vélemények, olvasnivalók, élménybeszámolók, látnivalók, fényképek

Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet?

Tátrai túráink során bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a szlovák vagy a lengyel hegyimentők, és ezzel összefüggésben az adott ország egészségügyi intézmények szolgáltatásait kelljen igénybe venni. Az utóbbi évek túrái és kirándulásai alkalmával volt „szerencsém” megismerkedni a szlovák (HZS) és a lengyel (TOPR) hegyimentők munkájával, valamint bepillantást nyerhettem a zakopanei és a krakkói kórház sürgősségi osztályainak életébe.

A Magas-Tátra télen

A Kárpátok és a Felvidék legmagasabb hegysége, a Szlovákia és Lengyelország között emelkedő Magas-Tátra. A gyönyörű és vad hegyvidék a zergék, mormoták és sasok otthona, de szentélyéhez járulnak az elkötelezett természetjárók is, hogy feltöltekezzenek természeti szépségeinek látványával. A világ legkisebb magashegységének több mint 30 csúcsa haladja meg a 2500 méteres tengerszint feletti magasságot, így nem csak különleges tájképi érték a szepesi dombvidékből átmenet nélkül előtörő bércek látványa, hanem egyedi éghajlati és klimatikus viszonyokat is eredményeznek a magas hegyek.

Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház

A Magas-Tátra szebbnél szebb kilátásokkal, izgalmas hegycsúcsokkal, vígan csörgedező patakokkal és zöldellő völgyekkel várja a Természet szerelmeseit. Nehéz hágótúrák, kevésbé megerőltető, csak menedékházakhoz, tavakhoz vezető gyalogösvények és kifejezetten könnyű túrák közül választhatunk. [utazom:csikkep:48063] Az egyik legszebb ilyen túra a Magas-Tátra keleti felében található Zöld-tavi menedékház - akár családdal, kisebb gyerekekkel is nyugodtan bevállalhatjuk a körülbelül 6-7 órás, gyönyörű tátrai tájon át vezető kirándulást.

A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések

A Magas-Tátra vad csúcsai és zúgó fenyvesei nagyon vonzó célpontot jelentenek a hazai természetszeretők számára. A Csorba-tó és a Rysy, azaz a Tengerszem-csúcs mellett az leghíresebb látnivaló kétségtelenül az Ótátrafüred(Stary Smokovec) felett található Tarpataki-vízesések. A Csontváry Kosztka Tivadar  által is megörökített vízesések gyönyörű látványt kínálnak az erre túrázók számára.

A Szlovák Paradicsom szurdokai

A Szlovák Paradicsom, eredeti nevén Káposztafalvi-karszt Szlovákia egyik legszebb természeti látványossága. A mészkőfennsíkba számtalan keskeny szurdokot vájt a víz és a jég évezredes munkája- ezeket pallók, létrák és láncok segítségével lehet felfedezni. [utazom:csikkep:470] A kellemes gyalogtúra célpont főleg tavasszal és ősszel nyújt lenyűgöző látványt, amikor a legszínesebb a táj. Ha kedvet kaptál a túrához, csatlakozz Te is!

"Tátrai hangulatok" - Könyvbemutató

Az utazom.com Utazási iroda tisztelettel meghívja Önt Nagy Árpád "Tátrai hangulatok" című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatójára.
A könyvet bemutatja:
Dr. Katona István - alpinfestő
Lele József - Agenda Natura Kiadó   Az esemény részletei elérhetőek a facebook oldalunkon a https://www.facebook.com/events/1689528447959061/ címen.

