Puglia legszebb látnivalói

Puglia Olaszország egyik legkülönlegesebb tartománya. Mivel közúton messze van a fővárostól és Magyarországról is, nem túl népszerű a hazai utazók körében - de a tömegturizmus sem jellemző erre a vidékre. Pedig Puglia csodálatos, mediterrán éghajlata lehetővé teszi, hogy kora tavasztól késő őszig csodálatos utazásokat tehessünk itt  - októberben is fürödhetünk a hosszú, homokos strandokon.

Puglia legkönnyebben a Bari repülőterét Budapesttel összekötő fapados légitársáság járatával érhető el. Most bemutatjuk Puglia tartomány legszebb, legkülönlegesebb látnivalóit. 

Bari városa

Bari belvárosa önmagában is megér egy napot - a kikötőben a halászok kínálják frissen fogott zsákmányukat - polipok, különféle halak, garnélák és tengeri sünök várják a pultokon, hogy eljöjjön értük egy nagy hangú asszonyság és órákkal később feltálalja a belőlük készült levest, grillezett vagy sült tengeri finomságot.

A városban ennek ellenére mindig olyan illat terjeng, mint egy öblítőreklámban - az olaszok a szűk utcákban több emelet magasságban teregetik ki a frissen mosott ruhákat vagy ágyneműt - így a középkort idéző, keskeny sikátorokban szinte vágni lehet a patyolatillatot.

Puglia központja - Bari

Olaszország kevésbé ismert, de nagyon izgalmas tartománya az olasz csizma déli sarkának számító Puglia. Bari e terület központja - szerencsére fapados repülőjárattal is könnyen elérhető Budapestről. Ha autóval tesszük meg a közel 1500 kilométert, akkor az Adria partján suhanhatunk végig Bari városáig - a táj és a tenger látványa nagyon változatos kilátásokat tartogat.

Polignano a Mare

A nyugalmas kisváros, Polignano a Mare a hangulatos Bari városától nem messze, Lecce irányában található, akár egy könnyed egynapos kirándulás keretében is meglátogatható Bariból.

A mészkőből álló partvidéket évezredek óta mossa az Adria, így látványos, tagolt partvidéket alakított ki a hullámzás a jól oldható világos sziklákból. Polignano a Mare tündéri települése pedig egy ilyen szikla tetejére épült - a meredek partfal drámai látványát még mélyen a házak alá benyúló barlangok is fokozzák, Az egyik ilyenben - nyáron- egy híres étterem, a Ristorante Grotta Palazzese üzemel, ahol a természetes boltozat alól személhetjük a tengeri kilátást, miközben a felszolgált fogásokat ízlelgetjük.

Hófehér kisváros a sziklákon - Polignano a Mare, Puglia

Puglia az egyik legkedvesebb tartomány a változatos és gyönyörű Olaszország déli csücskében. Az itt élő, végtelenül kedves és vendégszerető olaszok egészen egyedi településeket őriztek meg az utókornak. A nyugalmas kisváros, Polignano a Mare a hangulatos Bari városától nem messze, Lecce irányában található, akár egy könnyed egynapos kirándulás keretében is meglátogatható Bariból.

Monopoli 

Monopoli kellemes, finom homokkal borított strandok övezik. Az óvárosa csendesebb és kevésbé felkapott a turisták által - de ez számunkra előnyt jelent, hiszen sokkal nagyobb a nyugalom. Monopoli utcáin sétálva sokkal közelebb kerülünk az eredeti dél-olasz életritmushoz és hangulathoz. 

Monopoli nagyon szép barokk katedrálissal rendelkezik, az építők megpróbálták a lehető legjobban kihasználni a rendelkezésre álló teret azért, hogy monumentális, a város erejét kifejező templomot alkossanak, mégse nyomja agyon a közel álló házak tömege a homlokzat monumentális jelentőségét.

Kellemes strand és hangulatos kisváros - Monopoli, Puglia

Puglia gyönyörű tengerpari városai közül a legtöbben csak Trani gyönyörű székesegyházzal díszített városát, vagy a trullikat Alberobello környékén illetve festői Bari hangulatos óvárosát ismerik. Akik kicsit jobban utánajárnak a tartomány látnivalóinak, kiderül számukra, milyen kedves kisvárosok sorakoznak a Adriai-tenger partján. A leghíresebb Polignano a Mare, de a szomszédban fekvő Monopoli.

Ostuni

A fallal és bástyákkal védett Ostuni óvárosában keskeny utcák és sikátorok kanyarognak. Ebben a labirintusban néha kijutunk egy egy gyönyörű kilátást kínáló kis térre vagy teraszra - az olívaligetek zölden hullámzó lombjai felett messze tekintve egészen a türkiz színű Adriai-tengerig ellátunk. 

A fehérre meszelt falú házak közül kiemelkedik a gyönyörű, homokszín katedrális és a püspöki palota díszes épülete. A tisztaságot és egyszerűséget sugárzó, egymásra boltívekkel támaszkodó épületek között sétálva egészen különleges hangulatot élhetünk át.

A Fehér Város Pugliában - Ostuni

Puglia gyönyörű kisvárosokkal várja az ide utazókat. A tengerparton is találunk igazi gyöngyszemeket, mint Polignano a Mare és Trani, vagy a trullik földjén található Locorotondo vagy Martina Franca illetve az UNESCO Világörökség részét képező Alberobello. A dombtetőre épült Ostuni az legszebb pugliai városok között van - fehérre festett falai messziről ragyognak a dél-olasz napsütésben. 

Alberobello

Alberobello a tartomány egyik leghíresebb látványossága - a trullók kis, kúpos tetejű kunyhói borítják a vidéket. A fa tetőszerkezet nélkül épült, egyetlen hatalmas zárókővel stabilizált, kívül pedig mészkőlapokkal habarcs nélkül összerótt tetejű kunyhók apró lakóteret nyújtanak csak.Locorotondo és Martina Franca környékén több ezer trulló borítja a kisparcellás mezőgazdasági művelés miatt nagyon változatos tájat - de Alberobelloban kis területen több száz ilyen törpkunyhóból álló kisvárost találunk - így ez a település lett a trullók Hollókője, ha lehet ilyet mondani.

A vakítóan fehérre meszelt falú kis házak között kanyargós utcák labirintusa vezet - a turistáknak szóló városrészben főleg ajándékboltok, borbárok nyitottak az egykori miniházakban, sőt egy trulló-templomot is találunk a domb tetején.

A trullók mesevilága - Alberobello, Puglia

Olaszország egyik kevéssé ismert tája a távoli Puglia. A Bari és Lecce között található Alberobello a tartomány egyik leghíresebb látványossága - a trullók kis, kúpos tetejű kunyhói borítják a vidéket. A szőlővel  és olivaligetekkel borított alacsony dombságból kis fehér süvegekként emelkednek ki ezek a hagyományos építésű házak, melyek közül sokat máig is laknak.

Locorotondo

A város kacskaringós sikátorai egy központi kis térre vezetnek, ahol Locorotondo és a templomépítés céljából rendelkezésre álló hely méretéhez képest hatalmas, Mártír Szent Györgynek szentelt templom emelkedik

Az erődített fallal kerített Locorotondo fehérre festett házai messziről ragyognak a napsütésben, a szőlővel szegett pugliai táj és a gyönyörű olajfaligetek lombjai felett.

Ragyogó kisváros a dombtetőn - Locorotondo, Puglia

A dél-olasz tartomány, Puglia, merőben más építészeti értékekkel bír, mint Olaszország ismertebb, turisták által látogatottabb tájai. Nem a színesre festett, keskeny házak jellemzik, mint a Riviérát vagy a Cinque Terrét, és nem is terméskőből épült, terrakotta cserepekkel fedett hatalmas középkori házak, mint amiket Toszkánában és Umbriában találunk.

Marina Franca

A barokk templomokkal, gyönyörű terekkel büszkélkedő település nagyon szép óvárossal rendelkezik - a kanyargós utcák fehérre meszelt falú, díszes kapuval ékes házak között vezetnek egy egy apró térre. Martina Franca szerencsére nincs telezsúfolva turistákkal - az igazi pugliai hangulathoz kerülhetünk közelebb, ha meglátogatjuk ezt a csodás kisvárost.

A város központjában álló katedrális homlokzatán minden este gyönyörű fényjátékot mutat be a naplemente, mi pedig a Cafe Tripoli teraszán merenghetünk az élet nagy dolgain - az alapritmust a körülöttünk vidáman beszélgető, mulatozó olaszok emelkedett hangulata szolgáltatja. 

Puglia barokk csodája - Martina Franca

Puglia tartomány egyik legszebb vidéke a Valle d' Itria. A hullámzó dombvidéken mesebeli kunyhókként emelkednek a trullók, az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott Alberobello és a hangulatos Locorotondo mellett a terület legszebb városkája Martina Franca.

