Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Japán utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A Japánba történő utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük a szigetországról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a japánok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait.

Japán a világ egyik legizgalmasabb, legkülönlegesebb országa, amely festői vidékével, futurisztikus nagyvárosaival, évszázados tradícióival és sokszor érthetetlen technikai kütyüivel vonzza az oda látogatókat. Talán épp ez a kettősség, a szigorú hagyományok és a XXI. századi fejlesztések, a régi és az új, a vidék és a nagyváros változatos vonzerő a japán kultúra iránt érdeklődő utazók számára. Történelmi nagyvárosai, Kyoto, Nara, Osaka, Yokohama, Hiroshima, Nikko, Nagoja, lüktető, hipermodern fővárosa Tokió, legendás hegye, a Fuji, lenyűgöző építészete és kertművészete és pezsgő fesztiváljai egyaránt csábítóan hívogatnak. A yakuzák és gésák titokzatos világa, a színpompás és illatos tavaszi és őszi ünnepei és misztikus vallása szintén olyan jellemzői Japánnak, amiért mindenki szívesen azonnal repülőre ülne.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Japánba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Japán hivatalos fizetőeszköze a japán jen (JPY). Eurót nem minden bankban váltanak, az US dollár azonban könnyen váltható. Árfolyam tekintetében a legjobbak a repülőtéri pénzváltók. Kártyával kevés helyen lehet fizetni, mivel Japánban a fő fizetési mód a készpénz, főleg a kisebb üzletekben, éttermekben. A banki automaták általában nem is fogadják el az európai kártyákat, a kivételek ez alól azok a Visa és Mastercard automaták, ahol a Plus vagy Cirrus felirat szerepel. Személyenként 3 üveg (max. 760 ml) alkoholos ital, 100 db szivar/400 db cigaretta/500 gr egyéb dohányáru vihető be az országba vámmentesen. Japánban nincs idegenforgalmi adó.

Időeltolódás: Japánban a nyári időszámítás idején az időeltolódás GMT +7 óra, télen +8 óra.

Elektromos hálózat és áramellátás: Japánban a hálózati feszültség 110 V, keleten 50, nyugaton 60 hertzes frekvenciával, átalakítóra szükség van.

Általános időjárási viszonyok: Japán időjárási viszonyai rendkívül összetettek és változatosak, melyek domborzatából, hegyvidékeinek elhelyezkedéséből, és a szigetország hosszából adódnak. Északon a rövid nyarak, és a hosszú, hóesésben gazdag telek, míg délen az időjárás enyhébb, de magasabb páratartalmú. A késő nyár az eső és a tájfunok szezonja, ezekre elsősorban a partszakaszokon lehet számítani. Utazás szempontjából a tavasz és az ősz a legkedvezőbb Japánban, előbbi a sakura, a cseresznyefa virágzás időszaka, amikor minden virágba borul, az idő kellemesen langyos, utóbbi időszak a bonsaiok és a krizantém virágzási ideje.  

Szokások, érdekességek, tudnivalók: Hivatalos nyelv a japán, és kevesen beszélnek idegen nyelveket, viszont ennek ellenére udvariasak és segítőkészek. Ez problémát jelenthet a tömegközlekedésben, elsősorban a busz járatoknál, mivel a megállók csak japánul vannak kiírva és a sofőrök is csak japánul beszélnek. Ha valaki nem magabiztos utazó, célszerűbb a taxit választani, ami szintén nem drága, kb. 500-800 JPY.
Ugyanígy problémát jelenthetne a nyelv az éttermi étkezésnél, ahol szintén kizárólag csak japánul vannak kiírva az ételek elnevezései, ezért a kínált fogások „mini makettjei” segítenek a japánul nem tudó turisták számára a választásban.
Japánban kifejezetten sértésnek számít a borravaló, sem étteremben, sem taxival való utazáskor nem illik borravalót adni.
A közúti közlekedésben a balkéz-szabály érvényes (kivéve Osakában) mindenképpen figyeljünk oda a közlekedéskor! A szigetországban a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt nem fogadják el!
Japánban a dohányzás szokása 1996 óta folyamatosan csökken, de még így is a világ egyik legjelentősebb füstölő nemzete. Cigarettát automatákban is lehet kapni, használata törvényileg nem szabályozott, ennek ellenére egyre több nem dohányzó helyet is lehet találni. Csak a kijelölt helyeken lehet rágyújtani, máshol – például utcán – nem! Közterületen tilos az alkoholfogyasztás!
Amennyiben valaki tradicionális japán fürdőbe, onszenbe szeretne menni, és adott esetben sok, nagy felületet borító, illetve feltűnő tetoválást visel, feltétlenül kérdezze meg belépéskor, hogy ez nem zavarja-e a fürdővendégeket, nehogy tiszteletlennek tartsák az illetőt.
Az öltözködési szabályok nem kimondottan kötöttek, városnézéshez kényelmes, lezser viselet mellett döntsünk, illetve aszerint, hogy milyen az időjárás. Eső esetén hasznosabb az esőkabát, mivel a nagy tömegben az esernyő nem bizonyul jó választásnak. Amennyiben programunk részét templomi látogatás is alkotja, akkor figyeljünk arra, hogy mindenképpen legyen nálunk zokni, ugyanis a japán szentélyek meglátogatásakor le kell venni a cipőt.