Őszi túra a Rohács-csoportban

Október első napján a szép őszi időt kihasználva Katával, Zolival és Mikivel a Liptói-Tátra egyik legismertebb részébe, a Rohács-csoport csúcsaira indultunk. Ezúttal is korán keltünk, így reggel 8 órakor fázósan szálltunk ki az autóból a Rohácsi-völgy (Roháčska dolina) Spálená nevű síközpontjában az elmúlt évben átadott új, hatszemélyes ülőszékes felvonó mellett kialakított központi parkolóban (1024 m). Az új, nagy befogadóképességű parkoló kialakításával együtt a korábbi felső parkolót megszüntették, azt, és a szilárd burkolatú utat így az erdőn át vezető, kb.

A tavalyi szinten mozog a Tátra zergeállománya

Csaknem 1400 zergét számoltak össze a Tátrában az őszi állományfelmérés során. A hegység szimbólumának számító kérődzők száma a Tátra szlovák részén továbbra is emelkedik, a lengyel részen viszont csökken – derül ki a Tátrai Nemzeti Park erdeit felügyelő állami ügynökség adataiból. A park munkatársai által a múlt hónap második felében végzett állományfelmérés eredményei szerint a Tátra teljes területén – vagyis a szlovák és lengyel részén együttvéve – 1345 zerge, köztük 124 gida él.

November végén megjelenik a „Tátrai hangulatok”

Hosszú várakozás után végre örömteli hírrel szolgálhatok a Magas-Tátra egykori világa, hazánk egykori legmagasabb hegységének történelme iránt érdeklődők széles táborának. Jelenleg már a nyomdában van, és várhatóan november végén megjelenik a „Tátrai hangulatok” című képeslapos könyvem, amely nem más, mint egy képeslapalbum, melyben korabeli képeslapok segítségével próbálom meg felidézni a millennium utáni évek tátrai világát, hangulatát. Olyan képeslapokról van szó, amelyeket a képeslapkiadás hőskorában, a XIX. század utolsó éveitől kezdődően az I.

Hogyan éljük túl a medvével való találkozást?

A medvék kora gyermekkorunktól a társaink. Játszunk, sőt sokszor alszunk is velük, ezért természetesen ennivaló kis állatként gondolunk rájuk. A Tátrában túrázva viszont élő medvékkel találkozhatunk, akik néha sajnos agresszívek lehetnek. Mit tegyünk, ha ez bekövetkezik? Van olyan garantált recept, mellyel túlélhetjük ezzel a hatalmas vadállattal történő találkozást? Minden medve más és más.

Vadorzók nyomában a Vadorzó-hágóban

Ebben az évben bakancslistám első helyén szerepelt a Vadorzó-hágó. Több mint 10 éve nem jártam itt, ezért már nagyon vártan a napot, amikor végre elindulhatok. Különböző okokból megszokott társaim közül ezúttal senki nem tudott velem jönni, ezért egyedül vágtam neki ennek a túrának. A hajnali indulás után kora reggel érkeztem meg a jól ismert parkolóba (984 m), ahol az itt általában megszokott kellemetlen hideg fogadott. Részben ezért, részben pedig azért, mert hosszú út állt előttem, a Halastóig viszonylag gyorsra vettem a tempót.

Tilos a túrázás a Tátra nagy részén – kinek jó ez?

Az alábbi cikkhez elöljáróban talán mindennél jobban illik egy idézet Svetozára Krna – „Dvetisíc kilometrov, od železných vrát po Devín” (Kétezer kilométer, a Vaskaputól Dévényig) című könyvéből: „A természet állapota sokat elmond a nemzet kultúrájáról. De hány ember küzd a kulturálatlan beszéd ellen? A természetvédelemre sem mindig igaz, hogy a cél szentesíti az eszközt”.

Tátrai babonák – Brocken-hegyi kísértet

Babonák – meglehetősen kiterjedt témakör, különösen, ami a hegyeket illeti. Akár hiszünk benne, akár nem, azt hiszem fontos kérdés mindannyiunk számára. Vannak közöttünk olyanok, akik szinte a babonák rabjai, és vannak olyanok, akik csak legyintenek ezekre, és nem törődnek velük. Én a mindennapi életben biztosan a második csoportba tartozom. Nem érdekel, ha egy fekete macska átszalad előttem az úton, vagy ha felborul a sótartó, ami a régi hagyomány szerint veszekedést jelent.

