Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Szardíniai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A szardíniai utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük a szigetről szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a szardíniai (olaszországi) beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a szárdok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Szardínia legnépszerűbb úti céljait – a többi között Sassari, Porto Cervo, Castelsardo, Alghero – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

Szardínia elsődleges csábereje a kellemes klíma, az érintetlen vidékek és a sziget tiszta vizei, de emellett komoly mértékben nyom a latba ősi, önálló történelme és egyedülálló kultúrája is. Kit ne vonzanának a rejtélyes, misztikus menhírek és az ókor hajnalán született megalitikus épületek, a nurágik (melyek közül a Barumini, Su Nuraxi nurágiváros UNESCO Világörökségi helyszín), az elbűvölő szardíniai városok hangulata, vagy az archaikus vonásoktól sem mentes folklór, a tradicionális ünnepek, fesztiválok és a szárd konyha ízletes fogásai. Szardínia turizmusa az 1949-es autonóm státusz megszerzésétől fogva rohamosan nőtt, s mára nem csupán a klasszikus pihenési formákra, de a kulturális és lovasturizmusra, a túrázásra és vitorlázásra is koncentrál.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Szardíniára utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Szardínián Euróval (EUR) fizethetünk. A vámelőírások tekintetében Olaszország mindenben az uniós szabályokat követi, így aki Szardíniára utazik, ezt vegye figyelembe. A bankkártyák használata elterjedt, sok ATM-automata működik, és a hitelkártyával történő fizetés is általános. A főbb nemzetközi bankkártyákat elfogadják, és a főbb külföldi valuták könnyedén beválthatók, bank-automatákat a szigeten mindenütt találunk. Be- és kiviteli mennyiségi korlátozás az Európai Unió területén már nincs érvényben. 
Szardínián az idegenforgalmi adót más nagyobb olasz városok díjtételei alapján számolják.

Időeltolódás: Szardínia a GMT+1 időzónában fekszik, akárcsak hazánk, így nincsen időeltolódás. (GMT = Greenwich Mean Time, azaz greenwichi középidő)

Elektromos hálózat és áramellátás: Szardínián a hálózati feszültség 230 V / 50 Hz, de a konnektorok többsége más típusú, mint Magyarországon, ezért érdemes átalakítót vásárolnunk (a boltokban kaphatók), hogy az itthonról vitt elektromos árammal működő eszközöket használni tudjuk.

Általános időjárási viszonyok: Szardínián jellegzetesen mediterrán éghajlat uralkodik: télen enyhe, nyáron forró, száraz, csapadék főként északon és nyugaton jellemző. A tenger közelsége és az alacsony páratartalom miatt könnyen elviselhető a nyári hőség. A hegyvidéki részén azonban télen havazhat és a hőmérséklet nulla fok alá is süllyedhet. A tengerparton és a déli részeken ritka a csapadék, ellenben az egész sziget meglehetősen szeles (misztrál és sirokkó).

Szokások, érdekességek:
1948 óta Szardíniának különleges státusa van Olaszországon belül. Nem csak nyelvük – az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágához tartozó szárd nyelv, a szárdok az olasz állam által elismert legnépesebb nyelvi kisebbség – de kultúrájuk és eredetük is különbözik az olasztól: az őskor végén az Ibériai-félszigetről, Korzikáról, Krétáról, és a Kükládokról is vándoroltak Szardíniára. Elszigeteltségüknek és a nehéz körülményeknek „köszönhetően” különleges genetikai és antropológiai sajátosságok jellemzőek a lakosságra, a többi között a jellemzően hosszú élettartam. Emellett ne legyünk meglepődve, ha egy-egy településre tévedvén nem a szárd nyelvet hallanánk a helyiektől: az olasz és a szárd mellett két korzikai eredetű nyelvet is beszélnek a szigeten, a sassari és a gallurai nyelvet. Alghero városában katalánul, Carlofortéban és Calasettában pedig egy ligúr dialektust beszélnek, míg néhány kisebb településen az idősek venetói és isztriai-dalmát dialektust. Természetesen a turizmusban dolgozók az olasz mellett az angolt is beszélik.
A szállodákban és éttermekben a szervízdíj benne van a számlában, így nem kötelező borravalót adni, de nyilván örülnek neki.
Szardínia lakossága jellemzően katolikus vallású, elvárják a templomokba látogató turistáktól is az illendő öltözködést: a hölgyeknek felkart és térdet eltakaró viselet kötelező, de még a férfiak sem léphetnek be rövidnadrágban vallási komplexumokba.
Az olasz közterületeken, így Szardínián is 2005 óta korlátozzák a dohányzók füstöléseinek lehetőségeit: irodák, kávézók, éttermek és pályaudvarok csarnokai, peronok, 12 éven aluli gyermekek és terhes nők közelében tilos dohányozni. Az új szabályokat minden nagyvárosban bevezették, megszegőit súlyos pénzbírsággal büntetik.
Egy érdekesség, a szárd independentizmus jegyében egy önjelölt szárd szeparatista, Salvatore Meloni 2008-ban egy apró kopár szigeten saját köztársaságot kiáltott ki (Mal di Ventre-i Köztársaság).