Orvosi ellátás:
Japán egészségügyi és járványügyi helyzete jó. Nincs kötelező oltás. Az egészségügyi hálózat magas színvonalú és jól kiépített, ugyanakkor igen költséges, egy kórházi ellátás igen magas költségekkel járhat, melyet, ha van biztosításunk, akkor is a helyszínen kell rendezni, s az összeget csak utólag lehet visszaigényelni. Az orvosok nagy része beszél angolul. A 2011. március 11-ét követő nukleáris katasztrófához köthető sugár-egészségügyi kockázat a Fukushima Dai-ichi atomerőmű közvetlen környezetét leszámítva nem áll fenn. A víz magas klórtartalmú, s bár iható, azért célszerűbb palackos vizet fogyasztani.

Nyitva tartások:
A bankok hétfőtől péntekig általában 9.00-15.00 óráig tartanak nyitva.
Az üzletek nyitva tartása általában 10.00-tól 21.00 óráig vannak nyitva, míg a nagyvárosok nagyobb szupermarketjei szinte mindig éjjel-nappal nyitva vannak.

Legfontosabb ünnepnapok, munkaszüneti napok Japánban:
Január 1. – Újév
Január 15. – Felnőtté válás ünnepe
Február 11. – Államalapítás ünnepe
Március 21. – Tavaszi napéjegyenlőség, a természet ünnepe
Április 29. – A növények ünnepe (a néhai Hirohito császár születésnapja, melyet új néven őriztek meg munkaszüneti napként)
Május 3. – Az Alkotmány ünnepe
Május 4. – Munkaszüneti nap
Május 5. – Gyermekek napja
Szeptember 15. – Idősek napja
Szeptember 23. – Őszi napéjegyenlőség (hasonló az ünnepe, mint az itteni Halottak napjának)
Október 10. – Az egészség és a sport ünnepe
November 23. – Hálaadás a munkáért
December 23. – Akihito császár születésnapja, Japán nemzeti ünnepe

Fontos telefonszámok – Japánban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 110
Mentők/Tűzoltók: 119

Magyarország japán diplomáciai képviseletei:

Nagykövetség és Konzuli hivatal – Tokió:
Cím: 2-17-14. Mita, Minato-ku, Tokyo 108-0073 – telefon: 00-81-3-5730-7120; 00-81-3-5730-7121Japán térkép
Japán cikkek

» Incentive utazások - üzleti utaztatás
találat

Városlátogatások Japánban 4 db utazási ajánlat

1.736.040 Ft/főtől (12 nap)

Körutazások Japánban 4 db utazási ajánlat

1.736.040 Ft/főtől (12 nap)

Tokió repülőjegy 225.600 Ft/főtől - Tokió (oda-vissza)

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Japán, Tokió - Soha ilyen kevés gyerek nem volt még a távol-keleti szigetországban, ahol 1982 óta folyamatosan csökken a 14 éven aluliak száma. Jelenleg mindössze 16,49 millió a gyerektársadalom összlétszáma, ez alig több mint a lakosság 12%-a.

A borús statisztikát abból az alkalomból tették közzé Japánban, hogy ott vasárnap...

Olvasson tovább! >>>

Japán, Tokió - A világ legmagasabb tv-tornya 3 és fél éven át épült és simán átvészelte a tavalyi földrengés Tokióban érzékelhető hatását.

Sőt, alkotói szerint, egy sokkal erősebb rengést is kibírna. A 634 m magas „Skytree” a világ második legmagasabb építménye a 828 méteres dubai Burzs Khalifa...

Olvasson tovább! >>>

Az ember élete során szeret minél több helyre eljutni, már csak azért is, hogy elmondhassa – Ő ott volt. Vannak viszont Földünknek olyan pontjai, ahová nem pénz, vagy származás kérdése az, hogy valaha is megfordulhatunk-e, vagy sem. Ezeket a helyeket jó esetben is csak fényképen láthatjuk, eljutnunk oda pedig kész lehetetlenség.

Mezhgorye (oroszul Межгорье)

Mezhgorye (oroszul Межгорье) egy teljesen zárt város Oroszországban. 1979-ben alapították, az Ural-hegység ...

Olvasson tovább! >>>

Korántsem sikerült zökkenőmentesre Japán első múzeumi tárlatvezető robotjának első munkanapja: az Aszimo nevű humanoid szerkezet sajtóhírek szerint hibát hibára halmozott, és nem bizonyult interaktív személyiségnek.

Aszimo szerdán kezdte a tárlatvezetést a számára testhezálló...

Olvasson tovább! >>>

Léteznek helyek, ahol betiltották a halált, legyen az ok vallás, időjárás vagy éppen szatirikus látásmód.

A halál betiltása nem új keletű fogalom, vallási okokból már az ókorban is hoztak hasonló rendelkezést. Manapság is több olyan hely létezik, ahol működik ilyen törvény: bár a legtöbb esetben csupán az abszurd jogi és politikai környezetre jelent választ, olyan példa is akad, ahol a természet és az időjárás okoz komoly problémákat. Nézz meg hét helyet, ahol betiltották a halált!...

Olvasson tovább! >>>

Egy város, ahol szorosan összefonódik a múlt, a jelen és a jövő, ahol jól megférnek egymással az ősi tradíciók és a futurisztikus fejlesztések, ahol az ódon palotákat és pagodákat égbe szökő felhőkarcolók ölelik körbe, és ahol a világ legtermészetesebb módján szelfiznek a régi hagyományokat követő gésák. Ahol bármelyikünk ott lenne cseresznyefa virágzás idején, ősszel, amikor vörösbe, sárgába, narancsszínbe fordulnak a levelek, vagy télen, amikor hótakaró borítja a Rikugien kert formára...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!