vélemények, olvasnivalók, élménybeszámolók, látnivalók, fényképek

Athéni látnivalók: A görög és a római agora

Az ókori görög poliszok (városállamok) egyik legfontosabb urbanisztikai eleme az agora (piactér, szentélykörzet, gyülekezési hely) volt, melynek leghíresebb példája az athéni. Bár a 'legidősebb' büszke címét nem ez a piactér mondhatja magáénak (az a krétai Dréroszban épült ki elsőként), de az athéni egyike a legjobb állapotban fennmaradt klasszikus agoráknak. Az agora tehát a város társadalmi és kereskedelmi központja volt, az Athénban használt ezüst érméket az agorán található pénzverdében verték, de szintén központja volt a polisz spirituális, művészeti és sportéletének.

Athéni látnivalók: A Nemzeti Régészeti Múzeum

Athén óvárosától kicsit távolabb, nem messze az Omonoia tértől, a Pattission úton található a világ egyik legértékesebb klasszikus görög gyűjteményével rendelkező múzeuma, a Nemzeti Régészeti Múzeum, mely a prehisztorikus korszaktól a késő antikvitásig mutatja be a görög művészet legszebb darabjait. A nemzeti régészeti gyűjtemény összeállítására és bemutatására már a XIX. század első harmadában is igény volt, a jelenlegi komplexum, egy, a korszakban igen kedvelt neoklasszikus stílusú épület 1866-89 között készült el, építészetileg összhangban a bemutatott klasszikus gyűjteménnyel.

Athéni látnivalók: Az Akropolisz Múzeum

Athén egyik legérdekesebb, kiállítási anyagát tekintve legfontosabb és építészetileg legizgalmasabb épülete a fellegvár lábánál található Akropolisz Múzeum, mely mégis kissé kettős érzéseket kelt az emberben, hiszen a gyűjtemény - melyet hivatott bemutatni - legjelentősebb darabjait mégsem itt, hanem a londoni British Múzeum termeiben kell keresnünk. Persze erről nem a görögök tehetnek, sokkal inkább Thomas Bruce, Elgin hetedik earlje, a török hatóságok hanyag hozzáállása (akkoriban, a XIX.

Athéni látnivalók: A Kerameikos

Athéni látnivalók: Az Olympiai Zeusz templom

Az Akropolisz és a Panathinaiko stadion közötti füves területen az istenek királyának, az Olympiai Zeusznak szentelt templom megmaradt oszlopai magasodnak. A grandiózus épületet a Kr. e. VI. században kezdték építeni, az athéni türannoszok, Hippiasz és Hipparkhosz uralma idején, akik kora leghatalmasabb templomának szánták, azonban az építkezés befejezése egészen a Kr. u. II. századig váratott magára, Hadrianus császár uralma idején készült el teljesen, 638 évvel azután, hogy elkezdték.

Athéni látnivalók: Hadrianus könyvtára

Az athéni Akropolisz északi részén, a Monastiraki tér mellett, a bolhapiac árusai forgatagában magasodik Hadrianus, római császár Kr. u. 132-ben emelt könyvtárának korinthoszi oszlopsora és fehér márvány fala. Az épület jellegét tekintve a római fórum épületeinek stílusát követte (nem meglepő módon itt is a római agora mellett található - a görög agora és a latin forum nagyjából ugyanazt jelenti); egyetlen bejárata egy korinthoszi oszlopokkal kísért propylon-kapu, belső udvarát oszlopok kísérték, míg középen egy szép, ovális díszkút kapott helyet.

Athéni látnivalók: A Monastiraki tér és környéke

Athén egyik leghíresebb tere a Plaka szélén elterülő Monastiraki, mely egy méretes bolhapiac; a térre kifutó szűk utcácskák ruhaneműt, szuveníreket, speciális árukat kínáló üzletekkel vannak tele, ahol egyfolytában hömpölyög a tömeg. A tér - melyről a környék is az elnevezést kapta - hiába tágasabb, a tömeg itt sem kevesebb: vöröslő epreket, illatos gesztenyét, zöldségeket árusító kioszkok, fürtökben megpihenő, üldögélő külföldiek, tüntető csoportok, és a metróból ki-be áramló tömeg özönlik rajta egész nap.

