Athéni látnivalók: A Panathinaiko stadion

A Nemzeti Kert dúsan burjánzó fái és az Olympiai Zeusz templom romjai mögött, egy zöldellő domboldalban bújik meg a világ egyik legérdekesebb stadionja, az 1896-os első újkori olimpiára épített Panathinaiko stadion, vagy más néven Kallimármaro (a.m. gyönyörűen márványos). Az egyszerű, hófehér pentelei márványból épült intézmény különleges a maga nemében: nem csak az egyetlen, amely teljes egészében márványból épült, de az egyik legöregebb is a világon, melyet ma is az építési célnak megfelelően használnak. Az első itt kialakított stadiont Kr. e. 566 körül építették, s az Athéné istennő tiszteletére rendezett Panathénaia játékok atlétikai számait bonyolították le benne. Ekkoriban fából ácsolt ülőhelyek voltak benne, majd Kr. e. 329-ben Lükurgosz arkhón építette újjá a stadiont, ekkor már tiszta márványból. Kr. u. 140-ben Herodes Atticus, egy gazdag athéni arisztokrata ismét újjáépítette, és kibővítette, ekkor 50 ezren fértek el benne.

Az 1800-as évek második felében újjáéledtek az ókori olimpiai játékok eszméi, melynek legnagyobb mecénása egy görög üzletember, hazafi, Evangelos Zappas volt. Ő nem csak magát az olimpiai játékokat (1859, 1870 és 1875), hanem az eseménynek otthont adó stadion feltárását és újjáépítését is szponzorálta. A század végére a ma ismert modern olimpiai játékok elképzelése is szárba szökkent, így az 1896-os első olimpiára a Panathinaiko stadiont ismét átépítették, ezúttal Anastasios Metaxas és Ernst Ziller tervei alapján, az építkezést pedig George Averoff finanszírozta (az ő márványszobra áll ma a stadion bejáratánál). Ekkor a stadion kapacitása mintegy 80 ezer fő volt, mely mára 45 ezerre csökkent. A XX. század elejétől a stadiont újabb és újabb sportesemények helyszínének választották. A 2004-es nyári olimpiai játékok során az íjász versenyeket, valamint a maraton befutóját rendezték itt.

Szembetűnő a stadion szokatlanul keskeny, hosszúkás formája; ez azért van, mert az intézmény még akkor épült, amikor a különböző versenyszámok szabályai nem voltak lefektetve, így az az ókori hajtűszerű modellt követi. A XIX. század második feléig a stadion környéke meglehetősen mocsaras volt. Itt húzódott az Ilissos-folyó (ezt az ötvenes években befedték, így ma a Vasileos Konstantinou Avenue alatt folyik), mely gyakran kiöntött, a környéket - melyet a helyiek Békaszigetnek neveztek - nádasok borították. Különleges helyzetét hangsúlyozza az is, hogy ez a stadion ad otthont a mindenkori olimpiai játékok előtt megrendezett Olimpiai láng átadási ceremóniának, de számos koncert helyszíne is volt már, így fellépett itt Placido Domingo, a Depeche Mode, a The Cure, Joan Jett, vagy Bonnie Tyler is. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - 5 nap / 4 éj
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel ***** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Athénban - Hotel **** - 5 nap / 4 éj

Cikkeink

» Athéni látnivalók: A görög és a római agora - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Nemzeti Régészeti Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Akropolisz Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Kerameikos - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Olympiai Zeusz templom - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Tavaszköszöntő Krakkó - Wieliczka - Zakopane - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!