A mogul India: A kertépítészet

Bár Indiában már a mogulok kora előtt is jelentős hagyományai voltak a tájrendezésnek, maga a kertépítészet az ő hatalmuk alatt érte el virágzását. Ahogy az építészetben és a művészetekben, úgy a kertépítésben is harmonikusan keveredtek a helyi indiai, valamint a magukkal hozott iszlám, türk-mongol, és főleg perzsa tradíciók. Ez utóbbinak még ma is igen jelentős példái ismertek Perzsiában; lényegében a mogulok is a perzsa kertek úgy nevezett ’char bagh’ (’char’ - négy, ’bagh’ - kert a perzsa nyelvben) szerkezetét alkalmazták legszívesebben, amikor a négyszögletes teret sétautak, vagy csatornák osztották négy kisebb, egyenlő részre. Legjellemzőbb ismertetőjegyeik: az egyenes vonalú, szimmetrikus elrendezés, a kerteket minden esetben fallal vették körbe, s bennük medencéket, szökőkutakat, csatornákat alakítottak ki.

Az iszlám vallású országok kertépítészete a Korán Paradicsomkertjének leírásán alapult, s tulajdonképpen annak földi leképezését jelentette, egyfajta pihenésre és elmélkedésre szolgáló kellemes helyet. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk lényegében az összes iszlám kertet a Tadzs Mahaltól a spanyolországi Alhambra kertjéig, legyen az mogul, perzsa, vagy akár mór. Általános témájuk a víz és az árnyék – ami nem meglepő, mivel az iszlám meglehetősen forró, száraz éghajlatról származik – s amíg az angol kerteket sétálgatásra, gyaloglásra tervezték, az iszlám kertek a csendes szemlélődést szolgálták elsősorban, ezért találunk ezekben a kertekben üldögélésre szolgáló pavilonokat. A ’hortus conclusus’ (latinul a zárt kert) a Bibliában is előfordul, míg a keresztény kultúrkörben a kolostorkerteket, kerengőket nevezték így.

E fallal körülvett, külvilágtól zárt, formális kertek a természet legkellemesebb részét szimbolizálják. Alapvető, legfontosabb elemük a folyóvíz és a medence, mely az ég és a kert szépségeit tükrözi. Fontosak a különféle fafajták, melyek közül néhány csak árnyékul szolgál, míg másokat gyümölcsük, virágaik, illatuk miatt ültettek, de otthonul szolgálnak a madaraknak, melyek énekükkel teszik otthonosabbá e kerteket. Középpontjukban magaslat (mint az univerzum kozmológiai leírásánál a hegy), pavilon, palota, vagy sírépítmény. A mogul kertépítészetben a türk-mongol hagyományok elemei is fellelhetők: a sátrak, azok előtetői, és a szőnyegek, melyek egyaránt a nomád múltra utalnak. A sátrak e nomád társadalmakban státuszszimbólumnak számítottak: anyaguk, minőségük, nagyságuk és mennyiségük tulajdonosuk vagyonát és hatalmát jelezték.

A mogulok is számos szimbólumot építettek be kertjeikbe. A Korán hivatkozásaira utalhat az architektúra, az elrendezés, valamint a különféle növényfajták kiválasztása, de több világi utalásra is bukkanhatunk, ilyenek a numerológiai vagy állatövi jelképek, melyeknek többnyire családi, vagy kulturális jelentősége volt, s gyakran a vallási, valamint a világi szimbólumokat egymás mellett, egymást kiegészítve is használták. A mogulok a nyolcas és kilences számokat szerencsésnek tartották, s ezeket gyakran felfedezhetjük a kertépítészetben is: teraszok, kerti építmények számában, vagy akár az oktagonális medence-kialakításban. A legtöbb mogul uralkodóról feljegyezték, hogy szívesen foglalkozott kerttervezéssel, kertépítéssel, vagy akár kertészkedéssel, s közöttük több nő is volt, mint például Mumtaz Mahal.

A legelső mogul uralkodó, Bábur emlékirataiból is kiderül, hogy a sah szívesen tervezett kerteket. Uralkodása alatt az udvar gyakran változtatta helyét, hosszabb időre egy városban sem telepedett le, s ilyenkor a maga által tervezett kertekben, sátrakban szállt meg. E kertekben még kevés állandó épület állt, de a fürdő már ekkor is elmaradhatatlan részét képezte (ami India forró, fülledt éghajlatán fontos volt). Bábur a perzsa ’char bagh’ kerteket részesítette előnyben, mely itt új jelentést nyert, mivel Indiában nem voltak gyors folyású patakok, mint Közép-Ázsiában. Ugyanakkor az indiai kerteknél sokkal szigorúbban vették a geometriai elrendezést, mint elődeiknél. A legelső ilyen jellegű kert az agrai Ram Bagh lehetett, melyet Bábur 1528-ban építtetett, átmenetileg itt is temették el, mielőtt maradványait átszállították volna a kabuli Bagh-e Baburba.

