Athéni látnivalók: Az Areospagos szikla

Van egy sziklamagaslat közvetlenül az Akropolisz bejárata alatt, melyen - első látásra indokolatlanul - rengeteg turista mászkál állandóan. Mert hogy nincs rajta semmi, egy-két önkínzó, szél-tépett bokortól eltekintve, melyek szó szerint túlélnek a kövek között. És erre a (tengerszinttől számítva) 115 méter magas, meredek, a tetején viszonylag simára koptatott sziklára lépcső is vezet, mely szinte hívogatja az embert, hogy ugyan már, fáradjon fel a tetejére, és nézze meg, hogy mi van ott. A méretes kődarabról csodálatos panoráma nyílik az alatta elterülő Athénra, illetve a felette magasodó Akropoliszra, kellemesen el lehet üldögélni a tetején barátokkal, egy üveg gyantás borral, a Retsinával, de igazából a kőszikla története a legizgalmasabb.

Árész sziklájának (Areios Pagos) komoly szerepe volt ugyanis a klasszikus ókorban. A preklasszikus korban (a Kr. e. V. század előtt) itt ülésezett az Areospagos tanácsa, mely a bíráskodás mellett korlátlan felügyeletet gyakorolt a polisz hatóságainak munkája felett és jóváhagyta a népgyűlés által hozott törvényeket. Később a tanács hatókörét megnyirbálták, és már csak törvényhozó és ítélő tanácsként működött, melynek - a római szenátushoz hasonlóan - tagjai kizárólag magas rangú közhivatalnokok (itt volt arkhónok) lehettek. Jogkörük végül már csak a gyilkossági és vallásellenes ügyekre korlátozódott. A legenda szerint itt ítélték el az istenek Árészt, amiért megölte Poszeidon fiát, Halirrhothioszt. A domb lábánál állt az a templom, melyet a bosszúállás istennőinek, az Erinnüszöknek szenteltek; ide menekülhettek a gyilkosok anélkül, hogy szembe kelljen nézniük tetteik következményeivel. A római korban Mars domb néven ismerték, Mars ugyanis Árész latin megfelelőjeként szintén a háború istene volt.

 

Egy legendás per a Kr. e. IV. században is megesett itt, amikor Phrünét, a híres, ellenállhatatlan testű athéni hetérát istentelenség vádjával akarták elítélni a vének, mivel elárulta az eleuziszi misztériumok titkait (a beavatottak számára tilos volt ezekről beszélni). Az Areospagos vénei csak akkor enyhültek meg, amikor a hölgyről lehullott a ruhája és ott állt anyaszült meztelenül előttük, s ők is megláthatták tökéletes formáját. A tökéletes szépség ugyanis az istenektől való, az areopagiták isteni kegynek tekintették. De a legenda szerint nem csak Phrüné volt tökéletes, hanem a róla mintázott Praxitelész-szobor is, melybe egy ifjú annyira beleszeretett, hogy őrültségében megerőszakolta, majd a tengerbe vetette magát. Kr. u. 51-ben pedig Pál apostol prédikálta keresztény tanait az Areospagos dombról. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - 4 nap / 3 éj
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - 5 nap / 4 éj
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel ***** - 4 nap / 3 éj
» Athén városlátogatás - 5 nap

Cikkeink

» Athéni látnivalók: A görög és a római agora - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Nemzeti Régészeti Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Akropolisz Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Kerameikos - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Olympiai Zeusz templom - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Csodálatos Dél-Erdély - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!