India: Goa, India portugál szeglete

A hatalmas szubkontinens nyugati peremén, az Arab-tenger partján elterülő Goa érdekes – és igazán látványos – múlttal büszkélkedik. Az aprócska indiai állam (területét tekintve a legkisebb, lakosságát illetően a negyedik legkisebb) hófehér homokos partjáról, kristálytiszta vizéről, dús növényzetéről, a portugál gyarmati múlt legszebb építészeti örökségeiről (UNESCO Világörökségi védettségű műemlékek) és persze a világhírű goa-partykról nevezetes.

Goa történelme a portugálok megérkezése előtti és utáni időre bontható, mégis többnyire csak ez utóbbit ismerjük. Már az őskorban is éltek itt emberek, amiről 20-30 ezer éves sziklarajzok tanúskodnak. Az egész Indiát érintő indo-árja és dravida bevándorlás Goát sem kerülhette el, ahol az új népek összeolvadtak az őslakossággal. A Kr. e. III. században Goa a Maurja Birodalom része lett, melyet a legendás Asóka király kormányzott, s ekkoriban vetették meg buddhista szerzetesek e vallás alapjait is. A XVI. század elejéig Goát kisebb-nagyobb feudális fejedelemségek vonták kormányzásuk alá, majd 1510-ben a portugálok legyőzték a bijapuri uralkodót, s megvetették lábukat Indiában (ekkor alapították Velha Goát).

A Portugál Indiai Állam (Estado da Índia Portuguesa) – melynek Goa volt a legnagyobb territóriuma – a XVIII. század közepén nyerte el állandó határait. 1843-ban a fővárost Panjim-ba helyezték át Velha Goából. Miután India 1947-ben elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától, kérte, hogy a portugál területek is had kerüljenek át India birtokába, azonban Portugália a tárgyalásokat is visszautasította indiai exklávéi (valamely terület - ország, közigazgatási egység, etnikai közösség által lakott terület stb. - térben elszakított, különálló területdarabja) szuverenitásáról. 1961-ben az indiai hadsereg végül elfoglalta Goát és Portugália két kisebb exklávéját – Damant és Diut – s hozzácsatolta azokat területéhez. Goa India 25. állama lett.

A tengerparttól távolabb eső keleti részeken hatalmas erdőségek találhatók, melyek biológiai sokféleségükről nevezetesek; gazdagsága az Amazonas- és a Kongó-medence trópusi biodiverzitásával vetekszik. Több mint 1500 féle növény-, 275 madár-, 48 féle emlős- és 60 féle hüllőfaj található meg itt. Rizsföldek, trópusi gyümölcsöket termő fák (kókuszdió, kesudió, ananász, mangó, banán), bambusz és teakfa nő mindenfelé, de az erdők gyógynövényekben is gazdagok. Goa állam emblematikus állata a gaur, egy tulok, vagy bivalyszerű patás, mely mára a veszélyeztetett fajok közé került a túlzott vadászat és élőhelyeinek pusztítása miatt. Goa erdeiben rókák, vaddisznók, illetve különféle kígyófajok is élnek, míg a tengerben rákok, medúzák, osztrigák és harcsák fordulnak elő.

Az ökoturizmus szerelmesei számos madár- és vadrezervátumot találnak, melyek Goa színes és gazdag állatvilágából adnak ízelítőt. Ezek közé tartozik a Salim Ali Madár Rezervátum Chorao szigetén (a nyüzsgő partvidéktől távolabb eső mangroveerdőség igazi madármegfigyelő paradicsom), a Bondla Vadrezervátum (a Goa északkeleti részén található terület szambár szarvasok, gaurok, indiai királymókusok, kék pávák és számos kígyófaj menedéke), a Mollem Nemzeti Park (a Goa keleti határánál található nemzeti park fekete párducokat, bengáli tigriseket, tobzoskákat, különféle szarvasfajokat, madarakat, lepkéket, hüllőket rejt), valamint a Cotigao, a Madei, a Netravali, és a Mahaveer Vadrezervátumok. 

Goa több mint 450 éves portugál uralmának köszönhetően más képet mutat, mint az ország többi része. A portugál gyarmati múlt legszebb darabja a Bom Jesus katedrális Velha Goán. Itt őrzik Xavéri Szent Ferenc ereklyéit, akit Goa védőszentjének tartanak. Ferenc és Loyolai Szent Ignác alapították a Jézus Társasága (Jezsuita) rendet, s Ferenc itt, Goán is működött. A jezsuita templom (1594-1605) India legszebb barokk építészeti műemléke, mely ma Világörökségi védelmet élvez. A templom egész India egyik legrégebbi keresztény kegyhelye; márványpadlóját drágakőberakások díszítik, oltára pedig gazdagon aranyozott, de ezektől eltekintve a templom belső kialakítása egészen egyszerű. Festményei Ferenc életét mutatják be, míg az ezüst koporsó – melyben teste nyugszik – III. Cosimo Medici toszkán nagyherceg ajándéka volt.

Goa portugál múltjának másik jellemző példája a Sinquerim Beach-en álló Aguada erőd és világítótorony. Az 1613-ban épült erősség a hollandok és a marathák, egy indiai harcos kaszt ellen védelmezte a portugálokat. Az erődön belüli édesvízi forrás a hajók vízellátását biztosította, s innen ered elnevezése is: aguada, azaz víz. A 79 ágyúval védelmezett erőd egész Ázsia legnagyobb édesvíz tárolására alkalmas raktára volt. Felső része védelmi céllal és vízraktározásra szolgált, míg az alsó része biztonságos menedéket jelentett a portugál hajók számára. Az erőd négyemeletes világítótornyát 1864-ben emelték, ez a legrégebbi ilyen jellegű építmény Ázsiában, s egészen 1976-ig szolgálatban volt. Ma itt található Goa egyik legkedveltebb luxusszállodája, a Vivanta by Taj – Fort Aguada.

Goa egyik legszebb városa a jelenlegi székhelytől, Panjimtól 10 kilométerre északra fekvő Velha Goa (Ó-Goa), melyet a XV. században a Bijapuri Szultanátus alapított, mint kikötőt. Velha Goa a XVI-XVIII. század között főváros volt, amikor malária és kolera járvány miatt elhagyták. A korábban 200 ezres lakosság 1775-re 1500 főre csökkent, ekkor helyezte át az alkirály főhadiszállását az új fővárosba, Pangimba (ma Panjim), bár 1843-ig Velha Goa maradt de jure a főváros. A város műemlékei az UNESCO Világörökség védelme alatt állnak. A város nem csupán gyönyörű portugál gyarmati barokk templomairól, de a sah palotájáról és mecseteiről is nevezetes, melyek a portugálok előtti muszlim időket idézik. A XVI. század közepén Goa – sőt maga Velha Goa – a keleti kereszténység hittérítő központjaként működött.

Goa sok részén láthatjuk még a rá jellemző indo-portugál stílusú építészet példáit (melyet gyakran az iszlám stílus is gazdagít), bár sajnos ezek a kúriák sok esetben elég lepusztult állapotban vannak. Panaji ’Fontainhas’ városrészét kulturális negyeddé nyilvánították, amely máig őrzi a korábbi portugál gyarmati múlt életstílusát, kultúráját, építészetét, ahogy leghíresebb templomai is, a  Shanta Durga templom, a Mangueshi templom és a Mahalasa templom, bár sajnos ezek egy részét 1961 után lebontották, s indiai stílusban építették újjá. Goa két legfontosabb múzeuma a Goai Állami Múzeum, valamint a Tengerészeti és Repülési Múzeum, mely utóbbi egyike India három ilyen jellegű gyűjteményének.

Persze vannak azok a turisták is, akik nem az ökoturizmusért, nem is a kulturális látnivalókért, hanem feltöltődni érkeznek Goára, hiszen lenyűgöző tengerpartja, kristálytiszta vize tökéletes lehetőségeket biztosít minderre. Itt nem csak napozni, pihenni, strandolni lehet, nem csak a vízi sportoknak hódolhatunk, hanem belekóstolhatunk egy különleges életformába is, mely kizárólag Goára volt jellemző, s az 1960-as évek végén terjedt el. Ekkoriban költöztek ugyanis ide azok a kalandvágyó nyugatiak, akik a hippi korszak és Woodstock szellemében kívántak élni, s a 80-as évekig virágzó kommunákba tömörültek. Goa népszerű nemzetközi találkozóhely lett, ahová a világ minden tájáról érkeztek az undergroundért, misztikumokért és spirituális feltöltődésért rajongók, drogdealerek és sok más számkivetettnek tartott ember, így létrehozva a Goára mai napig jellemző sajátos szín- és kulturális kavalkádot.

Goa 101 km hosszú tengerparti sávját a meredeken emelkedő Nyugati Ghatok hegység választja el a Dekkán-fennsíktól. Számos folyó szabdalja területét, a Zuari torkolata Dél-Ázsia egyik legnagyobb természetes kikötője. Természeti szépségeit emelik szigetei is, melyek közül több mint 40 valamelyik torkolatban, nyolc tengerben, és mintegy 90 különböző folyamokban található, emellett a régió több mint száz gyógyforrással is büszkélkedik. Éghajlata trópusi monszun, klímája a trópusi övezet és az Arab-tenger közelsége miatt az év nagy részében meleg és párás. A legmelegebb hónap a május (átlagosan 35 fok), a monszun esőzések június elejétől szeptember végéig tartanak. A téli szezon december közepétől februárig tart, ekkor a hőmérséklet 28 fok körül mozog.

India további nevezetességeiről az Ismerd meg Indiát című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Indus-völgyi kolostoroktól, Kőrösi Csoma Sándor szobájáig - 14 nap
» Hétvége Isztambulban - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 5 nap / 4 éj
» 6 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 6 nap / 5 éj

Szállás ajánlatok

» Diamore Hotel *** Alanya 115.247 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Kleopatra Royal Palm Hotel **** Alanya 118.636 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Kleopatra Beach Hotel **** Alanya 118.918 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Villa Sunflower Beach Hotel **** Alanya 122.193 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Lavitas *** Side 126.259 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side

Információs oldalak

» Körutazás Indiában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Ismerd meg Indiát
» Egzotikus utak
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila
» India: Varanaszi, India spirituális fővárosa - Etédi Alexa
» A mogul India: A kertépítészet - Etédi Alexa
» A mogul India: Lahore, a „mogulok kertje” - Etédi Alexa
» A mogul India: Mumtaz Mahal, a világ legszeretettebb asszonya - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!