Athén, a hálás város

A görög főváros turisztikai szempontból igazán hálás hely. Sokan csak a görög szigetekre történő átutazás során állnak meg itt egy-két napra, de ez is elég ahhoz, hogy egy kellemes összképet kapjunk az európai kultúra bölcsőjeként elhíresült metropoliszról. Mert hogy Athént legalább egyszer az életben kötelező látni, így akár egy hosszú hétvége helyszíneként is kitűnő választás: Athén nem kínál olyan sok és sokféle nevezetességet, mint mondjuk Róma vagy Párizs, viszont múltja, történelme olyan jelentőséget garantál számára, amiért a várost valóban látni kell, s nem utolsó sorban mediterrán hangulata is kellemes kikapcsolódást kínál.

Athén - megcáfolva saját korát - egy nyüzsgő, pezsgő nagyváros, mely ősi magja körül alakult ki az évezredek során, s szinte valamennyi városrész hűen adja vissza egy-egy korszak hangulatát. Kicsit olyan, mintha évszázadokon át sétálgatnánk. Mert Athénnak ez is egy vonzereje: hiába nagyváros, a legfontosabb látnivalók gyalog is bejárhatók, vagy ha nagyon nincs kedvünk kószálni, akkor metróval két-három megállón belül bármilyen nevezetesség elérhető. Villamosra csak akkor üljünk, ha kiugranánk a tengerpartra, ahol egymás után sorakoznak a hangulatos üdülőhelyek és strandok. 

A görög főváros legfontosabb nevezetességei szinte egytől-egyig ókori történelméhez kapcsolódnak, de még a XIX. század végén épült Panathinaiko stadion is, mely egy ókori stadion maradványaira épült az első újkori olimpia megrendezésekor. De ne szaladjunk ennyire előre az időben, mégis Athént első sorban az Akropolisszal azonosítja mindenki, mely - amellett, hogy kulturális jelentőségének köszönhetően 1987 óta UNESCO Világörökség - a Kr. e. V. század óta a város szíve és jelképe. A 150 méter magas sziklás dombon épült fellegvár oldalában további ókori nevezetességek tekinthetők meg, így például a római kori Herodes Atticus odeon, a Dionysos színház, vagy éppen az Areospagos szikla.

A város ókori nevezetességeit egyetlen összesített jeggyel lehet végigjárni (12 euró), amelyben az Akropolisz, ennek északi és déli lejtője, a görög és római kori agora, az Olympiai Zeusz templom romjai, Hadrianus könyvtára, valamint a Kerameikos régészeti negyed látnivalói szerepelnek. Természetesen az összes helyszín felkeresése legfeljebb klasszika-filológia szakos, vagy ókor mániás turisták számára lehet érdekes, a laikusoknak a legtöbb kő egyforma, így aki nem akar két napig ókori köveket, romokat nézegetni, azok számára elegendő ha felfáradnak az Akropolisz tetejére, ott megcsodálják a fenséges Parthenont, és a kariatidáiról (fiatal lányokat formázó oszlopok) híres Propylaiát, a fentről elénk táruló fenséges athéni panorámát, lefelé útba ejtik Herodes Atticus kiváló állapotban fennmaradt odeonját (egykor fedett hangversenyterem), valamint a görög agorát a Hephaistos templommal és az Attalos sztoával.

Szinte nincs turista, aki ne ejtené útba a fellegvár alatt elterülő negyedeket, a tavernáiról és kávézóiról, valamint ajándéküzleteiről nevezetes Plakát és a Monastiraki bolhapiacát, így a kacskaringós utcácskákon csavarogva belebotlunk Hadrianus könyvtárának monumentális romjaiba is, mely a Monastiraki tér mellett található. Az Akropolisz másik oldalán magasodó karcsú korinthoszi oszlopok pedig az Olympiai Zeusz templomhoz tartoztak egykor, de ez a két látnivaló, valamint a kicsit távolabb elterülő Kerameikos romterület kívülről is elegendő élményt nyújtanak. Én ugyan mindegyiket lelkiismeretesen végigjártam, de én a klasszikus görög-római kor szerelmese vagyok, aki szintén rajong ezért az időszakért, annak ezek is kötelező nevezetességek, de az igazsághoz hozzátartozik, a 12 eurós belépőért így kapjuk a legtöbbet.

