vélemények, olvasnivalók, élménybeszámolók, látnivalók, fényképek

Kajakkal az Ipolyon

Vízpart, jó hangulat: a legjobb párosítás. Ha társítunk hozzá egy kis kalandot és sportteljesítményt, és a felfedezés vágya is hajt minket, keresve sem találhatnánk jobb helyet, mint az Ipoly vadregényes folyócskáját! A Tisza és a Duna már generációk óta ismert és kedvelt vízitúra célpont.

Bécstől Pozsonyig fixivel - The Slovakia Experiment 1.rész

Fló: Hirtelen jött ötlettől vezéreltetve neveztünk be a versenyre az utolsó pillanatban. Mivel alig egy hetünk maradt felkészülni, úgy döntöttünk, kihozzuk a legtöbbet a rendelkezésre álló időből.

Bécstől Pozsonyig fixivel - The Slovakia Experiment 2.rész

Fló:A hídon átérve fura dologra lettem figyelmes. Kerékpárutakhoz igen kevéssé szokott agyammal nehezen bírtam felfogni, miért kanyarodik az egyértelműnek tűnő helyett mindenki a homlokegyenes irányba. Mint később kiderült, az osztrák kerekesek annyira el vannak kényeztetve bringautakkal, hogy ha látnak egyet, muszáj ráhajtaniuk.

Szlovák autópálya matrica

Szlovákia területén az autópálya és a gyorsforgalmi út használata díjköteles. Régebben konkrét autópálya matricát kellett vásárolnunk és felragasztanunk, ma már minden elektronikusan megy. A magyar rendszerhez hasonlóan, a határon vagy annak közelében a benzinkutakon, vagy az átkelőhelyeken kialakított automatákból vásárolhatjuk a meg a rendszámhoz kapcsolódó "virtuális matricát". Szlovák autópálya matrica árak: 10 napos autópálya matrica    10 EUR     1 hónapos autópálya matrica   14 EUR 1 éves autópálya matrica      50 EUR

Túra a Szlovák Paradicsomban - Sucha Bela

A Szlovák Paradicsomban a mészkő alapzaton a természeti erők páratlanul szép tájat hoztak létre. A hegység jellemzői a szurdoknak nevezett, különösen mély és szűk sziklás völgyek, melyekben a patakok számos zuhatagot és vízesést képezve folynak végig. A Szlovák Paradicsomot ezeknek a szurdokoknak a viszonylag kis területen fellelhető nagy koncentrációja teszi a Felvidék egyik gyöngyszemévé. A Suchá Belá-szurdok a leglátogatottabb, ezért a legnépszerűbb szurdok a Szlovák Paradicsomban.

Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel

Ahogy a gyerekkönyvben házikók és mosolygó medvék segítik a tanulást, a sörfogyasztó rétegnél mi sem célszerűbb módszer, mint nőkkel vagy vagy magával a sörrel összekötni az edukálást. Különben is, nincs is jobb, mint az adventi vásárokon a mézbortól, a puncstól és a forralt bortól összeragadt szánkat némi jó sörrel megtisztítani, s közben már gyakorolhatjuk is frissen szerzett tudásunkat.

Gyalogtúra a Tátrában -a Téry-menedékházhoz

A Magas-Tátra egyik legnépszerűbb túrája vezet Ótátrafüredről a Téry-menedékházig. A híres selmecbányai doktor, a "szegények orvosának" tartott Téry Ödön javasolta a ház megépítését, és már 1899 óta áll 2015 méteres tengerszint feletti magasságban. A Téry-ház ezzel a Tátra legmagasabban fekvő egész évben múködő turistaháza címét is birtokolja. A gyönyörű Kis-Tarpataki völgyet övező csúcsokat mi is megszemlélhetjük a ház teraszáról, ha a Zamkovszky-menedékház útba ejtésével teszünk egy kiváló túrát a kiépített gyalogtúra ösvényen a menedékházig.

Bártfa, a Felvidék ékszerdoboza

Az egykori Sáros vármegye legszebb városában, Bártfán (Bardejov) tett kirándulásunkat egy rövid történelmi visszatekintéssel kezdjük. Bártfa a Felvidék északi részén, a Tapoly völgyében fekszik. A várost a XIII. sz elején Lengyelországból érkezett cisztercita barátok alapították, neve az erdőirtással összefüggő bárd szóból ered. A tatárok 1241-ben feldúlták a várost, majd a tatárjárás után betelepített német telepesek láttak hozzá újjáépítéséhez. 1352-ben falakkal és bástyákkal vették körül, Nagy Lajos király pedig 1376-ban szabad királyi városi rangra emelte.

