Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Indiai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

Az indiai utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán az indiai beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, az indiaiak körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. India legnépszerűbb úti céljait – Delhi, Agra, Fatehpur Sikri, Varanasi, Jaipur, Udaipur, Mathura, Jodhpur, Mumbai – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

India valóságos csoda ország. Itt együtt van az egzotikum, a lenyűgöző tájak, ősrégi és mesés civilizációk, kultúrák, az általuk létrehozott városok, épületek és műalkotások. Menjünk akár spirituális indíttatásból, ismeretlen távoli népeket, vallásokat, városokat megismerni, vagy hegyet mászni, egészen biztos, hogy India nem csupán kitűnő választás lesz, de nem is fogunk benne csalódni. Hiszen e hatalmas területű szubkontinensnek szinte minden sarka más és más képet mutat, így nem meglepő, hogy számos UNESCO Világörökségi helyszínnel (összesen 28) is büszkélkedik. A teljesség igénye nélkül ilyen a Kaziranga Nemzeti Park vagy a Manas Vadvédelmi Terület (természeti örökségek), a mogul korszak legszebb példáit felvonultató Taj Mahal, Agra erődje, Humayun sírkomplexuma, vagy Fatehpur Sikri romvárosa, a hinduizmust képviselő konaraki Naptemplom, vagy Mahabalipuram templomegyüttese, Goa keresztény templomai és kolostorai, vagy a buddhista kultúrát képviselő Mahabodhi templomegyüttes, Bodh Gayában.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre az Indiába utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
India hivatalos fizetőeszköze a rúpia (RS), váltópénze a paise. Az országból rúpia nem vihető ki, de a külföldi valuták kivitele is limitált, ami a dollárt illeti, 10 000 USD-t lehet kivinni, de azt is csak akkor, ha belépéskor azt deklaráltuk. Konvertibilis valutát bárhol váltanak az országban, de érdemes kizárólag bankokban vagy pénzváltókban váltani, nehogy becsapjanak, vagy hamis bankjegyet adjanak, de a bankkártyák használata is egyre jobban elterjed, azonban az automatából történő készpénzfelvétel az infrastruktúra kiépítetlensége miatt bizonyos helyeken akadályokba ütközhet. Belépéskor ki kell tölteni a kézi és feladott poggyászok számát is, amit a vámtisztnek kell leadni. Indiában szigorúan büntetik a kábítószer, a drágakő és nemesfémek csempészetét. Indiában nincsen idegenforgalmi adó.

Időeltolódás: India a GMT +5.30 időzónában fekszik, azaz hazánkhoz képest plusz négy és fél óra az időeltolódás.

Elektromos hálózat és áramellátás: Indiában a hálózati feszültség 230 V, 50 Hz, az aljzatok azonban eltérőek lehetnek, ezért érdemes adaptert vinni.

Infrastruktúra: India gazdasági fejlődése bár nyilván nem összehasonlítható a fejlett országokéval, ennek ellenére gazdag történelmére és mélyen gyökerező kultúrájára építve fontosnak tartja a turizmust kiszolgáló szektorok fejlesztését és színvonalának emelését is. Ennek értelmében a szállodaipar kiemelkedő fontossággal bír, mint az idegenforgalom egyik legfontosabb eleme. Indiában kétfajta besorolást találunk: az egyik az itthon is ismert csillagos kategorizálás, ahol az egy csillagostól az öt csillagos luxus kategóriáig terjed a szálláshelyek besorolása, illetve létezik az úgy nevezett Heritage besorolás, melyet történelmi/építészeti jelentőségű épületekből kialakított hotelek kapnak (Heritage Grand, Classic, Basic)

Általános időjárási viszonyok: India éghajlatát a trópusi monszun határozza meg, így az országra három évszak jellemző: a hűvös, szinte teljesen száraz évszak novembertől február végéig, a forró, száraz évszak márciustól júniusig, illetve a fülledt, meleg, esős évszak júliustól októberig tart. A nyári monszun idején az Indiai-óceán felől áramló meleg, de nagyon nedves levegő borús, jelentősen esős időjárást okoz. Napsütés India csaknem egész területén áprilisban és májusban jellemző. A Bengáli-öböl felett kialakuló trópusi ciklonok októberben és novemberben nagy esőzéseket hoznak. A magasan fekvő tájakon zord, havas tél, hűvös vagy mérsékelten meleg nyár alakul ki.

