Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Erdélyi utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

Az erdélyi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az Erdélyről szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, az erdélyiek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait.

Az évszázadokon keresztül Magyarország részét képező Erdély csak a XX. század eleje óta tartozik Romániához, így a magyar emberek számára Erdély rendkívül fontos úti cél. Egyrészt rengetegen származnak Erdély területéről, de akik nem családilag kötődnek Erdélyhez, azok számára is lenyűgöző, vadregényes és szívet melengető desztináció. A magyar ember Erdélybe hazatér. A festői havasok, az érintetlen természet, az ősi magyar (és szász) kultúra jelenléte, az autentikus gasztronómia, a gyönyörű kisvárosok, és a számtalan UNESCO Világörökség egyaránt izgalmas programot jelentenek, nem véletlen, hogy Erdélyt az utóbbi időben a nyugat-európai turizmus is felfedezte magának, mely talán köszönhető annak is, hogy ide még az angol királyi család is szívesen tér „haza”.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre az Erdélybe utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Erdélybe (Romániába) a magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy érvényes, új típusú személyazonosító igazolvánnyal léphetnek be (vízum nem kell). A régi típusú személyigazolvánnyal vagy ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal nem lehet Románia területére belépni, vagy onnan kiutazni. 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a Román Bevándorlási Hatóságtól (ORI) egy egységes EU-s okmányt, a regisztrációs igazolást kell kérni. További információk a Konzuli Szolgálat – Románia című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok:
Románia – így Erdély – hivatalos fizetőeszköze a román lej (GEL), legkönnyebben az az eurót és az US dollárt váltják, kizárólag váltóirodákban érdemes pénzt váltani, az utcai pénzváltástól tartózkodjunk. ATM-ek és bankkártya elfogadó helyek elsősorban a nagyobb városokban, bevásárlóközpontokban és repülőtereken vannak! Vámeljárás az EU tagországain belül nem kapcsolódik a nem kereskedelmi jellegű árukivitelhez, illetve árubehozatalhoz. Bizonyos termékek – háziállatok, vadászfegyver, alkohol és dohány termékek, illetve a kábítószer-tartalmú gyógyszerek – azonban speciális engedélyhez kötöttek.

Időeltolódás: Hazánkhoz képest Erdélyben az időeltolódás +1 óra.

Elektromos hálózat és áramellátás: Erdélyben a hálózati feszültség 220 V/50 Hz, áramkimaradások orkán erejű szél esetében előfordulhatnak.

Általános időjárási viszonyok: Az Erdélyi- medence és a Kárpátok között jelentős éghajlati különbségek vannak; előbbi mérsékelt kontinentális, meleg nyarakkal és hideg telekkel, tavasszal és ősszel pedig jelentős hőingadozások jellemzők. A Kárpátokban hegyvidéki éghajlat uralkodik. A nyarak rövidek és hűvösek, a tél hosszú, hideg és zord. A havasokban (Fogaras, Hargita) április-májusig hó van, ami a téli sportoknak kedvező. A hegyközi medencék – Gyergyó, Csík, Háromszék – a Kárpát-medence leghidegebb vidékei, télen gyakran mérnek itt -30 fokot is, előfordul, hogy a medencében hidegebb van, mint a környező havasokban. Télen itt előfordul a köd is, miközben a hegyekben süt a nap.

