Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

15 napos körutazás

Tibet déli határain, a Himalája legtermékenyebb völgyeiben és medencéiben két Buddhista királyság alattvalói élhették a „Shangri-La” világtól elzárt nyugalmát. Szubtrópusi őserdőkből induló útjaik a felhők fölé érve az ismeretlen jégmezőkig vezettek, erődjeik, templomaik, kolostoraik inkább a mesék világába tartoztak, mintsem az „alsó világ” zsúfolt, zajos mindennapjaihoz. Szikkim és Bhután legendás uralkodóiról, a Dharma-királyokról vagy Csogyalok-ról, illetve a Sárkány királyokról vagy Druk Gyalpok-ról mindenki hallott valamit Európában… De hogy országaik milyenek is lehetnek, arról inkább csak képzetek és ábrándok léteztek csupán, egészen a 20. századig. Ha talán legutoljára is a Földön, de a Himalájába is megérkezett a modernizáció, a globális változások kényszere, az India és Kína, valamint a „két óriás” politikai rendszere közötti versengés korszaka. Miközben mindkét ország a Tibeti kultúra és a tibeti buddhizmus mentsvárává vált, „ragaszkodásuk a fejletlenséghez” váratlanul különleges gyümölcsöt is érlelt: Máig szinte érintetlen védett területek, nemzeti parkok, meseszép tájak várják az ide érkező öko-turistákat és természetjárókat. Szikkim „a Kancsendzönga otthona” mára indiai állammá vált – míg a Bhutáni Királyság napjainkban is a Himalája egyetlen szakrális monarchiája. Jó-szomszédok. Elbűvölő magashegységi vidékeken megosztozva. Bőséges természeti szépség, csodálatos kolostorok, ősi buddhista templomok, lobogó imazászlók és boldog arcok - így lehet leírni egy bhutáni utazást! Ám annyi mindent lehetne még elmondani erről az apró országról! A nyugodt légkör, a friss hegyi levegő, a tiszta utak és az egyszerű, de gyönyörű kultúra, valamint a melegszívű, vendégszerető bhutániak megmutatják, hogy a világ egészen más is lehet. Szikkim a megtestesítője annak a mondásnak, hogy "a jó dolgok kis adagokban érkeznek". Ugyanis India egyik legkisebb államának tavai, vízesései és buja zöld erdei minden természetkedvelőt rögtön rabul ejtenek.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a nemzetközi és belföldi repülőjegyet illetékkel 
13 éjszakai szállást 3-4*-os szállodák, resortok és eco lodge-ok 2 ágyas szobáiban
Szikkimben félpanziós ellátást (reggeli és vacsora) valamint Bhutánban teljes ellátást
a megadott programokat és a szükséges belépőket
Bhutáni vízumot és az ügyintézést
Bhutáni fejlesztési és turisztikai illetékeket és hozzájárulást
a helyszíni közlekedést autóbusszal
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

az indiai e-vízumdíjat kb. 25 000 Ft
a borravalót kb. 120 USD/fő
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Hossz: 
15 nap

Szállás

13 éjszakai szállást 3-4*-os szállodák, resortok és eco lodge-ok 2 ágyas szobáiban

Program: 

1-2. nap: Budapest - Delhi
Utazás menetrend szerinti járattal, átszállással Delhibe, India fővárosába. Másnapi érkezés után transzfer a szállodába. Szállás elfoglalása után pihenő.

Szállás Delhiben (1 éj).

3. nap: Dardzsiling 
Reggeli után transzfer a repülőtérre, majd belföldi repülés Bagdográba. Érkezés után folyamatos utazás Dardzsiling irányába. Az átlagosan 2.134 m magasságban települt „teakert – hegyi állomás” területét 1835 óta bérelte a Brit Kelet Indiai Társaság a szikkimi Csogyal kormányától. 1840-ben ültették az első tea gardeneket, vagyis ültetvényeket, hogy 10 év elteltével megkezdhesse „világhódító útját” a dardzsilingi fekete tea, Földünk talán legismertebb teája. (1900-ban már 100 ültetvényen 64.000 munkást foglalkoztattak.) Dardzsiling a XIX. század utolsó harmadában alakult át Hill Station-ná, vagyis a korabeli brit adminisztráció nyári szálláshelyévé. Iskolák, nyaralók, hivatali középületek sokaságát építették fel a forróság elől ide „felhúzódó” anglo-indiai családok és tisztviselők számára, amíg a ma UNESCO világörökségi védelem alatt álló Dardzsiling Himalája Vasút már több embert szállított – mint teazsákot. Érkezéstől függően koraesti séta a Mall Road-on, a város „közösségi főterén.”

Szállás Dardzsilingben (2 éj).

4. nap: Dardzsiling - Himalája Vasúton
Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi Himalája Vasúton. Látogatás a Ghoom Klostorban, első ismerkedésünk a gelugpa, ismertebb nevén sárga kalapos rend életével. Néhány szó Congkapa (1357-1419), a rend alapítóatyja koráról, sorsáról. Közös séta a Padmaja Nadia Himalája Állatkertben, az őshonos fajok rövid bemutatásával. Látogatás a Himalájai Hegymászó Intézetben, majd séta a Tenzing és Gombu Rock szikla aljában. Rövid áttekintés Tenzing Norgaj és Sir Edmund Hillary életéről, sikeres Mt. Everest expedíciójukról. Látogatás Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) sírjánál, az Európai temetőben. A Miért vált Kőrösi Csoma a magyar keletkutatás élő legendájává? kérdés körbejárása, néhány név felidézésével, akik előttünk lerótták tiszteletüket ezen a kultikus helyszínen, mint pl. Duka Tivadar; Lóczy Lajos; Déchy Mór; Hopp Ferenc; Stein Aurél; Horthy Miklós; Simonyi-Semadam Sándor; Baktay Ervin… és még sokan mások.

5. nap: Dardzsiling - Gangtok
Hajnalban indulunk a Tigris-hegyre, ahol jó látási viszonyok esetén gyönyörű napfelkeltében lehet részünk a Kancsendzönga és a Mt. Everest távoli panorámáinak látványával. Séta az Alubari kolostorba, ahol, piknik reggelivel, illetve Guru Rinpoche szobraival várnak minket a helyi szerzetesek. Utazásunk megkezdése Szikkimbe a déli órákban. Szikkim, az 1975-ig független, néhai buddhista királyság a mai India legritkábban lakott állama. Területeinek magassága a 280 m tengerszinttől – 8.585 m (!) magasságig terjed. A szubkontinens egyik ökológia hot-spotja (rendkívüli biológia sokszínűség), 5.000 virágos növénnyel, 227 tengerszemmel vonulatai között, területének 30%-ára kiterjedő, UNESCO világörökségi védelem alatt álló vadonnal. Utazásunk alatt bőven jut idő a néhai uralkodók, a Namgyal-dinasztia (1642 – 1975) bemutatására, illetve a „csak” 1.700 m magasságban lévő főváros Ganktok múltjának, jelenének ismertetésére. Szállásunk elfoglalása a fővárosban koraeste.

Szállás Ganktokban (2 éj).

6. nap: Gangtok, a tibetológia menedéke
Reggeli után látogatás a Rumtek kolostorban, őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa, s ezzel a Kagyüpa (Kagyü) iskola székhelyén. A nyugati ember kísérlete a tibeti buddhizmus 6 főágának áttekintésére… Őfelsége Palden Thondup Namgyal (1926 – 1982), Szikkim utolsó királya kalandos életének, néhai szakrális szerepének magyarázata, képes szemléltetéssel. Továbbutazás az Enchey kolostorba, majd onnan a néhai királyi palotában berendezett Namgyal Tibetologiai Intézetben. A Lord Buddha, illetve Szikkim védőszentje, Guru Padmasambhava óriási szobrainak megtekintése. Közös látogatás a Handloom and Handicrafts kézművesközpontban, ahol megismerkedhetünk a hagyományos szikkimi kézművesség legfőbb ágazataival, termékeivel.

