Puglia központja - Bari

Olaszország kevésbé ismert, de nagyon izgalmas tartománya az olasz csizma déli sarkának számító Puglia. Bari e terület központja - szerencsére fapados repülőjárattal is könnyen elérhető Budapestről. Ha autóval tesszük meg a közel 1500 kilométert, akkor az Adria partján suhanhatunk végig Bari városáig - a táj és a tenger látványa nagyon változatos kilátásokat tartogat.

Bari környéke  mészkőből álló lágy dombokkal, széles völgyekkel és finom homokos strandokkal várja az utazókat, de a turisták még nem lepték el olyan nagy tömegben, mint Toszkánát vagy a Riviérát - pedig látnivaló van bőven és Puglia gasztronómiai értékei is megérik az utazást.

Puglia igazán különleges vidék - a mesebeli trullók világa vár Alberobello városában, dombtetőre épült várak koronázzák a tájat, mint a meseszép Castel del Monte, vagy épp messziről ragyogó városok mint Locorotondo és a festői Martina Franca vagy Ostuni. A tengerparton pedig egymás után sorakoznak a szebbnél szebb települések, mint a gyönyörű székesegyházzal büszkélkedő Trani vagy épp a hullámok által ostromolt sziklára tapadó Polignano a Mare, vagy a hangulatos Monopoli.

Ezeket a csodákat felfedezni úgy tudjuk a legjobban, ha Bari városából indítjuk kirándulásainkat. A terület nem csak autóval, de tömegközlekedéssel is kényelmesen bejárható, akár az UNESCO Világörökség részét képező Matera barlanglakásaihoz is eljuthatunk busszal vagy vonattal.

Bari belvárosa önmagában is megér egy napot - a kikötőben a halászok kínálják frissen fogott zsákmányukat - polipok, különféle halak, garnélák és tengeri sünök várják a pultokon, hogy eljöjjön értük egy nagy hangú asszonyság és órákkal később feltálalja a belőlük készült levest, grillezett vagy sült tengeri finomságot.

A városban ennek ellenére mindig olyan illat terjeng, mint egy öblítőreklámban - az olaszok a szűk utcákban több emelet magasságban teregetik ki a frissen mosott ruhákat vagy ágyneműt - így a középkort idéző, keskeny sikátorokban szinte vágni lehet a patyolatillatot.

1087-ben bari tengerészek hozták el Szent Miklós ereklyéit a most Törökországban található Myra városából. Az ajándékhozó szentnek szentelt San Nicola bazilika az olasz román kori építészet egyik legszebb alkotása - a hófehér épület éjjel - nappal ott ragyog a város szélén.

Erről a gyönyörű templomról  mintázták a környék legszebb román stílusú szent épületeit, többek között a Trani városát ékesítő csodát is. Bari fő temploma a San Sabino katedrális - bár a környező épületek olyan közel állnak falaihoz, hogy igazán csak távolról fogjuk fel valódi méreteit. A katedrális altemplomában is találunk ereklyét - egy mumifikált hölgy emlékeztet a mulandóság örökkévaló voltára, vastag üveglap mögött.

Bari nagyon kellemes hely - kora tavasszal és késő ősszel is gyönyörűen süt a Nap, s bár a helyi vendéglátók szeretnek hosszan sziesztázni, megéri kivárni a nyolc órás nyitást este - nagyon finom ízeket tapasztalhatunk. A konyhaművészet számos remeke közül kiemelkedik a  töltött tintahal és és az orecchiette tészta - a kis fülecskéket készítő nénik napközben élőben is megtekinthetők a kapualjakban. 

A hangulatos Bari központi elhelyezkedése, forgalmas légikikötője és kiváló közlekedése, a történelmi belváros és a remek éttermek és kávézók mind alkalmassá teszik e várost arra, hogy itt rendezzük be Puglia tartományt bejáró bázisunkat. Ez a nyüzsgő éjszakai élettel és híres látnivalókkal rendelkező város egy ideális kiindulási pont, ahonnan felfedezhetjük a vidék legszebb látnivalóit.

További képek Bari városáról:

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Dél-Olaszországi kalandozások: a féltve őrzött Puglia - 8 nap
» Gyöngyszemek az Olasz csizma sarkában - 8 nap
» Dél-Olaszországi kalandozások: a féltve őrzött Puglia - Repülővel - 6 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Degli Haethey **** Otranto 41.836 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Otranto / Puglia
» Hotel Barion **** Bari 68.678 Ft/főtől - Olaszország / Bari / Európa / Puglia
» Hotel Delle Palme **** Lecce 70.379 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Lecce / Puglia
» Hotel Hilton Garden Inn **** Lecce 88.062 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Lecce / Puglia
» Hotel Eos *** Lecce 86.446 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Lecce / Puglia

Információs oldalak

» Puglia csodái - Bari környékének látnivalói

Cikkeink

» Puglia legszebb települései - Vieste - Kovács Attila
» Egy csipetnyi középkor - Gravina in Puglia - Kovács Attila
» Kellemes strand és hangulatos kisváros - Monopoli, Puglia - Kovács Attila
» A Fehér Város Pugliában - Ostuni - Kovács Attila
» Lecce - Dél Firenzéje - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!