Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Abu Dhabi utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa és a legnagyobb, leggazdagabb tagja. Közigazgatási központ, mely mára rendkívül vonzó úti céllá vált kiváló turisztikai infrastruktúrájának, luxusszínvonalú szállodáinak és érdekes látnivalóinak köszönhetően. A városban a csodás parkok és kertek, zöld ligetek, modern felhőkarcolók lenyűgöző kontrasztot alkotnak a várost körülvevő, az emírség nagy részét borító, dűnékkel tarkított homoksivataggal.

Az Egyesült Arab Emirátusok-béli utazások (Dubai, Abu Dhabi, Ras Al Khaimah, Ajman, Sardzsa) széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán az Emirátusok-béli beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a helyiek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Az Egyesült Arab Emirátusok (röviden EAE) legnépszerűbb úti céljait – Dubai, Abu Dhabi, Ras Al Khaimah és Ajman – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

Bár Abu Dhabi földje a Kr. e. III. évezred óta lakott vidék, maga az emírség alig négy évtizede létezik, hiszen a többi emirátussal csak 1971-ben léptek egymással unióra. S bár az emírség területét tekintve Abu Dhabi a legnagyobb, mégis az elmúlt néhány évtizedben Dubai vonta magára a turisták figyelmét elképzelhetetlen fejlesztéseivel. Aki azonban ugyanarra a színvonalra, de nagyobb nyugalomra vágyik, az válassza Abu Dhabit, ahol ennek ellenére sem kell lemondani a látnivalókról. Egyrészt a város területén rendezik a Forma 1 egyik leglátványosabb állomását, az Abu Dhabi Grand Prix-t, másrészt itt található a hírneves Ferrari World szórakoztató témapark is, mely hullámvasútjaival és más attrakcióival nem csak a fiúkat varázsolja el. Nem messze tőle épült fel a Yas Waterworld nevű vízi vidámpark, valamint a Warner Bros.World Abu Dhabi elnevezésű filmes témapark. Abu Dhabiban áll az iszlám világ egyik legszebb modern építésű mecsetje, a hófehér Sheikh Zayed-mecset. Ami pedig a múzeumokat illeti, számos izgalmas gyűjteményből választhatunk, így az Emirates Autómúzeum, vagy az Al Ain Nemzeti Múzeum, mely a régió történelmével ismerteti meg az érdeklődőket.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre az Abu Dhabiba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: 2014. március 22-től Abu Dhabiba, illetve az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) más emírségeibe magyar állampolgároknak belépni a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes magánútlevéllel, előzetesen beszerzett vízum nélkül lehetséges. A belépéskor díjmentesen kiállított vízum egyszeri belépéssel 30 napos tartózkodást tesz lehetővé, ami egyszeri alkalommal újabb 30 nappal meghosszabbítható (a meghosszabbítást a lejárat előtt, személyesen kell kérvényezni az idegenrendészeti hatóság, a General Directorate of Residence and Foreigners' Affairs dubai vagy abu dhabi ügyfélszolgálatán). Az útlevélben lévő bármilyen izraeli pecsét a legtöbb közel-keleti muszlim országba való belépést meghiúsíthatja, így az Emirátusokba is. További információk a Konzuli Szolgálat – Egyesült Arab Emírségek című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Az EAE-ban, így Abu Dhabiban is a hivatalos pénznem a dirham (DH). 1 USA dollár kb. 3,67 dirham, de érdemes eurót vagy dollárt, illetve hitelkártyát is magunkkal vinni. Valutát korlátozás nélkül lehet behozni. Az országba kábítószeren és pornográf kiadványokon kívül mindent be lehet hozni (alkohol 2 liter, cigaretta 2.000 db), alkoholt egyedül Sardzsába nem lehet bevinni. Helyi és külföldi valuta, valamint áruk tekintetében nincs kiviteli korlátozás. A drogkereskedelmet és a csempészést szigorúan büntetik.
Az Egyesült Arab Emirátusok között kizárólag Dubaiban vezették be a helyszínen fizetendő idegenforgalmi adót, ez az EAE többi tagjára, így Abu Dhabira sem terjed ki.

Időeltolódás: Az EAE, így Abu Dhabi is a GMT +4 időzónában fekszik, így 3 órával előzi meg a közép-európai időszámítást, tehát az időeltolódás Magyarországhoz képest +3 óra (nyári időszámítás idején +2 óra).

Elektromos hálózat és áramellátás: Abu Dhabiban – és az EAE más városaiban – a hálózati feszültség 220 V, csatlakozója hárompontos angol szabvány, így adapter szükséges, a szállodák recepcióin általában kaphatunk.

