vélemények, olvasnivalók, élménybeszámolók, látnivalók, fényképek

Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet?

Tátrai túráink során bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a szlovák vagy a lengyel hegyimentők, és ezzel összefüggésben az adott ország egészségügyi intézmények szolgáltatásait kelljen igénybe venni. Az utóbbi évek túrái és kirándulásai alkalmával volt „szerencsém” megismerkedni a szlovák (HZS) és a lengyel (TOPR) hegyimentők munkájával, valamint bepillantást nyerhettem a zakopanei és a krakkói kórház sürgősségi osztályainak életébe.

A Magas-Tátra télen

A Kárpátok és a Felvidék legmagasabb hegysége, a Szlovákia és Lengyelország között emelkedő Magas-Tátra. A gyönyörű és vad hegyvidék a zergék, mormoták és sasok otthona, de szentélyéhez járulnak az elkötelezett természetjárók is, hogy feltöltekezzenek természeti szépségeinek látványával. A világ legkisebb magashegységének több mint 30 csúcsa haladja meg a 2500 méteres tengerszint feletti magasságot, így nem csak különleges tájképi érték a szepesi dombvidékből átmenet nélkül előtörő bércek látványa, hanem egyedi éghajlati és klimatikus viszonyokat is eredményeznek a magas hegyek.

Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház

A Magas-Tátra szebbnél szebb kilátásokkal, izgalmas hegycsúcsokkal, vígan csörgedező patakokkal és zöldellő völgyekkel várja a Természet szerelmeseit. Nehéz hágótúrák, kevésbé megerőltető, csak menedékházakhoz, tavakhoz vezető gyalogösvények és kifejezetten könnyű túrák közül választhatunk. [utazom:csikkep:48063] Az egyik legszebb ilyen túra a Magas-Tátra keleti felében található Zöld-tavi menedékház - akár családdal, kisebb gyerekekkel is nyugodtan bevállalhatjuk a körülbelül 6-7 órás, gyönyörű tátrai tájon át vezető kirándulást.

A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések

A Magas-Tátra vad csúcsai és zúgó fenyvesei nagyon vonzó célpontot jelentenek a hazai természetszeretők számára. A Csorba-tó és a Rysy, azaz a Tengerszem-csúcs mellett az leghíresebb látnivaló kétségtelenül az Ótátrafüred(Stary Smokovec) felett található Tarpataki-vízesések. A Csontváry Kosztka Tivadar  által is megörökített vízesések gyönyörű látványt kínálnak az erre túrázók számára.

A Szlovák Paradicsom szurdokai

A Szlovák Paradicsom, eredeti nevén Káposztafalvi-karszt Szlovákia egyik legszebb természeti látványossága. A mészkőfennsíkba számtalan keskeny szurdokot vájt a víz és a jég évezredes munkája- ezeket pallók, létrák és láncok segítségével lehet felfedezni. [utazom:csikkep:470] A kellemes gyalogtúra célpont főleg tavasszal és ősszel nyújt lenyűgöző látványt, amikor a legszínesebb a táj. Ha kedvet kaptál a túrához, csatlakozz Te is!

"Tátrai hangulatok" - Könyvbemutató

Az utazom.com Utazási iroda tisztelettel meghívja Önt Nagy Árpád "Tátrai hangulatok" című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatójára.
A könyvet bemutatja:
Dr. Katona István - alpinfestő
Lele József - Agenda Natura Kiadó   Az esemény részletei elérhetőek a facebook oldalunkon a https://www.facebook.com/events/1689528447959061/ címen.

Őszi túra a Rohács-csoportban

Október első napján a szép őszi időt kihasználva Katával, Zolival és Mikivel a Liptói-Tátra egyik legismertebb részébe, a Rohács-csoport csúcsaira indultunk. Ezúttal is korán keltünk, így reggel 8 órakor fázósan szálltunk ki az autóból a Rohácsi-völgy (Roháčska dolina) Spálená nevű síközpontjában az elmúlt évben átadott új, hatszemélyes ülőszékes felvonó mellett kialakított központi parkolóban (1024 m). Az új, nagy befogadóképességű parkoló kialakításával együtt a korábbi felső parkolót megszüntették, azt, és a szilárd burkolatú utat így az erdőn át vezető, kb.

A tavalyi szinten mozog a Tátra zergeállománya

Csaknem 1400 zergét számoltak össze a Tátrában az őszi állományfelmérés során. A hegység szimbólumának számító kérődzők száma a Tátra szlovák részén továbbra is emelkedik, a lengyel részen viszont csökken – derül ki a Tátrai Nemzeti Park erdeit felügyelő állami ügynökség adataiból. A park munkatársai által a múlt hónap második felében végzett állományfelmérés eredményei szerint a Tátra teljes területén – vagyis a szlovák és lengyel részén együttvéve – 1345 zerge, köztük 124 gida él.