Athéni látnivalók: A Plaka

A Syntagma és a Monastiraki terek, valamint az Akropolisz között, annak északi és keleti lejtőire is felkúszó, szűk, kacskaringós utcácskákkal és szélesebb, bevásárló utcákkal átszőtt történelmi negyed a Plaka, mely a legtöbb, Athénba látogató turista egyik legfontosabb úti célja. Mondjuk nehéz is lenne kikerülni, hiszen aki az Akropoliszra látogat, így, vagy úgy, de érinti a negyedet, mely hangulatos éttermeiről, tavernáiról és neoklasszikus épületeiről híres.

Athéni látnivalók: A Dionysos színház

Az Akropolisz déli lejtőjének két jelentős műemléke közül - a másik a Herodes Atticus odeon - a Dionysos Eleuthereus színház az ókori Görögország egyik legkorábbról fennmaradt szabadtéri színháza, mely a Dionysos isten tiszteletére szervezett vallási játékok, ünnepségek, fesztiválok eseményeinek adott otthont. A korszak hasonló rendeltetésű intézményei óriási méretűek voltak, de olyan tökéletesen voltak megtervezve, kialakítva, hogy ideális időjárási körülmények között, teljesen megtöltve a nézőteret, modern tesztekkel igazoltan is kitűnő akusztikus hatásuk volt.

Athéni látnivalók: A Herodes Atticus odeon

Az Akropolisz délnyugati lejtőjénél egy igen szép állapotban fennmaradt, egykor fedett színház (odeon) romjait csodálhatjuk meg, a Kr. u. 161-ben épült Herodes Atticus odeont, melyet egy gazdag athéni arisztokrata, Herodes Attucus emeltetett felesége, Aspasia Annia Regilla tiszteletére. A meredek lejtős színházat egy három szintes, kőből épült szkéné (hátsó fal, raktárépület és háttér egyben) zárta le, tetejét pedig drága libanoni cédrus gerendákkal borították.

Athéni látnivalók: Az Areospagos szikla

Van egy sziklamagaslat közvetlenül az Akropolisz bejárata alatt, melyen - első látásra indokolatlanul - rengeteg turista mászkál állandóan. Mert hogy nincs rajta semmi, egy-két önkínzó, szél-tépett bokortól eltekintve, melyek szó szerint túlélnek a kövek között. És erre a (tengerszinttől számítva) 115 méter magas, meredek, a tetején viszonylag simára koptatott sziklára lépcső is vezet, mely szinte hívogatja az embert, hogy ugyan már, fáradjon fel a tetejére, és nézze meg, hogy mi van ott.

Athéni látnivalók: A Panathinaiko stadion

A Nemzeti Kert dúsan burjánzó fái és az Olympiai Zeusz templom romjai mögött, egy zöldellő domboldalban bújik meg a világ egyik legérdekesebb stadionja, az 1896-os első újkori olimpiára épített Panathinaiko stadion, vagy más néven Kallimármaro (a.m. gyönyörűen márványos). Az egyszerű, hófehér pentelei márványból épült intézmény különleges a maga nemében: nem csak az egyetlen, amely teljes egészében márványból épült, de az egyik legöregebb is a világon, melyet ma is az építési célnak megfelelően használnak. Az első itt kialakított stadiont Kr. e.

Athén, a hálás város

A görög főváros turisztikai szempontból igazán hálás hely. Sokan csak a görög szigetekre történő átutazás során állnak meg itt egy-két napra, de ez is elég ahhoz, hogy egy kellemes összképet kapjunk az európai kultúra bölcsőjeként elhíresült metropoliszról.
Vélemények, értékelések
4.7
20 értékelés alapján

4 napos városlátogatás Athénban – Hotel***

Budapest, XVI. kerület
5.0
Nagyszerű élményben volt részünk bejártuk az egész várost.

Antik Görög nagykörutazás - autóbusszal

Ozora
4.4
Csodálatos utazáson vettünk részt, az Antik Görög Nagykörút során.Amit láttunk fantasztikus volt, az idegenvezetés Alexandrosz Purosszal minden várakozást felülmúlt.Neki csillagos 5-ös jár.Hatalmas tudással rendelkezik, és azt úgy tudja átadni, megosztani,hogy egy percig sem unalmas.Külön köszönet neki.A szervezés is nagyon jó volt, minden bonyodalom nélküli.A látottak elkápráztattak bennünket. Engem biztosan.Fárasztó volt, de megtenném ismét.A gépkocsi vezetőknek minden elismerésem.Minden helyzetben biztonságban éreztem magam, a helyismeretük is kiváló.Az utazás talán kicsit kényelmesebb lett volna, ha van lábtartó a buszon.Ilyen hosszú utaknál az segítség lenne.Sok bedagadt láb volt mire odaértünk. De még ezzel együtt is nagyon jó volt. Gratulálok, további jó munkát kívánok. Magamnak még sok ilyen csodálatos utat.

Antik Görög nagykörutazás - autóbusszal

Pécs
5.0
Mint ahogy az alantiakban értékeltem, minden kérdésükre 5* a válaszom.

Az utazás értékét tovább növelte az idegenvezetőnk Purosz Alexandrosz kiemelkedő teljesítménye. Mind szakmai, mind emberi oldalán messze többet nyújtott, mind a megszokott és elvárható.

A busz vezetői is átlagon felül teljesítettek.

Egyetlen kifogás a paraliai szállás miatt volt, ahol a fürdőszoba mérete, elhelyezése, a tusoló egyszerűsége (csak fali tusfej volt, zuhanyfüggöny nélkül, e miatt úszott a fürdőszoba), fürdőszobai rakodó polc hiánya rontott a szállás megítélésében. A többi szálloda kifogástalan volt.
A szállodai és éttermi étkezések is nagyon jó ízűek, bőségesek voltak.

Szívesen mennék egy hasonló szervezési körútra, ahol a még nem látott, de fontos műemlékeket is meg lehetne nézi, akár úgy is, hogy ismételve lennének a jelenlegi programból elemek. Köszönöm még egyszer Alexandrosz Purosz osztályon felüli idegenvezetését, gondos odafigyelését és az iroda munkatársainak kiváló szervezését.

Üdülés és kultúra a Görög tengerparton

Győr
5.0
- megfelelő arányú program és szabadidő
- felkészült, művelt idegenvezető

Tavaszköszöntő Athénban - repülővel

Budapest, XV. kerület
4.6
Kiemelem a túravezetőnk, Pouros Alexandros felkészültségét, rugalmasságát, emberi hozzáállását, hívatástudatát. A legekbe emelte ezt az a kiváló utat.

Szilveszter Görögországban

Székesfehérvár
4.8
A programok nagyon jók voltak. Csak Thessaloniki hanyagolható. Koszos érdektelen város. Minden egyéb rendben volt.

Antik Görög nagykörutazás - autóbusszal

Mezőtúr
4.8
Nagyon tetszett az út. Az idegenvezető nagyon jó volt, ami egy utazásnál nagyon fontos. Mindent elintézett, kedves figyelmes volt az utasokkal. Nagyon jól szervezte a programokat, igazán sok szép látnivalót mutatott meg. A felkészültsége, ismerete kitűnő. Az utastársak is egymással szemben nagyon toleránsak voltak, senki soha nem késett, igazi jó csapat volt. A busz is jó volt a sofőrök nagyon jól vezettek. Egyszóval kitűnő.

Klasszikus Görög körutazás

Budapest
4.6
T. Utazási Iroda,

a Klasszkus Görög körutazás nekem nagyon tetszett.Természetesen voltak kellemetlen dolgok, azonban ez senkinek fel nem róható, az élet produkálta őket.

Szeretném kiemelni az idegenvezető felkészültségét, közérthető vezetését, valamint
a buszvezető szakmai tudását és tisztaság-és emberszeretetét, valamint parttalan nyugalmát.

