15 + 1 legszebb város Horvátországban

Horvátország gyönyörű kisvárosait meglátogatni kellemes alternatívát jelent az egész hetes strandon fekvés helyett. A fényes mészkővel kirakott utcák, velencei stílusú katedrálisok, tengerparti sétányok, varázslatos naplementék várják az utazót.

A hangulatos tereken elmerülhetünk a mediterrán életérzésben, délután egy kellemes kávé este pedig egy friss tengeri halakból álló vacsora társaságában. Tavasszal és ősszel még a nyaralók tömegével sem kell megküzdenünk: egy hétvége alatt is feltöltődhetünk ezeken a mesebeli helyeken. A most következő listában a kedvenceink szerepelnek:

Pula:

A római korból származó amfiteátrum megdöbbentő épségen maradt meg az Isztriai-félsziget legnagyobb városában. További képek innen:

Pula látnivalói

Pula: az Isztriai-félsziget többi városához képest nagynak számító település. Porec, Rovinj vagy Opatija strandjaihoz képest itt sziklásabb a part, de a városka számos építészeti emléket rejteget. A rómaiak idejéből származó, oszlopcsarnokos templom, diadalív és a leghíresebb római emlék, a hatalmas amfiteátrum őrizi az ókor hangulatát.

Rovinj:

Rovinj az egyik kedvenc kisvárosom, szintén az Isztriai-félsziget ékessége. Nagyon szeretem a délutáni fényeket nézegetni itt a tengerpaton:

Rovinj színei

Rovinj: szállást keresni időben el kell kezdenie annak, aki ebben a csodálatos Isztriai-félszigeten fekvő városban szeretne tölteni egy nyári hétvégét. Miért? Mert ez a csodás kisváros még Horvátország többi tengerparti fekvésű, itáliai hangulatú kikötője közül is kiemelkedik szépségével és könnyű megközelíthetőségével. A horvátországi nyaralásra érkező cseh, magyar, olasz és holland, no meg osztrák és német turisták könnyedén, pár borsos árú autópályán, de meglehetősen gyorsan eljuthatnak ide. Nyáridőben, napközben bizony kerülgetni is kell őket a szűk utcákon.

Porec:

Porec apró, de nagyon hangulatos kisváros: aki már járt itt meg tudja erősíteni az állításom. A naplemente a tengerpatrti sétányről lenyűgöző látvány:

Porec esti hangulata

Porec: az Isztria egyik legkedvesebb kisvárosa. A római kori utcaszerkezettel szinte megegyező belvárosban sétálva megérint bennünket az elmúlt évszázadok hangulata: az erre járó összes hódító nép nyomot hagyott az városka hangulatán.

Zadar:

Zadar közel van Magyarországhoz, ezért nagyon népszerű városka nyáron. A Pltivicei-tavak meglátogatása után kellemes program lehet egy séta a belvárosban:

Látnivalók Zadarban

A szépséges Zadar városa Dalmácia fontos központja volt évszázadokon keresztül. Zadar látnivalói nagyon hosszú listát töltenének meg - a viharos történelmű városban az itt élő szinte összes nép hagyott épületeket, emlékeket és néha sajnos komoly méretű pusztítást.

Dubrovnik:

A Délszláv Athén Horvátország egyik leglátogatottabb városa. A belváros is csodálatos értékekkel rendelkezik, de ha unjuk a tömeget, másszunk fel a város felett emelkedő hegyre:

Délutáni Dubrovnik

Dubrovnik: Délszláv Athén, az Adria gyöngye, vagy ahogy annak idején neveztük Raguza... Hosszú oldalakon keresztül lehetne méltatni ezt a csodálatos várost. Erős falai, romantikus tengerpartja, olasz városkákkal vetekedő épületei, csodálatos természeti környezete méltán híres látványossággá teszik.

Trogir:

Ebben a városban nagyon jól éreztem magam... Tetszett a környező táj szépsége és a helyiek vidámsága, az utcák és a terek hangulata. A templomtoronyból elénk táruló kilátás ls lenyűgöző. Nézd meg milyen hely Trogir:

Trogir - város a nyugalom szigetén

Horvátország egyik legkedvesebb városa Trogir. Nagyon hangulatos, ahogy egy piciny szigetre érkezünk meg, ha a belvárost szeretnénk megnézni.

