Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Tunéziai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A tunéziai utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a tunéziai beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a helyiek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Tunézia legnépszerűbb úti céljait – Tunisz, Sousse, Hammamet, Port el Kantaoui, Monastir, Mahdia, Nabeul – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

A Földközi-tenger afrikai partvidékének egyik kedvelt, romantikus és hangulatos úti célja Tunézia. Az ősi történelemmel bíró, annak minden kulturális emlékére építő ország hófehér homokos parttal, türkiz színű tengerrel, aranyló sivataggal, fehér és kék színekben pompázó tradicionális városkákkal, vagy éppen mozifilmekből ismerős beduin falvakkal, és az arab kultúra minden csalogató elemével várja a keleti egzotikumra fogékony turistákat. Hammamet, Sousse, Monastir, vagy éppen Djerba szigete a lustálkodásra, napfürdőre, strandolásra vágyó nyaralók igényeit elégíti ki magas fokon, míg a kulturális feltöltődést szem előtt tartó utazók Tunisz, az ókori Karthágó, El Dzsem, Sidi bou Said és más városok nevezetességeiben gyönyörködhetnek. Tunéziában szinte minden együtt van: a mediterrán klíma, a közel-keleti hangulat, az arab vendégszeretet és az egzotikus gasztronómia, így ezt a mesebeli országot nem lehet nem szeretni.    

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Tunéziába utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: A magyar állampolgárok legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel maximum 90 napig tartózkodhatnak Tunéziában vízummentesen. Be- és kilépéskor adatlapot kell kitölteni. 2014. október 1. óta a külföldi állampolgároknak Tunéziából való kilépéskor 30 TND kilépési illetéket (kb. 13 EUR) kell fizetni. A kilépési illeték megfizetése minden külföldi állampolgárra alkalmazandó, függetlenül attól, hogy egyénileg, avagy szervezett utazás keretében utazik Tunéziába. A 30 TND értékű illetékbélyeg beszerezhető a szállodákban, utazási irodákon keresztül, vámhivataloknál, bankfiókokban, és dohányboltokban egyaránt. További információk – valamint az aktuális biztonsági helyzet – a Konzuli Szolgálat – Tunézia című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:

Tunézia hivatalos pénzneme a dinár (kb. 0,50 euró), váltópénze a millim. (1 dinár =1000 millim). A dinár behozatala, kivitele tilos, de a külföldi valuták, bankkártyák bármiféle megszorítás nélkül bevihetők az országba, érdemes eurót vagy dollárt magunkkal vinni. Ha a behozni kívánt valuta összege meghaladja az 1000 dinárnak megfelelő összeget, ezt a megfelelő űrlapon fel kell tüntetni. Külföldi valutát a kikötőkben, reptereken, szállodákban található pénzváltó irodákban, vagy bankban válthatunk a Tunéziai Bank árfolyamán. Érdemes megtartani a bizonylatot. A tunéziai törvények igen keményen büntetik a kábítószer fogyasztását, illetve birtoklását. Vámmentesen behozható szeszesital 25% alkoholtartalomig 2l/személy, 25% alkoholtartalmon felül 1l/személy, dohány (17 évnél idősebb személy esetén) 4000 db cigaretta, vagy 100 db szivar. 2013. október 1-től Tunéziában bevezetésre került az idegenforgalmi adó, melynek mértéke 2 TDN/fő/éj, melyet szállodába történő bejelentkezéskor kell a recepción megfizetni minden vendégnek 12 év felett.

Időeltolódás: Tunézia a GMT +1 időzónában fekszik, azaz ugyanannyi az idő, mint hazánkban.

Elektromos hálózat és áramellátás: Tunéziában a hálózati feszültség 220 V, a magyar szabványnak megfelelő.

