Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Beutazási szabályok:
Szlovénia, bár kis ország, mégis mindent megad az odalátogató turistáknak: tengerpart, hegyvidékek gyönyörű erdőkkel, műemlékekben gazdag városok. A szlovén tengerpart híresen kicsi, de legalább olyan szép, mint a horvát rész. Az Alpok lábánál elterülő ország, mint alapvetően hegyvidéki ország kiváló lehetőségeket nyújt szabadidő sportokhoz (hegymászás, hegyi túrák, túra-kerékpározás, vadvízi túrák).

Pénznem: Euró. Pénzváltó irodákban, repülőtereken, bankokban lehet pénzt váltani, illetve néhány nagyobb szállodában.

A dombornyomásos hitelkártyákat (Visa, Eurocard, Mastercard, Maestro) a legtöbb étteremben és üzletben elfogadják. Kisebb falvakban és boltokban még előfordulhat, hogy csak kézpénzzel lehet fizetni.

Hivatalos nyelv: Szlovén, azonban angolul szinte mindenhol beszélnek.

Közlekedés: Rövidtávú tartózkodás esetén a magyar vezetői engedélyt elfogadják. Szlovénia területén minden személygépkocsi részére, belterületen is kötelező a nappali fényszóró, valamint minden rendelkezésre álló biztonsági öv használata. Kötelező november 15. és március 15. között a téli gumi használata, vagy ha az nincs, akkor hóláncot kötelező tartani az autóban. Egyes hegyvidéki utakon, amennyiben azt jelzik, a hólánc megléte minden esetben megkövetelt. Szlovéniában az autópályák és a jelentősebb gyorsforgalmi utak, valamint néhány alacsonyabb rendű út használatáért útdíjat kell fizetni.

A személygépjárművek vezetőinél a megengedett véralkoholszint max. 0,05%, a kezdő vezetőknél (azaz a jogosítvány megszerzése után 2 évig) 0,0%.

Gasztronómia: A szlovén konyha nagyon változatos. Gasztronómiájában jelen vannak a szomszédos országok étkezési szokásai, így északon az osztrák, a déli tengerparti részen az olasz, míg keleten a magyar hatások érvényesülnek. A kiterjedt erdőknek köszönhetően sok vadhúst fogyasztanak. A tengerparton gyakran fogyasztanak friss halat. A húsokhoz köretként általában burgonyát és tésztát kínálnak. Helyi specialitás a hajdinadarából készült galuska. Az olaszos ételek minden üdülőhelyen kaphatók. Jellemző a mediterrán fűszerek, a fokhagyma és az olíva olaj használata. Az italok közül a sör elengedhetetlen kísérője az étkezésnek. Ha Szlovéniában járunk érdemes a helyi borokat is megkóstolni.

Időjárás: Szlovénia időjárása az ország legnagyobb területén hasonló Magyarországéhoz. A hegyekben szélsőséges viszonyok is tapasztalhatók.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A hivatali idő munkanapokon általában 8-15 óra között van, szerdai napokon jellemzően hosszabb az ügyfélfogadási idő. A nagy bevásárlóközpontok hétköznaponként általában 20 óráig, vasárnaponként 15 óráig tartanak nyitva.

Vallási és viselkedési kultúra: Szlovénia túlnyomórészt katolikus ország, állami ünnepeiken kívül alapvetően a katolikus egyház ünnepeit tartják.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Fertőzőbetegségek és járványok tekintetében azonos a helyzet a többi fejlett EU tagállammal

Az utazás megkezdése előtt mindenképpen javasolt az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU Kártya) kiváltása. A turisták által sűrűn látogatott szlovéniai üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek. Szlovéniában a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Biztonság: Az országban a közbiztonság jónak mondható, viszont a forgalmas helyeken az értékekre fokozottan ajánlott figyelni.

Borravaló: Szlovéniában nem igazán gyakorolják a borravaló adását. Ha adnak, akkor inkább a kiszámlázott összeget kerekítik fel.

Áram: 220 volt, Szlovéniában a nálunk is megszokott, úgynevezett „Europlug” csatlakozót használják.

