Athén térkép

Körutazás

» Athén városlátogatás - 4 napos utazás Görögországba
» Tavaszköszöntő hétvége Athénban - 4 napos utazás repülővel Görögországba tavasszal
» Athén városlátogatás -
» Kréta, a Minotaurus szigete és Athén - 7 napos körutazás Görögországban
» Az ókori Hellász szépségei - 9 napos körutazás Görögországban

Városlátogatás

» 4 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - egyéni városnézés repülővel
» 5 napos városlátogatás Athénban – Hotel *** - egyéni városnézés repülővel
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel **** - egyéni városnézés repülővel
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel ***** - egyéni városnézés repülővel
» 5 napos városlátogatás Athénban - Hotel **** - egyéni városnézés repülővel

Élmények, beszámolók, látványosságok, látnivalók ...

Athéni látnivalók: Az Areospagos szikla

Van egy sziklamagaslat közvetlenül az Akropolisz bejárata alatt, melyen - első látásra indokolatlanul - rengeteg turista mászkál állandóan. Mert hogy nincs rajta semmi, egy-két önkínzó, szél-tépett bokortól eltekintve, melyek szó szerint túlélnek a kövek között. És erre a (tengerszinttől számítva) 115 méter magas, meredek, a tetején viszonylag simára koptatott sziklára lépcső is vezet, mely szinte hívogatja az embert, hogy ugyan már, fáradjon fel a tetejére, és nézze meg, hogy mi van ott.

Athéni látnivalók: A Plaka

A Syntagma és a Monastiraki terek, valamint az Akropolisz között, annak északi és keleti lejtőire is felkúszó, szűk, kacskaringós utcácskákkal és szélesebb, bevásárló utcákkal átszőtt történelmi negyed a Plaka, mely a legtöbb, Athénba látogató turista egyik legfontosabb úti célja. Mondjuk nehéz is lenne kikerülni, hiszen aki az Akropoliszra látogat, így, vagy úgy, de érinti a negyedet, mely hangulatos éttermeiről, tavernáiról és neoklasszikus épületeiről híres.

Athéni látnivalók: A Monastiraki tér és környéke

Athén egyik leghíresebb tere a Plaka szélén elterülő Monastiraki, mely egy méretes bolhapiac; a térre kifutó szűk utcácskák ruhaneműt, szuveníreket, speciális árukat kínáló üzletekkel vannak tele, ahol egyfolytában hömpölyög a tömeg. A tér - melyről a környék is az elnevezést kapta - hiába tágasabb, a tömeg itt sem kevesebb: vöröslő epreket, illatos gesztenyét, zöldségeket árusító kioszkok, fürtökben megpihenő, üldögélő külföldiek, tüntető csoportok, és a metróból ki-be áramló tömeg özönlik rajta egész nap.

Athéni látnivalók: A Nemzeti Régészeti Múzeum

Athén óvárosától kicsit távolabb, nem messze az Omonoia tértől, a Pattission úton található a világ egyik legértékesebb klasszikus görög gyűjteményével rendelkező múzeuma, a Nemzeti Régészeti Múzeum, mely a prehisztorikus korszaktól a késő antikvitásig mutatja be a görög művészet legszebb darabjait. A nemzeti régészeti gyűjtemény összeállítására és bemutatására már a XIX. század első harmadában is igény volt, a jelenlegi komplexum, egy, a korszakban igen kedvelt neoklasszikus stílusú épület 1866-89 között készült el, építészetileg összhangban a bemutatott klasszikus gyűjteménnyel.

Athéni látnivalók: A Panathinaiko stadion

A Nemzeti Kert dúsan burjánzó fái és az Olympiai Zeusz templom romjai mögött, egy zöldellő domboldalban bújik meg a világ egyik legérdekesebb stadionja, az 1896-os első újkori olimpiára épített Panathinaiko stadion, vagy más néven Kallimármaro (a.m. gyönyörűen márványos). Az egyszerű, hófehér pentelei márványból épült intézmény különleges a maga nemében: nem csak az egyetlen, amely teljes egészében márványból épült, de az egyik legöregebb is a világon, melyet ma is az építési célnak megfelelően használnak. Az első itt kialakított stadiont Kr. e.

Athéni látnivalók: A Dionysos színház

Az Akropolisz déli lejtőjének két jelentős műemléke közül - a másik a Herodes Atticus odeon - a Dionysos Eleuthereus színház az ókori Görögország egyik legkorábbról fennmaradt szabadtéri színháza, mely a Dionysos isten tiszteletére szervezett vallási játékok, ünnepségek, fesztiválok eseményeinek adott otthont. A korszak hasonló rendeltetésű intézményei óriási méretűek voltak, de olyan tökéletesen voltak megtervezve, kialakítva, hogy ideális időjárási körülmények között, teljesen megtöltve a nézőteret, modern tesztekkel igazoltan is kitűnő akusztikus hatásuk volt.

Athéni látnivalók: Hadrianus könyvtára

Az athéni Akropolisz északi részén, a Monastiraki tér mellett, a bolhapiac árusai forgatagában magasodik Hadrianus, római császár Kr. u. 132-ben emelt könyvtárának korinthoszi oszlopsora és fehér márvány fala. Az épület jellegét tekintve a római fórum épületeinek stílusát követte (nem meglepő módon itt is a római agora mellett található - a görög agora és a latin forum nagyjából ugyanazt jelenti); egyetlen bejárata egy korinthoszi oszlopokkal kísért propylon-kapu, belső udvarát oszlopok kísérték, míg középen egy szép, ovális díszkút kapott helyet.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!