Önöknek is köszönöm a gyors ügyintését, valamint azt, hogy amit ígértek, azt hiánytalanul teljesítették.

Antik Görög nagykörutazás - autóbusszal

Budapest, X. kerület
5.0
Nagyon jól éreztük magunkat. Kitűnően meg volt szervezve az út. Mindenre oda figyeltek. A programok is nagyon jók voltak. Az idegenvezető nagyon kedves volt és segítőkész. Bevezetett minket az ókori görög kultúra mellett, a mai görög élet érzésbe is. Az autóbusz vezetők nagyon jól vezetek, és ők is nagyon kedvesek is segítőkészek voltak. A szállás helyek is megfelelőek voltak. Csak ajánlani tudjuk ezt az utat.

Tartalmas pihenés az olimposzi riviérán

Érd
5.0
Szép, jó , rövid volt.

Világörökségek nyomán Görögországban

Budapest, XVIII. kerület
4.0
Lazább program többet adna!

Világörökségek nyomán Görögországban

Szeged
3.0
Közepes

Világörökségek nyomán Görögországban

Csongrád
4.6
Az idegenvezetőnk Kerényiné Bakonyi Eszter nagyon magas színvonalat képvisel.
Minden utashoz türelmes, közvetlen és nagyon segítőkész volt.
Minden programban messzemenően utastársunkként vett részt, természetesen idegenvezetőként.
Nem volt könnyű dolga 51 embert mindig precízen és kedvesen irányítani.
Köszönjük Eszter!!
Az utazással nagyon elégedettek vagyunk.

Világörökségek nyomán Görögországban

Budapest, XX. kerület
3.8
Kissé sűrű volt a program, és bizony a ***-os szállodák (talán érthetően) nem voltak igényesek.

Tartalmas pihenés az olimposzi riviérán

Budapest
5.0
Nagyon köszönöm a két Istvánnak, hogy épségben eljuttattak minket azokra a meseszép helyekre, a kedvességüket és udvariasságukat, amit manapság már csak ritkán tapasztalhatunk meg.

Ami az idegenvezetőt illeti: Kívánom, hogy mindenki egy ennyire felkészült, emberséges, kedves és hiteles idegenvezetővel ismerhesse meg Görögországot, mint Alexandrosz. Teljes képet kaphattunk nemcsak az ókori, hanem a jelenkori görögök életéből, mindezt színesen, lazán tálalva.

Nálam ez a három férfi csillagos ötöst érdemel.

Antik Görög nagykörutazás - autóbusszal

Sajószentpéter
4.8
Az út kicsit fárasztó, de aki ezt választja számolnia kell ezzel. A sofőrök nagyon jól vezettek, tökéletesen kiismerték magukat. Az idegenvezető nagyon jól szervezte az utazást, megállást, pihenőket. Hihetetlen felkészült, nagyon kedves, figyelmes, segítőkész volt. Az utazás egy felejthetetlen élmény lesz örökre, ez sokban a velünk utazó idegenvezető, és a sofőrök érdeme. A szállásba is csak akkor lehetne belekötni, ha muszály lenne. A transzfer szervezése is tökéletesen sikerült. Köszönjük az élményt !

Görög körút *** 9 nap busszal

Budapest, XI. kerület
5.0
<szöveg nélkül>

Görög körút *** 9 nap busszal

5.0
<szöveg nélkül>

Görög körút *** 9 nap busszal

Budapest, IV. kerület
5.0
<szöveg nélkül>

Görög körút *** 9 nap busszal

Dunaharaszti
5.0
Kiváló volt az idegenvezető és a buszsofőr is. A szállások nekem teljesen megfeleltek, bőséges, választékos volt a büféreggeli. A változatos programoknak és a túravezető helyismeretének köszönhetően nagyon sok mindent láttunk, megismertünk az országból. Talán egyes programokra lehetett volna picit több időt szánni, Dion például, az utolsó napi programban mindenképpen megért volna legalább egy bő órát. Összességében, nem túlzok, életem egyik legcsodálatosabb útja volt!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!