Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Ciprusi utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A ciprusi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a ciprusi beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a ciprusiak körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Ciprus legnépszerűbb úti céljait – a többi között Limassol, Larnaca, Ayia Napa, Paphos, Lefkara, Nicosia, Protaras – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

Ciprus igazán szerencsés helyzetben van: bár elhelyezkedését illetően az ázsiai kontinentális talapzaton fekszik, mégis Európához tartozik, s igaz, az aprócska sziget nagyjából fele akkora, mint hazánk, mégis két egészen különböző kultúra (görögök és törökök) és vallás él rajta együtt – még ha korábban nem is mindig békességben. A csodálatos kék tengertől körbe ölelt, napsütötte sziget évezredes történelemmel, izgalmas történetekkel, fejedelmi ételekkel és színes kulturális látnivalókkal várja a földjére érkező turistákat, amit Ciprus három kulturális Világöröksége is csak alátámasztani tud. Keressük fel a leghíresebb tengerparti városokat, Larnacát, Ayia Napát, Limassolt, a történelméről nevezetes Kouriont vagy Paphost, a kettéosztott fővárost, Nicosiát, vagy a festői falvakkal, gyönyörű, festett kolostorokkal pettyezett, vadregényes Troodos-hegységet, egészen biztosan emlékezetes túránk lesz.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Ciprusra utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Ciprus hivatalos fizetőeszköze az euró (EUR). A turisztikai pontokon megbízható bank automaták, illetve magánpénzváltók működnek. Az északi részeken azonban a török líra (YTL) az elfogadott fizetőeszköz, a pénzváltóknál ott is biztonságosan váltanak. Az országból kivihető készpénz mennyiségét 3000 euróban korlátozták. Akik esetleg ennél nagyobb összeggel érkeznek, s akiknél feltehetően elutazáskor is 3000 eurónál több készpénz lesz még, azok beutazáskor tegyenek vámnyilatkozatot. Az „Észak-Ciprusi Török Köztársaságba” Ciprusi Köztársaság területéről átlépő külföldiek (vagyis a délről északra átutazók) csak napi 500 euró vagy annak megfelelő összegű más valutát vihetnek magukkal. Be- és kiviteli mennyiségi korlátozás az Európai Unió területén már nincs érvényben. 
Cipruson nincsen turisztikai adó.

Időeltolódás: Ciprus a GMT+2 időzónában fekszik, így hazánkhoz képest egy óra az időeltolódás. (GMT = Greenwich Mean Time, azaz greenwichi középidő)

Elektromos hálózat és áramellátás: Cipruson az elektromos hálózati feszültség 220 V, 50 Hz, így csatlakozó aljzatokhoz átalakítóra van szükség. Ilyet a reptéren, a trafikokban illetve az elektronikai üzletekben lehet kapni (G típusú, három szögletes lábbal rendelkezik, polarizált.)

Általános időjárási viszonyok: Cipruson jellemzően mediterrán éghajlat uralkodik: nyáron meleg, száraz, sokszor 40 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Gyakori a porszennyezettség. Csapadék többnyire november és március között esik, olykor villámlással, mennydörgéssel kísért zivatarok formájában. A part mentén nem jellemzőek a fagyok, de télen a hegyekben havazhat, ennek ellenére a tél Cipruson enyhe, amely márciusig, áprilisig tart, majd gyors felmelegedés jellemző. A Tróodosz-hegység magasabb területein kontinentális az éghajlat.

Szokások: A ciprusi görögök elsősorban görögül beszélnek, de a többség jól beszéli az angolt is, míg a turizmus területén dolgozók értik a németet és a franciát is. A török ciprióták törökül beszélnek.
A szállodákban és éttermekben 10%-os szervízdíjat számolnak fel, így borravalót nem kötelező adni, de nyilván örülnek neki.
A közlekedésben a balra tarts érvényes. Metró, villamos, troli, vonatközlekedés nincs a szigeten. A közlekedési kultúra meglehetősen alacsony, mindenképpen óvatosan közlekedjünk. Az irányjelző használata nem jellemző.
Az országot megközelíteni, illetve elhagyni repülővel lehet, rendszeres kompjárat nem üzemel (a sziget északi feléről, Kyreniából induló és oda érkező törökországi kompjáratok használata illegálisnak minősül, de turisták esetében ezt nem büntetik.)

Orvosi ellátás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel Cipruson (kizárólag a görög részen!) az Európai Egészségbiztosítási Kártya (vagy Kártyahelyettesítő Nyomtatvány, E111-es nyomtatvány) bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe. A magánklinikák ellátásáért fizetni kell.
Az ország egész területén jó a közegészségügyi helyzet, járványveszély, illetve kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de érdemes inkább palackozott ásványvizet fogyasztani.

Nyitva tartások:
A hivatalok nyitva tartása hétköznap 7.30-14.30 óra között hétfőtől péntekig, illetve szerdán 15.00-18.00 között, nyáron a szerda délutáni nyitva tartás szünetel, ez áll a postahivatalokra is.
A bankok hétköznap 08.00-tól 13.30-ig tartanak nyitva. 
Az üzletek nyitva tartási ideje profiljuktól és elhelyezkedésüktől függ, de a boltok általában 07:00 és 19:00 között vannak nyitva.  Nyáron többnyire 14 óra körül bezárnak és délután 17 óra felé nyitnak ki újra. Több üzlet hosszított nyitva tartással üzemel a hét minden napján, és sok nyitva van vasárnap is. Számos trafik, görögül periptero, 24 órás nyitva tartással működik. Az éttermek a nyári szezonban hosszan tartanak nyitva.

Legfontosabb ünnepnapok:
Január 1. – Újév 
Január 6. – Vízkereszt - ’Ta Fota’ azaz A fény
Március 25. – Görög Függetlenség Napja
Április 1. – Görög Ciprióta Nemzeti Ünnep
Május 1. – A munka ünnepe; ’Protomagia’ azaz Május elseje
Október 1. – A ciprusi függetlenség napja 
Október 28. – Görög Nemzeti Ünnep 
December 24-26. – Karácsony
Húsvét (Nagypéntek és Húsvét hétfő is ünnep), valamint a Pünkösd – változó időpontra esnek

Fontos telefonszámok - Cipruson az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Általános segélyhívó: 112 (Egész Európában működik, mentőket, rendőrséget és tűzoltókat is lehet hívni rajta)
Rendőrség: 199
Tűzoltóság: 199
Mentő: 199

Magyarország ciprusi diplomáciai képviseletei:
Tiszteletbeli Konzul – Nicosia
Cím:11 Lemesos Avenue, 2112 Nicosia
Telefon: 35722- 588-000
(Cipruson nincs magyar nagykövetség, a konzuli ügyeket az athéni magyar képviselet látja el, amennyiben elveszítenénk útlevelünket, a nicosiai szlovák nagykövetséghez kell fordulni. Cím: 4, Kalamatas Street, 2002 Strovolos, Nicosia, tel: + 357 22 879681)Ciprus térkép
Ciprus cikkek

» Tengerparti Nyaralás - 2015
találat

Az irodánk saját szervezésű útjai az utazás minden költségét tartalmazzák (repülőjegyet budapesti indulással, ellátást, transzfert, stornobiztosítást). Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Ciprus egy lenyűgöző sziget a Földközi-tenger keleti részén, amely gazdag történelmi, kulturális és természeti látnivalókkal rendelkezik. Néhány hely, amit mindenképpen érdemes meglátogatni ha Cipruson járunk:

Kourion romváros: A sziget déli partján elhelyezkedő ókori római város, amely hatalmas épületeket tartalmaz, mint például az amfiteátrum és a fürdők. Pafos: Az ókori görög és római világ kultúrájának keveredése, és számos régészeti leletet és épületet tartalmaz, mint például az...
Olvasson tovább! >>>

Júniusban derül ki, hogy az erdélyi Verespatak és környéke bekerül-e Európa leginkább veszélyeztetett örökségei közé.

Az európai örökségvédelemmel foglalkozó Europa Nostra szervezet kiválasztott 14 történelmi jelentőségű épületet, amelyek közül kerül majd ki a földrész 7 legveszélyeztetettebb műemléke. 40 jelölés közül választotta ki a most megnevezett tizenhetet egy nemzetközi szakértői zsűri. A végső, hét nevet tartalmazó listát június 16-án hozzák nyilvánosságra az Europa Nostra 50...

Olvasson tovább! >>>

A ciprusi Larnaca neve meglehetősen misztikusan cseng a közép-európai fül számára. Itt, a Földközi-tenger keleti medencéjében megbújó "távoli" Cipruson izgalmasan keveredik egymással a Levantei-partvidék keleties hangulata, az északi szomszéd, Törökország egykori befolyása, Görögország kulturális hagyatéka, miközben a csöppnyi sziget ízig-vérig ciprióta is. Az ősi kultúrával, sok-sok napsütéssel, mélykék tengerrel, mediterrán életstílussal, híresen finom falatokkal, s tán még annál is...

Olvasson tovább! >>>

Ciprus görög oldalán, a sziget déli partján fekszik Limassol - százezres lakosságával a második legnagyobb településnek számít. A  Földközi-tenger hullámai által simogatott, homokos tengerpartja messze földről vonzza a turistákat: az egyik legjobb strand a St. Raphael, ahol öt csillagos szállodákat is találunk.

A strand tiszta vize miatt Kék Zászlós besorolást kapott, a most következő kisfilm pedig bemutatja egyedülálló hangulatát:

...

Olvasson tovább! >>>

Nem gondoltam volna, hogy Franciaországgal ilyen gondban leszek, amikor ki kell választani és sorba kell állítani a legszebb helyeit. Ez egyébként is nehéz feladat, hiszen a szép mindenkinek mást jelent. A méltán híres és szép helyeket - mint Párizs vagy Provence - mindenki ismeri, ugyanakkor számos eldugott gyöngyszem is akad, melyek nem ilyen felkapottak. Én most elsősorban ezeket szeretném bemutatni, persze a „híresek és szépek” sem maradhatnak ki a felsorolásból. Az vesse rám az első...

Olvasson tovább! >>>

Nyugat-London egyik elegáns negyede, Kensington az 1830-as években még falunak számított: veteményes kertek, uradalmi birtokok a hozzájuk tartozó kastélyokkal, néhány régi ház és templom sorakoztak ott, ahol ma a belváros jómódú negyedei és kedvelt bevásárló utcái találhatók. A negyed a XIX. század második felében indult gyors városiasodásnak, ekkor épültek méregdrága házai, bérpalotái, és az épületek mögött kialakított istállósorok (mews).

...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!