbemutatás után- adott néhány mindenre elszánt, magabiztos hegyjáró ember, akik egyike úgy olvassa a völgyek kusza vonalait, mint jósnő a tenyér redőit, hiszen a környéken élt évtizedeken keresztül. Ha a fodrászatban unatkozó kismamák számára nagy példányszámban nyomtatott szaksajtó szövegezné meg ezt az estet, biztosan az...

Olvasson tovább! >>>

Székelyföld félreeső 'szegelete': Erdővidék

Részlet, Sütő István: A bútorfestő és fafaragó Sütő család, című könyvéből.

"Habár szerény művemnek nem Erdővidék ismertetése a célja, mégsem tehetem meg, hogy ne szóljak röviden arról a tájról mely keretül szolgált történetünkhöz, s melyet annyi szépséggel ruházott fel a Teremtő.
Erdővidék a Székelyföld egy zárt, félreeső szeglete, mely ugyanakkor rengeteg látnivalót és élményt kínál az idelátogatónak. Körös-körül dombok és hegyek övezik kicsi medencénket: a Dél Hargita, a Baróti hegyek, a Rika hegység. Ma Kovászna megye észak-nyugati részét alkotja, de hajdanán két székre is futotta Erdővidékből. Ezek Miklósvárszék és Bardocfiuszék voltak.
A vidék nevét adó erdőkből még ma is van jócskán, szállást biztosítva a barnamedvének, vaddisznónak, őznek, farkasnak, hiúznak, s egyéb vadaknak. A dombok között csobogó kisebb-nagyobb patakocskák rákot, pisztrángot, s más halakat éltetnek. Egyetlen erdővidéki falu határát sem látogathatjuk meg úgy, hogy ámulatba ne...

Olvasson tovább! >>>

Ady Endrén jártunk

Hazánk határain túl számos érdekesség, nevezetes hely található. A magyar-román határtól alig pár km-re található Érmindszent leghíresebb épületét szeretnénk most bemutatni.

Érmindszent, Ady Endre szülőfaluja, a Szilágyság nyugati peremén, az érmelléki síkságon terül el, Nagykárolytól pár kilométerre. A falut az országútról letérve egy kis jóindulattal hepehupásnak mondható keskeny aszfaltúton érjük el. Amerre a szem ellát, sík vidék körülöttünk, csak a telefonpóznák szabályos sorfala töri meg a táj egyhangúságát. A faluba érve úgy érezzük, visszacsöppentünk a 19-20. század fordulójára.

Ady így ír szülőfalujáról A csárda elégiája című novellájában: „…az emberek ma is úgy élnek, mint hatszáz esztendő előtt. Hiába jött a jobbágyfelszabadítás, a vonat, a szóröpítődrót, Amerika, […] ezek a falvak nem is csodálkoznának ha hatszáz év előtt élnének újra.”

A költő szülőháza a 19. század második felében épült a vidékre jellemző népi építészeti...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!