Athéni látnivalók: Hadrianus könyvtára

Az athéni Akropolisz északi részén, a Monastiraki tér mellett, a bolhapiac árusai forgatagában magasodik Hadrianus, római császár Kr. u. 132-ben emelt könyvtárának korinthoszi oszlopsora és fehér márvány fala. Az épület jellegét tekintve a római fórum épületeinek stílusát követte (nem meglepő módon itt is a római agora mellett található - a görög agora és a latin forum nagyjából ugyanazt jelenti); egyetlen bejárata egy korinthoszi oszlopokkal kísért propylon-kapu, belső udvarát oszlopok kísérték, míg középen egy szép, ovális díszkút kapott helyet. Maga a könyvtár, ahol a papirusz tekercseket tárolták, az épület keleti részén kapott helyet, melyhez további termek kapcsolódtak, itt lehetett olvasni, a sarkok pedig egyfajta előadó helyiségként szolgáltak. Az épület egy kelet-germán törzs, a herulok 267-es inváziója idején súlyosan megsérült, s csak 407-412 között hozták helyre. A bizánci időkben három további keresztény templom épült a könyvtár területén, melyek maradványai ma is láthatók a romterületen.

A Kr. u. II. században élt görög származású földrajztudós, utazó, Pausanias "Görögország leírása" című művében így jellemezte a római császár athéni könyvtárát: "Hadrianus sok egyéb épületet emeltetett az athéniaknak... A legnagyszerűbb azonban a phrügiai márványból készült száz oszlop, és az oszlopcsarnok, melynek falai szintén ugyanabból az anyagból épültek. A termek mennyezetét arany és alabástrom, a falakat szobrok és festmények borítják, s könyveket őriznek bennük. Itt áll a Hadrianus nevét viselő gümnaszion is, melynek száz oszlopa libüéi kőből készült." (1.18.9) Bár a XIX. század óta az épületkomplexumot "könyvtárként" aposztrofálják, fontos megjegyezni, hogy ennél sokkal több volt fénykorában. Építészeti stílusát illetően sokban hasonlított a római Béke templomára, rendeltetését illetően pedig egy multifunkcionális kulturális központ volt, mely a könyvtár mellett kertet, műalkotásokat, olvasótermeket is magában foglalt.

1884-ben hatalmas tűzvész pusztította el a szomszédos Plaka környékének nagy részét, mely lehetőséget adott a régészeknek, hogy feltárják Hadrianus könyvtárát és a római kori agorát. Az ásatások a XIX. század óta folyamatosan zajlanak. Az újabb és újabb ókori maradványok feltárásáig pedig gyönyörködhetünk az egykor csillogó-villogó épület maradványaiban, melynek oszlopai és kövei között turisták bóklásznak, az árnyékos sarkokban pedig a rengeteg athéni kóbor kutya valamelyike hűsöl. Ezek a hatalmas, jól táplált, szanaszét heverésző kedves jószágok ugyanúgy hozzátartoznak az athéni látképhez, mint Isztambuléhoz, s bizony a helyi emberek szeretik őket és vigyáznak rájuk, hiszen komolyan kiveszik a részüket a város rágcsálóirtásából.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Tartalmas pihenés az olimposzi riviérán - 9 nap
» Antik Görög nagykörutazás - autóbusszal (Athén, Korinthosz, Nafplion, Delphoi… a Szarón-szigetek) - 9 nap
» Athén ízekkel, tartalommal könnyedén - 5 nap
» Klasszikus Görög körutazás - 9 nap
» Világörökségek nyomán Görögországban - 10 nap

Cikkeink

» Athéni látnivalók: A görög és a római agora - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Nemzeti Régészeti Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Akropolisz Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Kerameikos - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Olympiai Zeusz templom - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Zakopanéban és Bártfán - 2 nap
» Adventi vásár Zakopanéban - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko – Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Advent Prágában - 2 nap
» Prágai városlátogatás *** 3 nap egyénileg - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!