pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Franciaország utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A franciaországi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a franciaországi beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a franciák körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Megtalálják az utazom.com francia látnivalóinak, nevezetességeinek top 15-ös listáját is, emellett számos Franciaországról, francia városokról és érdekességekről szóló cikkek is segítségül szolgálhatnak. Franciaország legnépszerűbb úti céljait – Párizs, Versailles, Nizza, Cannes, Strasbourg, Provence, a Cote d’Azur – és azok nevezetességeit részletesen is bemutatjuk. 

Franciaország – már csak kiterjedésének és elhelyezkedésének köszönhetően is – igazán szerencsés adottságú ország. Akár csak Itália, úgy Franciaország is bőven büszkélkedhet síparadicsomoknak otthont adó hegyekkel, romantikus tájakkal, ízletes nedűket adó borvidékekkel, festői falvakkal, ódon városokkal, luxus csillogásáról nevezetes tengerpartokkal, és persze hosszú és izgalmas történelemmel, mely oly sokszor alakította, formálta ezt a színes országot. A franciák nem kevesebb, mint 31 UNESCO Világörökségi helyszínnel rendelkeznek (kettő természeti, 29 kulturális, és egy Spanyolországgal közös helyszín), melyek egyaránt igazi turistacsalogató nevezetességek. Nem véletlen, hogy sokan éppen Franciaországot választják, ha síelni támad kedvük, de a nyaralók körében épp ilyen kedvelt úti cél a Francia Riviéra, aki viszont a kulturális igényeit szeretné kielégíteni, az a nagy francia városokba indul, míg a romantikára vágyó turisták Provence festői vidékeit keresik fel.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Franciaországba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Franciaországba beutazni érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal lehet. Vízumra a 90 napot meghaladó tartózkodás esetén sincs szükség. Ugyanakkor a hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hogy rendelkezünk-e a tartózkodás anyagi fedezetével, lakhatási, pénzügyi és egyéb tárgyi feltételeivel (47,80 euró/fő/nap összeget tekintik irányadónak). További információk a Konzuli Szolgálat – Franciaország című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó: Franciaországban az Euró (EUR) a hivatalos fizetőeszköz. Mivel Franciaország az egységes európai vámterület része, a vonatkozó vámszabályok megegyeznek az EU többi tagállamában alkalmazottakkal. Franciaország tengerentúli területei az EU részéhez tartoznak, azonban nem ÁFA-területek. 1994-ben bevezették az idegenforgalmi adót (taxe de séjour), mely az összes szállás típusra (szálloda, panzió, apartman, kemping) kivetésre került. Az idegenforgalmi adó naponta és személyenként fizetendő, melynek mértéke (0,15 eurótól 1,07 euróig) a szállás színvonalától függ.

Időeltolódás: Franciaország a GMT +1 időzónában fekszik, akárcsak Magyarország, tehát a két ország között nincs időeltolódás. (Nyáron GMT +2)

Elektromos hálózat és áramellátás: Franciaországban – akárcsak hazánkban – a hálózati feszültség 220 V, a hálózati csatlakozó megegyezik a Magyarországon használttal, így nincs szükség adapterre.

Általános időjárási viszonyok: Az ország éghajlatára az óceáni és mediterrán hatások jellemzőek leginkább (enyhe telek), a tengerpartoktól távolabbi területeken azonban a kontinentális éghajlat sajátosságai is megjelennek. A földközi-tengeri partvidék éghajlata elsősorban mediterrán, míg a hegyvidéki területeken magashegységi éghajlat alakult ki. A mediterrán térség éghajlata jelentősen különbözik a többi régióétól: enyhe telek, mérsékelten meleg nyarak jellemzők. Júliusban és augusztusban gyakran előfordul nyári szárazság. A tenger vize a földközi-tengeri partokon augusztusban a legmelegebb, 23-25 °C-os. Provence tartomány jellegzetes időjárási sajátossága a kellemetlenül erős északi szél, a misztrál, amely főként télen, de az év más szakában is gyakori. Párizs éghajlata nyugat-európai óceáni; a nyár általában meleg (az átlagos hőmérséklet 15-25 °C között), de előfordulhat kánikula is. A tavaszi és őszi időjárás általában enyhe, de esőre egész évben lehet számítani.

Szokások: A francia emberek igen büszkék; nem csupán kultúrájukra, történelmükre, Európában betöltött szerepükre, de anyanyelvükre is, mely az angol mellett hivatalos munkanyelv az ENSZ-ben, Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, az Európai Unió intézményeiben, de franciául beszélnek Kanadában, és több afrikai országban is. Így nem meglepő, hogy nem szívesen szólalnak meg más nyelven, elvárják a turistától is a francia nyelv valamilyen szintű ismeretét.

Nem árt tudni, hogy a franciák kínosan ügyelnek az olyan társadalmi formaságokra (etikettre), mint a rangok és kézfogás használata, ellenben a keresztnéven való szólítást kerülik (a fiatalabb korosztály azonban már elég rugalmas ebben).

2007 óta a „Nyilvános fedett helyeken való dohányzás” tilos – így a pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben és kávézókban, irodákban, munkahelyeken, stb. A dohányzási tilalom megszegése szabálysértést jelent, amely alapesetben 65 EUR helyszíni pénzbírsággal büntetendő.

Orvosi ellátás: Franciaországban a közegészségügyi helyzet jó, ennek ellenére ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni. A franciaországi egészségügyi szolgáltatásokat (sürgősségi ellátás esetén is) a magyar állampolgárok az előzetesen kiváltott európai egészségbiztosítási kártya bemutatásával vehetik igénybe. Járóbeteg ellátás során a költségeket a betegnek kell megelőlegeznie, majd a költség-visszatérítési igényét a magyarországi lakhely szerinti TB Igazgatóságon nyújthatja be. A kártya az OEP budapesti és megyei központi hivatalaiban szerezhető be. Franciaország tengerentúli megyéiben és trópusi területein különféle trópusi betegségekkel számolhatunk (Réunion szigetén az ún. sikungunya vírusos betegség, míg Martinique és Guadeloupe szigetén a dengue-láz bukkanhat fel). Javasolt az indulás előtti konzultáció a helyi ÁNTSZ szakembereivel.

Nyitva tartások: A Párizs környéki bankok hétfőtől péntekig általában 10-17 óra között, illetve vidéken keddtől szombatig 10-17 óra között tartanak nyitva, de 13-14 óra között ebédszünetet tartanak. Néhány bank szombat délelőtt is nyitva lehet, míg ünnepek előtti napon korábban zárnak. A pénzváltók általában egész nap nyitva vannak.

Az üzletek nyitva tartása szélesebb körű. Általában reggel 9-től este 18-19 óráig vannak nyitva, de dél és 14 óra között ebédszünetet tarthatnak. Az élelmiszerboltok egy részének hosszabbított nyitva tartása van, és általában egész hétvégén nyitva vannak. A legjelentősebb turistalátványosságok környékén található üzletek a hét minden napján reggel 9-től este 22 óráig tartanak nyitva. A nagyobb üzletek, nagyáruházak a hét minden napján reggel 9-től este 22-ig tartanak nyitva. A múzeumok többsége hétfőn zárva van, kivétel a Louvre, mely kedden tart zárva.

Legfontosabb franciaországi ünnepnapok:
December 25. – Karácsony
November 11. – Fegyverszünet 1918
November 1. – Mindenszentek
Augusztus 15. – Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony ünnepe)
Július 14. - A Bastille bevételének napja
Május 30. – Pünkösdhétfő
Május 20. – Mennybemenetel
Május 8. – Győzelem 1945
Május 1. – A munka ünnepe
Március 22 és Április 25 között – Húsvét hétfő
Január 1. – Újév

Fontos telefonszámok - Franciaországban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:

SOS: 112; Mentők: 15; Tűzoltók: 18; Rendőrség: 17; Sürgősségi orvosi ellátás: 01 47 07 77 77

Magyarország franciaországi képviseletei:

Nagykövetség – Párizs Cím: 5 bis, square de l’avenue Foch 75116 Paris, Telefon: (00)-(33) (1) 45-00-94-97, 45-00-94-95  (munkaidőben), ügyelet: (00)-(33) 6-83-25-43-62 

Konzuli hivatal – Párizs: 7, Square Vergennes, 75015 Paris,Telefon: (00) (33) (1) 56 81 02 31 (munkaidőben), ügyelet: (00) (33) (6) 83 25 43 62 (ügyelet)Franciaország térkép
Franciaország cikkek

» Advent - Karácsonyi Vásárok Forgatagában
» Karneváli utazások
» Látnivalók Párizsban
» Síelés Franciaországban
» Buszos körutazások Franciaországban
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» 4 napos utazások
» Városlátogatások Párizsban
» Buszos körutazások
találat
Főoldal EurópaFranciaország

Városnézések Franciaországban 34 db utazási ajánlat

49.900 Ft/főtől (4 nap)

Körutazások Franciaországban 26 db utazási ajánlat

89.900 Ft/főtől (5 nap)

Franciaország repülőjegy 19.858 Ft/főtől - Párizs (oda-vissza)

Nyaralások Franciaországban 3 db utazási ajánlat

  • aug
  • szep
  • okt
  • nov
  • dec
  • jan
  • feb
  • már
  • ápr
23.920 Ft/főtől (8 nap)
Részletes találati lista