7. nap: Gangtopk - Kalimpong, a virágok pihenőhelye
Utazásunk megkezdése Kalimpong irányába. Útközben néhány szó Gorkaföld-kerület természetföldrajzi és néprajzi sajátosságairól. Az 1.200 m alacsonyra települt Kalimpong híres orchideáiról és rendkívül buja másodlagos erdőiről, ültetvényeiről. A városba érve látogatás a Tíszta folyó fölé magasodó Deolo-hegyen, a meseszép panorámák élvezetéért. A kereskedőváros valaha az India és Tibet közötti kereskedelem egyik legfőbb állomása volt, a lakosság ma is igen élénken emlékezik Tibet kínai megszállására (1949-1959), illetve az ebből is adódó Kínai – indiai háború (1962) szomorú eseményeire. Kalimpongban mára számos,- és igen békés kertészet működik, mi is meglátogatjuk az egyik legnagyobb fa és növényiskolát. Délutáni látogatás a tibeti menekültek által épített és a Dalai Láma által felszentelt Zang Dog Palri Fo-Brang kolostorban. Rövid meditációs lehetőség, pihenő.

Szállás Kalimpongban (1 éj).

8. nap: A Duars vidéken
Reggeli után rövid utazás a Kelet-Himalája fenyvesei közé „rejtett” Chibo hegyi falvába. Sétánk a falu feletti kilátópontra vezet, a fennséges vonulatok látványával és csendjével. Pihenő a falu kaktuszkertjében, majd indulás a Bhutáni Királyság határai felé. Koraesti érkezés a Duars vidékére. A 30 km szélességű és kb. 250 km hosszúságű földsáv nevének jelentése „Ajtók”, ugyanis 18 különböző „kereskedelmi folyosó” és útvonal kötötte – köti itt össze India alföldjeit - Bhután hegyeivel. Menet közben szóbeli felkészítés bolygónk földrajzilag leginkább elzárt és legkülönlegesebb országa, a Bhutáni Királyság természeti és társadalmi viszonyaiból. Igaz mesék a korábbi Druk Gyalpo-k (Sárkány Királyok) életéből. Szállásunk elfoglalása 

Szállás Chalsa-ban (1 éj)

9. nap: Duars vidék - Thimphu
Egész napos utazásunk megkezdése kora reggel. Első állomásunk Phuentsholing a Bhutáni Királyság nyugati bejárata. Bhután Földünk egyetlen országával sem hasonlítható össze. Számos leírás szerint egyenesen ez a tibeti, mongol és hindu tradíciók mesebeli királysága, Shambala. Ez a hely, ahol az Ég és Föld találkozik, ahol Buddha beavatást nyert a titkos tanokba. A nyugalom és bölcsesség helye, a Himalájába zárt Földi Paradicsom – innen érkezik majd a 25. Kalki király, hogy az Apokalipszis idején megmentse majd a hinni tudókat… Tájai mindenesetre szebbek bármilyen mesénél, kormányzása merőben eltér minden más országétól. A mai monarchia számos korábbi birodalom “örököse” és régi hagyomány őre. Így érdemes néhány fejezetet “fellapozni” múltja korszakaiból: 1./ A Tibeti Birodalom eseményei; 2./ A Mongol Világbirodalom hódításai; 3./ Tibeti- és brit beavatkozások. Látogatás a trópusi kerttel körbe ölelt Kharbandi Gompa kolostorban. Néhány szó Guru Rinpoche a királyság legfőbb vallási mestere és Shabdrung Ngawang Namgyal a független Bhután megalapítója sorsáról, szobraik előtt. Utazásunk folytatása a királyság fővárosa felé. Thimbu, a mára 90.000 fő lakosságúra duzzadt főváros házai 2.700 m magasságig kapaszkodnak (a 3.500 m magas körbe ölelő hegyeken), s Földünk talán egyetlen fővárosa, ahol még ma is jelentős mértékig állattenyésztésből, fűszer és gabonatermesztésből él a lakosság.(!) 1955-ben Punakhából helyezték ide a kormányzati funkciókat, az egyedülállóan különleges Trashiczo Dzong erőd-kolostorba. A hotelbe érés előtt látogatás a gigászi Kuensel Podrang Buddha kilátónál. A Druk Gyalpok (Sárkány Királyok) uralkodási rendszerének és a Vangcsuk-dinasztia történetének rövid átbeszélése – itt, bolygónk utolsó buddhista királyságának fővárosában. Napunk végére azért választ kapunk a kérdésre is: Mi az a Nemzeti Összboldogság Mutató?