Szokások: Hivatalos nyelv a román, de Erdélyben a lakosság jó része magyar, ezért az itt élők zöme beszél magyarul. A szász régiókban elboldogulhatunk a némettel is (az erdélyi szász nyelv a német legtávolabbi dialektusa, leginkább a luxemburgi nyelvhez, illetve a trieri dialektushoz hasonló), de a turizmusban dolgozók jól beszélik az angolt is.
Erdély vallási szempontból rendkívül színes; a katolikus egyházak közül jelen van itt a római és a görög katolicizmus, a protestáns egyházak közül a református, az evangélikus, a baptista és az unitárius is képviselteti magát. Emellett ortodox keresztények és zsidó vallásúak is jelen vannak Erdélyben. Erdély számos kulturális nevezetessége vallási épület, vagy ahhoz kapcsolódó intézmény, ilyenek például az UNESCO Világörökségi helyszínként számon tartott erdélyi erődtemplomos falvak (Berethalom, Kelnek, Nagybaromlak, Prázsmár, Szászfehéregyháza, Szászkézd, Székelyderzs), vagy Máramaros fatemplomai (Barcánfalva, Budfalva, Desze, Jód, Nyárfás, Sajómező, Rogoz, Dióshalom). De a szintén Világörökségi védelem alatt álló Segesvár óvárosában is számos vallási épületet csodálhatunk meg.
Az erdélyi konyha jól ismert Magyarországon is, hiszen a magyar konyha szerves részét képezi, legfeljebb a helyi elnevezései nem mindig ismerősek (pl. pityóka leves = burgonyaleves). Erdélyben az anyaországi magyarok számára különlegességnek számíthat a kukoricadarából készült puliszka, melyet sokféleképpen készítenek. Kedvelt fogások a levesek (csorba), mely a román konyhában is közkedvelt. Az éttermekben, vendéglőkben 10%-os szervizdíjat szokás adni (legfeljebb felfelé kerekíteni), de az idegenforgalomban dolgozók a borravalót elvárják.
A higiéniai viszonyok átlagosnak mondhatók. Az utcák tisztasága elfogadható.
Romániában 2005 elejétől kezdve kötelező az úthasználati matrica (rovignetta) vásárlása minden gépjárműre, kivéve a motorkerékpárokra. A matrica külföldi járművek esetében lehet egy napos, hét napos, harminc napos, hat havi és egyéves időtartamú; hiánya komoly pénzbüntetést von maga után.
Erdélyben nyilvános, zárt helyeken tilos dohányozni.
Erdélyben, főleg a hegyvidéki területeken jelentős barnamedve populáció él, így erdei kirándulások esetén óvatosan közlekedjünk. Véletlen találkozás esetén csendes, óvatos és lassú kihátrálás javasolt, a futás, menekülés, zajongás felkeltheti az állat vadászösztönét, és mivel gyorsabban futnak, és jobban másznak fára, mint az ember, az erőviszonyok a medve javára fognak eldőlni. Fényképezni (szelfizni) kifejezetten veszélyes ilyen esetben, mert ezt az állat támadásnak foghatja fel. Még erdőkkel körülvett nagyvárosokban is – főleg télvíz idején, táplálék után kutatva – gyakran előfordulhatnak. A medvék által potenciálisan gyakran látogatott turisztikai helyeken táblákkal, plakátokkal figyelmeztetnek az esetleges veszélyre.
Erdélyben bárhol, még nagyvárosok területén is rengeteg a kóbor kutya, melyek csapatokba verődve agresszíven, kiszámíthatatlanul viselkedhetnek.

Orvosi ellátás:
Bár Romániában, s így Erdélyben is a közegészségügyben alapvetően az európai normák érvényesülnek, feltétlenül ajánlott utazás előtt a mindenre kiterjedő utas és balesetbiztosítás, illetve az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása. Nincsen kötelezően előírt védőoltás, de ajánlott a Hepatitisz A és B, illetve érdemes – kirándulás esetén – a kullancs elleni felkészülés. Az ivóvíz jó minőségű, bárhol nyugodtan lehet fogyasztani. Az állami egészségügyi intézmények minden EU polgár számára biztosítják a sürgősségi ellátást (első segélyt). Erdélyben, az egészségügyi intézményekben a személyzet zöme beszél magyarul, és nagyon segítőkészek.

Nyitva tartások:
Erdélyben a bankok nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig 9.00-tól 16.00-ig, szombaton zárva.
Az üzletek hétfőtől péntekig 8.00-tól/10.00-tól 18.00-ig, szombaton 16:00-ig tartanak nyitva. Kisebb településeken a nyitva tartási idők változhatnak. Repülőtereken, pályaudvarokon a pénzváltók és az üzletek is tovább tartanak nyitva.

Legfontosabb romániai ünnepnapok, melyek az Erdélybe utazót érinthetik:
Január 1-2. – Újév
Január 6. – Vízkereszt
Március 1. – Martisor, a tavasz ünnepe
Március 25. – Angyali üdvözlet
Május 1. – Munka ünnepe
November 30. – Szt. András napja
December 1. – Román nemzeti ünnep (munkaszüneti nap)
December 25-26. - Karácsony
Az olyan vallási ünnepek, mint a húsvéti ünnepkörbe tartozó napok, mint mozgó ünnepek – úgy a katolikusoknál, mint a protestánsoknál és ortodoxoknál – minden évben más napra esnek.