Gyerekkel a hegyekben

A hegyek a szenvedélyünk. Amikor családunk gyermekkel gyarapodott, döntés előtt álltunk, hogy átmenetileg lemondjunk-e a hegyekről, vagy vágjunk neki a gyerekkel együtt. Többször találkoztunk azzal a véleménnyel, hogy azok a szülők, akik a kisgyermeket magukkal viszik a hegyekbe, alapjában önzőek. Biztosan ennek is megvan az oka. Nem akartunk lemondani a szeretett hegyeinkről, így aztán hármasban indultunk neki. De ez nem jelenti azt, hogy visszaéltünk a gyerek helyzetével.

A Tátra szlovák vagy lengyel oldala a jobb?

A Tátra sokunk számára egy és oszthatatlan egységet képez – a nyugalom szigete és a felüdülés forrása. Nem lehet azonban elfelejteni, hogy a hegységet az államhatár két részre osztja, és a két szomszédos országban sok mindenben eltérő szabályok uralkodnak. Elgondolkozott már valaki azon, hogy vajon a Tátra melyik oldalán jobb lenni? Ha nem, néhány támponttal, a Tátra két oldalán tapasztalható előnyök és hátrányok felidézésével megpróbálunk erre a kérdésre választ találni.

Oldalak

Vélemények, értékelések
4.8
20 értékelés alapján

Magas-Tátra, Magisztrále út

Újhartyán
5.0
Sziasztok!

Szuper volt a hétvége, bár én nem tudtam teljesíteni a túrát mert a bakancsom úgy döntött.,hogy ez lesz az utolsó túrája!
Az idő mesés volt, gyönyörű téli táj fogadott bennünket így október elején! A túravezetők most is mint mindig szuperek voltak, valamint a sofőrök is!
Köszönöm az élményt!
Hamarosan újra találkozunk!
Toman Ági

Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter

Budapest, XIV. kerület
5.0
2019. szeptember 28.-án a férjemmel együtt vettünk részt a Kapor csúcsot meghódító Magas-Tátrai túrán. Felkészült túravezetőkkel vághattunk neki a nem éppen könnyű csúcshódításnak és szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk! Profi szervezés, jó busz kedves soffőrökkel és csodás táj - kell ennél több? :D Megyünk jövőre is - irány a Tengerszem!

https://www.youtube.com/watch?v=-GZA2sARudQ&t=11s

Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter

Vecsés
4.8
Tudom, hogy nagy létszámú csoportnál ilyen körülmények között nagy a vezető felelőssége.
Minden szempontból a biztonságunkat tartották szem előtt.

Köszönöm a csodás napot.

:-)
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Budapest, XIV. kerület
4.8
Már sokadjára utaztunk az utazom.com-al. A program és a szervezés ezúttal is nagyon jó volt, gyönyörű útvonalon túráztunk és a vezetők nagyon tájékozottak és segítőkészek voltak.
Csak a zárt mosdó zavart minket a buszon.
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Valkó
5.0
Kíváló túravezetők,gyönyörű táj ,csodálatos szikrázó napsütés felhök nélkül .....egy tökéletes nap!
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Eger
5.0
Csak ajánlani tudom mindenkinek.
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Budapest
4.8
Nagyon látványos túra gyönyörű időben! :)

Viszont a reggeli indulást a Városligetből át lehetne gondolni így, hogy már nem lehet ott egyáltalán parkolni. Esetleg lehetne a Népligetből, vagy hasonló helyen, ahol több ember ott tudja hagyni a kocsiját, ez most elégé megnehezítette az indulást és érkezést.
A Magas-Tátra legszebb tavai

