Kisokos a kézi- és feladott poggyászokról

Utazás előtt komoly fejtörést szokott okozni, hogy mit vihetünk fel a fedélzetre kézipoggyászként, és mi az, amit már fel kell adni, illetve, hogy mikor és mennyit kell ezért fizetni? Segítségként összegyűjtöttünk pár hasznos információt, azonban minden esetben érdemes utazás előtt az adott légitársaságra vonatkozó eseti szabályozásoknak utánanézni.

A feladott poggyászra vonatkozó elsődleges kérdés, hogy hagyományos vagy diszkont légitársaságnál vettük-e meg repülőjegyünket? A fapados légitársaságoknál mindig fizetni kell a feladott poggyászért, míg a hagyományos légitársaságoknál ez függ attól, hogy milyen osztályon, illetve melyik légitársasággal utazunk. A kézipoggyászt illetően – a méret és csomag tartalmától függően – térítésmentes a szolgáltatás.

Fontos változás az elmúlt időszakban, hogy mind több hagyományos légitársaság vezet be olyan repülőjegy árakat, amelyek nem tartalmaznak feladott poggyászt, bőröndöt. Ilyenek például a Lufthansa, Air France, KLM, Austrian, Swissair, British Airways, LOT.

 

További tudnivalók a feladott poggyászokról

A feladandó csomagokat a check-in pultnál, a jegykezelőknél kell leadni, amennyiben ezek mérete meghaladja a csomagszállító szalag méreteit, vagy törékeny az adott csomag (pl. babakocsi, sportszerek, hangszerek), úgy azokat a rakodószolgálat alkalmazottai viszik a repülőgéphez.

Igénybe lehet venni a csomagfóliázás szolgáltatását is, mellyel egyrészt a poggyász is épségben tartható, másrészt megelőzhető vele a csomagkezelés során történő lopás is.

Érdemes a bőröndön (illetve annak belsejében is) feltüntetni nevünket és elérhetőségünket, így az a csomag esetleges eltűnése esetén könnyebben azonosítható. Erre a célra bármilyen jól rögzíthető címke, matrica megfelelő.

Mit ne tegyen a feladott poggyászba: nem érdemes értékes tárgyakat feladni, vagy bármit, aminek az elvesztése gondot jelent Önnek. Ilyenek lehetnek: fényképezőgép, számítógép vagy telefon, tablet, fontos gyógyszerek.

Hosszabb utazás esetén előfordulhat, hogy a feladott poggyász késve érkezik meg, ezért a kézipoggyászbe érdemes ilyenkor elsődleges tisztálkodási szereket elhelyezni. Kérjük viszont alaposan olvassa el, mit nem szabad a kézipoggyászban a repülőgép fedélzetére vinni.

 

A poggyász mérete

Feladott poggyász mérete általában összesen 158 cm (magasság+szélesség+hosszúság)

A feladott poggyász súlya minden esetben a fuvarozó légitársaságtól függ, erről érdemes előzőleg tájékozódni honlapjukon. Többnyire utasonként egy darab feladott poggyász megengedett, vagy vásárolható a foglaláshoz melynek súlya darabonként nem haladhatja meg a 23 kilogrammot. A fapados járatok esetében ez eltérő lehet, például a Wizzair és Ryanair esetében a 10kg-os, 20kg-os feladott poggyász közül választhatuk foglaláskor.

A feladott poggyász díjszabásáról repülőjegyünkről tájékozódhatunk, ezen mindig feltüntetik, hogy tartalmazza-e vagy sem a feladott poggyász árát, ennek esetleges költségeit és a súlykorlátozást is.

Súlykorlát (légitársaságonként különböző, érdemes honlapjukon utánanézni), méret túllépés, illetve további feladott csomag esetén felárat kell fizetni. Két poggyász megengedett súlya nem vonható össze. Diszkont légitársaságoknál a csomagfeladás mindig díjköteles, ennek összege légitársaságonként különböző. Érdemes a poggyászfeladást a repülőjegy megvásárlásakor fizetni, mert a repülőtéren annak összege akár a duplája is lehet.