Trani

A gyönyörű templom este, kivilágítva különösen lenyűgöző látványt nyújt - közelében hatalmas erőd állt ellen a tenger felől érkező támadásoknak. A város közelében találjuk Puglia egyik legszebb UNESCO Világöröksége a Castel del Monte. 

A városka mára nyugalmas tempóban éli mindennapjait - a helyiek esténként a tengerparti sétányon szemlélik a távolba vesző horizontot, a kikötőben pedig frissen fogott halak és garnélák várják, hogy sorsuk egy jól felhevített serpenyőben teljesedjen be, vastagon meglocsolva a környékbeli olivaligetek aranyló olajával.

Ragyogó katedrális a tengerparton - Trani este

Trani az Adriai-tenger partján, Bari városától északra található. A város aranykorára a tengerparton található San Nicola Pellegrino katedrális emlékeztet - az apuliai romantika kiemelkedő alkotása. A gyönyörű templom este, kivilágítva különösen lenyűgöző látványt nyújt - közelében hatalmas erőd állt ellen a tenger felől érkező támadásoknak. A város közelében találjuk Puglia egyik legszebb UNESCO Világöröksége a Castel del Monte. 

Pesichici

A Gargano-félsziget csodás, homokos strandokat és még szebb, háborítatlan erdőségeket rejt - és olyan gyönyörű városkákat mint Vieste és Peschici. 

Peschici városát a tenger túloldaláról érkezett szlávok alapították, akik elűzték innen a szaracénok seregeit. A partvonalon erődített városokat építettek, mint ez a település és Vico del Gargano, valamit benépesítették a római idők óta itt álló Vieste települését is. Így ne lepődjünk meg, ha a sziklákhoz tapadó, kanyargós kis utcák, középkori rendezetlenségben egymásba fonódó lépcsősorok és házak kissé a horvát tengerpart ősi településeire emlékeztetnek.  

Város a tengerparti sziklán - Peschici, Puglia

Olaszország varázslatos tájai közül elsőként biztosan Toszkána, a színes Cinque Terre vagy a legendás városok, mint Róma, Velence vagy Firenze jutnak eszünkbe első pillanatban. Kissé utánagondolva persze felidézzük a varázslatos Amalfi-partot vagy a vadregényes Dolomitok sziklabirodalmát. De csak nagy sokára jutna eszünkbe Puglia tartomány, pedig hihetetlen kincseket találunk ezen a tájon is.

Castel del Monte

A nyolcszögletű vár valódi kőkoronaként uralkodik a pugliai táj olajfaligetei felett, építésének oka máig tisztázatlan. Annyi bizonyos, hogy számtalan titokzatos monda kötődik jelképrendszeréhez, az egyiptomi piramisokhoz hasonló arányaitól és a Szent Grál esetleges rejtekhelyén keresztül. A vár nem állt volna sokáig egy ostromot és túl nagy létszámú őrség elszállásolására sem volt alkalmas - valószínű, hogy inkább ceremoniális célokat szolgált, s a császár hatalmát és ízlését jelképezte.

Az évszázadok alatt elhanyagolt, megrongálódott várat 1879-ben kezdték renoválni - talán egy kicsit szebbre és nemesebbre is mint az eredeti - ahogy a rodoszi Nagymesterek Palotájánál is tették a múltat előszeretettel kissé kiszínező, romantikus olaszok.

Az viszont bizonyos, hogy az igyekezetük sikerrel járt - mára Puglia egyik jelképe a mészkődombon álló, magas erőd, amely román és gótikus építészeti jegyeket is magán hordoz.

Apulia kőkoronája - Castel del Monte

Puglia tartományának egyik legismertebb erődje az emblematikus Castel del Monte. A II. Frigyes német-római császár által építtetett, titokzatos várkastély számtalan turistafotón, képeslapon, a régi 10 líráson, illetve az olasz egy eurocentes hátlapján is szerepel.

Lecce

A pazar templomok mellett a lakóházakon, szobrokon is megtaláljuk a várost teljesen uraló barokk jegyeket - a római színház és a főtéren található amfiteátrum lógnak csak ki ebből az egységes képből.

A legszebb, legdíszesebb templom a Santa Croce - a leccei dóm már jóval visszafogottabb, letisztultabb formákkal rendelkezik. A dóm tér érdekessége, hogy egyetlen kijárattal rendelkezik, s csak egyházi épületek veszik körül - láthatóan az egyház nem bízott az város lakóiban, esetleges lázadásuktól tartva egy jól védhető városrészt épített ki magának az óvároson belül.