A Magas-Tátra legszebb tavai

Budapest, X. kerület
5.0
Csodaszép helyeken jártunk, gyönyörű időben, jófej túravezetőkkel.:)
Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Budapest
4.8
Szeretném megköszönni ezt a csodás utat!
Nem volt könnyű, viszont óriási élményt nyújtott a teljesítése.
üdv: tóthkata
Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Budapest
5.0
Remek időt sikerült kifogni, szép kilátásunk volt a csúcson, kellemes felhőkkel.
Az utazásban, túravezetésben és a szervezésben semmi kivetnivalót nem találtam.
Köszönöm szépen az élményt!
Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Magas-Tátra: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

3023 petőfibánya hársfa u. 13.
4.8
Nagyon tetszett az egész szervezés. Szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett. Ha tehetem minél többet fogok menni a túrákra. Egy élményel lettem gazdakabb :)
A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter)

A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter)

Kunszentmiklós
5.0
Ismét egy jó program...
A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter)

A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter)

Szeged
5.0
Az eső és a nehéz útvonal ellenére is minden szuper volt. Még vissza fogok térni.

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Budapest, XI. kerület
4.3
Már többször utaztam veletek, de sajnos a társaság most volt a legrosszabb, ami persze nem a ti hibátok. Egy társaság folyamatosan kritizálta a buszos társaság többi tagját, ilyenkor a túravezetőnek érdemes lenne jelezni, hogy kicsit gondolják meg magukat, mert ide nem profi túrázók jönnek
A tempó most elég gyors volt, kevés idő volt szétnézni a kilátón kívül, amit sajnáltam.
A busz és buszsofőrök viszont most nagyon jók voltak, külön köszönet érte, mert májusban elég rossz tapasztalatunk volt.

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Budapest
4.5
Ismét nagyon jól éreztem magam.
Az Utazom.com mindig odafigyel a részletekre :-)

Az utazás: pedig jó, de hosszú a buszút. De erről az iroda nem tehet. Báááár közelebb hozhatná a világ csodáit :-)

Üdv:kata

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Budapest, VI. kerület
4.8
Nagyon izgalmas, tartalmas túra volt, külön köszönet a figyelmes és segítőkész túravezetőknek.
Már tervezzük a következő túrát.

Magas-Tátra hágótúrák Vörös-torony-hágó (2352 m)

Kunszentmiklós
5.0
Szép volt!

Magas-Tátra: Túra a Krivánra (2495 méter)

Érd
4.8
Ez a kirándulás volt az második, amit az Utazom.com-mal, csináltam végig. Voltam már, máshol, más túrákon. De azt hiszem ez volt az első olyan túrám, ahol másnap igen csak éreztem, hogy vannak olyan izmaim, amiről nem is tudtam. Az utazás nem volt a legjobb, mivel későn jelentkeztem, nem pont a legjobb helyen ültem a buszon. De a túra, felejtőssé tette ezt a kis kényelmetlenséget. Szép és erőt próbáló túra. Kezdőknek csak fenntartással ajánlanám, állóképesség kell hozzá. Igaz a csúcson, nem volt pazar a kilátás, mert felhő takart el mindent, de amint lejjebb ereszkedtünk újra tiszta volt minden, csodás volt az egész, mert egyébként nagyon jó nyári időnk volt. Örülök, hogy felmásztam. Most szegényebb lennék egy élménnyel. Úgy gondolom, még párszor , fogok velük utazni.

Magas-Tátra hágótúrák Vörös-torony-hágó (2352 m)

Szigetcsép
4.3
Egy életre szóló élmény volt! Köszönöm! :) ❤️

Magas-Tátra: Túra a Krivánra (2495 méter)

Törökbálint
4.8
Se a reggeli, se az éjszakai tömegközlekedéshez nem alkalmazkodik a szervezés,így nagyon körülményes a túrán való részvétel. Viszont a szervezés és a túra többi része tökéletes :)
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!