Gödöllői Királyi Kastély

Az impozáns méretű barokk kastély felújított helyiségei, az itt kiállított tárgyak a kastély múltját, az itt járt híres embereket, a kastély egykori főrendű és királyi lakóit mutatják be. A Grassalkovich I. Antal által 1735 körül építtetett kastély, második fénykorát az Osztrák-Magyar Monarchia idejében élte. A Grassalkovichok kora című tárlat az építtető családot és a barokk kort idézi meg. A királyi időszakot az egykori uralkodópár, Erzsébet királyné és I. Ferenc József hűen helyreállított lakosztályai elevenítik meg. A Kastélymúzeum külön tárlattal is megemlékezik Erzsébet királynéról, a világszerte csodált, korát meghaladóan modern gondolkozású Sisiről, aki több időt töltött Gödöllőn, mint Schönbrunnban.

Látogatás a kastélyban

A kastélylátogatás a díszlépcsőházból indul, onnan kétkarú, festett kőkorláttal szegélyezett lépcsősoron lehet feljutni az emeletre, az állandó kiállításokhoz. Mennyezetét rokokóba hajló stukkó díszíti.
A díszterembe vezető előtér falain 1781-85 között készült festés látható, a képek a négy évszakhoz köthető főúri tevékenységeket idézik meg.
A királyi kisebédlő neobarokk asztalán most az úgynevezett Gödöllő-mintás herendi porcelánétkészlet látható. A szomszédos tálalószoba szekrényei eredeti gödöllői darabok, akárcsak a porcelánok és üvegedények, amelyeket a királyi család részére gyártottak.

A kastélyt építtető Grassalkovich családot bemutató kiállításnak helyet adó termekben az ebből a korból való festések láthatók. Itt látható a kastély egyik eredeti, aranyozott, rokokó stílusú kályhája, illetve egy több évszázadot átfogó fegyvergyűjtemény is. A tárlat a család férfiágának kihalásáig, 1841-ig kíséri nyomon történetüket.

Az emeleti lakosztályokkal közvetlen kapcsolatban áll a kastélytemplom főhajójának végében kialakított zárt oratórium. Az innen nyíló teremben többek között XVIII-XIX. századi hímzett miseruhák láthatók.

A többi terem a kastély második fénykorát, az 1867-es kiegyezés után kezdődött királyi időszakot mutatja be. A király gardróbszobájában XIX. századi díszmagyar öltözetek láthatók. A király egykori hálószobájában az 1867-es koronázásnak állítanak emléket.

A királyi dolgozószoba falát vörös selyemtapéta borítja. Korábbi a faburkolat, a parketta és a neorokokó kandalló. 
Az épület szimmetriatengelyében álló díszterem 1758 körül épült. A 165 négyzetméter alapterületű, 9,3 méter belmagasságú terem falát márvány stukkó, mennyezetét aranyozott stukkó díszíti. Ezután a királynéi szárny szobái következnek. 
Erzsébet királyné egész lakosztályra jellemző az ibolyaszínű selyemtapéta. A berendezett szalon és írószoba képein a királynő által személyesen ismert magyar politikusok, illetve a királynét és gyermekeit a magyar nyelvre és történelemre tanító tudós emberek láthatók.

A két következő, barokk festésű szobában a kastély legkorábbi időszakából maradt meg a figurális mennyezetfestés, illetve a növényi és virágmotívumokkal gazdagított falfestés. Itt látható a vasútállomás királyi váróterméből származó aranyozott, gobelines barokk ülőgarnitúra.
Az öltözőszoba kiállítása a királyné életét végigkísérve összetett egyéniségére is igyekszik rávilágítani tárgyaival.

A Mária Terézia 1751-es gödöllői látogatására kialakított, négyféle színű stukkómárvánnyal és vörös márvánnyal, gazdag aranyozással díszített szoba lett Erzsébet királyné hálószobája. Itt látható egy különleges női díszviselet. Gróf Rhédey Klára (Rhédey Claudiának, Erzsébet brit királynő ükanyjának unokatestvére, 1809-1868) ruhájaként ismerjük, de a legrégibb részei 1750 körül készültek.

Az emlékkiállítás enteriőr-szerűen berendezett első szobája egykor a királyné felolvasószobája volt. Falain az 1830-40-es évekből származó biedermeier festés látható. A felolvasókanapé a kastély eredeti berendezései közé tartozott. A többi szoba kiállítása a királyné életének magyarországi vonatkozásait villantja fel. Az utolsó terem pedig halálát, és az azt követően kialakult kultuszt idézi meg.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Advent Bécsben és a Schönbrunn-i kastély - 1 nap
» Erdély: Nagyvárad adventi csillogásban - 1 nap
» Kassa és Eperjes Adventi Csillogásban - 1 nap
» Budapest, Budapest, de csodás ... Adventkor is - 1 nap
» Advent Zakopanéban és Késmárkon - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Cico Apartman *** Hvar 8.907 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Hvar / Hvar-sziget
» Nikola Apartman *** Pokrivenik 10.306 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Hvar-sziget / Pokrivenik
» Rubin Apartman *** Hvar 10.306 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Hvar / Hvar-sziget
» Bonaca Apartmanok *** Klek 11.496 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Dubrovnik / Európa / Klek
» Zeljko Apartman *** Makarska 11.891 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Makarska / Európa

Információs oldalak

» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila
» Villány: bor és kerékpártúra - Kovács Attila
» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András
» Mit tegyünk, ha fázunk?- a kihűlés veszélyei - Kovács Attila
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila

Utazások

» El Camino zarándokút Galiciában - 9 nap
» Nepál: Annapurna-alaptábor gyalogtúra - 15 nap
» Cserhát, Szanda Vára - 1 nap
» Őszi barangolás a Velencei-hegységben - 1 nap
» Kirándulás a Vértesben - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!