Elfelejtett ősi városok

Manapság nehéz elképzelni, hogyan válhat lakatlanná egy város, azonban a történelem viharai közt nem egy virágzó település lett eggyé a földdel. Ennek okai szerteágazóak lehetnek: háború, természeti katasztrófa, éghajlatváltozás, fontos kereskedelmi partner elvesztése, hogy csak néhányat említsünk. Azonban bármi is legyen az ok, ezen elfelejtett városok többségének leromlott falaiba a régészek végül csak belebotlottak. Ezekből válogattunk.

Karthágó

A mai Tunézia tengerpartján található Karthágó városát a hagyomány szerint i. e. 814-ben alapították föníciai telepesek, s néhány évszázad alatt a Földközi-tengeri térség nyugati felének egyik legmeghatározóbb hatalmává nőtte ki magát az időközben a föníciai anyavárosoktól elszakadó pun kikötőváros. Mindezt elhelyezkedésének köszönhette, ugyanis a tengerbe benyúló afrikai föld, illetve Szicília szigete jelentősen elkeskenyíti ezen a részen a „Mediterrán-tengert”, így a vízi kereskedelem ellenőrzését megkönnyítette az élelmes afrikaiak számára. A város a terület feletti ellenőrzés miatt több háborúba is belekeveredett előbb Szürakuszaival, majd Rómával.

I. e. 218-ban Hannibal vezetésével hatalmas inváziós sereget indítottak a punok Itáliába, ami komolyan megrengette a még csak formálódó latin birodalmat. A háborúk végül mindig a rómaiak győzelmével végződtek, s az utolsó során, i. e. 146-ban az itáliai város serege teljesen elpusztította az afrikai települést, lerombolta épületeit, rabszolgasorba taszította lakóit, s a földdel tette egyenlővé Karthágót, amelyet egy minden alapot nélkülöző legenda szerint sóval is bevetettek. Később a rómaiak által újraalapított Karthágó a birodalom egyik legfontosabb és legnagyobb városává vált, s mindaddig jelentős szerepet töltött be a földközi-tengeri kereskedelemben, amíg a második, i. sz. 698-as arab hódítás során a muszlim seregek el nem pusztították a virágzó települést.

Trója

A mai Törökország nyugati partvidékén elhelyezkedő város ősi történelmét Homérosz Iliászából ismerjük. A legenda szerint az i. e. 13-12. század környékén akháj törzsek hatalmas, egyes források szerint több mint ezer gályát számláló hajóhaddal és közel 40 ezer emberrel támadták meg az erődítményt, amelyet végül a jól ismert falovas csellel sikerült is bevenniük. Augustus római császár idejében Illium néven egy új várost alapítottak a helyén, amelynek virágzását és rohamos fejlődését csak a későbbi főváros, Konstantinápoly felépítése akasztotta meg. Az 1870-es években Heinrich Schliemann kezdte meg a terület feltárását – sokak szerint szétrombolását –, a későbbi ásatások során pedig kilenc réteget tudtak elkülöníteni egymástól, vagyis kilenc város épült egymásra Trója története során.

Memphisz

Az egyiptomi várost i. e. 3100 környékén az a Meni (görögül: Ménész) alapította, aki egyesíteni tudta Alsó- és Felső-Egyiptomot. Memphisz tulajdonképpen egy erőd volt, ahonnan a fáraó ellenőrizni tudta a szárazföldi és a Felső-Egyiptomból a Nílus-deltáig húzódó vízi kereskedelmi útvonalakat. A harmadik dinasztia után (i. e. 26. századtól) a felemelkedő Szakkara kissé elhomályosította az erődváros fényét, ám például még az egy évezreddel később uralkodó II. Ramszesz (i. e. 1279-1213) is nagy gondot fordított az "ex-fővárosra". Habár sok megpróbáltatásban volt része – a núbiaiak, asszírok, perzsák és Nagy Sándor makedónjai is jelentős károkat okoztak az ősi városnak – jelentősége évezredeken át fennmaradt. Mint vallási központ egészen a kereszténység felbukkanásáig tündökölt, ám az új vallás fokozatosan letaszította trónjáról. Egyiptom i. sz. 640-es arab hódítása után Memphisz elnéptelenedett.

Babilon

Mezopotámia ősi állama, az Óbabiloni Birodalom fővárosának területe egyes kutatások szerint már az i. e. 4. évezredben is lakott volt. Alapítása az i. e. 21-20. században történhetett meg, abban az időben, amikor az amoriták szállták meg a vidéket. A virágzó város i. e. 1180 környékén hanyatlásnak indult, azonban az i. e. 9. században az asszír uralom idején ismét fejlődésnek indult, kulturális és vallási szerepe miatt ezidőtájt jelentős városról beszélhetünk, habár ellenséges uralom alatt állt a település. Később Szín-ahhé-eriba asszír uralkodó (i. e. 704-681) a földdel tette egyenlővé, ám fia és unokája újjáépítették Babilont.

A város igazán az i. e. 6. században vált világvárossá, amikor az Újbabiloni Birodalom fővárosává lett, köszönhetően II. Nabú-kudurri-uszurnak, ismertebb nevén Nabukodonozornak (i. e. 605-562), aki soha nem látott építkezésekbe kezdett. Ekkor épült az ókori világ hét csodája között számon tartott Szemirámisz függőkertje is - bár a legújabb kutatások szerint nem itt. A perzsákhoz hasonlóan még Alexandrosz is nagy becsben tartotta az ősi várost, azonban kérészéletű birodalmának utódállama, a Szeleukida Birodalom uralkodói az újonnan alapított Tigris-menti városban, Szeleukeiában rendezték be fővárosukat, a babiloni lakosokat pedig deportálták, ami a világ egykori központjaként is nevezett Babilon elnéptelenedéséhez vezetett.