Veli Losinj:

A Losinj szigetén található kisváros Mali Losinj közelében fekszik. Vitathatatlanul az egyik legszebb és legnyugodtabb település a tengerparti horvát városok közül:

Veli Losinj, Horvátország

Horvátország legértékesebb részei nem az autópályáról könnyedén elérhető nyaralóhelyek. Ha el szeretnénk kerülni a tömeget és a zsúfoltságot, akkor jobban tesszük, ha a szigetekre utazunk. Ahogy egyre többet kell kompozni az áhított földdarab felé, úgy növekszik az ott található nyugalom mennyisége: azokon a helyeken, ahová csak kishajó jár, szinte idilli környezetben pihenhetünk.

Sibenik:

Ha megjártuk a Krka Nemzeti Park mesevilágát, akkor irány Sibenik! A városka főterén csodálatos bazilika áll, a keskeny utcákon nagyon kellemes sétát tehetünk.

A szépséges Sibenik

Sibenik hangulatos városa  - Horvátország ékessége. Sibenikben gyönyörű állapotban megmaradt belváros legszebb épülete a híres Szent Jakab székesegyház.   A tervező, a Zadar városából származó Dalmatinac szobra a templom előtti kis téren áll. Sibenik egyik legszebb teréről pedig egyenesen a tengerpartra látunk - ez a különleges elhelyezkedés és a Krka folyó torkolata nagyon hangulatos hellyé teszi ezt a várost. Nem véletlen, hogy Sibeniket Dalmácia legszebb települései között tartják számon.

Rab:

Rab apró városkája nem olyan híres, mint Dubrovnik, Split vagy Pula, de nagyon jól érezhetjük itt magunkat. Nézzük szét a városkában és a szigeten:

Rab szigete, Horvátország

Rab szigete egyike Horvátország legnépszerűbb nyaralóhelyeinek. Lopar hosszú, homokos tengerpartja messze földről vonzzák a strandolni vágyókat, itt nem kell tartani attól, hogy az éles sziklák megvágják a lábunkat, helyette homokvárépítéssel tölthetik a napot a legkisebbek is. A szigetre komppal juthatunk el, a települések között jó állapotú aszfaltozott utak vezetnek: a keskenyebbeket is szélesítik a növekvő turistaforgalom miatt. A sziget történetéről itt olvashatsz bővebben.

Primosten:

Apró, de nagyon kedves kisváros a tengerparton. Gyorsan bejárhatjuk utcáit, felfedezhetjük tereit, de a város hangulata könnyen maradásra sarkall:

Primosten, Horvátország

Primosten hangulatos kisvárosa már Dalmáciában található, Sibenik városától nem messze. A pici félszigetre épült városkát körülveszi a tenger, a híresebb településének kicsinyített mása: a domb tetején mészkőből épült templomtorony világít már messziről: nagyon jó kilátást élvezhetünk innen, picit hasonló módon, mint Rovinj városában. A kanyargós utcákon olyan jól elandaloghatunk mitha Trogirban járnánk. A kicsiny kikötőben teraszos bárok és kávézók hívogatnak,  kiváló éttermekből válogathatunk. 

Opatija:

Egykor Abbáziának nevezett üdülőhely ma is csodálatos: az Ucka hegy lábánál fekvő település kellemes klímája messze földön híres. Nézd meg, hogyan fest Opatija reggeli fényben:

Opatija reggeli fényben

Az Ucka hegy lábánál fekvő, kellemes éghajaltú Opatija nagyon kellemes nyaralóhely volt már a Monarchia idején is - akkor még Abbázia néven emlegették, és itt nyaralt az akkori elit. Horvátország azóta a délebbre fekvő tengerpartjairól híres, Dalmácia és Dubrovnik viszik a prímet: de az egykori csillogásra emlékeztető, szép békebeli villákat és kilátás kevés helyen találunk mint itt. Tegyünk hát egy sétát ezen a csodálatos helyen:

Omis:

Dalmácia apró kisvárosainak hangulata utánozhatatlan. Omis az egyik gyöngyszem, hiszen a szűk utcákat, nyugodt vizű kikötőt csodálatos természeti környezet keretezi.

Dalmát hangulatok: Omis

Dalmácia apró kisvárosainak hangulata utánozhatatlan. Omis az egyik gyöngyszem, hiszen a szűk utcákat, nyugodt vizű kikötőt csodálatos természeti környezet keretezi. A vidék viharos történelme során a városalapító illírektől napjainkig lakott és átvonult itt sok tengeri nép: a rómaiaktól a neretván kalózokon keresztül a velenceiekig.

Makarska:

Makarska kedves városkája maradásra bírja az erre utazót. A tenger és a hegy közé ékelődött településnek kiváló hátteret képez a felette emelkedő Biokovo-hegy.