Fontos telefonszámok: Általános segélyhívó (mentők, tűzoltóság): 112, Rendőrség: 113, Szlovén Autóklub (AMZS) segélyszolgálat: 1987

Konzul/Magyar külképviselet:
Cím: Ulica Konrada Babnika 5., Ljubljana, 1210
Előhívó: 00-386-1
Telefon: 583-04-00
Konzul: Bakos-Veres Ágnes Andrea
E-mail: consulate.lju@mfa.gov.hu
Honlap: ljubljana.mfa.gov.hu  Szlovénia térkép
Szlovénia cikkek

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Szlovénia legszebb látnivalói
» Utak Március 15. idejére
» Síelés Szlovéniában
» 4 napos utazások
találat

Last Minute Ajánlat Szlovénia 11 db utazási ajánlat

160.680 Ft/főtől

Városlátogatások Szlovéniában 11 db utazási ajánlat

113.197 Ft/főtől (3 nap)

Nyaralás Szlovéniában 11 db utazási ajánlat

77.250 Ft/főtől (4 nap)

Körutazások Szlovéniában 11 db utazási ajánlat

113.197 Ft/főtől (3 nap)
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Szlovénia több kivételes értékkel büszkélkedhet, ami néha a felszín alatt található. Az Alpok karsztvonulatai számtalan barlangot (Postojna, Skocjan) és sok más különlegességet rejtenek. Egy ilyen érdekes, már nem működő bányát kerestünk fel hétvégén. Így jutottunk el a mezicai ólom és cink bányába, egy földalatti bringatúrára.

Helyben kaptunk hegyi kerékpárokat, lámpát, valamint sisakot, aztán indulhattunk is a 10 km-es túrákra az egykori vágatokban. Az első néhányszáz méter a nem...

Olvasson tovább! >>>

Kellemes utazásunkat rekkenő hőségben kezdtük, ám félúton egy hatalmas égszakadáson kellett át”evezni” magunkat. Kétségbeesetten néztünk egymásra: -hogy fogunk ilyen időben biciklizni?

Azonban kirándulásunk első látnivalójának –Postojnai cseppkőbarlang– megtekintése után már száraz aszfalt fogadott bennünket.

Izgatottan pattantunk nyeregbe, hogy mihamarabb bevegyük a Predjamski várat. Míg mi lányok a várbarlang zeg-zugait jártuk be a fiúk „elsősegélyben”...

Olvasson tovább! >>>

Szlovénia az egyik legváltozatosabb ország az Alpokban. Megvan benne a volt jugoszláv tagállamok kis retró-romantikája ugyanúgy, mint az osztrák gondolkodásra jellemző pedáns és tiszta porták kellemes látványa. Piranban a tengerparton napfürdőzhetünk, míg a Triglav csúcsán nyáron sem ritka a havazás. 

A meseszép tájak, vad hegyek, mély barlangok mellett, csodálatos középkori várak és egyedi hangulatú kisvárosok is emelik e táj szépségét - ahogy festői alpesi tavakat is...

Olvasson tovább! >>>

A Balatonon túl, Magyarország nyugati csücskében, közel a szlovén határhoz, Körmend és Letenye között félúton elterülő Lenti igazán szerencsésnek mondhatja magát: a legjobb helyen fekszik ahhoz, hogy potenciális, felderítésre váró úti cél legyen belőle.

A régión halad át az európai E65 közlekedési folyosó részeként...

Olvasson tovább! >>>

Szlovénia egyik legszebb kisvárosa, Bled, a tóval és a szigettel, meg a feléjük emelkedő várral olyan, mintha egy tündérmese elevenedett volna meg. Csodálatos klímája, hegyek és vizek ölelésében fekvő hangulatos erdei, csipkés hegyei vonzzák a természet és a túrázás szerelmeseit.

Ez nem véletlen: itt található a Hét-tó völgye és nincs messze a...

Olvasson tovább! >>>

Szlovénia legnagyobb tava, a festői szépségű Bohinji-tó a Júliai-Alpok lábánál, meredek sziklafalak ölelésében fekszik. A Triglav Nemzeti Park szívében elterülő tavat és környékét számos legenda övezi.

A tó partján áll a híres Zlatorog (Aranyszarvú) szobra, aki a szlovén hegycsúcsok között élve vigyáz a környékre. A Bohinji-tó minden nap- és évszakban elvarázsolja az odaérkezőket. További...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!