Általános időjárási viszonyok: Abu Dhabira, illetve az EAE éghajlatára alapvetően két évszak jellemző: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart, rövid átmeneti időszakokkal. Abu Dhabiba a téli hónapokban érdemes utazni, amikor az időjárás kellemes, enyhe (az éjszakák ugyan hűvösek, napközben általában 25-30 fok van), a nyári hónapokban azonban kerülendő az EAE felkeresése, mivel napközben a hőmérő higanyszála árnyékban is elérheti a 48-50 fokot. A belső területeken az éghajlat száraz, a tengerparti részeken viszont gyakran magas a páratartalom. Eső gyakorlatilag csak a téli időszakban van. Az erős napsugárzásra való tekintettel gyakran használjunk magas faktorszámú naptejet, és viseljünk fejfedőt illetve napszemüveget is, valamint a dehidratáció elkerülésére mindig legyen nálunk egy üveg ásványvíz.

Szokások: Abu Dhabiban, illetve az EAE más területein az iszlám a hivatalos vallás, így a legtöbb, számunkra kevésbé ismert szokás ehhez köthető. A legtöbb mecsetbe kizárólag muszlimok léphetnek be (imaidő alatt és péntek délelőttönként a turisták számára is látogatható mecsetekbe sem lehet betérni).
A muszlim országokban a másik jelentős, valláshoz kapcsolódó esemény a ramadan, mely az iszlám holdnaptár 9. hónapja (böjthónap), s amely minden évben 10-11 nappal korábbra esik az előző évihez képest. A muszlimok a ramadán során napfelkelte és napnyugta között nem ehetnek, ihatnak, dohányozhatnak. Ebben az időszakban a magasabb kategóriájú szállodákon, éttermeken kívül nappal nincs étel- és italkiszolgálás. Ez idő alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből fakadó érzékenységre, s kerüljük a helyiek szeme láttára történő evést, ivást, illetve dohányzást (megszegése jogkövetkezménnyel is járhat).
Öltözködésünk legyen az időjárásnak megfelelő, praktikus viselet, azonban kerüljük a kihívó, merész darabokat (miniszoknya, kivágott felső, stb.), mellyel sérthetjük a helyiek erkölcsi érzékenységét. A strandokon elfogadott a bikini és a fürdőnadrág, ezt elhagyva azonban elvárják az utcai viseletet. A fényképezés megengedett, de ha helyi embereket szeretnénk fotózni, kérjünk engedélyt az érintettől, a muszlim nők fotózását azonban inkább kerüljük, vagy kérjük beleegyezésüket. Katonai objektumok fényképezése tilos! Az országban nem fogadják el a magyar jogosítványt, ezért aki huzamosabb kint-tartózkodást tervez, a helyi jogosítvány megszerzéséhez gépkocsi vezetői vizsgát kell tenni. Turistáktól gépkocsi-bérlésnél elfogadják a nemzetközi jogosítványt. A borravaló megszokott dolog, általában 10 % körüli, a szállodai személyzet (takarítók, strandon dolgozók, stb.) szolgálatai 5-10 DHS-mel honorálandók. Az alkohol értékesítését korlátozzák, ezért csak szállodákban, bárokban kapható (ez alól csak Sardzsa kivétel, ahol az egész emírségben tilos az alkohol fogyasztása még nem muszlimok számára is!). A hétvége csütörtökön kezdődik, a vasárnapnak a péntek felel meg. Így a szombat és a vasárnap egész munkanapnak számít.

Orvosi ellátás:
Abu Dhabiban, illetve az Egyesült Arab Emirátusok más területein a közegészségügyi helyzet kiváló, még a nyugat-európai színvonalat is meghaladó, ennek ellenére ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel az ellátás igen költséges és helyben fizetendő. Járványoktól, fertőző betegségektől Abu Dhabiban, illetve az egész EAE területén nem kell tartani. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis. Magyarországról történő beutazás esetén a helyi hatóságok kötelező védőoltást nem írnak elő. Bővebb információk a Nemzetközi Oltóközpontban. Szállodákban és éttermekben bármilyen ételt kockázatmentesen fogyaszthatunk, sőt még az utcai árusoknál is próbálkozhatunk, de itt erősen ajánlott a jól átsült ételek közül választani. Bár a sótalanított tengervízből előállított csapvíz elvileg iható, erősen ajánlott helyette a mindenhol kapható palackozott ásványvizek fogyasztása. Fogmosáshoz nyugodtan lehet használni a csapvizet is.

Nyitva tartások:
A vallás miatt a hétvége itt a pénteket és a szombatot jelenti. A követségek és konzulátusok csütörtökön megtartják a 11.30 – 13.30 tartó imaidőt.
A bankok többnyire szombattól szerdáig 8-13 óráig, csütörtökön és pénteken 8-12 óráig tartanak nyitva.
Az üzletek általában 9-től 22 óra között vannak nyitva, többségük azonban pénteken zárva van. A kisebb boltok 09-12-ig, illetve 17.00-22-ig tartanak nyitva.