Mohendzsodáró

Virágkorában, i.e. 2600 körül Mohendzsodáró az egyik legfejlettebb városi település volt a világon: komplex vízvezeték- és szennyvízrendszerére, hihetetlen építészeti megoldásaira csodálattal tekintettek az emberek; becslések szerint egykor mintegy 35 ezer ember élt a városban. A világ egyik legkorábban alapított települését az Indus-völgyi civilizáció metropoliszának is szokták nevezni, utcáit alapos mérnöki tervezés után építhették, s rácsozatos mintát követett.

A település épületei különösen fejlettnek mondhatók a közel ötezer évvel ezelőtti állapotokhoz képest: azonos méretű, sárból készült téglákból építették őket. Mohendzsodáró az Indus-völgyi civilizációval egyetemben, az i. e. 18-16. században a folyamatosan érkező természeti csapások, majd az árják támadása következtében nyom nélkül tűnt el, újbóli felfedezésére 3600 évet kellett várnia.

Hattuszasz

Hattuszasz az i. e. 17. században lett a Hettita Birodalom fővárosa. A hettiták országa volt az első igazi vaskori állam, amely híres volt kiváló harci kocsisairól. Birodalmuk az i. e. 14-13. század között élte fénykorát, fővárosukat 1986-ban nyilvánították a világörökség részévé. A város lakossága egyes becslések szerint az ókorban a 40-50 ezret is elérhette. Az időszámításunk előtti 1180-as évek környékén a város elnéptelenedett, a fából és vályogból készült épületei az enyészeté lettek, mára csak a kőből épült templomai és palotái maradtak fenn.

Hattuszasz pusztulásának oka összefüggött a Hettita Birodalom hanyatlásával, amely a rossz termések sorozatával kialakuló mezőgazdasági válsághoz volt kapcsolható. A város fokozatosan elvesztette az államon belüli politikai és vallási vezető szerepét, lakói pedig folyamatosan új területekre vándoroltak. Egyes elméletek szerint a fővárost maguk a lakosai égették fel, s egyszerre hagyták ott az egykor szebb időket látott otthonukat.

Petra

Petra 262 kilométerre fekszik Ammantól, Jordánia fővárosától. Hajdanán a nabateusok birodalmának volt a fővárosa, fénykorában csaknem 30 ezren lakták, de a római időkben, a nabateusok i. sz. 106-os felkelésének leverése után is virágzott. Jelentőségét az adta, hogy egy jelentős, Kínát és Indiát Egyiptommal és Európával összekötő karavánút mentén helyezkedett el, s a tömjén- illetve mirhakereskedelem egyik meghatározó szereplője lett. A sziklába faragott, lenyűgöző palota- és templomhomlokzatok mögött csak kőbe vájt, sötét terek találhatóak, rendeltetésük még ma is ismeretlen.

A várost a középkor hajnalán több földrengés súlyosan megrongálta, továbbá az iszlám terjeszkedése is sokan kényszerültek elhagyni Petrát, ettől több mint ezer évig el volt szigetelve a világtól, mígnem a svájci Johann Ludwig Burchhardt 1812-ben újra felfedezte. Utolsó lakóit, a pásztorkodásból élő beduinokat a jordán kormány az 1980-as évek közepén átköltöztette egy szomszédos településre. A sziklaváros azóta kizárólag turistalátványosság, 2007-ben a modern világ hét csodája közé választották.

Forrás: http://www.mult-kor.hu/

Fotók: www.lts-orient.ch, www.kirche-in-not.de, archaeologynewsnetwork.blogspot.com, momentsingreekmythology.blogspot.com, www.travelephesus.net, hbombkaraoke.com, en.academic.ru, wonderland1981.wordpress.com, www.nbcnews.com, www.mitchellteachers.org, www.aboardthedemocracytrain.com, www.efenditravel.com, betterthanufos.blogspot.com, travelbeautifulplace.com. photography.nationalgeographic.com

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Isztambulban - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» Tavaszköszöntő hétvége Isztambulban - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel ***** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 5 nap / 4 éj

Szállás ajánlatok

» Stella Beach Hotel ***** Alanya 153.894 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Lavitas *** Side 154.039 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side
» Kahya Resort Aqua & Spa Hotel ***** Alanya 158.887 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Villa Sunflower Beach Hotel **** Alanya 164.598 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Elysee **** Alanya 168.920 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya

Információs oldalak

» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Egzotikus utak
» Nyaralás Törökországban
» A török Riviéra legszebb látnivalói
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Dubai utazás, városlátogatás, körutazás
» Körutazás Indiában
» Tengerparti Nyaralás - 2015

Cikkeink

» A világ 10 legcsodálatosabb helyszíne - Etédi Alexa
» 10 dolog, ami hiányzik Magyarországról - Kovács Attila
» A 20 legszebb naplemente - Kovács Attila
» Vulkántól sivatagig új világörökségek a listán - Etédi Alexa
» Nincs nyoma Noénak az Araráton - Etédi Alexa
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!