Tel-Aviv és nevezetességei

Tel-Aviv bár messze nem olyan régi városa Izraelnek, mint a többi történelmi, bibliai település, mégis egy színes, pörgő és kellemes város, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni. A várost zsidó bevándorlók alapították 1880-ban, a szomszédos, többségében arabok lakta Jaffa mellett, mellyel 1950-ben egyesítették, így mára a neve is Tel-Aviv-Yafo lett. A kozmopolita nagyváros fiatalos, európaias hangulatával, keleties gasztronómiájával, mediterrán klímájával, napsütötte tengerpartjával és igényes kulturális programjaival igazán kellemes úti cél lehet mindenki számára. Tel-Aviv a National Geographic besorolása szerint a világ kilencedik legjobb tengerparti városa.

Évi 2,5 milliós turista forgalmával Tel-Aviv az ötödik leglátogatottabb nagyváros a Közel-Keleten és Afrikában, így nem meglepőek azok az elnevezések, melyeket hangulata okán ragasztottak rá: "a város, amely soha sem alszik", illetve a "party-főváros". Pezsgő éjszakai élete, fiatalos atmoszférája, és non-stop kulturális programjai (múzeumok, építészeti és kultúrális nevezetességek) komoly garanciát jelentenek arra, hogy az ide érkező vendégek ne unatkozzanak itt tartózkodásuk során. A várost, "a Közel-Kelet meleg fővárosaként" az egyik legkedveltebb LGBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű angol jelentéséből összevont mozaikszó) desztinációnak is tartják világszerte, s itt rendezik a világ egyik legnagyobb Pride parade-felvonulását is. 

Bár viszonylagos "fiatalsága" miatt itt nem találjuk meg az építészettörténet régi, nagy múltú stílusirányzatait, azért néhány érdekes jellegzetesség megtalálható a városban: mindenek előtt az első generációs bevándorlók jellegzetesen európai, egy emeletes, piros cseréptetős házai, majd a '20-as évek eklektikus, orientális stílusa (ívek, kupolák és díszes csempék alkalmazása), de előfordul az Art Deco, a klasszikus és a modernista stílus is. Tel-Aviv bauhaus-építészete pedig UNESCO Világörökségi védelem alatt áll (itt van a világon a legtöbb ilyen stílusú épület, s ezek fehér színe miatt nevezik Tel-Aviv-ot a Fehér városnak). Ez az irányzat a '20-as, '30-as években kezdett elterjedni, amikor a nácik hatalomra kerülése elől menekülő német származású zsidó építészek Palesztinában telepedtek le. A Rothschild Boulevard környékén egészen az '50-es évekig épültek bauhaus házak. Több elhagyott, elhanyagolt épületet azonban lebontottak, mielőtt törvénybe iktatták volna e stílus építészeti védelmét, így ma már kevesebb bauhaus épületet találunk a városban, mint amennyi eredetileg épült. Tel-Aviv városképét az árnyékos boulevardok, a nyilvános parkok és a felhőkarcolók is erősen meghatározzák.

Tel-Aviv bár alig 100 éves történelemre tekinthet vissza, az ókori kikötőváros, Jaffa - melynek peremén Tel-Aviv kialakult - annál régibb kultúrával büszkélkedhet, sőt, a világ egyik legősibb városának tekinthető (Kr. e. 7500-ban már lakták). A város kialakulásának egyaránt létezik bibliai, és görög legendája is. Jaffa központja a 40 méter magas 'Tel Yafo', azaz jáfói domb, melyről jól belátható az egész partvidék, így alapítása idején katonai szempontból jelentős lehetett. Ókori egyiptomi, bibliai, görög és római kori források is említik a várost, mely már az ókorban is jelentős kereskedelmi központ volt. Aki Tel-Aviv modern negyedeiben hiányolná a Szentföld ódon hangulatát, régi történelmét és kultúráját, annak érdemes "átugrania" Jaffába, s azonnal az ó- és középkor kulisszái között érezheti magát. 

Jaffa hamisítatlan, régi, közel-keleti hangulata, a szűk sikátorok, terméskőből épült házak, a bazár keleties hangulata és illata, az ottomán hódítás jellegzetesen török jegyei, majd az angol gyarmati múlt romantikus stílusú emlékei színes sétát kínálnak a városrészben. Aki azonban közelebbről is feltérképezné Jaffát, feltétlenül keresse fel az Óra teret, melynek jellegzetessége az 1906-ban, II. Abdul Hamid szultán tiszteletére épült óratorony, valamint a Kormányzói palota (Saraya) 1890-ből. Jaffa alapításának hellén legendájára utal Androméda-sziklája, mely Jaffa kikötőjében, a tengerben magasodik, s egy izraeli zászló van rátűzve. A legenda szerint ide láncolták ki a gyönyörű Andromédát, akit egy szörnynek akartak feláldozni, mielőtt Perszeusz megmentette volna. Jaffa városrészben több múzeum (Jaffa Múzeum, Líbiai zsinagóga, Farkash Galéria), templom (a Mihály arkangyal görög ortodox kolostor, a Szent Péter katolikus bazilika, és az Immanuel lutheránus templom), valamint mecset (Al Bahr, Mahmudia, Nouzha) található. A Jaffa-dombon, illetve a Pinchas Rabbi úton feltárt területeken található a város régészeti gyűjteménye, mely vaskori, óegyiptomi, hellenisztikus, a korai iszlám periódus, a keresztes és az ottomán időkből őrzött meg emlékeket. 

Tel-Aviv híres világklasszis minőségű éttermei széles választékáról, legyen szó tradicionális zsidó, arab, vagy bármilyen nemzetközi konyha fogásairól, sőt, több mint 100 sushi bár kínálatából is választhatunk, hiszen Tel-Aviv a világon a harmadik a sushi bárok számát tekintve. Persze éppúgy megtalálható itt a fűszer-, a hal- illetve a termelői piac is, mint bármely más mediterrán városban, s amit feltétlenül érdemes megkóstolni, az a humusz (csicseriborsó krém), a kubbe (egyfajta különleges fasirt), a falafel (csicseriborsó gombóc), mely pitában és salátával is ízletes, s az édességek közül a beigel, illetve a különféle baklavák.

De nézzük akkor, hogy mi az, amit feltétlenül látnunk kell!

A Bauhaus építészet gyöngyszemei - Tel-Aviv második nevét - a Fehér város - jellegzetes, bauhaus stílusban épült, fehér színű házairól kapta. A város 2003-ban került az UNESCO Világörökségi listájára a több mint 4000, e stílusban épült házának köszönhetően, mely építészeti irányzatra az egyszerű vonalvezetés, a fehér falak, lekerekített erkélyek és a felesleges díszítés mellőzése jellemző, s melynek központjában a funkcionalitás áll. Angol nyelven elérhető ingyenes túrák közül választhatunk, melyek keretében tüzetesen is megismerkedhetünk a város híres bauhaus építészetével. (A Rothschild Boulevardon és a Shenkin-negyedben, a Dizengoff, a Bialik, a Mazeh és Kalisher utcák környékén találjuk a legtöbb bauhaus stílusú épületet.)

Jaffa óvárosa - ahogy már korábban is említettük, ha csak egy kellemes, közel-keleti hangulatú sétára vágyunk az ódon utcácskákban, régi tereken, feltétlenül érdemes ellátogatni Jaffába. A régi kikötő, a bazár, a piacok, a múzeumok és a városrész történelmi atmoszférája valódi élményt jelentenek. Kóstoljuk meg Abu Hasan igazi arab humuszát, amit az arab tradíció szerint korán reggel, még friss állapotában kell elfogyasztani. Nézelődjünk a bolhapiacon, amely késő délelőttönként a legkellemesebb, igyunk meg egy kávét valamelyik étteremben, kávézóban (Noa, vagy az Abdul Hadayag - mindkettő a Yeffet utcán található), vagy sétáljunk le a világ egyik legrégebbi, még ma is működő kikötőjébe, vagy a lenyűgöző, s még érintetlen Givat Aliya Beach-re.

A Neve Tzedek negyed - Kétségtelenül Tel-Aviv legkellemesebb, leghangulatosabb, legszebb városrészének tekinthető. A jemeni negyedtől délre elterülő Neve Tzedek volt az első, az újonnan épülő Tel-Aviv-i városrészek közül, 1887-ben. A XX. század elején a negyed felkapott művészek és írók otthona volt, olyan hírességek éltek itt, mint Shmuel Josef Agnon, Nobel-díjas író. A következő évtizedekben azonban a negyedet kezdték elhanyagolni, híres lakosai elköltöztek, a régi házak és utcák lepusztultak, s csak a '80-as években szerezte vissza korábbi elismertségét, amikor néhány elegáns lakás, étterem, galéria és dizájner butik nyílt a környéken. Amit Neve Tzedekben feltétlenül érdemes felkeresni: a Rokach-ház (az egyik legelső lakóház), a Suzzane Dellal Center (tánc- és színházi darabokat mutatnak be), a Chlouche-ház (szintén az egyik legrégebbi épület a negyedben).

A Hacarmel piac - Tel-Aviv legnagyobb élelmiszer- és zöldségpiaca, ahol friss ételek között válogathatunk, belekóstolhatunk a helyi specialitásokba, és élvezhetjük Tel-Aviv pezsgő kulináris kínálatát. A hangulat nagyon barátságos és laza, csak élvezzük a nyüzsgést, szívjuk magunkba a különféle illatokat és színeket. Amit feltétlenül érdemes érinteni, a török bourekas stand (azt mondják, a város legjobbja), a 'Ma'adanai Hacarmel' kolbász és húsüzlet, az 'East and West' ázsiai szupermarket, ahol a város legjobb sushiját és curryjét találjuk, a 'Lechamim' nevű pékség, ahol illatos, frissen sült pékárúk közül választhatunk (bár az ára kissé borsos), vagy az éttermek (a Gedera, amely a svéd és az iraki konyha fúzióját kínálja, illetve a 24 órán át nyitva tartó Minzar pub). 

A strandok - Tel-Aviv egyik legnagyobb vonzereje a Földközi-tenger közelsége. Májustól szeptemberig Tel-Aviv strandjait fürdőzők ezrei özönlik el, Izrael más vidékeiről és külföldről érkezők egyaránt. A strandok északról dél felé a következők: Tel Baruch és a Hatzok Beach (ez a két partszakasz igen kellemes, exkuzív, belépőt kell fizetni), Old Sheraton Beach (Mezzizzim - régen igen kedvelt volt Tel-Aviv északi részének lakói között, mára kicsit lepusztult), Hilton Beach (a hasonló nevű szálloda közelében található szép strand), a vallási strand (Nordau - olyan vallási közösségeknek van fenntartva, ahol a nők és a férfiak külön strandolnak), Gordon és a Frishman Beach (Tel-Aviv két legkedveltebb strandja), Jerusalem Beach, Banana Beach (a területén található kellemes kávézóról kapta a nevét), Alma Beach, Dolphinarium Beach (a Charles Clore Park után következő partcsík), Givat Aliya Beach (Tel-Aviv legdélebbi strandja egyedülálló panorámával és lenyűgöző természeti szépséggel).

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Dubai gazdagon - csoportos őszi körutazás - 7 nap
» A mesés Perzsia - körutazás Iránban - 9 nap
» Sri Lanka - Maldív-szigetek - Dubai - 14 nap
» Irán varázslatos tájain - 8 nap
» A mesés Omán - 9 nap

Szállás ajánlatok

» Citymax Bur Dubai Hotel *** Dubai (Wizzair járattal Budapestről) 225.752 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Novotel Al Barsha **** Dubai (közvetlen Wizzair járattal Budapestről) 231.388 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Signature 1 Tecom Hotel *** Dubai (közvetlen Wizzair járattal) 231.388 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Tryp By Wyndham Hotel **** (közvetlen Wizzair járattal Budapestről) 238.903 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Media Rotana Hotel ***** Dubai (közvetlen Wizzair járattal) 244.539 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok

Információs oldalak

» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Dubai utazás, városlátogatás, körutazás

Cikkeink

» 1500 éves mozaikpadló egy izraeli útépítésen - Etédi Alexa
» Az Erő Háza - Irán tradicionális nemzeti sportja - Etédi Alexa
» Dubai látképe - Kovács Attila
» 10 dolog, ami hiányzik Magyarországról - Kovács Attila
» Dubai csodái - Kovács Attila

Utazások

» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Meseszép kastélyok, tündöklő kertek Alsó-Ausztriában - 3 nap
» Szlovákia - a Felvidék történelmi városai - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!