Németország adventi vásárai

Németország nagyvárosai előkelő helyet foglalnak el a kulturális úticélok palettáján, ami az ország változatos és hosszú évszázadokra visszatekintő történelmének és kultúrájának köszönhetően nem meglepő. Ezek egyik legkellemesebb és legizgalmasabb szelete a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó adventi időszak, mely a német vallási, ünnepi hagyományokon alapul.  

 

Várakozás

Az advent a karácsonyi ünnepkör szerves része, a keresztény liturgiában az Úr eljövetelére való felkészülés időszaka. Egyfajta várakozás, készülődés az ünnepekre; ennél fogva ezt az időszakot az intimitás, a családias hangulat, a bensőséges pillanatok, illetve a tradíciók megőrzésére való törekvések jellemzik. Bár Németország adventi vásárai, illetve ennek hagyományai tartományonként eltérőek lehetnek, főbb vonásaikban nagyrészt megegyeznek – így bármelyiket is válasszuk, csalódás senkit nem fog érni. Legyen szó Nürnbergről, Drezdáról, Berlinről, vagy éppen Erfurtról, a világ minden tájáról idesereglő turisták áradata garanciát jelent a minőségi élményre.

Az adventi forgatag, a kalendárium és a feldíszített koszorúk, a betlehemi jászol hangulata, a sütemények, a forralt bor, a puncs mézes, fahéjas illata, a gesztenye és égetett mandula aromája, a csillogó karácsonyfadíszek és más kézműves ajándéktárgyak bája és romantikája mindenhol megtalálható, és sok esetben a hazai adventi hangulatot idézik, s bizony ez sem véletlen. Az erre az időszakra vonatkozó magyar szokások ugyanis sokszor német földről erednek, így például az adventi naptár használata, melynek első nyomtatott változata 1908-ban Münchenben készült, míg az első adventi koszorút Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkipásztor készítette 1860-ban a berlini árvaház lakói számára, vagy éppen maga a karácsonyfa-állítás, ami szintén német eredetű. 

A különbségek ugyanakkor a tartományok eltérő szokásaira, tradícióira vezethetők vissza, de a lakosság vallás (katolikus, protestáns) szerinti megoszlása, s nem utolsó sorban az adott település atmoszférája, múltja és környezete is meghatározza azokat. De nézzük akkor röviden, hogy melyek Németország legszebb, leghíresebb és leghangulatosabb adventi vásárai – első sorban a városokra, régióra jellemző sajátosságokat kiemelve –, melyeket feltétlenül érdemes valamikor útba ejteni, járjunk akár szász földön, Türingiában, vagy a bajoroknál.  

 

Drezda

Szászország fővárosában, Drezdában a hírneves Frauenkirche környékén találjuk a látványos Striezelmarktot, vagy Weihnachtsmarktot. Ez Németország egyik, ha nem a legrégebbi adventi vására, ugyanis a patinás rendezvényt 1434 óta tartják számon. A drezdai adventi vásár elnevezése a helyi jellegzetes sütemény, a Stollen nevéből ered. Ez a marcipános, aszalt gyümölcsös, porcukorral megszórt karácsonyi édesség mára egész Németországot, sőt Európát is meghódította. A Frauenkirchétől kiinduló Münzgassén elsősorban adventi és karácsonyi ételeket, édességeket, illetve kézműves ajándékokat árusító bódék kaptak helyet. Fából, papírból, kerámiából készült portékák, gyertyatartók, diótörők, karácsonyfadíszek közül válogathatunk. A drezdai adventi vásár 2018-ban november 28 és december 24 között várja az érdeklődőket.

Drezdai repülőjegy ajánlatainkat itt találja

Hannover

Az Alsó-szászországi Hannover adventi vására kevésbé ismert a magyar utazók előtt, azonban jellegzetes hangulata miatt feltétlenül említésre érdemes, így ha arrafelé jár az ember, megéri útba ejteni. A hannoveri vásár a történelmi óvárosban, a Marktkirche környékén található, a kivilágított műemléképületek előtt felállított 170 stand a szokásos ádventi portékák, illetve ételek mellett a környék kézműves iparosainak áruit kínálja. A hannoveri adventi vásár azonban elsősorban a ’finn karácsonyi faluról’ nevezetes; a Ballhofplatzon egy eredeti lapp sátor várja a vendégeket, emellett tradicionális finn ételeket lehet kóstolni, mint például rénszarvasból készült kolbászt, lazacot, illetve a finn forralt bort, a Göglit. A hannoveri Weihnachtsmarkt 2018. november 28 és december 22 között várja a vendégeket.

