A mogul India: Lahore, a „mogulok kertje”

A ma Pakisztánhoz tartozó Lahore városa a mogul uralom idején, 1524-1752 között érte el fénykorát. A lenyűgöző építészetükről nevezetes mogul sahok számos gyönyörű épületet és kertet hagytak az utókorra a városban, melyek még ma is láthatók. Akbar idején, 1584-98 között Lahore a birodalom fővárosa volt. Ekkor épült a Lahore erőd, melynek több épületét Akbar fia, Dzsahangir építtette, aki maga is a városban lett eltemetve. Dzsahangir fia, Sah Dzsahan Lahore-ban született, s apjához hasonlóan ő is további épületekkel gazdagította az erődkomplexumot, de ezen kívül is több intézmény fűződik a nevéhez, ilyen a Shalimar Kertek is. Az utolsó jelentős mogul uralkodó, Aurangzeb a város legnevesebb épületeit, a Lahore erőd szomszédságában található Badshahi mecsetet és az Alamgiri-kaput építtette.

A XVII. század során a mogul hatalom hanyatlásnak indult, Lahore-t többször is megszállták és a kormányzat is megszűnt a városban. 1739-ben a perzsa Nadir sah megtámadta Északnyugat-Indiát, a karnali csatában legyőzte a mogul uralkodót, Mohammad sahot, és elfoglalta Beludzsisztán nagy részét, és az Indus-síkságot. 1761-ben az afgán Ahmad Shah Durrani elfoglalta és ellenőrzése alá vonta a mogul birodalom pundzsábi és kasmíri területeit, és Lahore-t. Az 1740-es évek a káosz jegyében teltek, 1745-56 között kilenc kormányzó állt a város élén, amely oda vezetett, hogy egyes területek a szikhek irányítása alá kerültek. Bár a politikai irányítás ezt követően az ő kezükben összpontosult, a mogul művészet a szikh építészetre is nagy hatással volt, ennek egyik példája az amritszári Aranytemplom, a szikhek szent helye.

A Lahore erőd és a Shalimar Kertek 1981 óta UNESCO Világörökségi védelmet élveznek, de 2000 óta a veszélyeztetett műemlékek listáján szerepelnek. A 20 hektár területen elterülő erődkomplexum eredete az ókorba nyúlik vissza, de ma is látható formáját a XVI. században, Akbar uralma idején nyerte el. Két bejárata közül az Aurangzeb által épített Alamgiri-kapu a Badshani mecsethez, míg a régebbi Masjidi-kapu az Akbar által épített óvárosi rész felé vezet. Az Alamgiri-kapu mellett az erőd további jelentős részei a Sah Dzsahan által épített Sheesh Mahal, egy pietra dura technikával és tükörmozaikkal díszített fehér márvány pavilon, mely az uralkodó és családja személyes használatára épült, a görbe vonalú tetővel épült, kis fehér márvány Naulakha pavilon, melyet eredetileg drágakövekkel díszítettek, és szintén a sah magánpavilonja volt, valamint a Moti Masjid, azaz gyöngymecset, mely vallási célokat szolgált. 

A földterület, melyen később a Shalimar Kertek, a perzsa kertépítészet e szép példái később megépültek, 350 éven keresztül egy helyi nemesi család, az Arain törzs-béli Mian Baghbanpura család tulajdonában volt, bár magát a Kerteket Sah Dzsahan építtette 1641-42 között. A magas, díszesen faragott téglafallal körülkerített Shalimar Kertek a perzsa Char bagh (’char’ a perzsában négyet, míg a ’bagh’ kertet jelent) koncepciója alapján épültek: a négyszögletes alapterületet sétautak vagy csatornák osztják négy kisebb részre. A kertek három szinteltolással lettek kialakítva, s a kellemes klímát az itt működő 410 szökőkút biztosítja, melyek érezhetően lehűtik a levegőt (nyaranta 49 fok is lehetséges). A kerteket csarnokok, pavilonok, hamamok, hálókamrák, valamint a legkülönfélébb gyümölcsfák tarkítják.

A Badshahi, azaz Birodalmi mecset Aurangzeb mogul sah rendeletére, 1671-73 között épült, s ez Dél-Ázsia második, s a világ ötödik legnagyobb mecsete (1986-ig a legnagyobb volt, udvara máig a leghatalmasabb). Bár Aurangzeb nem tartozott a legnagyobb mogul művészet- (és építészet-) pártolók közé, szigorú vallásosságának köszönhetően mégis az ő nevéhez köthető Lahore talán leghíresebb látnivalója, mely a mogul korszak szépségét, szenvedélyét és nagyságát hivatott szolgálni. Az épület a Lahore erőddel szemben épült, s a Mogul Birodalom hatalmát hangsúlyozta. Stílusa magában foglalja az iszlám, a perzsa, a közép-ázsiai (timurida) és az indiai stílusjegyeket, fenséges megjelenése építtetőjének határozott egyéniségét tükrözi.

India további mogul nevezetességeiről, szereplőiről az Ismerd meg Indiát című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Gangesz szentélyei és az Aranyháromszög - 11 nap
» Nepál - Bhután - Szikkim - Dardzsiling körutazás - 14 nap
» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» Tavaszköszöntő hétvége Isztambulban - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel ***** - 4 nap / 3 éj

Szállás ajánlatok

» Beach Club Doganay Hotel ***** Alanya 181.074 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Blue Fish **** Alanya 235.970 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Antalya (város) / Alanya
» Cenger Beach Resort Hotel ***** Side-Kizilot 238.147 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Antalya (város) / Side
» Botanik Hotel & Resort ***** Side 420.190 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side
» Papillon Belvil Hotel ***** Belek 442.500 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Belek

Információs oldalak

» Körutazás Indiában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Ismerd meg Indiát
» Egzotikus utak
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila
» India: Varanaszi, India spirituális fővárosa - Etédi Alexa
» India: Goa, India portugál szeglete - Etédi Alexa
» A mogul India: A kertépítészet - Etédi Alexa
» A mogul India: Mumtaz Mahal, a világ legszeretettebb asszonya - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Tavaszköszöntő Krakkó - Wieliczka - Zakopane - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!