Advent Nürnbergben

Németország karácsony előtt pompás úti cél, hiszen itt találhatók a legautentikusabb adventi vásárok, de mind közül talán a nürnbergi a leghíresebb. A történelmi városközpontban felépített vásár igazi slágerei a Bratwurst, a Lebkuchen és a Christkind, melyeket érdemes közelebbről is megismerni.

 

Jóllehet, a nürnbergi adventi vásár messze nem a legrégebbi német Weihnachtmarkt, de sajátosságai, magas minősége és meghitt hangulata mára az egyik legfontosabb helyszínné emelték. A történelmi környezetben, a középkori hangulatú városkép feelingjével (ami a valóságban persze alig 70 éves, mivel Nürnberget szinte porig bombázták a második világháborúban, s csak ezt követően épülhetett újjá a város az eredeti, pontos tervek alapján) felejthetetlen emlék lesz egy nürnbergi adventi kiruccanás.

Nürnbergi repülőjegy árakhoz kattintson ide.

 

A Bajorországban található, azonban frank múltjára büszke Nürnberg karácsonyi vásárának első írásos említése 1628-ból maradt fenn, így nyilván ennél régebbi, noha nem olyan patinás, mint a müncheni (ez volt a legelső német adventi vásár 1310-ben), a bautzeni (1384), a frankfurti (1393) vagy éppen a drezdai (1434). S talán a legöregebb címét már nem veheti el az örök rivális Münchentől, azért a leghangulatosabb, legszebb, legillatosabb, legtöbb sajátossággal rendelkező Christkindlesmarkt titulusáért bőven versenyben van.

 

A többi adventi piachoz hasonlóan itt is a forralt bor, a fahéjas sült alma, a pirított mandula és gesztenye, a Bratwurst illata leng be mindent, utóbbi azonban mégis Nürnberg egyik jelentős különlegessége: a bükkfaszénen grillezett ujjnyi vastag és hosszú kolbászkák története 700 esztendőre tekint vissza, így elkerülhetetlen hogy több legenda is kapcsolódjon hozzá. Az egyik ilyen szerint azért ekkorák, mert így a fogadósok a kulcslyukon keresztül is árulhatták záróra után. A valóság azonban ennél prózaibb. A XVI. században a növekvő anyagárak mellett a hentesek már csak így tudták megőrizni a minőséget a korábban megszokott áron.

A város másik védjegye a puha, illatos mézeskalács, a Lebkuchen, melyet először a XIII. században készítették a nürnbergiek. A ma ismert díszes, festett mézeskalács eredetileg egyszerű, díszítetlen édesség volt, melyet azonban díszes bádogdobozokban kínáltak. Ha valaki autentikus ajándékot szeretne vásárolni, a nürnbergi mézeskalács – melyet számtalan ízben lehet kapni – jó választás lehet. Szintén nürnbergi specialitás az ún. Zwetschgenmännle, azaz szilvaemberke, melyet aszalt szilvából, aszalt fügéből, dióból, mazsolából készítenek, és emberi formát öltenek.

 

A nürnbergi adventi vásárt minden évben a Christkind nyitja meg a Miasszonyunk templom erkélyéről. Ez a szokás a lutheránusoktól ered, a XV. századig ugyanis a Mikulás ajándékozta meg a gyerekeket december 6-án, Luther azonban az egyház megreformálásakor úgy döntött, hogy a katolikus szent helyett a Jézuska hozza az ajándékot karácsonykor. Nürnbergben azonban kétévente egy 16-19 év közötti lányt választanak Christkindnek, aki inkább angyalhoz hasonlít arany koronájával és hosszú, fehér ruhájával, semmint a gyermek Jézushoz. A kiválasztott Christkind egész adventben a vásáron teljesít szolgálatot: beszél az egybegyűltekhez, mesét olvas a gyerekeknek, illetve édességet oszt.

 

A nürnbergi Christkindlmarkt szerkezetében is kicsit más, mint a többi. Három részre oszlik, a főtéren találhatók a kizárólag német eredetű termékeket árusító standok, míg mellette a külföldi árusok portékáit kínáló piacrész terül el, ahol a világ minden tájáról érkezett ajándékok közül lehet válogatni. Végezetül a gyerekek adventi vására körhintával (rajta rénszarvasokkal, Mikulással), mini óriáskerékkel, és kisvasúttal várja a kicsiket. A kézműves standoknál a gyerekek kipróbálhatják az édességkészítés, a gyertyaöntés, az üvegfúvás és más érdekes mesterség csínját-bínját, de van itt gyerek posta és játszóház is.

 

A 180 standot felvonultató nürnbergi adventi vásár 2018. november 30-tól december 24-ig várja a látogatókat.

Nézze meg a nürnbergi repülőjegy árakat és foglaljon egyszerűen.

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt