10 dolog, ami hiányzik Magyarországról

Szép, sőt gyönyörű Magyarország, de bizony vannak olyan dolgok, amelyekből majd egy évszázada vagy mindig is hiányt szenvedtünk. Ezekért a dolgokért el kell hagynunk az ország határait, mert ezek jobbára külföldön találhatók, itthon csak álmodozhatunk róluk. Lássuk, mik ezek? 

1. Tengerpart

Márpedig a tengerparton a legédesebb a nyaralás. Persze ott van a Balaton, ami gyönyörű, de tengernek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetnénk. Szerencsére nem kell messzire menni: Horvátország hosszú partszakaszán főleg apró kavicsos, de néhány homokos tengerpart is kiváló nyaralóhelyként funkcionál.

Aki nem elégszik meg déli szomszédunkkal, az Törökország vagy Spanyolország üdülőhelyeit kell, hogy válassza egy jó kis sós tengervízben lubickolás reményében. Példásul Horvátország 10 homokos tengerpartja.

2. Magas, havas hegyek

A Kékes 1014 méter magas, van, ahol ezt még dombnak sem neveznék. Ha magas hegyek közé menekülnénk a nyári meleg elől, akkor sajnos át kell lépnünk az országhatárt: az Alpok vagy a Kárpátok csúcsai Szlovénia, Ausztria, Olaszország vagy éppen Szlovákia területén várnak ránk. Kiváló gyalogtúra ösvények vagy via ferrata útvonalak vezetnek ezeken a hegyeken, és ha 1900 méternél hosszabbat szeretnénk egyben lesiklani sível vagy snowboarddal- nos akkor is valamelyik külföldi síterepre kell utaznunk. A hótalpas túra kiváló időtöltéséhez is csak ritkán esik elegendő hó hazai hegyeinkben, ezért inkább nézd meg az Alpok 10 legjobb hótalpas túráját:

A 10 legjobb hótalpas túra az Alpokban

A havasok felfedezésének legjobb módja az, ha hótalppal vágunk neki a vastag hópaplannal borított fenyveseknek. Az idei tél gyönyörű hótalpas túrákat tartogat, és már most is rengeteg hó esett az Alpokban - ez jó jel a havas túrák szerelmesei számára. Hogy mi is az a hótalpas túra, azt az alábbi cikkben olvashatod el: Az Alpok hótalpas útvonalainak legjavát szedtük össze az alábbi felsorolásban: Seckau:

3. Extrém élmények

Sziklafalakra fel, kanyonokon le, tengeri kajakkal szelni a hullámok hátát vagy felgyalogolni az Everest alaptáborába, esetleg elefánton utazni a dzsungelben?

Ezeket bizony itthon csak valamelyik természetfilm-csatornán nézhetjük végig a képernyőn. Persze itthon is lehetnek izgalmaink, ha egyes rossz hírű városnegyedekben vagy tájegységeken kószálunk sötétedés után.

Ha azonban ennél többre vágyunk, a sziklákra kifeszített drótokon kapaszkodnánk a magasba, vagy végigtekernénk a Camino útvonalán, akkor bizony el kell utazzunk olyan helyekre, ahol ezt megtehetjük, és a világ legnagyobb kötélhintája sem a Kőrösfői-völgyhídról veti magát a mélybe:

A világ legnagyobb kötélhintája

Kedves Olvasóink! Ezt ki ne próbáljátok otthon! Vannak dolgok, amiket jobb videón nézni, ilyen például a hipertér-ugrás, vagy a kötélhinta a Rainbow Bridge homokkő-hídjáról, Utahban. Ha van a nemnormálisnak Csimborasszója, akkor ez a móka jó eséllyel pályázik erre a címre.

4. Geológiai szenzációk: gejzírek, vulkánok, gleccserek, sivatagok

Itthon van a Nagyalföld, a Tisza-tó, meg  a Balaton-felvidék és az Börzsöny, a Mátra, a Zemplén kialudt vulkánjai, romokban, esetleg Tihany évezredek óta nem működő hőforrásai. Gejzírekért minimum Izland csodálatos szigetére kell utaznunk, de Új-Zéland geológiailag felettébb aktív szigetein is csodálatos gejzírmezőket találunk. Nápoly felett vagy Szicília csodás szigetén viszont nem csak kiváló borokat és ételeket, hanem máig aktív vulkánokat is találunk. Chamonix városában, Franciaország kaland-fővárosában megnézhetük egyszerre vagy egy tucat gleccsert egy nap alatt, Marokkó és Dubai pedig forró dűnéivel kínál egzotikumot.

