Athéni látnivalók: A Herodes Atticus odeon

Az Akropolisz délnyugati lejtőjénél egy igen szép állapotban fennmaradt, egykor fedett színház (odeon) romjait csodálhatjuk meg, a Kr. u. 161-ben épült Herodes Atticus odeont, melyet egy gazdag athéni arisztokrata, Herodes Attucus emeltetett felesége, Aspasia Annia Regilla tiszteletére. A meredek lejtős színházat egy három szintes, kőből épült szkéné (hátsó fal, raktárépület és háttér egyben) zárta le, tetejét pedig drága libanoni cédrus gerendákkal borították. Az ötezer fős épület zenei előadásoknak adott otthont, s egészen 267-ig, a keleti germán törzsek közé tartozó herulok támadásáig használatban is maradt. Ekkor azonban lerombolták, s az 1950-es évekig romos állapotában létezett csak. Ekkor a nézőteret és az orchestrát (színpad) hófehér pentelei márványból felújították, azóta a minden évben május és október között megrendezésre kerülő Athéni Fesztivál műsorait szokták itt megrendezni.

S hogy milyen nagyszerű nevek léptek már fel az elmúlt hatvan-egynéhány esztendőben az évezredes "deszkákon"? 1957-ben a világhírű amerikai születésű, de görög származású operacsillag, Maria Callas adott itt koncertet, majd 1962-ben Frank Sinatra lépett fel két jótékonysági koncerten, melyet Athén városáért szerveztek. 1973-ban a Miss Universe szépségkirálynő választás helyszíne volt a patinás színház, majd 1991-ben és 2004-ben Luciano Pavarotti lépett fel. A további itt szereplő hírességek a teljesség igénye nélkül: Vangelis, Yanni, Sting, Elton John, Andrea Bocelli, Placido Domingo, José Carreras, Montserrat Caballé, a Bolsoj Balett, Maurice Béjart, Joaquin Cortés, Paco de Lucia, Diana Ross, Liza Minelli, Goran Bregovic, Jean Michel Jarre, Ennio Morricone és a Jethro Tull, 2012-ben pedig itt rendezték meg Carl Orff Carmina Burana című darabját.

A Herodes Atticus odeon egyébként a harmadik fedett színház volt, mely a klasszikus Athénban felépült. Az első, a Periklész odeon a Kr. e. V. században készült el az Akropolisz déli lejtőjén, melyet Kr. e. 15-ben az Agrippa odeon követett az ókori Agora területén. A Herodes Atticus odeonhoz keletről Eumenész, Pergamon királyának sztoája (egy fedett galéria) csatlakozott, melyet csaknem háromszáz évvel korábban, Kr. e. 197-159 között építtettek. A színházat - az Akropolisz bejárása során - ma turisták ezrei látogatják, de aki életre szóló élményt szeretne, az a május és kora október között megtartott Athéni Fesztivál keretében szervezett valamelyik szabadtéri koncertre vegyen jegyet, hiszen az építmény csaknem két évezredes díszletei között, a nyári görög éjszakai égbolt alatt igazi unikum egy világsztár fellépése.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - 4 nap / 3 éj
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - 5 nap / 4 éj
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel ***** - 4 nap / 3 éj
» Athén városlátogatás - 5 nap

Cikkeink

» Athéni látnivalók: A görög és a római agora - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Nemzeti Régészeti Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Akropolisz Múzeum - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: A Kerameikos - Etédi Alexa
» Athéni látnivalók: Az Olympiai Zeusz templom - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Krakkóban - 2 nap
» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Meseszép kastélyok, tündöklő kertek Alsó-Ausztriában - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!