Szokások: India hivatalos nyelve a hindi és az angol, de még legalább 22 nyelvet hivatalosnak tartanak az országban, ahol összesen 1600 körüli beszélt nyelvet tartanak számon. A hatalmas ország összetett, változatos civilizációja, színes történelme során a rengeteg, különféle eredetű és kultúrájú népcsoportok számos, egymástól egészen különböző vallást is magukkal hoztak, melyek mind jelen vannak India kultúrájában.
Ahogy az arab, vagy a mediterrán világ területein, úgy Indiában is szokás az alkudozás. Ez alól nem kivétel a taxi, a riksa használata sem, de a későbbi viták elkerülése végett érdemes előre megállapodni a viteldíj összegében. Borravalót illik adni éttermekben, a kisegítő személyzetnek, szállodai takarítóknak, stb.
A nők és gyermekek elleni erőszak az indiai társadalmi viszonyok sajátossága, és mint ilyen, mindennapos jelenség. Külföldi nők férfi kíséret nélkül könnyen zaklatásnak és erőszaknak tehetik ki magukat. Egyedülálló nőként vagy női csoportban való utazás kifejezetten kockázatos lehet; ezt rendkívül komolyan mérlegeljük. Turista hölgyek utazásuk során indiai férfiakkal kizárólag férfi kísérőjük jelenlétében kommunikáljanak. Minden olyan ruházatot vagy viselkedésformát kerüljünk, amit a helyi férfiak felhívásként érthetnek (baráti ismerkedés, mosoly, szemkontaktus, kivágott, ujjatlan felső, rövid szoknya stb.). Az indiaiak manapság az európai stílust igyekeznek követni az öltözködésben, ennek ellenére sok helyen a tradicionális viselet is használatban maradt. A szent helyeken (templomok, mecsetek, síremlékek, stb.) további írott vagy íratlan szabályok vonatkozhatnak az öltözködésre. Ezekről előzetesen érdemes tájékozódni.
Előfordul, hogy a megszokott indiai vendégszeretettel visszaélve a külföldit italba rejtett kábítószerrel elbódítják, kirabolják, a nők ellen erőszakot követnek el. Ismeretlentől soha ne fogadjunk el ételt vagy italt!

Az indiaiak igen érzékenyek az országukkal, kultúrájukkal kapcsolatos kritikára; az európai életszínvonallal való összehasonlítás, az Európában megszokottak számon kérése sértő lehet számukra, értetlenséget szülhet.
Indiában baloldali közlekedés van, a balesetek elkerülése végett ügyeljünk erre a közlekedés során.

Orvosi ellátás:
Az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok Indiában nem kielégítőek (tisztaság hiánya, illetve a nagyvárosok súlyos légszennyezettsége az európai komfortérzetnek alapvető probléma), érdemes a teljes utazásra mindenre kiterjedő, magasabb értékhatárú biztosítás megkötése, mert esetleges megbetegedés során a kórházi számlák nagyon magasak lehetnek. A közegészségügyi követelményekben az európai színvonalhoz közelítő szolgáltatások az Európában megszokottnál is magasabb árfekvésűek. Hasznos mindenféle problémára (fogfájás, fejfájás, stb.) saját házi patikát összeállítani és magunkkal vinni, bár a lázra és a gyomorrontásra célszerű helyi gyógyszert vásárolni, a gyógyszerellátottság Indiában jó.
A szúnyogok által terjesztett malária az ország több részén is előforduló betegség (nagyvárosokban azért nem jellemző). Szintén szúnyogok terjesztik a Chikungunya-lázat, illetve a Dengue-lázat kiváltó kórokozókat, mely első sorban a monszun időszak idején fenyeget; magas lázzal, izomgyengeséggel és fáradtsággal jár. Ellenszere a zárt világos ruházat és a szúnyogirtó szerek, ez utóbbit helyben szerezzük be, az itthon forgalomban lévő szerek nem hatékonyak.
A vezetékes víz emberi fogyasztásra alkalmatlan (fogmosáshoz se, de a jégkockát is kerüljük!), palackos vizet viszont mindenütt lehet kapni. Az utcai ételekkel legyünk nagyon körültekintőek.
Kötelező oltás – ha fertőzött országból jön valaki – a sárgaláz elleni, míg a javasolt oltások Indiába érkezők számára a következők: hastífusz, hepatitis A és B (magas kockázatú), járványos gyermekbénulás és járványos agyhártyagyulladás, veszettség, diftéria.

Nyitva tartások:
Indiában a kormányzati hivatalok hétfőtől péntekig 09.30-17.30 között tartanak nyitva. A bankok nyitva tartása hétköznap 10.00-15.00 között, míg szombaton 14.00 óráig megszokott, az üzletek pedig hétfőtől szombatig 09.00-19.00 óráig tartanak nyitva (egyes üzletek vasárnap is nyitva lehetnek). A különböző fesztiválok idején a nyitva tartások eltérő idejűek lehetnek.

Legfontosabb indiai ünnepnapok:
Január 26. – a köztársaság napja (1951. január 26.), nemzeti ünnep
Augusztus 15. – a függetlenség napja (1947. augusztus 15.) – a brit fennhatóság alól
Október 2. – Gandhi születésnapja (az iskolák és az üzletek zárva tartanak)
Indiában az ország hatalmas méreténél fogva és a területén megtalálható különböző vallások (buddhista, hindu, muszlim, keresztény, párszi, bahái, stb.) miatt számtalan kisebb-nagyobb ünnep létezik, melyeket azonban nem biztos, hogy minden évben és mindenhol megünnepelnek, ezért itt kizárólag az állami ünnepeket soroljuk fel.

