Olaszország UNESCO Világörökségi értéke - Matera

Olaszország az európai civilizáció legszebb értékeit rejti. Az ókor és a középkor, a római idők és a reneszánsz gyönyörű építészeti alkotásai ma Föld leghíresebb kulturális emlékei között vannak, épített örökségét világszerte ismerik - elég csak a Colosseumra vagy a firenzei Dómra gondolnunk. 

Olaszország déli részén, Basillicata régiójában találjuk Matera különleges városát. A száraz mészkővidékkel övezett városban nincsenek világraszóló építészeti alkotások - de az emberi lelemény és élni akarás emlékműve előtt tiszteleghetünk. A környéket felszabdaló mély szurdokvölgyek egyikének oldalában, a pokol tornácaiként sorakoznak a város legszegényebb lakóinak barlangszállásai - a sassik.

Matera modern városrészében széles utcák, csillogó boltok, hangulatos terek sorakoznak - a kávézók és éttermek teraszain nyüzsgő vidám olaszokhoz képest komoly kontraszt, ahogy az felső városból letekintünk a sassik alvilágába. Még ötven évvel ezelőtt is lakták a csatornázatlan, fűtetlen barlanglakásokat, a szükséges ivóvizet a csapadék összegyűjtésével próbálták előállítani - ezeket a ciszternákat a mai napig megtekinthetjük.

A Sassi di Matera egykor "Olaszország szégyene" volt - a mai ésszel(legalábbis Európában) nehéz elképzelni, hogy csak a napfény világított be az egykor itt lakók nyomorúságos szállásaiba, miközben a felső világok lakói divatos Vespákon száguldottak eszpresszót inni a Riviérán. Az olasz kormány kitelepítette a puha üledékes kőzetbe vájt barlanglakások utolsó lakóit, és felvásárolta a sassikat - múzeumokat, éttermeket, sőt luxusszállodákat is kialakítottak az egykori nyomornegyedben. 

A barlanglakások egységes stílusa, puritán kinézete már régen megihlette az írókat és a rendezőket - számtalan film forgott itt, főleg az ókori, bibliai témájú alkotásoknak kínált kiváló hátteret a lapos tetős házakkal kaotikus módon beépített, száraz völgy. A híres olasz rendező Pasolini itt forgatta Máté evangéliuma című filmjét, Richard Gere Materában játszotta el Dávid királyt, de az igazi világhírnév Mel Gibson rendezte Passió forgatásakor érte el a várost. 

A környék fennsíkjait felszántó mély szurdokvölgyekben rengeteg további barlanglakás és templom romjait találjuk meg - izgalmas, kicsit a törökországi Kappadókiára emlékeztető sétát tehetünk a várostól délre fekvő Montescaglioso felé. 

Matera nem csak nappal kínál csodálatos látnivalót és kellemes sétát a görbe utcákon, egymásba fonódó lépcsőkön. Az esti kivilágítás idején is nagyon hangulatos a hegyoldalakat borító kunyhótömeg, a dombtetőn emelkedő katedrális előtti kis térről vagy a város főterének oldalában található kilátóhelyről minden napszakban megcsodálhatjuk ezt a különleges látványosságot.

Az esti séta különösen jó program - ilyenkor csak egy pici képzelőerő kell csak hozzá, hogy egy pillanatra visszarepüljünk a múltba, s szinte újra átéljük a gyéren kivilágított negyed utcáin csatangolva a sassik eredeti hangulatát.

Az UNESCO 1993 óta tartja számon Világörökségként a Sassi di Matera egyedülálló épületegyüttesét. Már Pugliában, de Materához közel találjuk a Castel del Monte festői várkastélyát - ez is UNESCO világörökség, a délebbre fekvő Alberobello trulli kunyhóival együtt. 

További képek Matera városáról, a galéria alatt pedig egy hangulatos kisfilm is bemutatja a sassik világát:

Ez a rövidfilm hűen mutatja be Matera szépségeit:

#REAL Matera | Mirabilia Project of UNESCO sites from Emiliano Bechi Gabrielli on Vimeo.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Az olasz csizma sarka...Puglia - 8 nap
» Barangolás az olasz csizma sarkán - csoportos utazás magyar idegenvezetéssel 2024.10.23-27. - 5 nap
» Kirándulás az olasz csizma sarkába - 7 nap
» Hedonista Puglia - 5 nap
» Puglia és Basilicata különleges világa - 8 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!