Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Tudnivalók: Ciprus a Földközi-tenger keleti medencéjében Törökországtól délre helyezkedik el. Fővárosa Nicosia, a várost és az országot is kettéosztja a Zöld vonal a déli görögök, valamint a Törökország által megszállt, főként törökök lakta részre. A szigetország tagja az Európai Uniónak, azonban nem tagja a schengeni övezetnek.

Beszélt nyelvek: Hivatalos nyelv a görög, azonban angolul szinte mindenhol beszélnek.

Pénznem: A hivatalos pénznem az euró (a török oldalon török lírát használnak). A legtöbb helyen hitelkártyát is elfogadnak. A bankok hétköznap általában 08.00-tól 14.30-ig tartanak nyitva, ám ez szezonálisan változik. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. A személyes használatra szolgáló tárgyak vámmentesen bevihetők illetve ezek kivitelét nem tiltják.

Közlekedés: A közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza. Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Autópályán a maximum megengedett sebesség 100 km/óra. Jó minőségű autópályák vannak, azokra díjfizetési kötelezettség nincs. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedés meglehetősen fejletlen, a járatok ritkák. Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs. A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt.

A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges. 2-3 nap alatt reális áron bejárható Ciprus. Minimum bérlés időtartama: 3 nap. Az autóbérléshez minimális korhatár 21 év, 3 éves jogosítvány szükséges. A bérléshez hitelkártya vagy kaució szükséges.

Megjegyzés: Az észak-ciprusi török oldalra a bérelt jármű nem vihető át!

Étkezés: Minden árkategória megtalálható. Az elegánsabb éttermekben és kávéházakban bankkártyával is fizethetünk.

Időjárás: Ciprus éghajlata jellemzően mediterrán, a nyarak meglehetősen szárazak és melegek. Az év legnagyobb részében kevés a csapadék, főleg november és március között fordul elő. A keleti terület jóval szárazabb, mint a nyugati. Havazás csak a hegyekben jellemző.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás (egyszeri 10 EUR/fő befizetésével), itt jellemző a sorban állás és a kórházi ellátás színvonala időnként kívánnivalót hagy maga után.

Borravaló: A szigeten szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10-15%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót.

Biztonság: A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. A szigeten a súlyosabb vagyon-, illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll a veszélye a „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. A zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.

Áram: Tőlünk eltérően 240 V egyfázisú, illetve 415 V háromfázisú áramot használnak, érdemes átalakítót vinni, de ezek a helyszínen is megvásárolhatók, egyes szállodákban bérlehetők.

Fontos telefonszámok: Baj és szükség esetén a 199-et vagy 112-t kell értesíteni.

Konzul/Magyar külképviselet: Cipruson nem önálló külképviselettel, valamint Nicosiában tiszteletbeli konzulátussal rendelkezik Magyarország.

Cipruson ideiglenesen (nyaralás) tartózkodó magyar állampolgárokat kérjük, hogy konzuli intézkedést igénylő esetek, problémák felmerülése esetén bizalommal forduljanak Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodájához (1061 Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303, e-mail: consulate.nic@mfa.gov.hu).Dél-Ciprus térkép
Dél-Ciprus cikkek

találat

Az irodánk saját szervezésű útjai az utazás minden költségét tartalmazzák (repülőjegyet budapesti indulással, ellátást, transzfert, stornobiztosítást). Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!