Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

A Ciprus délnyugati partvidékén elterülő Paphost még az őskor végén alapították, mint Aphrodité kultuszhelyét, hiszen az istennő a legenda szerint a várostól nem messze található Petra tou Romiou tengerpartján lépett a szigetre, s ezt a partrészt tartják azóta is mitikus szülőhelyének. Paphos igazi virágzását az ókorban érte el, amikor a Földközi-tenger keleti medencéjének egyik gazdag városállama volt, jóllehet hírnevét továbbra is Aphrodité kultuszának köszönhette, mely Kr. u. 391-ig létezett. A kereszténységet tarzusi Barnabás és Pál apostolok hozták el a szigetre, s így Paphosra is. A középkortól, és különösen az oszmán időszakban a város jelentősége fokozatosan hanyatlani kezdett, s csak 1974 után virágzott fel ismét (addig a sziget legfejletlenebb része volt). Így érthető, hogy város legfontosabb látnivalói, illetve UNESCO Világörökségi besorolása (1980) is, mind ókori jelentőségéhez kapcsolódnak.

Nem véletlen, hogy Paphos Ciprus egyik legkedveltebb turisztikai úti célja lett. Éghajlata szubtrópusi-mediterrán, a szigeten a legenyhébb klímájú település. Bár nyarai szárazak és forrók, a tavaszi és őszi időszakok kifejezetten kellemesek, de még a telek sem szoktak hidegek lenni. Amellett, hogy Paphos ideális nyári tengerparti pihenésre, a város az aktív, illetve kulturális, vallási turizmus kedvelői számára sem fog csalódást okozni. Az 50 kilométerre fekvő Limassollal az A6-os autópálya köti össze, nemzetközi repülőtere pedig a szigeten a második legnagyobb. Ha az embernek módja van autót bérelni, az autópályán keresztül rengeteg környékbeli nevezetesség könnyen elérhető a városból.

Paphostól 58 kilométerre nyugatra található Kolossi városának a keresztes-háborúk idejéből fennmaradt erődítménye. Kolossitól alig 8-10 perces autóútra fekszik Kourion régészeti területe, melynek csodálatos állapotban fennmaradt színháza, illetve mozaikjai feltétlenül érdemesek egy megállóra. Még közelebb találjuk (25 kilométer, alig 20 perces út) Petra tou Romiou partvidékét, ahol a legenda szerint Aphrodité kilépett a habokból. A kopár tengerpart legismertebb látnivalói a Görög-szikla és a Szaracén-szikla. Paphos körül további látnivalók is könnyűszerrel elérhetők autóval, így például a közeli Geroskipou különleges bizánci temploma, az Agia Paraskevi-templom, melynek története a IX. századig nyúlik vissza. A várostól 10 kilométerre északra található az Agios Neophytos-kolostor, melyet Szent Neophytos alapított a XII. században. A kolostorban szép freskók, ikonok és kéziratok láthatók.

Paphos városának legismertebb nevezetességei között érdemes megemlíteni elsősorban a csodálatos sétánnyal körülölelt kikötő környékét. Itt áll a bizánciak által emelt Paphos-kastély, melyet a XIII. században építettek újjá. A közeli, romos Saranta Kolones szintén egy XII. században épült erőd volt, melyet az 1222-es földrengés rombolt le. Mégis, a legjelentősebb látnivalók a Régészeti Park (Kato Paphos Archeológiai Park) lenyűgöző leletei, melyek az ókori görög és római kori városból maradtak fenn. Ezek között négy nagy római villa (a Dionüszosz-ház, az Aion-ház, a Thészeusz-ház és az Orpheus-ház), ezek mozaikmunkái, illetve az agora, az asklepieion, a bazilika, az odeion és a hellenisztikus-római színház, valamint a „Királyok sírja” nekropolisz láthatók. Mindezek, illetve a város ókori vallási jelentősége okán került fel Paphos 1980-ban az UNESCO Világörökségeinek listájára. Érdemes felkeresni a Paphosi Régészeti Múzeumot, illetve a Bizánci Múzeumot is. Paphos és Petra tou Romiou között található Palaepaphos (Ó-Paphos) régészeti területe, ahol Aphrodité kultuszhelyének romjai láthatók.

Paphos csak 1974, a törökök ciprusi invázióját követően virágzott fel ismét, a fejlődés húzó ágazata a turizmus lett. Ekkor épültek ki üdülőközpontjai, a repülőtér, a város szórakoztató infrastruktúrája. Érdemes megemlíteni Paphos gasztronómiáját is, hiszen a ciprusi konyha egyébként is messze földön híres és kedvelt. Paphos ételei jól tükrözik Ciprus gazdag, ugyanakkor viharos történelmét és görög kultúráját. Megtaláljuk itt a Közel-Kelet, Kis-Ázsia, valamint a velenceiek ízeit, melyeket helyi alapanyagokból készítenek. Érdemes megkóstolni a különféle mezéket, melyek a hagyományos nemzeti ételek kóstolói. Paphos specialitásai közé tartozik a pastitsio, mely egyfajta darált hús, melyet tejszínes szószban kínálnak, a vörösboros szószban elkészített sertéshús, az afelia, a halloumi sajt, a Glyko Karydaki, ami szirupban tartósított friss dió, vagy Geroskipou büszkesége, a loukoumi, melyet lokumként ismerünk. Paphos térkép
Paphos cikkek

találat

Az irodánk saját szervezésű útjai az utazás minden költségét tartalmazzák (repülőjegyet budapesti indulással, ellátást, transzfert, stornobiztosítást). Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!