pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Montenegrói utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A montenegrói utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a m beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a montenegróiak körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Montenegró legnépszerűbb úti céljait – Kotor, Budva, Ulcinj, Podgorica, Cetinje – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

Montenegró az utóbbi évek egyik legkedveltebb sláger úti célja a magyar utazó közönség számára. Kis területe ellenére szinte mindene megvan: gyönyörű strandok, lenyűgöző tengerparti környezet, A Földközi-tenger egyetlen fjordja, a Kotori-öböl, de még azok sem csalódnak az országban, akik télen keresnék fel, mert itt még síelni is lehet. A világ második legmélyebb kanyonja, a Tara-szurdok is Montenegróban található. 1980 óta a Durmitor Nemzeti Park a Tara-szurdokkal együtt az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Összességében elmondható, hogy Montenegró Európa egyik legizgalmasabb öko-desztinációja, ahol a történelem szerető, kulturális látnivalókért utazó turisták, de az aktív kikapcsolódást kereső utazók is megtalálják a számításaikat.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Montenegróba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Montenegróba magyar állampolgároknak érvényes (új típusú, kártya formátumú) személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel vízummentesen lehet beutazni. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot, útlevéllel történő beutazás esetén a 90 napot. A 3 hónapot meghaladó tartózkodáshoz vízum szükséges. További információk a Konzuli Szolgálat – Montenegró című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Montenegróban a hivatalos pénznem az euró (EUR), de szerb dínárral, vagy nyugati valutával is lehet fizetni. A bankkártyák közül a Mastercard, a Maestro és a Visa általánosan elfogadott. Külföldi valutát pénzváltókban, bankokban, postán, a nagyobb szállodákban és idegenforgalmi irodákban is válthatunk. Készpénzen kívül bankkártyás és euroutalványos fizetésre is lehetőség van, többnyire a nagyobb városokban. Az állami hivatalok azonban csak eurót fogadnak el. Érkezéskor a határon el kell számolnunk a nálunk lévő összeggel, melyről bizonylatot kapunk. Ellenkező esetben számíthatunk rá, hogy visszatartják a pénzünket. 2000 eurót meghaladó összegű készpénzt a határon jelenteni kell. Ételek, italok országba való bevitele erősen korlátozott, maximum egy napra elegendő élelmiszer engedélyezett, alkoholos italokból eredeti csomagolásban, zárjeggyel max. 1 litert lehet, emellett 200 db cigarettát.
Montenegróban van előre fizetendő idegenforgalmi adó, ez nagyjából 1 EUR/nap/fő.

Időeltolódás: Montenegró – ahogy Magyarország is – a GMT +1 időzónában fekszik, így hazánkhoz képest nincsen időeltolódás.

Elektromos hálózat és áramellátás: Montenegróban az elektromos áram 220 V feszültségű, 50 Hz, a hazai normáknak megfelelő csatlakozókkal, így adapterre nincs szükség.

Általános időjárási viszonyok: Amilyen kicsi az ország, olyan sokféle éghajlati zóna jellemző rá; a tengerparton mediterrán, tengermelléki éghajlat uralkodik, az ország belsejére azonban már a kontinentális klíma jellemző. A Dinári hegység, az Orjen, Lovćen, Rumija védi a tengerpartot, hogy a kontinentális klíma ne áramoljon be. A tengerparton a nyarak hosszúak, szárazak, a tél rövid és enyhe. A középső területeket hőmérsékleti szélsőségek, hirtelen hőmérséklet ingadozás jellemezhetik. Az 1700-2000 méter magasságot is elérő hegyek között szubalpesi klíma uralkodik hideg, havas telekkel, hűvös nyarakkal és gyakran hirtelen változó időjárással.

Szokások: A montenegróiak híresek vendégszeretetükről, különösen az idegenek felé tanúsítanak kedvességet. Vendégszeretetük őszinte és a családok minden vendégüket családtagnak tekintik. A montenegróiak számára a becsület és a tisztesség első helyen áll a saját személyiségük és családjuk becsületének védelmében.
Montenegróban a „nemzeti” jogosítvány érvényes. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik. Az éttermekben nem kötelező borravalót adni, de sok helyen 10%-ot számolnak a számlához.
Katonai objektumok, biztonsági egyenruhát viselő személyek, ilyen járművek fotózásától tartózkodjunk! Különösen a koszovói határ közelében kerülendők a nagyobb tömegek, rendezvények. 

Orvosi ellátás:
A közegészségügyi helyzet általában véve jó, járványveszéllyel nem kell számolni. Montenegró tengerparti részein a nyári időszakban kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés (rota, ill. noro vírusok). A megbetegedések csak a csecsemőkre, illetve a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthetnek komolyabb veszélyt. Egészséges embereknél a fertőzés lefolyása legfeljebb 2-3 nap. Az idelátogató turistáknak nem javasolt a csapvíz fogyasztása, különösen a nyári kánikula idején, kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Nyitva tartások:
A bankok, hivatalok többnyire hétfőtől péntekig 09.00-19.00 óráig, szombatonként 08.00-15.00, a bankok közül csak kevés tart nyitva ezen a napon.
Az üzletek általában hétfőtől péntekig 09.00-től 21.00 óra között vannak nyitva, szombaton 08.00-15.00 óra között.

Legfontosabb ünnepnapok Montenegróban:
Január 1. – Újév
Január 6-8. – Ortodox karácsony
Május 1. – Munka ünnepe
Május 21. – Függetlenség napja
Július 13. – Államiság napja
Megjegyzés: bizonyos vallási ünnepek, például nagypéntek, vagy a húsvét időpontja évről évre változik.

Fontos telefonszámok – Montenegróban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
Tűzoltók: 1123
Mentők: 1124
Rendőrség: 1122
Mobiltelefonról történő hívás esetében az első szám elhagyandó.
Útinformáció és közúti segélyhívó: 19807

Magyarország diplomáciai képviseletei Montenegróban:
Nagykövetség és Konzuli hivatal – Podgorica
Cím: 81000 Podgorica, Kralja Nikole 104, Telefon: 00-382-20-602-880; 00-382-20-602-910; honlap: www.mfa.gov.hu/emb/podgoricaMontenegro térkép
Montenegro cikkek

» Montenegro látnivalók
találat

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (részletek az utazás leírásánál).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!