Néhány légitársaság esetén, néhány útvonalon csak kilóban adják meg a súlykorlátot. Pl.: a Qatar Airways repülőjegy esetében 30kg-ot láthatunka a jegyünkön, mely azt jelenti, hogy maximum 30kg poggyászunk lehet, a csomagok számától függetlenül. Ebben az esetben az egyes poggyászok súlya összevonható. 

 

Tudnivalók a kézipoggyászról

Az első és legfontosabb kérdés, hogy kézi poggyászunkban mit és hogyan vihetünk fel a fedélzetre?

Bárminemű folyadékot (ivóvíz, üdítőital, gélek, krémek, tonikok, aeroszolok, fogkrém, borotvakrém, hajzselé, ajakápoló és arckrém) a kézi poggyászon belül érdemes egy helyen tárolni, mivel a biztonsági ellenőrzés során ezeket ellenőrzik. Szinte minden repülőtér biztonsági ellenőrző pontján adnak (ritkábban bizonyos összeg fejében megvásárolható) egy kisebb, átlátszó nejlonzacskót, melybe bele kell, hogy férjen valamennyi folyadékunk. Ami ebbe nem fér bele, azt nem lehet felvinni a fedélzetre.

Folyadékot csupán 100 ml-es vagy ennél kisebb tartályban lehet szállítani!

Kivételt képeznek a gyógyszerek (erről legyen orvosi igazolás, melyet ellenőrzéskor be kell mutatni), illetve kisgyermekek tápszere (ez esetben számítsunk rá, hogy biztonsági ellenőrzéskor ezt megkóstoltatják a szülővel).

A repülőtér tranzitjában vásárolt termékeket szintén felvihetjük a fedélzetre. Amennyiben folyadékot vagy géleket vennénk, azokat szükség esetén becsomagolják és lepecsételik a boltban vagy a fedélzeten, ezek a pecsétek 24 órán át érvényesek.

Az általánosan elfogadott kézipoggyász méret 55x40x20 centiméter. A súlykorlátozás mértéke több szemponttól is függ: egyrészt az útvonal hosszától, légitársaságtól, a jegy vételi díjától, de súlya maximum 6-10 kiló között mozoghat (erről részletesebben a légitársaság honlapján érdemes tájékozódni). A Ryanair és a Wizzair a közelmúltban bevezette a kis táska fogalmát is. A Wizzair és Ryanair járatokra csak 40x30x20cm-es kis táska vihető a fedélzetre. Ha vásárol az ember elsőbbségi beszállás szolgáltatást, akkor a más légitársaságoknál normál kézipoggyász méretű táskát  (55 × 40 × 23 cm) is felvihetik a fedélzetre. Fontos azomban tudni, hogy az elsőbbségi beszállás csak korlátozott számban érhető el a járatokon, ezért mindenféleképpen érdemes már a repülőjegy foglaláskor megvásárolni azt.

A kézipoggyász az eseti súly és méretkorlátozás betartása mellett minden esetben térítésmentes. Hosszabb utak esetén érdemes egy váltás ruhát becsomagolni az esetleges járattörlés, vagy késés kellemetlenségeinek elkerülésére.

 

Amit repülős utazáskor tilos magunkkal vinnünk!

Utazáskor – akár bőröndben, akár kézipoggyászban – nem megengedett magunkkal vinni szúró- vágóeszközöket, spray-ket, tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, korlátozott mennyiségben és meghatározott módon vihetünk magunkkal folyékony és viszkózus halmazállapotú anyagokat. Továbbá tilos magunkkal vinni gyúlékony tárgyakat, illetve amelyek folyadék hatására azzá válhatnak, oxidáló anyagokat (fehérítő por, peroxidok), mágneses anyagokat, bénító eszközöket (gázspray, irritáló anyagok).

 

Mit tegyünk, ha nem találjuk a csomagunkat?

Amennyiben megérkezésünkkor nem találjuk, vagy sérülten kapjuk meg csomagunkat, feltétlenül még ott helyben, a repülőtéren keressük fel annak a légitársaságnak a képviseletét, amellyel utaztunk, és pontos jegyzőkönyvet vetessünk fel, mert kárigénylés esetén később nehezen bizonyítható annak eredete.

 

 

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás