Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Izrael utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

 

Az izraeli utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán az izraeli beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a zsidó emberek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Megtalálják az utazom.com izraeli látnivalóinak, nevezetességeinek top 15-ös listáját is, emellett számos Izraelről, izraeli városokról és érdekességekről szóló cikkek is segítségül szolgálhatnak. Izrael legnépszerűbb úti céljait – Jeruzsálem, Tel Aviv, Názáret, Eilat, Akko, Betlehem, Caesarea, Capernaum, Galilea, Haifa, Netanya, Qumran, Tabgha, Tiberias és a Holt-tenger – és azok nevezetességeit részletesen is bemutatjuk.  

Izrael egészen különleges ország, melyben történelmének, kultúrájának, a területén osztozó vallásoknak, illetve kedvező fekvésének is szerepe van. Az ország az Afrikát, Ázsiát és Európát összekötő kereskedelmi útvonalak metszéspontján fekszik, így már a legkorábbi időktől fogva keveredtek itt a különböző kultúrák, mely később nem csak történelmében, vallásában, de gasztronómiájában is tetten érhető lett. Alternatív elnevezése – Szentföld – három nagy világvalláshoz is kapcsolódik: egyrészt ez volt az Ígéret földje, ahová Mózes Izrael népét elvezette, itt mondta prédikációit Jézus, s ez volt az a hely, ahonnan Mohamed próféta a Mennybe emelkedett. Legfontosabb látnivalói – köztük számos UNESCO Világörökségi helyszín – mind e vallási helyszínekhez köthetők (ezek legtöbbje Jeruzsálemben), emellett persze számos ókori, középkori, vagy modern nevezetesség is megtalálható itt, gondoljunk csak a keresztes háborúk idején jelentős Akkó városára, vagy éppen Tel Aviv lenyűgöző bauhaus építészetére. Ez utóbbi város egyébként a szórakozás fellegvára is, számtalan bár, disco, szórakozóhely sorakozik Tel Avivban. Aki pedig a tenger élményeire vágyik, azt Eilat vagy Netanya strandjai, szállodái és persze Izrael csodálatos klímája várják.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre az Izraelbe utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Magyar állampolgárok turisztikai (és üzleti célból) évente legfeljebb 3 hónapig tartózkodhatnak vízum nélkül Izraelben. Az országba történő belépéskor az útlevélnek a kiutazás napjától számítva még további hat hónapig érvényesnek kell lennie. A belépéskor kapott beléptetési különlapot a kilépésig meg kell őrizni és felmutatni. A vízummentesség és a megfelelő útlevél még nem zárja ki az izraeli határról való visszafordítás lehetőségét, mely az izraeli állami hatóságok joga, ez ellen jogosvoslatnak helye nincs. A beutazó útlevelében található arab vagy más muszlim országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt, az ilyennel rendelkező utas azonban alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthat. További információk, valamint az aktuális biztonsági helyzetről, felvilágosítás az ország biztonsági besorolásáról a Konzuli Szolgálat – Izrael című honlapján találhatók.

 

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok: Izraelben az új izraeli shekel (ILS) a hivatalos fizetőeszköz, US dollárt és eurót érdemes magunkkal vinni, melyet ott könnyen átváltanak helyi fizető eszközre. Természetesen bankkártyával is fizethetünk, a legtöbb hitelkártyatípust elfogadják. Az itt-tartózkodás idejére teljes körű beteg- és balesetbiztosítást kell kötni. Vámmentesen 200 db cigaretta vagy 200 gr dohány, egy liter égetett szesz és két üveg bor vihető be. A nagy értékű elektromos cikkek behozatalakor e tényt bepecsételik az útlevélbe.

 

Időeltolódás: Izrael a GMT+2 időzónában fekszik, így Magyarországhoz képest +1 óra az időeltolódás.

 

Elektromos hálózat és áramellátás: Izraelben a hálózati feszültség 220 V, szinte minden szállodában található magyar szabványnak megfelelő csatlakozó.

 

Általános időjárási viszonyok: Az ország éghajlata kicsiny területe ellenére is nagyon változatos: mediterrán, jellegzetesen forró száraz nyárral, és rövid, csapadékos, enyhe téllel. De mint említettük, az országrészek között ilyenkor is óriási különbség lehet, ne lepődjünk meg, ha Izrael egyik felén havazik, a másik felén pedig 20 fok feletti hőmérséklet van. A hegyvidékeken némileg hűvösebb időre és több csapadékra kell számítani. Ezért a magunkkal vitt ruházatot is érdemes előrelátóan válogatni. Nyáron könnyű pamutruhákat, napvédő kiegészítőket (napellenzős sapka, napszemüveg), hűvösebb estékre pulóver, vékony kiskabát, a többi évszakra őszi ruházkodás javasolt.

 

Szokások: Izrael lakossága, valamint vallási összetétele sokszínű, amely társadalmi, kulturális viszonyaiban, történelmében meghatározó, de épp ez az oka a súrlódásoknak is. Annak ellenére, hogy a vallás kulturálisan meghatározza az országot, annak vezetése alapvetően világi, a társadalom nagy része bár büszke zsidó identitására, a vallást nem mindenki követi, s általában véve ez az emberek öltözködésén is tükröződik. Azonban az olyan nagyobb városokban, mint pl. Jeruzsálem, ahol nagyszámú palesztin kisebbség, illetve ortodox zsidó lakosság is él, elővigyázatosabban érdemes öltözködni, s odafigyelni arra, hogy bizonyos vallási helyekre illendő öltözékben lehet csak belépni (térdet és vállat takaró öltözék).

Izrael szokásaiban és hagyományai tekintetében őrzi a bibliai örökséget, s ez az étkezésekre is vonatkozik. Egyrészt az országba a világ minden tájáról betelepülő zsidó lakosság hozta magával korábbi hazájukra jellemző konyha jellegzetességeit, másrészt a zsidó vallás szigorúan meghatározott szabályai (kóser ételek) is jelen vannak ma Izrael étkezési szokásaiban, konyhájában. Ugyanakkor megtalálhatók itt az arab gasztronómiára jellemző fogások is. A tradicionális közel-keleti konyha mellett olyan nemzeti konyhák éttermeit is megtaláljuk, mint az olasz, a francia, a magyar, az orosz, kínai, görög. Étteremben, ha a számla nem tartalmazza a szokásos borravaló 10-15%. 

Az izraeliek vendégszeretőek, közvetlenek, segítőkészek.

 

Orvosi ellátás: Az országba való belépéshez kötelező a teljes körű baleset- és betegbiztosítás, amelyre esetenként szükségünk is lehet, ugyanis a betegellátás (sürgősségi ellátás, gyógyszer ellátottság) magas színvonalú, ennek megfelelően igen drága is. Izrael epidemiológiailag hasonló Magyarországhoz, így nincs kötelezően előírt védőoltás, azonban hepatitis A és B ellen javasolt felkészülni. Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet megfelelő, a vezetékes víz iható, bár erősen klórozott, érdemesebb palackos vizet fogyasztani.

 

Nyitva tartások:

Az izraeli bankok vasárnap, kedden és csütörtökön 08.00-12.00 és 16.00-17.00-ig, hétfőn és szerdán 08.30-12.00, pénteken pedig 08.30-12.00-ig tartanak nyitva. A pénzváltók általában egész nap nyitva vannak.

Az üzletek nyitva tartása általában 08.00 - 13.00 és 16.00 - 19.00 óráig megszokott, a szállodákban az üzletek többnyire éjfélig tartanak nyitva. Pénteken és a zsidó ünnepeket megelőző napon az üzletek 14.00 órakor zárnak. A zsidó üzletek szombaton és ünnepnapokon, a muszlim üzletek pénteken, míg a keresztény üzletek vasárnap tartanak zárva.

 

Legfontosabb, teljes vagy részleges munkaszünettel járó izraeli nemzeti és zsidó ünnepnapok 2015-ben:

Pészáh: április 3-10. 
Hősi halottak emléknapja: április 22. 
Függetlenség napja: április 23. 
Sávuot: május 23-24. 
Ros Hásáná/zsidó Újév: szeptember 14-15. 
Jom Kipúr: szeptember 22-23. 
Szukot (sátoros ünnep): szeptember 27-október 4. 

 

Fontos telefonszámok - Izraelben az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 100, Mentők: 101, Tűzoltók: 102

 

Magyarország izraeli képviseletei:

Nagykövetség – Tel Aviv, Pinkas St. 18. (PO Box 21095)
Telefon: (00)- 972 (3) 546 6991, (00)- 972 (3) 546 6985; ügyelet: (00)- 972 (3) 546 6981

Tiszteletbeli konzul – Eilat, Eilat Patio 665.

Telefon: (00)- 972 (8) 633 2317Izrael térkép
Izrael cikkek

» Incentive utazások - üzleti utaztatás
találat
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

Tel-Aviv bár messze nem olyan régi városa Izraelnek, mint a többi történelmi, bibliai település, mégis egy színes, pörgő és kellemes város, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni. A várost zsidó bevándorlók alapították 1880-ban, a szomszédos, többségében arabok lakta Jaffa mellett, mellyel 1950-ben egyesítették, így mára a neve is Tel-Aviv-Yafo lett. A kozmopolita nagyváros fiatalos, európaias hangulatával, keleties gasztronómiájával, mediterrán klímájával, napsütötte tengerpartjával és...

Olvasson tovább! >>>

Látványos bizánci mozaikra leltek izraeli régészek egy kibuc területén a Negev-sivatagban, a Beér-Sevát az ország központjával összekötő új autópálya egyik kereszteződésének építése során.

A Tel-Avivtól 80 kilométerre fekvő Bejt Kámá kibuc területén a bizánci korban is egy út menti település volt, amely a lakóházakon kívül templommal, raktárakkal és víztározóval is rendelkezett. 

A frissen feltárt mozaikpadló az i.sz. 4. és 6. század között készült és egy közösségi épületben...

Olvasson tovább! >>>

Velence főszigetétől, a városközponttól nem messze, dél-délkeleti irányban húzódik Lido di Venezia, a velencei lagúnát az Adriai-tengertől elválasztó homokpad, mely a tőle délre elterülő Pellestrina szigetével együtt egyfajta természetes gátként védi a várost. Az egyenként 11-12 kilométer hosszú szigetek közigazgatásilag a város részét alkotják Lido – Pellestrina körzet néven, s kizárólag e két szigeten találunk közúti közlekedést is. A lagúna három kijárata a tenger irányába a Porto di Lido...

Olvasson tovább! >>>

Csokorba szedtünk a világ legrégebb óta lakott települései közül tízet, melyek máig őrzik ősi hangulatukat, ahol minden kő régi történeteket mesélhetne, s ahol mégis úgy pezseg az élet, mint a legmodernebb metropoliszokban.

10. Ife, Nigéria – alapították: kb. Kr. e. 350
A yoruba nép máig az emberiség mitikus bölcsőjének tartja ősi városát. A legenda szerint két istenségük egyike hozta létre az első embereket agyagból, akik közül az egyikből király lett. A XI. században a város...

Olvasson tovább! >>>

Hajnali indulás. Legalábbis így terveztük. De hajnalban Kalasnyikov-ropogást hallok. Biztosan álmodom – gondolom félálomban – ezért inkább tovább alszok. Hajnal 4-kor kelés, hiszen 4,30-ra itt a kisbusz ami felvisz a hegy szoknyájára. De 4,30-kor még csak álmos arcok, és ideges tekintetek fogadnak: „Nem hallottad a robbanást hajnalban?” – kérdezik többen is, de én nem hallottam semmit, aludtam, nem hallgatóztam.

Mint kiderült, hajnalban felrobbant valami, amire a többiek felkeltek....

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!