Hannorveri repülőjegy ajánlatainkat itt találja

 

Erfurt

Türingia álomszép székhelye, Erfurt Németország egyik legnagyobb karácsonyi vásárával büszkélkedhet. A hatalmas Dóm és a Szent Szeverus-templom előtt elterülő Domplatzon a több száz stand között húszméteres karácsonyfa magasodik, emellett Erfurt az életnagyságú fabábok alkotta Betleheméről és óriáskerekéről is nevezetes. Érdekesség, hogy ezen az adventi vásáron nem csak helyi, hanem külföldről – Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, de akár Törökországból – érkezett árusok is kínálják az ünnepekre készült portékáikat. Az erfurti karácsonyi ínyencségek között a hosszú kolbász, a csillag alakú fánk, illetve a sült alma is szerepel. Az erfurti adventi vásár 2018. november 27 és december 22 között várja az érdeklődőket.

Erfurtba közvetlenül repülővel nehézkes eljutni, Nürnberge vagy Lipcsébe érdemes repülni és onnan vonattal vagy autóval tovább menni.

 

Aachen

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, a holland és belga határhoz közel fekvő Aachen nem csupán Németország, hanem egész Európa egyik leghangulatosabb adventi vásárával dicsekedhet. A szokásos mézeskalács, forralt bor (vagy puncs) és karácsonyi kolbász mellett (a bajor kolbászhoz és káposztához természetesen belga sült krumpli dukál) a középkori hangulatú város atmoszférája az, ami elsősorban kiemeli az aachenit a többi közül. A Münsterplatzon elterülő vásár jellegzetes portékái között itt is a diótörő a legkelendőbb – hatalmas fogaival elriasztja a gonosz szellemeket a háztól – de mellette különböző mézeskalácsformákat is választhatunk ajándék gyanánt. Az aacheni adventi vásár 2018. november 23 és december 23 között várja a vendégeket.

Aachenbe Köln vagy Düsseldorf repülőteről tud eljutni vonattal vagy autóval.

 

Köln

A szintén Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Köln hét helyszínen is kínál zsibongó vásári élményeket, ezek közül a legnagyobb és legismertebb a város jelképének számító kölni dóm tövében terül el. A legkelendőbb portékák között az illatos kézműves szappanokat, az ékszereket, diótörőket, illetve a városra jellemző adventi édességeket, a házikó formájú mézeskalácsokat, azaz a Budeneket találjuk. Köln tematikus vásárai minden generáció számára izgalmasak: a gyerekek az Alter Markt környéki vásárt fogják kedvelni, ahol bábjátékok, körhinta is akad, a Rudolfplatz és Neumarkt mesebeli világot jelenítenek meg, míg a Stadtgarten sarkán kialakított vásár elsősorban az idősebb generációt hívogatja falusias nyugalmával. A Rajna itt is szerepet kap; Németország egyetlen úszó adventi vásárával ugyanis Köln büszkélkedhet. A kölni vásárok 2018. november 26 és december 23 között tartanak nyitva.

Kölni repülőjegy ajánlatainkat itt találja


Hamburg

Németország második legnagyobb városa szintén több, egész pontosan tizenegy adventi vásárral csalogatja a helyieket és a turistákat egyaránt. Az egykori Hanza-város legismertebb kirakodóvásárai a kézműves, falusias hangulatú Gerhard-Hauptmannplatz-i vásár, a főként kisgyerekek számára izgalmas Spitalerstrasse, a hagyományos stílusú Mönckebergbrunnen, ahol a város legmagasabb karácsonyfája, valamint életnagyságú jászol is található, míg a Rathausmarkton lévő kicsinyke vásár talán a legromantikusabb. Hamburg számos pontján adventi koncertekkel kedveskednek az érdeklődőknek. A város adventi vásárai 2018. november 19 és december 23 között várják az érdeklődőket.

Hamburgi repülőjegy ajánlatainkat itt találja

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Ezt is olvassa el!

Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt