Szlovák autópálya matrica

Szlovákia területén az autópálya és a gyorsforgalmi út használata díjköteles. Régebben konkrét autópálya matricát kellett vásárolnunk és felragasztanunk, ma már minden elektronikusan megy. A magyar rendszerhez hasonlóan, a határon vagy annak közelében a benzinkutakon, vagy az átkelőhelyeken kialakított automatákból vásárolhatjuk a meg a rendszámhoz kapcsolódó "virtuális matricát".

Szlovák autópálya matrica árak:

  • 10 napos autópálya matrica    10 EUR    
  • 1 hónapos autópálya matrica   14 EUR
  • 1 éves autópálya matrica      50 EUR

Az árak személyautóra (vagy 3,5 tonna össztömeg alatti járműre) vonatkoznak. Ha O1 és O2 járműkategóriában sorolt utánfutót húzunk, azaz a jármű és a vontatott utánfutó össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, akkor ezekre külön matricát kell vásárolnunk, ugyanezen az áron. 

Könnyítés, hogy nem csak az autópálya matrica nem kell, hogy a szélvédőre ragasztva legyen, hanem a bizonylatot sem kell magunknál tartanunk - a díjfizetés során bediktált rendszám kerül be a rendszerbe, így csak ezt ellenőrzik. Az alagutak és a hágók használatáért nem kell külön fizetni.

Lehetőség van az interneten, bankkártyával is megvásárolni az autópálya matricát az www.eznamka.sk oldalon, ahol magyar nyelven is elérhető minden információ.

Pozsonytól Zsolnáig tart a leghosszabb egybefüggő szakasz, de Budapestről indulva a Magas-Tátra felé utazva a Besztercebánya környéki és a Liptószentmiklós felé vezető szakaszt használjuk legtöbbet.

A 15+1 legszebb város és vár a Felvidéken, a mai Szlovákia területén

A Felvidék, Mikszáth regényeinek dombos-hegyes színhelye ma már Szlovákia. Számtalan a magyar történelem dicső napjaira emlékeztető vár, bányaváros és gyönyörű táj található itt. Válogatásunkban összeszedtük a 15 legszebb felvidéki vár és várost, hogy bemutathassuk értékeiket néhány jellemző képpel. 1, Ólubló   2, Késmárk   3, Lőcse   4, Szepes vára Szepes várának látképe:   5, Krasznahorka vára   6, Árva vára   7, Trencsén vára További képek Trencsén váráról:   8, Sztrecsnó vára   9, Bajmóc Nézz szét Bajmóc gyönyörű várában:

De ne feledjük, hogy hiába nem kell autópálya matrica ragasztójával szennyeznünk az autónk üvegét, ha csak rövid szakaszokra vesszük igénybe a magasabb rendű utak szolgáltatását, akkor is fizetnünk kell - érdemes erre odafigyelni. Mivel nincsenek kapuk, így a táblákat követve vagy helyismeret híján akadálytalanul felhajthatunk a fizetős szakaszra - aztán jöhet a kellemetlen meglepetés.

Szlovákiába utazás közben ne feledjük, hogy az északi határ felé vezető M2 jelű főút is díjköteles, illetve, ha a határon átérve elmulasztjuk a szlovák autópálya matrica megvásárlást, akkor az ellenőrzésnél helyszíni bírságra számíthatunk. Érdemes szigorúan betartani Szlovákiában a sebességhatárokat is - főleg lakott területen belül igen gyakori az ellenőrzés, a helyszíni bírság összege pedig 20 és 800 euró között változhat a sebesség túllépésének függvényében. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Téli túra a Zöld-tavi menedékházhoz - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Információs oldalak

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Karácsonyi utazások

Cikkeink

» Túra a Szlovák Paradicsomban - Sucha Bela - Nagy Árpád
» Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel - magas-tatra.info
» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info
» Gyalogtúra a Tátrában -a Téry-menedékházhoz - Kovács Attila
» Bártfa, a Felvidék ékszerdoboza - Nagy Árpád
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!