A mogul India

India építészetileg talán leglátványosabb kora a mogulokhoz kötődik. Legnevesebb látnivalói, legszebb, legszínesebb, legdíszesebb épületei, és hatalmának fénypontja is erre a korra, 1526-1858 közé esik. De vajon kik voltak ezek a mogulok, és mitől ennyire lenyűgöző a művészetük, azon belül is elsősorban az építészetük, melynek csúcspontja az örök, halhatatlan szerelemnek emléket állító Tadzs Mahal?

A mogulok (a ’mongol’ perzsa kifejezése) egy iszlám vallású, mongol-török eredetű dinasztia tagjai voltak, akik a XVI-XIX. század között Észak-India nagy részét uralták. Birodalmuk központja Agra volt, a dinasztiát Bábur – apai ágon Timur Lenk ötödik, anyai ágon Dzsingisz kán tizenötödik generációs leszármazottja – alapította. Persze India már előttük is találkozott az iszlámmal, hiszen a Delhi Szultanátust, mely az indiai szubkontinens középső és északi részét 1206–1526/52 között uralta, muszlim dinasztiák alkották. A középkor legjelentősebb expanziója aztán Indiát is érintette: 1389-ben Timur Lenk meghódította (és felgyújtotta) Delhit, de nem hozott létre önálló közigazgatást a térségben.

Érdekes, Timur Lenk – a Sánta Timur – (akinek az üzbegisztáni Szamarkand volt a központja) nem akarta saját birodalmához csatolni az indiai területeket, megelégedett azok kifosztásával. Mégis, alig 137 év elteltével éppen az ő leszármazottai alakítottak ki India északi területein virágzó, gazdag birodalmat, akik művészetükben bőségesen felhasználták a Timuridák kéznyomát viselő perzsa jegyeket is. A mogul művészetre leginkább a birodalom hatalmának hangsúlyozása jellemző, s ezt elsősorban az építészetben tudták kifejezni, melyet az uralkodói rang jelképének és a dinasztikus önazonosság megnyilvánulásának tekintettek.

Építészetükben az iszlám (a perzsa), valamint a helyi indiai művészet kiegyensúlyozott összefonódása figyelhető meg. Ennek legjobb példája Akbar sah ideiglenes fővárosa, Fatehpur Szíkri, ahol a hagyományos  muszlim boltívek, kupolák és tágas terek, valamint az egyszerű hindu kőoszlopok és díszítő elemek egyaránt jelen vannak, mi több, harmonizálnak egymással. A mogul építészet legjellemzőbb épülettípusai a mecsetek (az uralkodók számára fontos volt az iszlámhoz való elkötelezettség hangsúlyozása), a paloták, a síremlékek, valamint az erődök, majd a XVII. század első harmadában, Dzsahangir uralma idején a kertépítészet is teret hódított.

A mogul építészet legszebb példáival Agrában, Delhiben, Fatehpur Szíkriben, valamint a pakisztáni Lahorban lehet találkozni, melyek a birodalom legjelentősebb városai voltak. Megpillantva egy-egy mogul épületet, elcsodálkozunk, vajon honnan eredt ez a hatalmas gazdagság, ez az óriási vagyon és az a szépség, ízlés és igényesség, melyek alapfeltételei voltak e gyönyörű épületek megszületésének? Ami az anyagi feltételt illeti, a mogul birodalom elsősorban mezőgazdaságának, valamint eredményes háborúinak, és ügyes politikájának és diplomáciájának köszönhette vagyonát. Így gazdagságuk a kortárs perzsa és török birodalmakét is bőven felülmúlta (amellett, hogy területileg is sokkal nagyobb volt azoknál).

Ami pedig a művészi értéket, a gazdag, elegáns, de (általában) nem túlzó mogul stílust illeti, létrejötte gyakorlatilag a szerencsének is köszönhető. Megfelelő módon keveredett benne az iszlám sajátos stílusvilága (amelyben a világ színgazdagsága iránti csodálat, a témák és anyagok fantáziadús felhasználása nyilvánul meg), a Timurida hatást (harmónia és szimmetria) viselő perzsa építő- és díszítőművészet, valamint a csipkeszerű finomságú indiai (hindu) ornamentika. A mogul sahok többsége művészetpártoló mecénás volt (kivéve az ortodox iszlám hitű Aurangzeb), s nem utolsó sorban a sosem múló, olthatatlan szerelem is olyan alkotások megépítésére tudott sarkallni, mint az agrai Tadzs Mahal.

S hogy ki volt ez a dinasztia, akik 332 éven át meghatározták India történelmét és művészetét? Bábur – a közép-ázsiai Fergana-völgy egyik kis fejedelmének a fia – vetette meg a lábát elsőként India északi területein, majd egy rövid átmeneti kor után, amikor India régebbi szultanátusának utolsó tagjai még visszavették hatalmukat, a mogulok dinasztiája végleg kiterjesztette hatalmát Észak-Indiában. Nagy Akbar további területeket csatolt birodalmához, mely utódai, Dzsahangir, és Sah Dzsahan idején érte el fénykorát. Utolsó jelentős uralkodója Aurangzeb volt, aki után a mogul birodalom hanyatlani kezdett, míg végül 1858-ban az utolsó nagymogul, II. Bahádur Sah végleg lemondott hatalmáról.

India további mogul nevezetességeiről, szereplőiről az Ismerd meg Indiát című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» India aranyháromszög - 8 nap
» Mesebeli India 7 éj - 9 nap
» A Gangesz szentélyei és az Aranyháromszög - 11 nap
» Doha - Mumbai - Goa - 10 nap
» India - Nepál körutazás - 14 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Beach Club Doganay ***** Alanya 185.510 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Kleopatra Fatih *** Alanya 191.734 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Antalya / Alanya
» Hotel Özlem Garden *** Side 212.106 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side
» Hotel Royal Garden Beach ***** Alanya (Ex. Select & Suit) 212.772 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Seher Sun Palace ***** Side 217.978 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side

Információs oldalak

» Körutazás Indiában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Ismerd meg Indiát
» Kalandtúra, aktív utazás
» Egzotikus utak
» Körutazások Indiában
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila
» India: Varanaszi, India spirituális fővárosa - Etédi Alexa
» India: Goa, India portugál szeglete - Etédi Alexa
» A mogul India: A kertépítészet - Etédi Alexa
» A mogul India: Lahore, a „mogulok kertje” - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Zakopanéban és Késmárkon - 1 nap
» Advent Krakkóban - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko tengerszem és Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Hétvége Prágában - 2 nap
» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!