Infrastruktúra: A szállodák kategória-besorolása nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz, ezek leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült. Így előfordulhatnak kisebb-nagyobb kellemetlenségek (ilyenek például a nem megfelelő vagy elegendő hangszigetelés, az építés vagy felújítás alatt álló üdülőterületek zaja, pora, esetleg bizonyos rovarok előfordulása). A legtöbb szállodában nem tolerálják a kintről behozott ételeket, italokat. Az all inclusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben többnyire karszalagot kell viselni. 

Általános időjárási viszonyok: Tunézia időjárása földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően változatos: a belső területekre a kontinentális éghajlat, míg a Földközi-tenger partvidékére a mediterrán hatás jellemző. A legtöbb esős nap elsősorban október és március közé esik. Nyáron dél-délnyugat felől rendkívüli forróságot hoz magával a Sirocco nevű szél. A földrajzi elhelyezkedéstől és a természeti feltételektől függő átlagos hőmérséklet nagyon változatos. A legmagasabb hőmérséklet augusztusban eléri a 30°C-ot. Tunéziában a legmelegebb a június és szeptember közé eső időszak (augusztusi tetőponttal). A nagy forróság miatt ez az időszak nem kedvez a kirándulásoknak és a különféle kulturális emlékhelyek meglátogatásának. Ezeket elsősorban ősszel érdemes felkeresni - a szeptember közepétől december kezdetéig tartó időszakban, amikor a tenger még mindig kellemesen meleg. A tunéziai tél főleg a Szahara meglátogatására, vagy a vándormadarak megfigyelésére alkalmas. Djerba szigete éppen ilyenkor nagyon kedvelt úti cél.  

Szokások: Tunéziában az iszlám a hivatalos vallás, így a legtöbb, számunkra kevésbé ismert szokás ehhez köthető. A mecsetek többségébe kizárólag muszlimok léphetnek be (imaidő alatt és péntek délelőttönként a turisták számára is látogatható mecsetekbe sem lehet betérni).

A muszlim országokban a másik jelentős, valláshoz kapcsolódó esemény a ramadan, mely az iszlám holdnaptár 9. hónapja (böjthónap), s amely minden évben 10-11 nappal korábbra esik az előző évihez képest. A muszlimok a ramadán során napfelkelte és napnyugta között nem ehetnek, ihatnak, dohányozhatnak. Ez idő alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből fakadó érzékenységre, s kerüljük a helyiek szeme láttára történő evést, ivást, illetve dohányzást.

Öltözködésünk legyen az időjárásnak megfelelő, praktikus viselet, azonban kerüljük a kihívó, merész darabokat (miniszoknya, kivágott felső, stb.), mellyel sérthetjük a helyiek erkölcsi érzékenységét. A strandokon elfogadott a bikini és a fürdőnadrág, ezt elhagyva azonban elvárják az utcai viseletet.

A fényképezés általánosan megengedett, de ha helyi embereket szeretnénk fotózni, kérjünk engedélyt az érintettől, a muszlim nők fotózását azonban inkább kerüljük, vagy kérjük beleegyezésüket. Ne fényképezzünk olyan muszlim embereket, akik imádságukat a mecseten kívül végzik. Tilos a fényképezése: kormányi, rendőrségi, katonai épületeknek, állomásoknak, reptereknek és további épületeknek, melyeken tunéziai zászló lobog (pl. az államelnök székhelye, az állami televízió székhelye) valamint egyenruhás személyeknek, 1980 óta   szigorúan tilos zsidó épületeket is fényképezni.

A hivatalos nyelv az arab, mindenki beszéli a franciát, emellett üdülőterületeken az angolt, az olaszt és a németet is.

Orvosi ellátás: Semmilyen különleges oltásra nincs szükség, javaslatként a hepatitis A és B felvétele merülhet fel. A turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával. A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást, mert e nélkül igen borsos lehet a tunéziai kórházakban a kezelés ára.