Lecce - Dél Firenzéje

Ha Gent Észak Firenzéje, akkor Lecce nyugodtan viselheti ezt a címet, még akkor is, ha ugyanabban az országban található, mint a reneszánsz épületeiről világhíres művészeti és kulturális központ, Toszkána büszkesége. Gentben még a folyó is stimmel - ahogy Firenzében az Arno két partján sorakoznak a szebbnél szebb építészeti látványosságok, úgy tükröződnek a Leie vízében Gent gyönyörű középkori épületei.

Gravina in Puglia

híres Matera eredeti városmagja is egy ilyen szurdok -olaszul gravina- oldalában alakult ki hasonlóan a közeli, de sokkal nyugalmasabb Gravina in Puglia városához.

A szurdok falában szentélyek és barlangok találhatóak, a városba pedig egy római kőhíd vezet át, amely vízvezeték is egyben. A több szintes, keskeny sikátorokból és lépcsősorokból álló labirintus a város modernebb részére vezet, ahol már tágas terek és a normannok által emelt román stílusú katedrális áll - de a óváros szélének kőházai és lőrésekhez hasonlító ablakai hamisítatlan középkori hangulatot árasztanak.

Egy csipetnyi középkor - Gravina in Puglia

Olaszország távoli tartománya Puglia. A mészkővidéket meredek falú szurdokok tarkítják - könnyen megmunkálható oldalfalukba már a kőkorszaki eleink is lakásokat vájtak. A híres Matera eredeti városmagja is egy ilyen szurdok, olaszul gravina oldalában alakult ki hasonlónan a közeli, de sokkal nyugalmasabb Gravina in Puglia városához.

Matera

Bár közigazgatásilag már a szomszédos tartományban, de a pugliai határ közelében találjuk Matera különleges városát. A száraz mészkővidékkel övezett városban nincsenek világraszóló építészeti alkotások - de az emberi lelemény és élni akarás emlékműve előtt tiszteleghetünk. A környéket felszabdaló mély szurdokvölgyek egyikének oldalában, a pokol tornácaiként sorakoznak a város legszegényebb lakóinak barlangszállásai - a sassik.

Matera modern városrészében széles utcák, csillogó boltok, hangulatos terek sorakoznak - a kávézók és éttermek teraszain nyüzsgő vidám olaszokhoz képest komoly kontraszt, ahogy az felső városból letekintünk a sassik alvilágába. Még ötven évvel ezelőtt is lakták a csatornázatlan, fűtetlen barlanglakásokat, a szükséges ivóvizet a csapadék összegyűjtésével próbálták előállítani - ezeket a ciszternákat a mai napig megtekinthetjük.

A Sassi di Matera egykor "Olaszország szégyene" volt - a mai ésszel(legalábbis Európában) nehéz elképzelni, hogy csak a napfény világított be az egykor itt lakók nyomorúságos szállásaiba, miközben a felső világok lakói divatos Vespákon száguldottak eszpresszót inni a Riviérán. Az olasz kormány kitelepítette a puha üledékes kőzetbe vájt barlanglakások utolsó lakóit, és felvásárolta a sassikat - múzeumokat, éttermeket, sőt luxusszállodákat is kialakítottak az egykori nyomornegyedben. 

Olaszország UNESCO Világörökségi értéke - Matera

Olaszország az európai civilizáció legszebb értékeit rejti. Az ókor és a középkor, a római idők és a reneszánsz gyönyörű építészeti alkotásai ma Föld leghíresebb kulturális emlékei között vannak, épített örökségét világszerte ismerik - elég csak a Colosseumra vagy a firenzei Dómra gondolnunk. 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Dél-Olaszországi kalandozások: a féltve őrzött Puglia - 8 nap
» Puglia - 8 nap
» Nyaralás Dél-Itáliában - 9 nap
» Puglia, a csizma sarka - 4 nap
» Gyöngyszemek az Olasz csizma sarkában - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Barion **** Bari 68.678 Ft/főtől - Olaszország / Bari / Európa / Puglia
» Hotel Majesty **** Bari 108.049 Ft/főtől - Olaszország / Bari / Európa / Puglia
» Hotel Mercure Bari Villa Romanazzi **** Bari 118.192 Ft/főtől - Olaszország / Bari / Európa / Puglia
» Hotel Boscolo Bari ***** Bari 152.007 Ft/főtől - Olaszország / Bari / Európa / Puglia
» Hotel Voi Oriente **** Bari 136.434 Ft/főtől - Olaszország / Bari / Európa / Puglia

Cikkeink

» Puglia kerékpártúra képekben - Kovács Attila
» Város a tengerparti sziklán - Peschici, Puglia - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!