Nézd meg Dubai csodáit:

Dubai csodái

DUBAI: Az egykor a gyöngyhalászok és a beduin törzsek lakhelyéül szolgáló emirátus a számtalan innovatív, nagyszabású építészeti és egyéb beruházásaival vált ismertté, ma már jövedelmének egyik legnagyobb részét a turizmus adja. A sivatag közepén lévő lenyűgöző város a Jumeirah Beach finomhomokos tengerpartjával, lélegzetelállító szállodái pedig a modern keleti pompa minden kényelmével várják a vendégeket. Utazások Dubaiba...

5. Nagyvadak testközelből

Nagy állatok itthon is vannak, főleg a közutakon találkozhatunk velük. Ha viszont a valódi nagyvadakra vagyunk kíváncsiak, akkor fel kell fedezzük Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond nyomán Afrika legizgalmasabb vidékeit: Kenya és Tanzánia hatalmas állatcsordák vonulásával vár! Kubában delfint simogathatunk, Nepálban pedig a jakok elől ugrálhatunk, ha vigyázni akarunk testi épségünkre.

Kenyai kalandok:

6. Búvárkodás, korallzátonyok élővilága

Aki többre vágyik a dorogi tó világosbarna vizének szegényes élővilágánál, annak bizony Egyiptomba vagy a Csendes-óceán szigetvilágába kell utaznia. De az a csodálatos birodalom, ami a meleg vizű tengerek felszíne alatt tárul a szemünk elé, az szinte szavakkal leírhatatlan. Semmihez sem hasonlítható formák és színek kavalkádja, számtalan korall és halfaj, csalánozók és kagylók, rákok sokasága.

Nem is kell hozzá rengeteg felszerelés, csak egy maszk és egy pipa: már indulhat is egy új birodalom felfedezése, aminél szebbet még sohasem láttál! 

Amed, a búvárparadicsom Bali északi részén:

Amed, búvárparadicsom Bali szigetén

Bali keleti részén nem csak gyönyörű strandokat és tengerparti templomokat találunk. A partokat övező korallzátonyok csodálatos élővilágnak adnak otthont: ezeket könnyűbúvár felszereléssel vagy csak egy maszkkal és pipával is felfedezhetjük. Felszerelést nem kell magunkkal cipelnünk a világ másik végébőlől: színvonalas búvárbázisok várják az ide látogatókat, ahol kifogástalan felszereléseket bérelhetünk, a tudásunkat pedig helyi búvártanfolyamokon tökéletesíthetjük, vagy, ha igazán bátrak vagyunk, megtanulhatjuk a szabad tüdős merülést is.

7. Egzotikus kultúrák

Itthon is találhatók egzotikus kultúrák, de azokat jobb inkább messziről elkerülni. A hagyományok pedig nagyon fontosak: múltjának tanulságaiból okuló, s azokat meg nem tagadó, új divatokra nem cserélő, nem csak kirakat-ősi nemzetek jövője biztosabb alapokon áll.

Vegyük például a roppant érdekes Bali szigetét: a helyiek megőrizték ősi hitüket a túlnyomó részben muszlim Indonézián belül is, és varázslatos szigetük egyik legnagyobb értéke a színes és változatos ünnepekkel és bonyolult hiedelemvilággal rendelkező, titokzatos helyi lelki élet. De éppen olyan érdekes egy nepáli kolostorban áldást kapni a szerzetesektől, hogy szerencse kísérje további utunk:

Tengboche és Dingboche- Az Ama Dablam árnyékában

Ha van kedvenc falum az Everest túrán, akkor az ez a kettő. Miért? Mert ha van kedvencem a világ hegyei közül akkor a dobogó egyik helyét mindenképp az Ama Dablam viszi el.