Nyitva tartások: A tunéziai bankok nyitva tartási ideje: Télen: hétfőtől - csütörtökig 08:00-11:30 és 14:00-17:00, pénteken: 08:00-11:00 és 13:30-16:00. Nyáron: hétfőtől - péntekig 08:00-11:00.

A tunéziai közhivatalok nyitva tartása: hétfőtől - csütörtökig: 08.30 - 13.00 és 15.00 - 17.45, péntek - szombat: 08.30 - 13.00., Július-augusztus: 08.30 - 13.00.,

A múzeumok hétfőn zárva tartanak.

Souk (bazár): 09.00 - 19.00 kivéve vasárnap, pénteken fakultatív nyitva tartás.

Üzletek: Hétfőtől szombatig 09.00 - 13.00 és 15.00 - 19.00.

Legfontosabb ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Január 14.  – a Forradalom győzelmének ünnepe
Március 20. – Függetlenség napja
Március 21. – Ifjúság napja
Április 9. – Mártírok napja
Május 1. – Munka ünnepe
Július 25. – A köztársaság kikiáltásának ünnepe
Augusztus 13. – A nők és a család ünnepe
Az Aid El- Fitr, az Aid El-Idha, az iszlám újév napja és Mohamed Próféta születésnapja a muszlim időszámításnak megfelelően minden évben más időpontra esik.
Mouled – a próféta születésnapja, időpontja mohamedán időszámítás szerint évente változik.

Fontos telefonszámok - Tunéziában az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 197
Tűzoltóság: 198
Mentők: 71 335 500
Tudakozó: 1200

Magyarország tunéziai diplomáciai képviseletei: Nagykövetség és Konzuli hivatal – Tunisz Cím: 2, rue Achtart, Nord-Hilton, 1082 Cite Mahrajene - Tunis, Telefon: 00-216- 71-780-544, 00-216-71-784-849, Ügyelet: 00-216- 98-222-339 (Az ügyeleti telefonszámon vízum- és konzuli információ nem érhető el, kizárólag bajba került magyar állampolgárok számára fenntartott segélyhívási lehetőség) Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/tunis

Tiszteletbeli konzul – Djerba Cím: Mahboubine-Djerba 4165 Telefon: 00-216-71-781-344, 00-216-98-336-487Tunézia térkép
Tunézia cikkek

találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Hamarosan utóléri a végzete Mos Espa városát, mert betemeti a sivatagi homok. A kutatók ennek örülnek, mert meg tudják mérni, milyen gyorsan mozognak a dűnék.

Lassan betemeti egy homokdűne Mos Espát, azt a tatooine-i várost, ahol Anakin Skywalker élt gyermekkorában – írja a BBC online kiadása. A valóságban persze Mos Espa csak...

Olvasson tovább! >>>

Manapság nehéz elképzelni, hogyan válhat lakatlanná egy város, azonban a történelem viharai közt nem egy virágzó település lett eggyé a földdel. Ennek okai szerteágazóak lehetnek: háború, természeti katasztrófa, éghajlatváltozás, fontos kereskedelmi partner elvesztése, hogy csak néhányat említsünk. Azonban bármi is legyen az ok, ezen elfelejtett városok többségének leromlott falaiba a régészek végül csak belebotlottak. Ezekből válogattunk.

Karthágó

A mai Tunézia tengerpartján...

Olvasson tovább! >>>

Emlékszem gyerekkoromban egyszer egy réten feküdtem egy frissítő nyári zápor után. Körülnézve láttam, hogy a leveleket furcsa vörös por borította. Hazaérve tudtam meg, hogy az afrikai sivatagok porát hozta magával az aznapi eső. Akkor arról álmodoztam, hogy egyszer én is ellátogathatok erre a kontinensre. Most felnőttként szerencsésnek érzem magam, mivel egy meghívás miatt Tunéziába látogathatok pár napra.


A repülőút közben van időm elmélázni azon, hogy a mai tunéziaiak úgy...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!