Szállás Thimphu-ban (2 éj).

10. nap: Thimphu és a Thimphu Fesztivál
Reggeli után utazás a Trashiczo Dzong erőd-kolostorba, a Guru Rinpoche emlékére rendezett Thimphu Fesztiválra. Az ősi tibeti hagyományoknak megfelelően az ünneplés egyszerre eleveníti meg a hit,- a történelem,- a legendák és mítoszok világát. Nincs határvonal az isteni és emberi világ és tudás között… a maszkot viselő táncosok lehetnek főpapok vagy egyszerű emberek. A szinte nem evilági maszkok, öltözetek és táncok megtekintése a 800 éves, védett udvaron. Délutáni látogatás Drudhod Goemba női kolostorban, majd a Bhutan Néprajzi Múzeumban. Következő állomásunk a Textil és Szövő Múzeum, majd séta és fényképezkedés a National Memorial Chorten-nél, a nemzeti emlékműnél. Újabb kísérlet a Gross National Happyness (Nemzeti Össz-boldogsági Mutató) rendszerének áttekintésére, építő jellegű, pozitív vitaindítóval, hogy a különleges életminőség mérő szisztémát miért nem alkalmazzák a világ más országaiban is. (?) Néhány tiszteletteljes szó a fiatal Dzsigne Keszar Namgyel Vangcsuk (1980 - ) Sárkány Királyról és családjáról. (A király tanulóéveinek bemutatása a bosztoni középiskoláktól az oxfordi egyetemi diploma megszerzéséig – illetve példák az utóbbi 10 évben véghezvitt demokratizáló intézkedéseiről.) Késő délutáni vásárlási lehetőség a kézműves bazárban.

11. nap: Utazás a Dochu La-hágón át Punakhába
Reggeli indulással utazás a 3.140 m magas Dochula-hágóhoz. Séta az életüket a királyságért adó hősök 108 emlékkápolnája (chorten) között, jó látási viszonyok esetén a Himalája 7.000 m magas, északi vonulatainak fényképezésével. Néhány szó az „imazászlók erdejéről” majd utunk folytatása az 1499-ben átadott Chimi Lhakhang termékenységi templomhoz. A templom Drukpa Kunley, az őrült és végtelen szexuális étvágyú buddhista mester útmutatása alapján épült épp itt. Máig látogatják a gyermeket akaró házaspárok – megannyi sikeres gyermeknemzés áldását nyerve. Séta a templomhoz közeli faluban, néhány impozáns fallosz freskó (termékenységi szimbólum) megtekintésével. Utazás Punakhába, a Bhutáni Királyság volt fővárosába és jelenlegi szakrális központjába. Menet közben néhány szó a városban működő Dratshang Lhentsog (7 tagú buddhista főtanács) működéséről, a Je Khenpo (főapát) méltóságról, a reinkarnációról és Őszentsége Trulku Jigme Choedra, a 70-dik Je Khenpo életéről, aki 1996-óta irányítja Bhután lelkiismereti életét. Késő délutáni érkezés a Pho Chu és Mo Chu folyók összefolyásánál épült, 6.262 lakosú Punakhába. Közös látogatás a Pungthang Dewachen Phodrang Dzongban, vagyis a Boldogság Palotájában - a királyság legszebb dzongjában- és vallási központjában. Ismételt gondolatébresztő beszélgetés a Bhután-inspirálta Boldogság Indexről (existence value).

Szállás Punakhában (1 éj).

