Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Montenegrói utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A montenegrói utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a m beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a montenegróiak körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Montenegró legnépszerűbb úti céljait – Kotor, Budva, Ulcinj, Podgorica, Cetinje – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

Montenegró az utóbbi évek egyik legkedveltebb sláger úti célja a magyar utazó közönség számára. Kis területe ellenére szinte mindene megvan: gyönyörű strandok, lenyűgöző tengerparti környezet, A Földközi-tenger egyetlen fjordja, a Kotori-öböl, de még azok sem csalódnak az országban, akik télen keresnék fel, mert itt még síelni is lehet. A világ második legmélyebb kanyonja, a Tara-szurdok is Montenegróban található. 1980 óta a Durmitor Nemzeti Park a Tara-szurdokkal együtt az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Összességében elmondható, hogy Montenegró Európa egyik legizgalmasabb öko-desztinációja, ahol a történelem szerető, kulturális látnivalókért utazó turisták, de az aktív kikapcsolódást kereső utazók is megtalálják a számításaikat.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Montenegróba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Montenegróba magyar állampolgároknak érvényes (új típusú, kártya formátumú) személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel vízummentesen lehet beutazni. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot, útlevéllel történő beutazás esetén a 90 napot. A 3 hónapot meghaladó tartózkodáshoz vízum szükséges. További információk a Konzuli Szolgálat – Montenegró című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Montenegróban a hivatalos pénznem az euró (EUR), de szerb dínárral, vagy nyugati valutával is lehet fizetni. A bankkártyák közül a Mastercard, a Maestro és a Visa általánosan elfogadott. Külföldi valutát pénzváltókban, bankokban, postán, a nagyobb szállodákban és idegenforgalmi irodákban is válthatunk. Készpénzen kívül bankkártyás és euroutalványos fizetésre is lehetőség van, többnyire a nagyobb városokban. Az állami hivatalok azonban csak eurót fogadnak el. Érkezéskor a határon el kell számolnunk a nálunk lévő összeggel, melyről bizonylatot kapunk. Ellenkező esetben számíthatunk rá, hogy visszatartják a pénzünket. 2000 eurót meghaladó összegű készpénzt a határon jelenteni kell. Ételek, italok országba való bevitele erősen korlátozott, maximum egy napra elegendő élelmiszer engedélyezett, alkoholos italokból eredeti csomagolásban, zárjeggyel max. 1 litert lehet, emellett 200 db cigarettát.
Montenegróban van előre fizetendő idegenforgalmi adó, ez nagyjából 1 EUR/nap/fő.

Időeltolódás: Montenegró – ahogy Magyarország is – a GMT +1 időzónában fekszik, így hazánkhoz képest nincsen időeltolódás.

Elektromos hálózat és áramellátás: Montenegróban az elektromos áram 220 V feszültségű, 50 Hz, a hazai normáknak megfelelő csatlakozókkal, így adapterre nincs szükség.

Általános időjárási viszonyok: Amilyen kicsi az ország, olyan sokféle éghajlati zóna jellemző rá; a tengerparton mediterrán, tengermelléki éghajlat uralkodik, az ország belsejére azonban már a kontinentális klíma jellemző. A Dinári hegység, az Orjen, Lovćen, Rumija védi a tengerpartot, hogy a kontinentális klíma ne áramoljon be. A tengerparton a nyarak hosszúak, szárazak, a tél rövid és enyhe. A középső területeket hőmérsékleti szélsőségek, hirtelen hőmérséklet ingadozás jellemezhetik. Az 1700-2000 méter magasságot is elérő hegyek között szubalpesi klíma uralkodik hideg, havas telekkel, hűvös nyarakkal és gyakran hirtelen változó időjárással.

Szokások: A montenegróiak híresek vendégszeretetükről, különösen az idegenek felé tanúsítanak kedvességet. Vendégszeretetük őszinte és a családok minden vendégüket családtagnak tekintik. A montenegróiak számára a becsület és a tisztesség első helyen áll a saját személyiségük és családjuk becsületének védelmében.
Montenegróban a „nemzeti” jogosítvány érvényes. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik. Az éttermekben nem kötelező borravalót adni, de sok helyen 10%-ot számolnak a számlához.
Katonai objektumok, biztonsági egyenruhát viselő személyek, ilyen járművek fotózásától tartózkodjunk! Különösen a koszovói határ közelében kerülendők a nagyobb tömegek, rendezvények. 