Fontos telefonszámok - Indiában az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 100
Tűzoltóság: 101
Mentők: 102
Turista rendőrség: 103
Indiában működik egy sürgősségi telefonszám (108) is, mely tárcsázása esetén egyaránt elérhető a mentők, rendőrség és tűzoltók szolgálata is Andhra Pradesh, Gujarat, Uttarakhand, Goa, Tamil Nadu, Rajasthan, Karnataka, Assam, Meghalaya, Madhya Pradesh és Uttar Pradesh területén.

Magyarország indiai diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség – Delhi

Cím: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri, New Delhi – 110-021. Telefon: (00)-(91)-(11)- 2611-4737, (00)-(91)-(11)- 2611-4738, (00)-(91)-(11)- 2611-4739, ügyelet: 0091-87-5030-3555, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi

Konzuli hivatal – Delhi
Cím: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri, New Delhi – 110-021. Telefon: (00)-(91)-(11)- 2611-4737, (00)-(91)-(11)- 2611-4738, (00)-(91)-(11)- 2611-4739, ügyelet: 0091-87-5030-3555, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/newdelhiIndia térkép
India cikkek

» Ismerd meg Indiát
» Körutazás Indiában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
találat

Városlátogatások Indiában 2 db utazási ajánlat

1.221.290 Ft/főtől (14 nap)

Körutazások Indiában 2 db utazási ajánlat

1.221.290 Ft/főtől (14 nap)

Delhi repülőjegy 174.100 Ft/főtől - Delhi (oda-vissza)

Részletes találati lista
India

Indus-völgyi kolostoroktól, Kőrösi Csoma Sándor szobájáig

14 napos emlékutazás Indiában
1.221.290 Ft/fő

Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

15 napos körutazás
1.727.180 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

A hatalmas szubkontinens nyugati peremén, az Arab-tenger partján elterülő Goa érdekes – és igazán látványos – múlttal büszkélkedik. Az aprócska indiai állam (területét tekintve a legkisebb, lakosságát illetően a negyedik legkisebb) hófehér homokos partjáról, kristálytiszta vizéről, dús növényzetéről, a portugál gyarmati múlt legszebb építészeti örökségeiről (UNESCO Világörökségi védettségű műemlékek) és persze a világhírű goa-partykról nevezetes.

...

Olvasson tovább! >>>

India építészetileg talán leglátványosabb kora a mogulokhoz kötődik. Legnevesebb látnivalói, legszebb, legszínesebb, legdíszesebb épületei, és hatalmának fénypontja is erre a korra, 1526-1858 közé esik. De vajon kik voltak ezek a mogulok, és mitől ennyire lenyűgöző a művészetük, azon belül is elsősorban az építészetük, melynek csúcspontja az örök, halhatatlan szerelemnek emléket állító Tadzs Mahal?

...

Olvasson tovább! >>>

India hosszú évek óta egyedül volt azon a listán ahova utaztam volna, de mégis féltem tőle. A félelem egészen megmagyarázhatatlan volt, mert jártam már néhány olyan országban, ahol elég sanyarú sorban éltek emberek, de valahogy India a hatalmasságával, a mérhetetlenségével, a számokkal, amikkel leírható felfoghatatlannak és így félelmetesnek tűnt…

Aztán 2014. novemberében mégis eltöltöttem az Arany Háromszöget körbejárva 7 napot Indiában. Az Arany Háromszög – Delhi-Agra-Jaipur...

Olvasson tovább! >>>

Van valami végtelenül megnyugtató az óceán közelségében. Valami, ami éppen a szeszélyességéből adódik. Mintha a lélek békét vehetne abban, hogy a folytonos morajlás ritmustalan ismétlődését hallja, vagy hogy a szélzúgás változékony irányait érzi az egész testén. Leginkább talán az mozdítja ki az érzelmeket szokásos áramlataikból és az embert az általuk alkotott gyakran feszültségteljes állapotból, ahogyan az arcot végigsimogatja a parti szél újra meg újra, ezernyi irányból, lágyan vagy éppen...

Olvasson tovább! >>>

Minden bizonnyal a világ egyik leghíresebb és leglenyűgözőbb épülete az indiai Agrában található Tadzs Mahal, melyet Sah Dzsahan mogul uralkodó építtetett szeretett felesége, Mumtaz Mahal emlékére. A fehér márvány mauzóleum a mogul építészet legkimagaslóbb példája, mely egyaránt...

Olvasson tovább! >>>

A „holi” minden kétséget kizáróan a legnépszerűbb indiai ünnep, a színek fesztiválja. Mivel Indiában az ünnepek időpontja holdnaptárhoz kötődik, a holi minden évben máskor van: február utolsó és március első hete körül, amikor éppen telihold van. Legalább két napig, maximum egy hétig tart: ilyenkor az emberek máglyával űzik el a gonoszt, majd porfestékkel, színes festékes vízzel locsolják egymást – így emlékeznek Krishna cselekedeteire.
Minket az ünnep Hampiban ért (ami, „a győzelem...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!