Apulia kőkoronája - Castel del Monte

Puglia tartományának egyik legismertebb erődje az emblematikus Castel del Monte. A II. Frigyes német-római császár által építtetett, titokzatos várkastély számtalan turistafotón, képeslapon, a régi 10 líráson, illetve az olasz egy eurocentes hátlapján is szerepel.

A nyolcszögletű vár valódi kőkoronaként uralkodik a pugliai táj olajfaligetei felett, építésének oka máig tisztázatlan. Annyi bizonyos, hogy számtalan titokzatos monda kötődik jelképrendszeréhez, az egyiptomi piramisokhoz hasonló arányaitól és a Szent Grál esetleges rejtekhelyén keresztül. A vár nem állt volna sokáig egy ostromot és túl nagy létszámú őrség elszállásolására sem volt alkalmas - valószínű, hogy inkább ceremoniális célokat szolgált, s a császár hatalmát és ízlését jelképezte.

Az évszázadok alatt elhanyagolt, megrongálódott várat 1879-ben kezdték renoválni - talán egy kicsit szebbre és nemesebbre is mint az eredeti - ahogy a rodoszi Nagymesterek Palotájánál is tették a múltat előszeretettel kissé kiszínező, romantikus olaszok.

Az viszont bizonyos, hogy az igyekezetük sikerrel járt - mára Puglia egyik jelképe a mészkődombon álló, magas erőd, amely román és gótikus építészeti jegyeket is magán hordoz. A különleges erőd az UNESCO Világörökség része - Alberobello és a szomszédos tartományban található Matera ezzel a címmel büszkélkedhet.

Castello del Monte a tengerparthoz közel fekvő Andria és Barletta városából könnyen elérhető - érdekesség, hogy a középkorban mindkettőt ostromolták és elfoglalták Nagy Lajos magyar király csapatai. A gyönyörű román kori bazilikával büszkélkedő Trani is a közelben található - ezen városok meglátogatása egy kellemes egynapos program lehet, Bariból indított kirándulásnak kiváló. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Dél-Olaszországi kalandozások: a féltve őrzött Puglia - autóbusszal - 8 nap
» Az olasz csizma sarkának titkai - 5 nap
» Dél-Olaszországi kalandozások: a féltve őrzött Puglia - Repülővel - 6 nap

Információs oldalak

» Puglia csodái - Bari környékének látnivalói

Cikkeink

» Puglia legszebb települései - Vieste - Kovács Attila
» Egy csipetnyi középkor - Gravina in Puglia - Kovács Attila
» Kellemes strand és hangulatos kisváros - Monopoli, Puglia - Kovács Attila
» A Fehér Város Pugliában - Ostuni - Kovács Attila
» Lecce - Dél Firenzéje - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!