A fellegvár lábánál találjuk Athén egyik leghíresebb épületét, az Akropolisz Múzeumot, mely 2010-ben építészeti díjat nyert, s annak ellenére izgalmas látnivaló, hogy az Akropolisz leghíresebb leleteit - a többi között a Parthenon frízét - még a XIX. században Lord Elgin Londonba szállíttatta, s azóta a British Múzeumban láthatók. A múzeum padlózata átlátszó üvegből készült, így alatta jól látható az ókori város feltárt részlete. Szintén érdemes ellátogatni az Athéni Régészeti Múzeumba, ahol felbecsülhetetlen ókori gyűjteményt őriznek, melynek leghíresebb darabja a Mükénében talált arany Agamemnon-maszk, valamint az Antiküthérai szerkezet, mely egy antik számológép és csillagászati eszköz, és amely csaknem ezer évvel megelőzte korát.

Nem telhet el athéni városlátogatás a híres őrségváltás megtekintése nélkül. A Syntagma téren, a parlament épülete, illetve az ismeretlen katona sírja előtt szolgálatot teljesítő, díszes, színes egyenruhát viselő evzonok naponta többször is váltják egymást oly jól ismert, különleges koreográfiával fűszerezett őrségváltásuk során, de az igazán látványos ceremónia vasárnaponként 11 órakor szokott kezdődni. A Syntagma tér egyébként Athén legfontosabb csomópontja, itt mindkét metrónak (piros és kék) van megállója, és a tengerpart irányába induló villamosoknak is itt van a végállomása. A Syntagma térről egyébként szinte minden látnivaló hamar és könnyedén elérhető, ha pedig kicsit elbújnánk a város nyüzsgő forgalma, vagy a nyári hőség elől, tegyünk egy rövid sétát a parlament épülete mellett található Nemzeti Kertben, mely a város egyik leghíresebb közparkja.

Athén az ínyencek paradicsoma is egyben; aki szereti a keleti, és mediterrán ízeket, az biztosan nem fog csalódni. A görög konyha alapvetően a marha- és birkahúsra épül, melyet igen változatos módon készítenek el, s sokféle fűszerrel ízesítenek. A görög gasztronómia további fontos étele a saláta, melyet főételként is fogyasztanak, illetve a különféle tengeri fogások (halak, polip). A görögök szívesen fogyasztják a különféle töltelékkel (tojás, spenót, hagyma, sajt) ízesített pitéket, melyek kiváló megoldást jelentenek abban az esetben, ha valaki alacsony költségvetéssel számol athéni látogatása során, e finomságok igazán jó választásnak bizonyulnak két étkezés között, elűzni az éhséget. Az édességek török hatásról tanúskodnak, ahogyan az előételek többsége is, mint például a tzatziki, a gyros, vagy a souvlaki.

S hogy hol érdemes mindezeket a finomságokat megkóstolni? Athén talán legnépszerűbb negyede a Plaka, melynek romantikus, neoklasszicista stílusban épült házai között számtalan hangulatos étterem, kávézó működik. A girbe-gurba, lépcsős utcácskák fölé mindenütt virágzó bougenvillák és leanderek borulnak, így keresve sem találnánk jobb helyet egy könnyű ebéd elfogyasztására. De érdemes kilátogatni az athéni piacra is (Varvakios Agora - a Monastirakiról az Omonia térre vezető Athinas úton találjuk), ahol bepillanthatunk a mediterrán ízvilág kínálatába a halaktól, húsoktól fűszereken át a zöldségekig, gyümölcsökig. Nem marad más hátra, mint nyakunkba venni a várost és felderíteni legapróbb csodáit is.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - 4 nap / 3 éj
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - 5 nap / 4 éj
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel ***** - 4 nap / 3 éj
» Athén városlátogatás - 5 nap

Cikkeink

» Athéni látnivalók: A görög és a római agora - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Nemzeti Régészeti Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Akropolisz Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Kerameikos - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Olympiai Zeusz templom - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Csodálatos Dél-Erdély - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!