Kosborok és tárnicsok között a Nagy-Fátrában

Pünkösd vasárnap Julcsival kettesben ismét a Nagy-Fátrát vettük célba. Ezúttal Háromrevúca községből induló, majd egy másik útvonalon oda visszaérkező sárga jelzésű turistaúton terveztünk egy körtúrát, fel egészen a gerincre, a Száraz-hegy mészkősziklái közelébe. Tettük ezt abban a reményben, hogy a mészkősziklák közelében szebbnél-szebb alpesi virágokat láthatunk és fotózhatunk. Nos, amint az albumban látható, nem kellett csalódnunk.

A Tamásfalvi-kilátó

A Tamásfalvi-kilátó egy gyönyörű sziklaterasz a Szlovák Paradicsomban. A magas peremről jól látszik a festői Hernád áttörés, de tiszta időben a Tátra vonulatai is megfigyelhetők. A Hernád partjáról vagy a közeli Cingov (Csingó) településről nagyon könnyű gyalogtúra keretében érhetjük el ezt a kiváló kilátópontot. Ahogy a lombos erdőben haladva egyre közelebb érünk a Tamásfalvi-kilátóhoz, több oldalsó leágazást találunk a gyalogösvényről a völgy irányába - ezek is gyönyörű látványt kínáló kiszögellésekhez vezetnek, megérik a kitérőt! [utazom:csikkep:470]

A Hernád-áttörés - Függőhidak és sziklatálcák világa

Egy szép idővel kecsegtető tavaszi hétvégén a Szlovák Paradicsomba indultunk, hogy bejárjuk annak egyik fő nevezetességét, a Hernád-áttörést. A 290 hektár kiterjedésű Hernád-áttörés Nemzeti Természetvédelmi Terület a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park északi részét szegélyezi. A Hernád folyó által évezredes munkával kialakított kanyonszerű völgy a Káposztafalva (Hrabušice) közelében a hegyek közé forduló Nagy-Fehér-víz (Veľká Biela voda) torkolatától Szepessümegig (Smižany) terjed, teljes hossza kb. 16 km.

Őszi séta a Szádelői-völgyben

A Gömör–Tornai-karsztvidéken található Szádelői-völgy (Zádielská dolina) a jelenleg is magyar többségű Szádelő (Zádiel, 260 m) község határában fekszik, Rozsnyótól 30 km-re délkeletre, Kassától 40 km-re délnyugatra, a magyar határ közelében. A szurdokvölgy kialakulásával kapcsolatban több legenda is létezik, az egyik szerint Szent László királyunk éppen a kunok elől menekült, akik már-már utolérték, azonban a lóháton vágtató, közben pedig Istenhez fohászkodó király mögött a hegy hirtelen kettészakadt. Ennek következtében a kunok mind a mélybe zuhantak, és ott összezúzták magukat.

A 15+1 legszebb város és vár a Felvidéken, a mai Szlovákia területén

A Felvidék, Mikszáth regényeinek dombos-hegyes színhelye ma már Szlovákia. Számtalan a magyar történelem dicső napjaira emlékeztető vár, bányaváros és gyönyörű táj található itt. Válogatásunkban összeszedtük a 15 legszebb felvidéki vár és várost, hogy bemutathassuk értékeiket néhány jellemző képpel. 1, Ólubló   2, Késmárk   3, Lőcse   4, Szepes vára Szepes várának látképe: [utazom:teaser:37358]   5, Krasznahorka vára   6, Árva vára   7, Trencsén vára További képek Trencsén váráról: [utazom:teaser:52876]   8, Sztrecsnó vára   9, Bajmóc Nézz szét Bajmóc gyönyörű várában:

A Felvidék egyik legnagyobb vára - Trencsén

A Vág folyó jobb partján, egy magas sziklán áll a Felvidéken, a mai Szlovákia egyik legnagyobb vára: Trencsén. Csák Máté elhalálozásának színhelye már több mint 200 000 éve lakott hely, a rómaiak említik először írásban. Viharos történelméről itt olvashatsz. A város mára betonrengetegbe szorítja az apró és hangulatos belvárost, amiből előkelő módon emelkedik ki a vár tömbje. A hatalmas méretű erődítménnyel csak a híres Szepes vára veszi fel a versenyt.

Oldalak

Vélemények, értékelések
4.9
20 értékelés alapján

Arany Prága

5.0
Ajánlom mindenkinek, az idegenvezető nagytudású müvelt ember, szórakoztató , Csehország gyönyörű! Biztos visszatérünk!

Észak -Erdély, Máramaros, Bukovina és moldvai csángók

Nyárád
5.0
Nagyon jol megszervezett, szuper idegenvezetövel es tökeletes soförrel eltelt utazas volt. Nagyon sokat megtudtunk Erdely törtenelmeröl, a csangok eleteröl, gyönyörü tajakat lattunk, szerencsenk volt, hogy az idö is tökeletes volt. Mindenkinek ajanlanank.