8. Jó hangulat

Valamiért szomorúság van úrrá az embereken, és nem csak a tél miatt. Bár az utazás jótékony hatásairól már írtunk, valamiért még a súlyos pénzekből központilag szervezett és a közmédiában pillanatról-pillanatra közvetített összetartó eseményen sem sikerül jól éreznünk magunkat. Foghatjuk a szomorú időre, foghatjuk a gazdasági helyzetre: de a nagyvilágban találunk számos ellenpéldát is: Kuba a legjobb.

Az emberek itt évtizedek óta tartó embargó és jegyrendszer súlya alatt sem veszítik el jókedvüket és derűlátásukat: vegyünk példát róluk.

9. Az ismeretlen romantikája

Az ismeretlen romantikája Nagyon szép Pestről Budára átkelni a Lánchídon, előttünk a Budai Vár, balra a Gellérthegy, alattunk a Duna: de ez látni minden nap, munkába menet és onnan jövet... Ugyanezt megtenni Párizs valamelyik gyönyörű hídján, vagy a Tevere egyik partjáról a másikra, hogy Róma újabb varázslatos negyedét fedezhessük fel, vagy esetleg Barcelona hosszú tengerpartján sétálni estefelé. A mellettünk vagy szemben baktató helyieknek ez is csak egy munkás nap vége: nekünk viszont maga az élmény, a különleges esemény.

10. Nagyvárosi nyűzsgés

Budapest egy kisváros a nagyvilág valódi metropoliszaihoz képest. Ha London hatalmas metróhálózatát vagy Dubai lenyűgőző éjjeli kivilágítását, New York monumentális felhőkarcolóit vagy Buenos Aires széles sugárútjait nézzük, eltörpülnek a főváros méretei. A tengeren túlon vagy Ázsia feltörekvő gazdaságaiban olyan csodákat láthatunk, ami itthoni szemmel szinte elképzelhetetlen: Szingapur vagy Hongkong eseteg Tokió teljesen más dimenziót képvisel. Juss el Dubajba most olcsóbban:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - autóbusszal - 6 nap
» A mesés Perzsia - körutazás Iránban - 9 nap
» Sri Lanka - Maldív-szigetek - Dubai - 14 nap
» Ausztria szépségei - 1 nap
» Via ferrata túra kezdőknek - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Dubai 3 éj **** és Phuket 7 éj Destination Resorts Phuket Karon Beach **** 655.597 Ft/főtől - Ázsia / Közel-Kelet / Thaiföld / Phuket / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Dubai 3 éj **** és 7 éj Andaman Beach Suites **** Phuket 722.024 Ft/főtől - Ázsia / Közel-Kelet / Thaiföld / Phuket / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Dubai 3 éj **** és Krabi 7 éj Ananta Burin Resort **** 654.910 Ft/főtől - Ázsia / Közel-Kelet / Thaiföld / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok / Krabi
» Dubai 3 éj **** és Phuket 7 éj Burasari Resort **** 721.764 Ft/főtől - Ázsia / Közel-Kelet / Thaiföld / Phuket / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Dubai 3 éj **** és Phuket 7 éj Ibis Kata Beach *** 646.145 Ft/főtől - Ázsia / Közel-Kelet / Thaiföld / Phuket / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok

Információs oldalak

» Egzotikus utak
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Dubai utazás, városlátogatás, körutazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Körutazás Indiában
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» A 20 legszebb naplemente - Kovács Attila
» "A Föld tele van jó emberekkel” - vallja az egyetlen ember, aki a világ összes országában járt - Etédi Alexa
» A világ 10 legcsodálatosabb helyszíne - Etédi Alexa
» Vulkántól sivatagig új világörökségek a listán - Etédi Alexa
» 10 ősi város, ahol még ma is élnek - Etédi Alexa

Utazások

» Tűz Isten gyermekei - Lipari szigetek - 7 nap
» Az Indiai-óceán ékkövei - csoportos hajóút Mauritiustól Dél-Afrikáig 2025.05.01-16. - 16 nap
» Koalák és kenguruk földjén - csoportos utazás Ausztráliába magyar idegenvezetéssel 2024.11.17.-12.03. - 17 nap / 14 éj
» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!