Franciaország TOP 15-ös látnivaló-listája

Nem gondoltam volna, hogy Franciaországgal ilyen gondban leszek, amikor ki kell választani és sorba kell állítani a legszebb helyeit. Ez egyébként is nehéz feladat, hiszen a szép mindenkinek mást jelent. A méltán híres és szép helyeket - mint Párizs vagy Provence - mindenki ismeri, ugyanakkor számos eldugott gyöngyszem is akad, melyek nem ilyen felkapottak. Én most elsősorban ezeket szeretném bemutatni, persze a „híresek és szépek” sem maradhatnak ki a felsorolásból. Az vesse rám az első követ, aki könnyebben döntene.

15. Avignon
A pápák városának is nevezik a gyönyörű, középkori hangulatú dél-franciaországi városkát, ami nem is véletlen, hiszen a XIV. században, „a pápák avignoni fogsága” idején számos pápa és ellenpápa tartotta fenn itt a székhelyét. Ekkoriban kulturális és politikai szempontból Avignon Európa egyik legjelentősebb városa volt, mely fontosságát azután veszítette el, hogy a pápák visszatértek Rómába. A város első számú látnivalója maga a pápai palota...

Olvasson tovább! >>>

Aktívan Franciaországban: GR20-tól a síparadicsomokig

Franciaország 22 elbűvölő régióból áll, amelyek építészetileg és kulturálisan is annyira sokszínűek és változatosak, hogy akár mindegyike egy-egy különálló kis „országot” is megjeleníthetne. A büszke várak és pompás kastélyok mellett önfeledten tobzódhatunk az aktív pihenés színterei között is. 

Sokan nem is gondolnák, hogy a páratlan természeti adottsággal rendelkező országban annakidején közel háromszáz vulkán működött, amelyek jelenkori „felfedezése” izgalmas túrákkal kecsegtethetnek.
De érdemes megemlíteni a Franciaországhoz tartozó Korzikán végighúzódó híres GR20 útvonalat is, amelynek története az 1970-es évekre nyúlik vissza, ugyanis ekkor alapították a Korzika Területi Nemzeti Parkot (Parc Naturel Regional de la Corse). A GR rövidítés a francia Grande Randonnée, vagyis a „nagy kirándulás” megfelelője.
A GR20 nem titkolt szándékkal azért jött létre, hogy népszerűsítése a természetvédelmet, és „keringésben” tartsa a sziget kistelepüléseit.

...

Olvasson tovább! >>>

A világ 10 leglátogatottabb látványossága

A világ leglátogatottabb látványosságaiból állított össze toplistát a Tourism Review. Az éves vendégadatok alapján készült összeállításban négy európai műemlék is található.

10. Taj Mahal, Agra, India (évi 2,5 millió látogató)
Építészeti értéke mellett a Taj Mahal a szerelem jelképe is. Shah Jahan uralkodó felesége, Mumtaz Mahal emlékére állítatta a palotát halála után. Aki akkor vesztette életét, mikor világra hozta 14. gyermeküket.

9. Gízai Piramisok, Kairó, Egyiptom (évi 3 millió látogató)
A Gízai Piramisok Egyiptom legnagyobb piramisai, amelyeket az ókori Egyiptom negyedik dinasztiájának fáraója építtetett időszámításunk előtt 2570-ig.

8. Alhambra,...

Olvasson tovább! >>>

Kastélyok a folyóparton - Kerékpárral a Loire-mentén, Franciaország

A Loire-völgye Franciaország egyik legszebb régiója. A Loire a hatalmas ország legnagyobb folyója - partján állnak a legtöbbet fotózott francia kastélyok.

A gyönyörű tájat most kerékpár nyergéből is felfedezheted! Miért a Loire-mente kerékpártúrát válaszd? Mert a kiscsoportos utazás során mindenkire odafigyelünk.

Nem buszozunk ennyit, hanem repülővel utazunk Franciaországba. Egy gyönyörű farmházban lakunk, és az idén már kényelmes kétágyas szobákat is választhatsz!

Csak napi zsákkal tekerünk, a csomagokat a kísérőautó szállítja a bringatúra során.

Nem kell aggódnod, a szerviz miatt - biztonságos háttérként egy szerviz autó folyamatosan a csapat közelében van - kerékpárod kisebb hibáit a helyszínen is megjavítjuk.

Ha pedig a elfáradnál, utazhatsz a kísérőautóban, nem kell a fizikai állóképességed miatt aggódnod! 

A túra során pedig bejárjuk a legszebb Loire-menti kastélyokat, ellátogatunk...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!