12. nap: Paro mesés vidékén
Utazás nyugati irányban a Himalája hegyein, völgyein át, rövid fotószünetekkel, ha jakokkal, esetleg jetikkel találkoznánk. (Bhutánban a jeti szigorúan védett lény!) Menet közben néhány szó Tibet kínai megszállásáról, illetve Kína területrabló katonai akcióiról, a vitatott bhutáni – kínai határvidékről. A járhatatlan (gyalog járható) északi határvidék természetföldrajzának áttekintése, néhány kultikus hegy, mint pl. a 7.314 m magas Csomolhari (a Kancsendzönga Menyasszonya), a 6.714 m magas Jitcsu Drakej (Paro védőszelleme), valamint „Bhután teteje”, a máig is megmászatlan Gangkhar Puensum (7.570 m) szóbeli bemutatásával. Az azonos nevű völgyben elterülő Paro a Bhutáni Királyság egyik legszebb és legtakarosabb vidéke. Igaz, a város lakossága csak kb. 13.000 fő, mégis itt található az ország Nemzeti Múzeuma, illetve egyetlen reptere is. A városba érkezés után a Ta Dzong Erődtorony (vagyis Nemzeti Múzeum) különleges gyűjteményének megtekintése. Séta és rövid vásárlási lehetőség a főutcán. Látogatás a Mátyás király idején épült (XV. századi) Rinpung Dzongban, az ország és a Himalája térségének egyik legépebben megmaradt erődjében. A belső folyosók freskóin többek között Milarepa, a tantrikus tibeti buddhizmus mestere élete is megelevenedik – 1000 év távlatából. A hotelbe érve rövid felkészülés a másnapi csodára.

Szállás Paroban (2 éj).

13. nap: Paro
(Figyelem! A mai túrát csak az átlagos-jó kondícióban lévő résztvevőknek ajánljuk.)

Buddha idézetével induló napunkon 6 órás sétát teszünk Bhután leghíresebb buddhista kolostorába, a Takstang Apátságba. A 900 m relatív magasságban (több, mint 3.000 méterrel a tengerszint felett!) a függőleges sziklákba vájt, majd épített kolostor az ország „hitéleti és turisztikai ikonja”. Paro Takstang jelentése: A Tigris fészke. Guru Rinpoche / Padmasambhava, az ország védőszentje, a buddhizmus bhutáni meghonosítója, ide érkezett a VIII. században, tigris háton „lovagolva”, majd a mára falakkal takart barlangban meditált 3 éven – 3 hónapon – 3 héten – 3 napon és 3 órán át. A Tigris fészke a mai napig is Bhután spirituális mécsese, szellemiségének egyik legfőbb őrhelye. Az 1600-as években épült falak, őrtornyok, csodálatos épületszárnyak megtekintése. Saját életünk vagy hitünk feletti egyéni tűnődési lehetőség a hosszú kapaszkodókon való sétán … oda-vissza. Hazaúton látogatás egy hagyományos farmon, illetve a Drukgyel Dzong romjainál. Közös vacsora. A látottak, átéltek értékelése, majd felkészülés a hazaútra.

14. nap: Paro - Delhi
Elrepülés Delhibe, menetrendtől függően. A reptérre érkezés után rövid buszos városnézés, majd pihenő a szállodában.

Szállás Delhiben (1 éj).

15. nap: Delhi - Budapest
Menetrendhez igazodva transzfer a reptérre, majd Isztambulon keresztül elrepülés Budapestre. Érkezés a Liszt Ferenc repülőtérre az esti órákban.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a nemzetközi és belföldi repülőjegyet illetékkel 
13 éjszakai szállást 3-4*-os szállodák, resortok és eco lodge-ok 2 ágyas szobáiban
Szikkimben félpanziós ellátást (reggeli és vacsora) valamint Bhutánban teljes ellátást
a megadott programokat és a szükséges belépőket
Bhutáni vízumot és az ügyintézést
Bhutáni fejlesztési és turisztikai illetékeket és hozzájárulást
a helyszíni közlekedést autóbusszal
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

az indiai e-vízumdíjat kb. 25 000 Ft
a borravalót kb. 120 USD/fő
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Helyszíni költségek leírása: 

Borravalók kb. 120 USD/fő

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 
A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.
Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Utazás menetrend szerinti járattal, átszállással Delhibe, India fővárosába.

Étkezés: 

Szikkimben félpanziós ellátást (reggeli és vacsora) valamint Bhutánban teljes ellátás

Időjárás: 
Időjárása a domborzati viszonyoknak megfelelően igen változó. Nepál öt éghajlati zónára osztható, nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található.
Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!