Orvosi ellátás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával kizárólag a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, így Szardínián is.
A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni, az egészségügyi ellátás színvonala megfelelő, ennek ellenére érdemes kombinált, hepatitis A és B elleni oltást kérni, mielőtt elutaznának Szardíniára. A kórokozó nem szexuális úton terjed, hanem tengeri ételekkel, kagylókkal és szennyezett vízzel, a megelőzés érdekében érdemes odafigyelni a higiéniai szabályokra.

Nyitva tartások:
A szardíniai nyitva tartások hasonlóan alakulnak, mint Olaszországban; a bankok hét közben általában 8:30-13:30-ig, majd délután 14:15 és 15:00, vagy 14:30 és 15:30 között tartanak nyitva, szombat-vasárnap zárva vannak. A pénzváltók általában egész nap nyitva vannak.
Az üzletek nyitva tartása szélesebb körű. Hagyományosan keddtől szombatig 9:30-13:00-ig vannak nyitva, majd a szieszta után 15:30-20:00 között. Hétfőnként csak délutáni nyitva tartás van. A nagyobb boltok hétfőtől szombatig reggel 9-től este 9-ig tartanak nyitva megszakítás nélkül.  

Legfontosabb ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Január 6. – Vízkereszt
Április 25. – A felszabadulás ünnepe
Május 1. – A munka ünnepe
Június 2. - A Köztársaság ünnepe
Augusztus 15. – Mária mennybemenetele
November 1. – Mindenszentek
December 8. – A Szeplőtelen fogantatás ünnepe
Húsvét, Karácsony

Fontos telefonszámok - Szardínián az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Mentők: 118
Tűzoltók: 115
 Autómentők: 116
Rendőrség: 113
Csendőrség: 112

Magyarország diplomáciai képviselete:
Szardínia Olaszország különleges autonómiával ellátott régiója. A magyar nagykövetség Rómában, a főkonzulátus pedig Milánóban van.
Nagykövetség – Róma, Via dei Villini 12-16. 00161 Roma
Telefon: (00)-(39) 06-442 30 598, 06-440 20 32 (munkaidőben), Mobil: (00)-(39)-348-800-81-59 (sürgősségi ügyelet munkaidőn kívül)

Főkonzulátus – Milánó, 20123 Milánó, Via Fieno 3, IV. emelet, telefon: (00)-(39) - 02-72-60-09 (munkaidőben), Ügyelet, mobil:(00) 3396-219517Akciók, kedvezmények, last minute Szardínián

Szardínia térkép
Szardínia cikkek

» Tengerparti Nyaralás - 2015
találat
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Nagyon sokszor jártunk már Korzikán, és minden alkalommal egy azonos kérdés merült fel az ide látogatókban. Ki ez a fej a sziget zászlaján, mit jelképez?
Erre szeretnénk választ adni az alábbiakban:

A sziget jelképének atyja egyesek szerint Pascal Paoli volt (1725-1807), aki szardíniai zászló motívumát használta fel a függetlenségi törekvéseinek kifejezésére. A fehér alapon fekete mór fej, így lett a szabadság, a jövőbe...

Olvasson tovább! >>>

Szardínia az olaszok tündérkertje. A nuragok és a paratölgyek földje, a kopár magaslatoké, a hófehér homoké és a kristályos tengeré... A pásztorok szigete, amely évszázadok óta költők, írók, énekesek múzsája. Olasz, de nem olasz, kulturálisan és kulinárisan mindig elszigetelve maradt, és azok a helyiek, akik munka híján külföldre kényszerülnek, sosem heverik ki honvágyukat.

"Az élet Szardínián - talán a legjobb dolog, amit egy ember kívánhat magának: huszonnégyezer km-nyi erdő...

Olvasson tovább! >>>

Emelkedett a kék zászlóval kitüntetett olasz strandok száma a tengervíz tisztaságát és a környezeti minőséget ellenőrző olasz alapítvány szerint.
Kétszáznegyvennyolc olasz tengerparti szakaszra tűzte ki a 2013-as kék zászlót a környezeti oktatásért felelős alapítvány (FEE). A tavalyinál két stranddal több érdemelte ki az elismerést.

...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!