A Mangart megmászása

Szlovénia egyik emblematikus hegye a Mangart. 2679 méter magas csúcsát kétféleképpen is elérhetjük: egy könnyű, néhol drótkötéllel biztosított sétával, és egy izgalmas via ferrata ösvény is felvezet a magaslatra. Bármelyiket is választjuk: nem fogunk csalódni, a fentről élvezhető körpanoráma csodálatos.

A hegyek nem könnyítik meg a rájuk felmászni kívánók dolgát: általában hosszabb gyaloglás előzi meg a tényleges hegymászást, meredek ösvényeken kell felkaptatnunk hátizsákunkkal az erdőhatár fölé, hogy elérjük az út kezdetét. No, itt a Hohe Wand klettersteigeihez hasonló kényelem várja a hegyre készülőket: a Mangart-hágó 2055 méteres magasságáig jó minőségű, keskeny aszfaltút kanyarog fel, amit 5 euró ellenében használhatunk. A kilátás már innen is pazar, sokan csak eddig jönnek fel ezt megcsodálni. 

710A parkolóból az összetéveszthetetlen csúcstömb irányába gyalogolva, nagyjából 200 méter szintkülönbség leküzdése után egy elágazóhoz érünk. Enyhén balra, jól érzékelhetően felfelé vezet a könnyebb "olasz út", ami, ha nem fedi hó a hegyoldalt, akkor egy meredek, de technikailag nem nehéz sétának tűnik. Azért a kitettebb helyeken drótkötéllel biztosították a fel és lejutást, ennek okát ne kérdőjelezzük meg és használjuk is a biztonságot adó acélsodronyt, hiszen a gyakran vizes sziklák, csúszós szakaszok is veszélyesek lehetnek. 

710A másik útvonal jobbra, a Mangart szürkésfehér tömbjének tövébe vezet, ez a "szlovén út", a nehezebb változat. Meredek felszökéssel kezdődik a dróttal biztosított szakasz, majd a hegy oldalán húzódó vízmosásban vezet felfelé. Készüljünk fel arra, hogy az út kiépítői által könnyebbnek minősített szakaszokon nincs biztosítás, pedig meredek helyeken vezetnek.

Ez különösen a szezon elején lehet kellemetlen, mikor még  a sziklák aprózódásából származó, vastag kőzúzalék-réteg fedi az ösvényt, ami bizonytalan lépéseket eredményez. A függőleges szakaszon nem csak a drót, de mesterséges fogások-lépések is segítik a kitettségtől elbátortalanodókat. 

710A kis vízszintes térszínre kivezető szakasz után már nincs sok nehézség hátra: ha itt, a környező hegyekre nyíló kilátást élvezve megpihentünk, akkor már csak az utolsó mászós szakaszt kell leküzdenünk: egy törmelékes oldalú kuloár tetejére feljutva csak a csúcstömb oldalának hatalmas sziklái közt felsétálás vár ránk. A csúcskereszt tövében üldögélve, a jól megérdemelt csokit majszolva körbetekinthetünk három csodálatos ország legszebb hegyein: a Villach felett emelkedő Dobratsch, a Hohe-Tauern, a GrossGlocknerrel, Ausztriában, a Dolomitok Olaszországban és a Triglav Szlovéniában emelkedik: innen szinte karnyújtásnyira.

710Ha tiszta az idő, sok időt töltünk majd fenn, de ha felhők takarják el a kilátás egy részét az drámaivá teszi a hegyi táj látképét. A lemenetelre mindenképp az könnyebb, olasz utat használjuk, hiszen lehet, hogy a felmászásban elfáradunk, így kevesebb kockázatot vállalunk, illetve nem rugdaljuk a via ferratán ereszkedés közben a laza kavicsokat a felfelé mászók fejére. Gyorsan visszaérünk a parkolóba, és a nyeregből elénk táruló kilátás búcsúztat el ettől a karakteres hegytől. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Medve-szurdok túra - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap
» Schneeberg (2076 méter) - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Tavasz az Alpokban. Helyesebben: felette... - Kovács Attila
» A Marmolada felülről - Kovács Attila
» Az Alpok legszebb tájain - Kovács Attila
» A kalandóra - Suunto Ambit 2 -
» A Medve-szurdok létráin - Nagy Árpád

Utazások

» Rax-Alpok via ferrata: a Haid Steig - 1 nap
» Dachstein - via ferrata hétvége - 5 nap
» Dolomitok sziklaalakzatai. - 5 nap
» Via ferrata túra a Garda-tó környékén - 6 nap / 3 nap szabi
» Klettersteig túra Ausztriában - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!