Bakancs tartós teszt, 1. rész

Itt a tavasz, a jobb idő egyre többeket vonz a szabadba. Ezzel együtt felmerül az új felszerelés vásárlásának a gondolata, aminek az egyik legfontosabb kelléke túrázás esetén: a bakancs. Ehhez szeretnék segítséget adni egy bakancs használat eredményei alapján.
Ez nem egy gyártó vagy forgalmazó által „támogatott” teszt, hanem felhasználók rendszeresen dokumentált túrái után alakult ki.

Mindkét esetben onnan indultunk ki: szükség van egy jó, mindenhol kielégítően használható lábbelire. A kritériumok között a kényelem és a tartósság szerepelt első helyen, néhány kiegészítő, de nagyon fontos jellemzővel. Az egyik ezek közül a bakancs orránál vastagított, emelt gumiperem, valamint a vastag bélés, hogy akár négy évszakos bakancsként is használhassuk, és a kivehető talpbetét.

Két azonos márka - magasabb árkategóriába tartozó (kb. 60.000 Ft/pár) - bakancsára esett a választás, ennek oka egyrészről a magyarországi kínálat viszonylagos szűkössége, illetve a minőség/használat ár-érték arány.

Hanwag Alaska női bakancs; a vásárlásnál még egy fő szempont volt meghatározó: a Gore Tex felsőrész az egyszerűbb ápolhatóság, és kezelés miatt (ez rendszeresen megtörtént, általában havonta egyszer, ápolószerrel).

Hanwag Yukon férfi bakancs, itt a fokozottabb igénybevétel miatt a tartósabb bőr felsőrész volt a kategórián belüli választási szempont (itt fontos megjegyezni, hogy a bakancs legalább évszakonként egy alkalommal waxszal kezelve lett).

A használat tapasztalatai:

- az első pillanatokban is kényelmes viselet volt, a bakancs „betörésére” nem volt szükség. Ez valószínűleg a jó kialakításnak köszönhető, nem került sor ”véres egymáshoz idomulásra” (ez mindenképp szerencsés!)
- a vibram talp (más gyártók is ezt használják általában) megbízhatóan működött minden terepen
- a Yukon bakancs újkorában latyakos, havas terepen beázott, így rögtön az első használatok után waxolni kellett, ellenben az Alaska egyszer sem ázott be
a kötözős hágóvas mindkét bakancsra jó, de a bőrbakancsnak is árt, a hágóvasban rálépnek :-)

Teszt adatok:

A használat főbb helyszínei: Magyarország, Tátra, Erdély, Dolomitok, Ausztriai Alpok, Garda-tó, Dinári-hegység, Korzika, mind a négy évszakban (minden esetben GPS-el mért távolságok alapján került kiszámításra a használat).


Hanwag Alaska női (vásárlás időpontja 2009. december), megtett távolság eddig kb. 715 km, 36.500 méter szintkülönbség, 55 nap alatt, idén áprilisig.

Hanwag Yukon férfi (vásárlás időpontja 2009. február) megtett távolság eddig kb. 1400 km, 110 nap alatt, idén áprilisig.

Mindkét bakancs nagyon jó állapotban van. A talprészeken már látszik a megtett kilométer, a gumi orr-rész jól megvédte a bakancs bőrfelületét. A férfi bakancson több kisebb sérülés van a felsőrészen, amit hágóvas okozott, de nem ázik be továbbra sem. A női felső gyakorlatilag „újszerű” állapotban van.

Pillanatnyilag Magyarországon megvásárolhatóak az alábbi (web)áruházakban is:

Hanwag Alaska női bakancs:
http://www.overlandbudapest.hu/noi-cipo/bakancsok/alaska-gore-tex-noi-bakancs.html

Hanwag Yukon férfi bakancs:
http://www.mountex.hu/termek/70102-2665-0

Kicsit, de jó készletekkel bíró túraboltban Budapesten:
http://www.trexpert.hu/

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!