Legfontosabb ünnepnapok Abu Dhabiban:
Ramadán: általában május közepétől június közepéig tart (vándorló ünnep, mivel az iszlám holdnaptár szerint számolják, mindig más időpontra esik).
A többi vallási ünnepen (Eid al Fitr, Eid al Adha, Próféta születésnapja) az állami és kormányzati intézmények zárva tartanak, de egyéb kötöttséggel nem jár a turista számára.
Állami ünnep: a muszlim újév
December 2. – Nemzeti ünnep
A muszlim újév a mi év végünknél 11 nappal korábbra esik az iszlám holdnaptár használata miatt.
Megjegyzés: a vallási ünnepek időpontja évről évre változik.

Fontos telefonszámok – Abu Dhabiban (illetve az egész EAE területén) az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Tűzoltók: 997
Mentők: 998 vagy 999
Rendőrség: 999 (sürgős esetben); Rendőrség: 901 (nem sürgős esetben)
Parti őrség: 996
A 999-et bármilyen telefonról hívhatjuk, az operátor beszél angolul.

Magyarország diplomáciai képviseletei Abu Dhabiban:
Nagykövetség – Abu Dhabi
Cím: Al Khazna Tower (Najda Street) – Levelezési cím: POB 44450 Abu Dhabi, Telefon: 00-971-2-6766-190, ügyelet (kizárólag sürgős esetben): 00-971-56-669-1290; honlap: www.mfa.gov.hu/emb/abudhabi

Konzuli hivatal – Abu Dhabi
Cím: Al Khazna Tower (Najda Street) – Levelezési cím: POB 44450 Abu Dhabi; Telefon (ügyelet – 14 órától kizárólag sürgős esetben): 00-971-56-669-1290; honlap: www.mfa.gov.hu/emb/abudhabiAbu Dhabi térkép
Abu Dhabi cikkek

» Dubai utazás, városlátogatás, körutazás
találat
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Maga múzeum csak 2015-re készül el, de néhány remekművet már most bemutatnak.

Ha az Egyesült Arab Emírségek belefog egy nagy projektbe, akkor szinte biztosak lehetünk a sikerben. És ha ehhez francia támogatást és szakértői segítséget is kapnak, a végeredmény csakis „grandiózus” lehet. És az Abu Dhabiban 2015-ben megnyíló szuper múzeum, az „...

Olvasson tovább! >>>

Az év eleji zavargásoknak egyetlen pozitív hozadéka biztosan volt az idén Egyiptomba merészkedő turisták, búvárok számára: sem a szálloda éttermében és medencéjében, sem a zátonyokon vízbe ugrásnál nem kell nagy tömegre számítaniuk. Ráadásul mindezért jó eséllyel kevesebbet is kell fizetniük, mint korábban.
A hurghadai reptéren a vízumvásárláskori sorbanállás is annyiban merül ki, hogy a számos ablaknál egy-egy érkező járat utasait kiszolgálják, így jóval a csomagok előtt oda lehet...

Olvasson tovább! >>>

Olaszország méltán híres gasztronómiájáról, hiszen innen indult világhódító útjára a pizza, a fagylalt, a tiramisu vagy a paradicsomos tészta. De aki Rómában jár, elsősorban a helyi konyha remekeit kóstolja meg, hiszen a rómaiak számtalan ínyenc fogással tudják levenni lábukról a turistákat. Már a legegyszerűbb családi trattoriákban is mennyei eledelekre bukkanhatunk, mint például a Bucatini all'amatriciana, amely egy jellegzetes helyi tésztaféle kecskesajtos, paradicsomos szósszal, vagy a...

Olvasson tovább! >>>

Tel-Aviv bár messze nem olyan régi városa Izraelnek, mint a többi történelmi, bibliai település, mégis egy színes, pörgő és kellemes város, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni. A várost zsidó bevándorlók alapították 1880-ban, a szomszédos, többségében arabok lakta Jaffa mellett, mellyel 1950-ben egyesítették, így mára a neve is Tel-Aviv-Yafo lett. A kozmopolita nagyváros fiatalos, európaias hangulatával, keleties gasztronómiájával, mediterrán klímájával, napsütötte tengerpartjával és...

Olvasson tovább! >>>

Az ötvenes évek óta több száz helyszínt véd a UNESCO a természettől és főleg tőlünk, emberektől. Akad köztük természeti csoda és emberi építmény is.

Az egész világ szégyenkezett 1954-ben, amikor az egyiptomi kormány az Asszuáni-gát megépítésekor egy cseppet sem törődött azzal, hogy mi lesz saját történelmi örökségével, az Abu Szimbel templommal. S bár a gát megépült, a világ 50 országa összefogott, hogy 80 millió dollárt költsön a templom elköltöztetésére.

Az eset mégis...

Olvasson tovább! >>>

Sah Dzsahan nevéhez a világ egyik leghíresebb, de minden bizonnyal legszebb épületének, az agrai Tadzs Mahalnak a megépítése fűződik. Persze nem csak ez, hisz neki köszönhetjük Delhi óvárosi részét, Sahdzsahanabadot, a lenyűgöző Pávatrónt (mely elveszett, egy későbbi másolata azonban Teheránban látható), valamint számos más delhi, agrai és lahori épületet. Uralkodása a...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!