Fia, Humajun nevéhez nem sok kert építése fűződik, mivel idejének nagy részét birodalmának visszafoglalása és megerősítése töltötte ki, de annyit lehet tudni róla, hogy szívesen időzött az apja által épített kertekben. A kertépítés Akbar idején vett új lendületet, aki – elődeivel ellentétben, akik többnyire erődítmények kertjeit alakították ki – immár folyópartokra tervezte kertjeit, eleinte Delhiben, majd az új fővárosban, Agrában. Ez később nagyban befolyásolta a mogul kertépítészet stílusát. Akbar a többi között a kasmíri nyári rezidencia kertjét, a Naseem Bagh-ot tervezte, ahová a mogul udvar a nagy hőség elől húzódott vissza. E kertből akkor még hiányzott a víz, mint díszítőelem. Egy másik, Akbar idejéből származó mogul kert a punjabi Wah Kert, melyet ugyan nem a sah, hanem egyik udvari főembere, Radzsa Maan Singh építtetett.

Dzsahangir nem sokkal trónra lépése után kertet alapított a srinagari Dal-tó partján (Kasmír), melyet később Shalimar Kertnek neveztek el (nem összetévesztendő a lahore-i Shalimar Kerttel), s felesége, Nur Dzsahan használatára bocsátotta. Ez a kert – mely Dzsahangir uralkodása alatt az uralkodó és felesége kedvenc nyári tartózkodási helye lett – a mogul kertépítészet egyik legszebb példája: itt látható a legszebb kivitelezésű kerti pavilon is, melyet egy helyi fekete kőfajtából, pontosan a forrás fölé építettek. A forrás vizét a kert központi tengelyét alkotó csatornába vezették, mely mellett további pavilonokat, teraszokat és medencéket alakítottak ki. Az e korban épült kertek jellemzői a csatornák, a kisméretű tavak és a szökőkutak, valamint a több száz féle növény, köztük örökzöldek, rózsák, violák, jázminok.

Sah Dzsahan uralma idején érte el a mogul kertépítészet a zenitjét, nevéhez rengeteg további kert építése, tervezése, kibővítése írható. Apja kasmíri Shalimar Kertjét 1634-ben kibővítette, egy részét a nyilvánosság előtt is megnyitotta, egy másik része a császári kihallgatások számára készült el, s a legmagasabban fekvő területen az uralkodó és az udvar nőtagjai számára, magán célra elkészült kertek voltak fenntartva. Sah Dzsahan építtette az agrai Vörös Erőd éjszakai kertjét, a Mahtab Bagh-ot, mely arról volt híres, hogy számtalan éjszaka virágzó növény (például jázmin) pompázott benne. Pavilonjai hófehér márványból készültek, hogy a sápadt holdfényben még jobban tündököljenek. Említésre méltó a Tadzs Mahal kertje is, mely a perzsa kertépítészet ’char bagh’ stílusát képviseli, bár itt a sírépítmény nem a kert közepén, hanem annak végében kapott helyet.

Sah Dzsahan idejéből származik a mogul kertek legismertebb példája, a lahore-i Shalimar Kert is, mely 1641-42 között épült, szintén ’char bagh’ koncepció alapján: a négyszögletes alapterületet sétautak és csatornák osztják négy kisebb részre. A kertek három szinteltolással lettek kialakítva, s a kellemes klímát az itt működő 410 szökőkút biztosítja, melyek érezhetően lehűtik a levegőt (nyaranta 49 fok is lehetséges). A kerteket csarnokok, pavilonok, hamamok, hálókamrák, valamint a legkülönfélébb gyümölcsfák tarkítják. Ihletője a kasmíri Shalimar Kert lehetett, bár a lahore-i kert nagyobb és bonyolultabb kialakítású annál. Vízellátását a Ravi-folyóból idevezetett 160 km hosszú csatornarendszer oldotta meg, mely a rengeteg szökőkút és az öt zuhatag (van, amelyik öt méter magas) vízellátását biztosította.

India további mogul nevezetességeiről, szereplőiről az Ismerd meg Indiát című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» India aranyháromszög körutazás - 8 nap
» A Gangesz szentélyei és az Aranyháromszög - 11 nap
» India - Nepál körutazás - 14 nap
» Doha - Mumbai - Goa - 10 nap
» Dél-India és Sri Lanka körutazás - 15 nap

Szállás ajánlatok

» Beach Club Doganay Hotel ***** Alanya 147.929 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Diamore Hotel *** Alanya 181.882 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Kleopatra Beach Hotel **** Alanya 191.671 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Liberty Hotels Lara ***** Antalya 192.000 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Lara / Antalya (város)
» Hotel Lavitas *** Side 194.636 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side

Információs oldalak

» Körutazás Indiában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Ismerd meg Indiát
» Egzotikus utak
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila
» India: Varanaszi, India spirituális fővárosa - Etédi Alexa
» India: Goa, India portugál szeglete - Etédi Alexa
» A mogul India: Lahore, a „mogulok kertje” - Etédi Alexa
» A mogul India: Mumtaz Mahal, a világ legszeretettebb asszonya - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» Tavaszköszöntő Krakkó - Wieliczka - Zakopane - 3 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» Hétvége Krakkóban - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!