Makarska éjjel-nappal

Makarska kedves városkája maradásra bírja az erre utazót. A tenger és a hegy közé ékelődött településnek kiváló hátteret képez a felette emelkedő Biokovo-hegy, amelyet -mint egy horvát Olümposzt- végig felhő koronázott ottjártunkkor. A kikötőben álló hajók is nagyon szépek, és kiváló szórakozóhely található a főtéren, de aki egy kis nyugalomra vágyik, sétáljon fel a kikötő feletti kis dombra, ahol tengeri panorámát élvezve megpihenhet a fallal körülvett kápolna mellett, a fenyők árnyékában.

Vrbnik:

Krk-sziget kies városai közül talán a legszebb fekvésű Vrbnik települése, hiszen a templomtoronnyal koronázott kisváros egy tenger fölé emelkedő sziklaszirtre épült.

Vrbnik, Krk szigete, Horvátország

Krk-sziget kies városai közül talán a legszebb fekvésű Vrbnik települése, hiszen a templomtoronnyal koronázott kisváros egy tenger fölé emelkedő sziklaszirtre épült. Krk városa felől Baska tengerparti üdülőhelye felé kell indulnunk, majd a Vrbnik táblát követve álljunk meg a lakott terület határán: a házak közötti keskeny utcákon nem öröm autózni. A városka szűk utcái rekordot is döntenek: a Klančić utca éppen eléri a 40 centiméter szélességet: a vékonyabb testalkatúak is csak élével férnek át a sikátoron.

Korcula:

Korcula az egyik kedvencem, hiszen nem csak városnézésre, kávézgatásra ideális, hanem a környéken kiváló bringatúrákat is tehetünk.

Korcula este

Szinte borítékolható a látvány már délelőtt: a hajóról leszállva látod a helyszínt, nyugatra néző bástyák és napszítta homlokzatok, pálmák és tiszta kék ég. Már amikor bringázni indulsz, kinézed azt a teraszt, amiről a nap utolsó fényeit nézni szeretnéd, valami hűsítő koktéllal a kézben, de ezt félmosollyal az arcodon szóvá sem teszed, szinte eltitkolod: mindent a maga idejében. Aztán a délután szép komótosan eltelik, picit megmozgatod a tagjaid és megfelelő arányban tartalmaz tengerparton barnulást is, majd izgalommal a szívedben visszaérsz a városba: jól tippeltél?

Hvar:

Hvar szigete és a rajta található város egy igazi gyöngyszem: nagyon megkedveltem ezt az egyedülálló hangulatú kikötővárost, amit illatos levendulaföldek öveznek...

A csodálatos Hvar, Horvátország

Horvátország legszebb városai között tartják számon a csodálatosan szép szigeten fekvő Hvar település. A tengerparti kikötőváros gyönyörű főterén áll a híres katedrális, a parton pedig jobbnál jobb éttermeket találunk. Hvar felett egy hatalmas erőd őrködik, falairól szépséges kilátás nyílik a sziget délnyugati részére és Brac felé is.   
Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» A Plitvicei Nemzeti Park varázsa - 3 nap
» Kerékpárút Szlovéniából Olaszországba - a Millenniumi vasút nyomvonalán - 3 nap
» Mandarinszüret a Neretva- völgyében - 4 nap
» Csontváry nyomán - 5 napos

Szállás ajánlatok

» Uvala Scott Apartmanok Üdülőtelep ** Kraljevica 149.350 Ft/főtől - Horvátország / Kraljevica / Kvarner-öböl / Európa
» Delfin Plava Laguna Hotel** - Porec 185.400 Ft/főtől - Horvátország / Porec / Isztria / Európa
» Hotel Pula *** Pula 194.083 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa
» Istra Hotel *** Opatija 200.850 Ft/főtől - Horvátország / Opatija / Kvarner-öböl / Európa
» Plavi Plava Laguna Hotel *** Porec 209.533 Ft/főtől - Horvátország / Porec / Isztria / Európa

Információs oldalak

» Homokos strandok Horvátországban
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Szállásfoglalás Porec
» Látnivalók Párizsban
» Szállásfoglalás Trogir
» Látnivalók Londonban
» Last Minute Horvátország
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» 4 napos utazások
» Olcsó Hotelek Horvátországban
» Horvátország élménybeszámolók
» Hotelek Horvátországban - Online szállásfoglalás
» Nyaralás Horvátországban
» Szállásfoglalás Sibenik
» Szállás Porec Hotel
» Szállásfoglalás Umag
» Szállásfoglalás Zadar
» Szállás Trogir Hotel

Cikkeink

» Horvátország márciusban - Kovács Attila
» Horvátország hangulata - Kovács Attila
» Pasman-sziget, Horvátország - Kovács Attila
» Rovinj csodás kisvárosa: videón - Kovács Attila
» Novigrad esti hangulata - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!