Lecce - Dél Firenzéje

Ha Gent Észak Firenzéje, akkor Lecce nyugodtan viselheti ezt a címet, még akkor is, ha ugyanabban az országban található, mint a reneszánsz épületeiről világhíres művészeti és kulturális központ, Toszkána büszkesége. Gentben még a folyó is stimmel - ahogy Firenzében az Arno két partján sorakoznak a szebbnél szebb építészeti látványosságok, úgy tükröződnek a Leie vízében Gent gyönyörű középkori épületei.

Mindkét város fontos jellemzője az egyetem - bár folyóval a felszínen nem, de híres egyetemmel Lecce városa is büszkélkedhet. A városképet a barokk stílus határozza meg - a geológiai adottságok is segítettek ennek a gazadagon díszített építészeti stílusnak, hiszen a puha és könnyen megmunkálható leccei mészkőből könnyű gyönyörű és aprólékos részletekkel teli homlokzatokat készíteni.

A barokk Róma szülötte - Lecce városképét is akkor kezdte meghódítani ez a művészeti irányzat, mikor püspöki székhellyé vált. A pazar templomok mellett a lakóházakon, szobrokon is megtaláljuk a várost teljesen uraló barokk jegyeket - a római színház és a főtéren található amfiteátrum lógnak csak ki ebből az egységes képből.

A legszebb, legdíszesebb templom a Santa Croce - a leccei dóm már jóval visszafogottabb, letisztultabb formákkal rendelkezik. A dóm tér érdekessége, hogy egyetlen kijárattal rendelkezik, s csak egyházi épületek veszik körül - láthatóan az egyház nem bízott az város lakóiban, esetleges lázadásuktól tartva egy jól védhető városrészt épített ki magának az óvároson belül.

Lecce érdekes, vallási témájú művészeti ága a több évszázados múltra visszatekintő papírmasé-szobrászat avagy a cartapesta. A nádból, szalmából készült alakokat papírból készült felülettel vonták be, amely hihetetlenül élethűen adja vissza a ruhák, leplek esését, formáit, az arcok és a végtagok pedig agyagból készültek.

Lecce szerencsére nincs telezsúfolva turistákkal - vidám hangulatú egyetemi város, ahonnan könnyen elérjük akár a csizma sarkában található, több magyar történelmi vonatkozással is rendelkező Otranto városát, ami Olaszország legkeletibb pontja. Nyáron a tengerparton Otranto-ig vezető út mellett megtelnek a strandok és nyaralóhelyek, míg szezonon kívül teljes magányban kószálhatunk a vidéken,

További képek Lecce városáról:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Az olasz csizma sarkának titkai - 5 nap
» Hedonista Puglia - 5 nap

Információs oldalak

» Puglia csodái - Bari környékének látnivalói

Cikkeink

» Puglia legszebb települései - Vieste - Kovács Attila
» Egy csipetnyi középkor - Gravina in Puglia - Kovács Attila
» Kellemes strand és hangulatos kisváros - Monopoli, Puglia - Kovács Attila
» A Fehér Város Pugliában - Ostuni - Kovács Attila
» Puglia központja - Bari - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!