November végén megjelenik a „Tátrai hangulatok”

Hosszú várakozás után végre örömteli hírrel szolgálhatok a Magas-Tátra egykori világa, hazánk egykori legmagasabb hegységének történelme iránt érdeklődők széles táborának. Jelenleg már a nyomdában van, és várhatóan november végén megjelenik a „Tátrai hangulatok” című képeslapos könyvem, amely nem más, mint egy képeslapalbum, melyben korabeli képeslapok segítségével próbálom meg felidézni a millennium utáni évek tátrai világát, hangulatát. Olyan képeslapokról van szó, amelyeket a képeslapkiadás hőskorában, a XIX. század utolsó éveitől kezdődően az I.

Hogyan éljük túl a medvével való találkozást?

A medvék kora gyermekkorunktól a társaink. Játszunk, sőt sokszor alszunk is velük, ezért természetesen ennivaló kis állatként gondolunk rájuk. A Tátrában túrázva viszont élő medvékkel találkozhatunk, akik néha sajnos agresszívek lehetnek. Mit tegyünk, ha ez bekövetkezik? Van olyan garantált recept, mellyel túlélhetjük ezzel a hatalmas vadállattal történő találkozást? Minden medve más és más.

Vadorzók nyomában a Vadorzó-hágóban

Ebben az évben bakancslistám első helyén szerepelt a Vadorzó-hágó. Több mint 10 éve nem jártam itt, ezért már nagyon vártan a napot, amikor végre elindulhatok. Különböző okokból megszokott társaim közül ezúttal senki nem tudott velem jönni, ezért egyedül vágtam neki ennek a túrának. A hajnali indulás után kora reggel érkeztem meg a jól ismert parkolóba (984 m), ahol az itt általában megszokott kellemetlen hideg fogadott. Részben ezért, részben pedig azért, mert hosszú út állt előttem, a Halastóig viszonylag gyorsra vettem a tempót.

Tilos a túrázás a Tátra nagy részén – kinek jó ez?

Az alábbi cikkhez elöljáróban talán mindennél jobban illik egy idézet Svetozára Krna – „Dvetisíc kilometrov, od železných vrát po Devín” (Kétezer kilométer, a Vaskaputól Dévényig) című könyvéből: „A természet állapota sokat elmond a nemzet kultúrájáról. De hány ember küzd a kulturálatlan beszéd ellen? A természetvédelemre sem mindig igaz, hogy a cél szentesíti az eszközt”.

Tátrai babonák – Brocken-hegyi kísértet

Babonák – meglehetősen kiterjedt témakör, különösen, ami a hegyeket illeti. Akár hiszünk benne, akár nem, azt hiszem fontos kérdés mindannyiunk számára. Vannak közöttünk olyanok, akik szinte a babonák rabjai, és vannak olyanok, akik csak legyintenek ezekre, és nem törődnek velük. Én a mindennapi életben biztosan a második csoportba tartozom. Nem érdekel, ha egy fekete macska átszalad előttem az úton, vagy ha felborul a sótartó, ami a régi hagyomány szerint veszekedést jelent.

Gyerekkel a hegyekben

A hegyek a szenvedélyünk. Amikor családunk gyermekkel gyarapodott, döntés előtt álltunk, hogy átmenetileg lemondjunk-e a hegyekről, vagy vágjunk neki a gyerekkel együtt. Többször találkoztunk azzal a véleménnyel, hogy azok a szülők, akik a kisgyermeket magukkal viszik a hegyekbe, alapjában önzőek. Biztosan ennek is megvan az oka. Nem akartunk lemondani a szeretett hegyeinkről, így aztán hármasban indultunk neki. De ez nem jelenti azt, hogy visszaéltünk a gyerek helyzetével.

A Tátra szlovák vagy lengyel oldala a jobb?

A Tátra sokunk számára egy és oszthatatlan egységet képez – a nyugalom szigete és a felüdülés forrása. Nem lehet azonban elfelejteni, hogy a hegységet az államhatár két részre osztja, és a két szomszédos országban sok mindenben eltérő szabályok uralkodnak. Elgondolkozott már valaki azon, hogy vajon a Tátra melyik oldalán jobb lenni? Ha nem, néhány támponttal, a Tátra két oldalán tapasztalható előnyök és hátrányok felidézésével megpróbálunk erre a kérdésre választ találni.

Oldalak

Vélemények, értékelések
4.8
20 értékelés alapján

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Komárom
5.0
A Hernád-áttörés csodálatos, az időjárás kegyes volt hozzánk, így a Magas-Tátra panorámája a kilátóból megfizethetetlen! A túravezetők szuperek. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Dunaújváros
5.0
Nagyon jó volt az út az idő is kedvezett.

SZUPER- SZUPER - SZUPER VOLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Budapest, XXI. kerület
4.8
Mindig nagyszerű élmény.

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Budapest
5.0
Csodaszép panoráma, csodás időjárás, remek túravezetők. Röviden, tömören: tökéletes túra volt.

Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés

Budapest, XX. kerület
5.0
Egy újabb nagyon csodálatos, élményekben gazdag út volt, amiről csak pozitívumokban lehet beszélni. A túravezetőink profi módon vezettek bennünket, rengeteg információt szereztünk. Az egész nap nagyon jó hangulatban, kiváló társaságban telt. Már a következő lehetőséget keresem, hogy újra velük tarthassak. :-)

Kócs-havas, Nagy-Kócs

Kunszentmiklós
5.0
Tökéletes szombati program!

Kócs-havas, Nagy-Kócs

Budapest, VIII. kerület
5.0
Remek kis túra volt annak ellenére is hogy kilátástalan helyzetbe kerültünk. Egy jó presszókávé a hegy tetején segített feldolgozni a traumát, hogy nem láthatjuk a panorámát a fellegek miatt.

Kócs-havas, Nagy-Kócs

Kalocsa
4.4
Remek túra volt egy jó társasággal.

Kócs-havas, Nagy-Kócs

Göd
5.0
Nagyon változatos túra volt,kihagyhatatlan!A Túravezetők profik és nagyon segítőkészek voltak minden helyzetben!

Kócs-havas, Nagy-Kócs

Budapest, XIII. kerület
5.0
Szuper volt

Téli túra a Lengyel Tátrában

Budapest
4.8
Professzionális szervezés jellemezte a téli Tátrai túrát. Tökéletes idegenvezetés és garantált biztonság a változó időjárás ellenére. Egy percig nem volt kétséges, hogy Nagy Árpád szakmaisága - nevéhez méltán - a túrevezetői magaslatokban, annak is a legmagasabb vonulatán, található és említhető. Ez nem volt kérdés, hiszen ő a Tátra nagymestere. Viszont nem szabad elfelejtkezni Urbanics Magdiról sem. Ő Árpád tökéletes párja / kiegészítője volt: kedves, barátságos és segítőkész csapattárs, akivel remek beszélgetéseket folytattunk. Én nagyon élveztem a túra minden percét. Voltak kihívások benne, amikor a határaimat feszegettem, de ez pusztán erőnlét kérdése. És legyőzni önmagunkat a legszebb győzelem!

Téli túra a Lengyel Tátrában

Budapest
5.0
A hajnali indulást leszámítva mi remekül éreztük magunkat! A táj csodálatos. Túrák erőnléthez igazíthatók. Szállás is remek. 3 fogásos vacsorák, szauna, jacuzzi. Időjárás is kegyei fogadott bennünket.

Téli túra a Lengyel Tátrában

Budapest, XIII. kerület
5.0
4 nap jellemzése: Precíz szervezés és pontos idobeosztas. Kiszámíthatóság. Kedves emberek, jó hangulat. Segítőkész és támogató turavezetők. Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük!

Téli túra a Lengyel Tátrában

Budapest, XII. kerület
4.8
Sok-sok szép élményben volt részünk a néhány nap alatt. Gyönyörű helyeken jártunk. A túravezetők kiválóak. Árpád úgy ismeri a Tátrát, mint a tenyerét. Mindennap indulás előtt informálódott az aktuális időjárási helyzetről is. A buszon pedig sok érdekeset mesélt a hegyekről. Én már több évtizede járok a Tátrába, de nekem is nagyon sok újat mondott. De otthonos a lengyel sajtok világában csakúgy, mint a a környék kultúrális nevezetességieben. Jó csapat jött össze.

Téli túra a Lengyel Tátrában

Budapest, IV. kerület
5.0
Szuper túra volt, első utam Lengyelországba, de meghozták a kedvem egy másodikra! A szálláson kapott bőséges reggeli és vacsora nagyon finom volt.

Téli túra a Lengyel Tátrában

Diósd
4.4
A túra pont azt nyújtotta amire vágytam, gyönyörű környék, profi túravezetés. A túrára októberben jelentkeztem, mégsem jutott hely a fő szálláson és a szomszédos panzióban kaptunk szobát, aminek a színvonala nem azonos a fő szálláséval.

Téli túra a Lengyel Tátrában

Szolnok
5.0
Minden nagyon szuper volt, maradandó élményt nyújtva! :)

Téli túra a Lengyel Tátrában

Budapest, XVII. kerület
4.8
Tökéletes túra Árpival!!! Köszönjük!

Téli túra a Lengyel Tátrában

Pomáz
5.0
Szuper volt, legjobbak a Tátra után az idegenvezetők és még az időjárás is nekünk kedvezett. Árpi felkészültsége csodálatos. A szállás is remek, jól főznek.
Hótalpas túra a Gyömbér 2043 méteres csúcsára

Hótalpas túra a Gyömbér 2043 méteres csúcsára

Budapest, XX. kerület
4.0
Klassz túra volt. 1 nap az eléggé rövid, ezért kicsit rohanós. Jó lenne több napos változatban is.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!