Orvosi ellátás:
A közegészségügyi helyzet általában véve jó, járványveszéllyel nem kell számolni. Montenegró tengerparti részein a nyári időszakban kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés (rota, ill. noro vírusok). A megbetegedések csak a csecsemőkre, illetve a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthetnek komolyabb veszélyt. Egészséges embereknél a fertőzés lefolyása legfeljebb 2-3 nap. Az idelátogató turistáknak nem javasolt a csapvíz fogyasztása, különösen a nyári kánikula idején, kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Nyitva tartások:
A bankok, hivatalok többnyire hétfőtől péntekig 09.00-19.00 óráig, szombatonként 08.00-15.00, a bankok közül csak kevés tart nyitva ezen a napon.
Az üzletek általában hétfőtől péntekig 09.00-től 21.00 óra között vannak nyitva, szombaton 08.00-15.00 óra között.

Legfontosabb ünnepnapok Montenegróban:
Január 1. – Újév
Január 6-8. – Ortodox karácsony
Május 1. – Munka ünnepe
Május 21. – Függetlenség napja
Július 13. – Államiság napja
Megjegyzés: bizonyos vallási ünnepek, például nagypéntek, vagy a húsvét időpontja évről évre változik.

Fontos telefonszámok – Montenegróban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
Tűzoltók: 1123
Mentők: 1124
Rendőrség: 1122
Mobiltelefonról történő hívás esetében az első szám elhagyandó.
Útinformáció és közúti segélyhívó: 19807

Magyarország diplomáciai képviseletei Montenegróban:
Nagykövetség és Konzuli hivatal – Podgorica
Cím: 81000 Podgorica, Kralja Nikole 104, Telefon: 00-382-20-602-880; 00-382-20-602-910; honlap: www.mfa.gov.hu/emb/podgoricaMontenegro térkép
Montenegro cikkek

» Montenegro látnivalók
találat

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (részletek az utazás leírásánál).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

Nyaralás Montenegróban 3 db utazási ajánlat

64.890 Ft/főtől (4 nap)

Körutazások Montenegróban 2 db utazási ajánlat

  • már
  • ápr
  • máj
  • jún
  • júl
  • aug
  • szep
  • okt
  • nov
151.997 Ft/főtől (5 nap)

Podgorica repülőjegy 98.480 Ft/főtől - Podgorica (oda-vissza)

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Montenegro északi részén találjuk a vadregényes Durmitor hegységet. A legmagasabb csúcsa a gyönyörű Bobotov kuk, amely 2523 méterrel emelkedik a festői kotori öböl tengerszintje fölé.

A mészkőhegységben látványos völgyeket és tarajos gerinceket alakítottak ki a jég és az időjárás viszontagságai, valamit a...

Olvasson tovább! >>>

Az egyik legszebb, legvadabb balkáni állam a festői Montenegro. A tengerparti kisvárosok, látványos öblök mellett hatalmas hegyeket és gyönyörű alpesi tavakat találunk itt.

A meseszép tájon történelmi és természeti emlékek között kalandozhatunk, ha hatalmas Skhodrai-tó madárvilágának megfigyelése mellett túrázhatunk a Durmitorban vagy evezhetünk a Tara-kanyonban.

A parton pedig csodás kisvárosok között válogathatunk, mint a hangulatos Kotor, az aprócska...

Olvasson tovább! >>>

Montenegro szépséges városai közül Kotor, Perast és Budva a legszebbek.

A budvai partokhoz közel találjuk a különleges, sziklaszigetre épített halászfalut, Sveti Stephan-t, ami most egy drága luxusszálloda - jártunk már ott,  de sajnos fotókat nem mutathatunk az utazom.com kedves olvasóinak, mert a fényképezőgépet a bejártnál...

Olvasson tovább! >>>

Európa egyik legkevésbé ismert szegletében, mindössze Dél-Dunántúlnyi területen fekszik Montenegró, a fekete hegyek országa. És valóban, Podgorica környékétől eltekintve mindenhol hegyek, szurdokok és kanyonok terülnek el, amelyek a legmélyebbek közé tartoznak az egész világon. Ebbe a vadregényes országba utaztunk 8 napra.

Odafelé a kényelmes utazást szem előtt tartva a...

Olvasson tovább! >>>

Utolsó Montenegrói napunk is strandolással telt, kora este pedig a Bojana folyó menti éttermek egyikébe mentünk vacsorázni. Tálcáról választhattuk ki, melyik halat kérjük, és az elkészítés folyamatát is figyelemmel kísérhettük. Ennek meg is volt az ára, 5 fős vacsoránk csaknem 100 euróba került. Később még bevásároltunk az esti forgatagban és búcsúban, ugyanis csakúgy, mint Albániában, Montenegróban is rengeteg világmárka-hamisítványt árulnak, de abból a jobb félét.

Másnap...

Olvasson tovább! >>>

Százharminc éve, 1883. június 5-én indult első útjára az első nemzetközi luxusvonat, a Párizsból Isztambulba tartó legendás Orient expressz, a „királyok vonata, a vonatok királya”.

Az 1880-as évek elejére a kelet-európai vasúthálózat bővülésének köszönhetően a korábban Párizst és Bécset összekötő gyorsvonatok már Budapesten át...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!