Fontos telefonszámok – Erdélyben az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 955
Tűzoltóság: 981
Mentők: 961
Az Európai SOS telefonszámot (112), mely az összes sürgősségi segélyszolgáltatást – rendőrség, mentők, tűzoltók – kapcsolja, Európában bárhonnan hívhatjuk. Ez a segélyszám BÁRMILYEN telefonról díjmentesen hívható életveszély esetén.

Magyarország erdélyi külképviseletei:
Főkonzulátus – Kolozsvár
Cím: 400113 Kolozsvár, Főtér 23. (Cluj-Napoca, Piata Unirii nr. 23.) 
Telefon: +40-264-596-300, ügyeleti telefon (kizárólag sürgős ügyekben): +40-744-703-290
honlap: mfa.gov.hu/cons/clujnapoca

Főkonzulátus – Csíkszereda
Cím: 530210 Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 45.
Telefon: +40-366-087-000, ügyeleti telefon (kizárólag sürgős ügyekben): +40-729-068-350
honlap: csikszereda.gov.hu

Bukarestben nagykövetség és konzuli hivatal található.Erdély térkép
Erdély cikkek

» Húsvéti utazások
» Erdélyi Utazások - Körutazások Erdélyben - Székelyföld Látnivalói
» Buszos körutazások Erdélyben
találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Júniusban derül ki, hogy az erdélyi Verespatak és környéke bekerül-e Európa leginkább veszélyeztetett örökségei közé.

Az európai örökségvédelemmel foglalkozó Europa Nostra szervezet kiválasztott 14 történelmi jelentőségű épületet, amelyek közül kerül majd ki a földrész 7 legveszélyeztetettebb műemléke. 40 jelölés közül választotta ki a most megnevezett tizenhetet egy nemzetközi szakértői zsűri. A végső, hét nevet tartalmazó listát június 16-án hozzák nyilvánosságra az Europa Nostra 50...

Olvasson tovább! >>>

A vadregényes Erdély minden évszakban gyönyörű. De a misztikus ködökkel és színesedő lombokkal, fagyos lehelettel beköszönő ősz mégis a legvarázslatosabb időszak. 

Ilyenkor már jó melegen kell öltözni a magasabban fekvő régiókban - az sem ritka, hogy a Kárpátok hegyeit már vékony hópalást borítja be.

Olvasson tovább! >>>

Részlet, Sütő István: A bútorfestő és fafaragó Sütő család, című könyvéből.

"Habár szerény művemnek nem Erdővidék ismertetése a célja, mégsem tehetem meg, hogy ne szóljak röviden arról a tájról mely keretül szolgált történetünkhöz, s melyet annyi szépséggel ruházott fel a Teremtő.
Erdővidék a Székelyföld egy zárt, félreeső szeglete, mely ugyanakkor rengeteg látnivalót és élményt kínál az idelátogatónak. Körös-körül dombok és hegyek övezik kicsi medencénket: a Dél Hargita, a...

Olvasson tovább! >>>

Hazánk határain túl számos érdekesség, nevezetes hely található. A magyar-román határtól alig pár km-re található Érmindszent leghíresebb épületét szeretnénk most bemutatni.

Érmindszent, Ady Endre szülőfaluja, a Szilágyság nyugati peremén, az érmelléki síkságon terül el, Nagykárolytól pár kilométerre. A falut az országútról letérve egy kis jóindulattal hepehupásnak mondható keskeny aszfaltúton érjük el. Amerre a szem ellát, sík vidék körülöttünk, csak a telefonpóznák szabályos...

Olvasson tovább! >>>

Az Erdélyi Kárpátok egyik legérintetlenebb vadonja a Nagy Pietrosszal koronázott Radnai-havasok.

Könnyel elérhető, több napos gerinctúrákkal kecsegtető csodavilág a Kárpátok eme eldugott szeglete. A linken egy nagyon hasznos weboldalt, túra és felszerelésajánlót és más Kárpáti hegységek részletes bemutatását találod. Olvass tovább...

...

Olvasson tovább! >>>

Az osztálykirándulások szervezése nem éppen könnyű feladat: annyi mindenre kell figyelni. Kényelmes, de megfizethető szállás, érdekes programok, aktív szabadidő lehetőség, kulturális érdekességek, természeti látnivalók. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha már egy kész, jól ismert és bejáratott programon kellene részt venni, nem igaz? Az utazom.com éppen ezt kínálja az iskoláknak, diákcsoportoknak: tartalmas és előre leszervezett programokat, igényes szállásokat, rugalmas időbeosztást, egyéni...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!