Prágai séták & Tábor, Telc

Budapest, XIII. kerület
5.0
Prága mindig gyönyörű és mindig egy kicsit más. Most másfél napunk volt Prágában, de ennyi nem elég. Újra és újra visszatérünk.
Külön kiemelem az idegenvezetőnket, Lovász Petra fantasztikus tudású, tájékozott, nagyon kellemes ember.

Magas-Tátra, Magisztrále út

Újhartyán
5.0
Sziasztok!

Szuper volt a hétvége, bár én nem tudtam teljesíteni a túrát mert a bakancsom úgy döntött.,hogy ez lesz az utolsó túrája!
Az idő mesés volt, gyönyörű téli táj fogadott bennünket így október elején! A túravezetők most is mint mindig szuperek voltak, valamint a sofőrök is!
Köszönöm az élményt!
Hamarosan újra találkozunk!
Toman Ági

Szlovákia - a Felvidék történelmi városai

Vác
5.0
<szöveg nélkül>

Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter

Budapest, XIV. kerület
5.0
2019. szeptember 28.-án a férjemmel együtt vettünk részt a Kapor csúcsot meghódító Magas-Tátrai túrán. Felkészült túravezetőkkel vághattunk neki a nem éppen könnyű csúcshódításnak és szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk! Profi szervezés, jó busz kedves soffőrökkel és csodás táj - kell ennél több? :D Megyünk jövőre is - irány a Tengerszem!

https://www.youtube.com/watch?v=-GZA2sARudQ&t=11s

Szlovákia - a Felvidék történelmi városai

Budapest
5.0
Szép, tartalmas út volt, habár én személy szerint Rozsnyó helyett más város mutatnék be. A szepesszombati templom faragott szárnyas oltárai csodálatosak.

Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter

Vecsés
4.8
Tudom, hogy nagy létszámú csoportnál ilyen körülmények között nagy a vezető felelőssége.
Minden szempontból a biztonságunkat tartották szem előtt.

Köszönöm a csodás napot.

:-)
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Budapest, XIV. kerület
4.8
Már sokadjára utaztunk az utazom.com-al. A program és a szervezés ezúttal is nagyon jó volt, gyönyörű útvonalon túráztunk és a vezetők nagyon tájékozottak és segítőkészek voltak.
Csak a zárt mosdó zavart minket a buszon.
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Valkó
5.0
Kíváló túravezetők,gyönyörű táj ,csodálatos szikrázó napsütés felhök nélkül .....egy tökéletes nap!
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Eger
5.0
Csak ajánlani tudom mindenkinek.
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Budapest
4.8
Nagyon látványos túra gyönyörű időben! :)

Viszont a reggeli indulást a Városligetből át lehetne gondolni így, hogy már nem lehet ott egyáltalán parkolni. Esetleg lehetne a Népligetből, vagy hasonló helyen, ahol több ember ott tudja hagyni a kocsiját, ez most elégé megnehezítette az indulást és érkezést.
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Budapest, X. kerület
5.0
Csodaszép helyeken jártunk, gyönyörű időben, jófej túravezetőkkel.:)
Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Budapest
4.8
Szeretném megköszönni ezt a csodás utat!
Nem volt könnyű, viszont óriási élményt nyújtott a teljesítése.
üdv: tóthkata
Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Budapest
5.0
Remek időt sikerült kifogni, szép kilátásunk volt a csúcson, kellemes felhőkkel.
Az utazásban, túravezetésben és a szervezésben semmi kivetnivalót nem találtam.
Köszönöm szépen az élményt!
Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

3023 petőfibánya hársfa u. 13.
4.8
Nagyon tetszett az egész szervezés. Szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett. Ha tehetem minél többet fogok menni a túrákra. Egy élményel lettem gazdakabb :)
A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter)

A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter)

Kunszentmiklós
5.0
Ismét egy jó program...
A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter)

A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter)

Szeged
5.0
Az eső és a nehéz útvonal ellenére is minden szuper volt. Még vissza fogok térni.

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Budapest, XI. kerület
4.3
Már többször utaztam veletek, de sajnos a társaság most volt a legrosszabb, ami persze nem a ti hibátok. Egy társaság folyamatosan kritizálta a buszos társaság többi tagját, ilyenkor a túravezetőnek érdemes lenne jelezni, hogy kicsit gondolják meg magukat, mert ide nem profi túrázók jönnek
A tempó most elég gyors volt, kevés idő volt szétnézni a kilátón kívül, amit sajnáltam.
A busz és buszsofőrök viszont most nagyon jók voltak, külön köszönet érte, mert májusban elég rossz tapasztalatunk volt.

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Budapest
4.5
Ismét nagyon jól éreztem magam.
Az Utazom.com mindig odafigyel a részletekre :-)

Az utazás: pedig jó, de hosszú a buszút. De erről az iroda nem tehet. Báááár közelebb hozhatná a világ csodáit :-)

Üdv:kata
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!