Szükséges kiegészítő extrákat vásárolni Wizzair vagy Ryanair repülőjegyhez?

 

Ebben a cikkben a legfontosabb szolgáltatásokról írunk, hogy könnyebben eldönthesse, szüksége lehet-e rá utazása során.

2012 és a Malév csődje hozta Magyarországra az időszakot, amikor a fapados légitársaságok átvették a vezető szerepet az Európán belüli utazásoknál. A Wizzair és Ryanair extra gyorsan reagált a megváltozott viszonyokra, és az elmúlt években is dinamikusan bővítik a Budapestről és Debrecenből induló járatok számát. Összességében immár több várossal teremtenek közvetlen összeköttetést, mint a Malév bármikor. Ráadásul esetenként olyan áron, amelyet előtte elképzelni sem lehetett.

Ezzel együtt meg kellett tanulnunk, hogy milyen fapadossal utazni.

Az, hogy nem lehet a fedélzetre vinni a kézipoggyászt, vagy hogy az utazó szabadon válassza ki, hova szeretne ülni ma már nem része az alap repülőjegy árnak.

A Wizzair és Ryanair is most már külön pénzt szed ezekért az „extrákért”, aminek több oka is van: a légitársaságok törekszenek arra, hogy a legolcsóbb repülőjegyeik még olcsóbbak legyenek, amit a szolgáltatások tartalmának csökkentésével tudnak elérni. Továbbá az utazóktól ezekért a kiegészítőkért extraként beszedett díjak növelik a légitársaságok bevételeit.

A legfontosabb szolgáltatások, amelyek tapasztalataink alapján az utazóknak szüksége lehet, a feladott és kézipoggyász, az ülőhely kiválasztása és az elsőbbségi beszállás.

Fapados repülőjegy foglalás egyszerűen

 

Feladott poggyász, kézipoggyász

A feladott poggyászok kezelése hosszú ideje viszonylag keveset változott. Az alap repülőjegy ár régóta ne tartalmazza a poggyász feladásának lehetőségét. Az utazó döntse el mennyi csomagot szeretne magával vinni, és annak megfelelően fizessen díjat. A feladott poggyász méretét akár útirányonként is lehet módosítani. Ha előre tudja, hogy az odaúton vagy visszaúton nem lesz szüksége nagyobb bőröndre, nem kell megvásárolni.

Tipp: A feladott poggyászra fizetett díjak nem rögzítettek. A Wizzair és Ryanair emelheti a fizetendő díjat, ha úgy látja, sok poggyász kerül a gépre és ezzel összefüggésben több üzemanyagra lehet szüksége. Vásárolja meg a feladott poggyászt már a repülőjegy megvásárlásával egyidejűleg, így el tudja kerülni az ár növekedését.

A kézipoggyász kezelésében viszont jelentős változások történtek az elmúlt hónapokban. Eddig ingyenes volt a kézipoggyász szállítása és tudta az utazó, hogy ezt viheti magával a fedélzetre, majd valahova el fogja tudni helyezni.

A Wizzair és Ryanair részére is növekvő problémát jelentett, hogy az utazók egyre kisebb része vásárolt feladott bőröndöt - megtanultunk okosan csomagolni-, ezzel együtt több lett a fedélzeti kézipoggyász, amelyek így viszont kevésbé fértek el az ülések feletti tárolóban. A poggyászelhelyezés egyre inkább lassította a be- és kiszállás folyamatát, a többlet idő viszont nagyobb költséget jelentett.

Így mindkét légitársaság lépett és most a csak alap repülőjegy árat fizető utasok már nem vihetik magukkal a kézipoggyász a fedélzetre. Azt a gépnél vagy a beszállító kapunál (ez függ a légitársaságtól vagy repülőtértől) le kell adni. A megérkezés után a terminál bőrönd szalagjánál kapja vissza az utas a kézipoggyászát. Ez sajnos azzal is jár, hogy lassabb lesz a repülőtér elhagyása az utasok nagy részének, mert meg kell várni, hogy megérkezzen a szalagra a kézipoggyász.

Tipp: ha fontos, hogy kézipoggyásza végig látótávolságban legyen, vagy szeretne gyorsabban kijutni a repülőtérről, válassza az elsőbbségi beszállást. Mind a Wizzair és Ryanair is lehetővé teszi korlátozott számú utasnak (akik megvásárolják ezt a szolgáltatást), hogy kézipoggyászukat a fedélzetre vigyék.

Ülésválasztás

Ma már a Ryanair és Wizzair is automatikus osztja ki az ülőhelyeket. A legtöbb esetben még akkor is szétülteti az utazókat, ha azok egy foglalásban vásárolták meg repülőjegyüket. A kézipoggyászos változtatással ellentétben ennek racionális okát nem látjuk, egyszerűen így fognak tudni több utazót rávenni arra, hogy díj ellenében válasszanak fix ülőhelyet.

Kifejezetten javasoljuk ülőhely vásárlását, ha együtt szeretne utazni családjával, barátaival, munkatársával, vagy szeret előre meghatározott helyen, pl. ablak/folyosó mellett ülni.

A legolcsóbb ülőhelyek 2.000 Ft, a legdrágábbak általában 6-8.000 Ft körüli áron vásárolhatók meg, irányonként.

Tipp: A nagyobb lábtérrel rendelkező ülések (XL) tényleg kényelmesebbek. Ezekből azonban összesen 12-18 szék van egy gépen és a járatok nagyobb részében hamar el is kelnek. Vásárolja meg ülőhelyét már a foglalás során!

Elsőbbségi beszállás

Az elsőbbségi beszállás megvásárlásával az elsők között léphet a fedélzetre, így kényelmesebben várhatja a gép indulását.

Erre a kényelmi szolgáltatásra a Wizair és Ryanair esetében is azt mondjuk, hogy igazán akkor fontos, ha kézipoggyászát magával szeretné vinni a fedélzetre, mert a Ryanair vagy Wizzair elsőbbségi beszállás megvásárlása erre feljogosítja.

Tipp: az elsőbbségi beszállás korlátozott számban áll rendelkezésre.

 

Oldalunkon a legtöbb Budapestről induló fapados légitársasághoz a poggyászvásárlás, ülőhely-foglalás és elsőbbségi beszállás kényelmesen megvásárolható a repülőjegy foglalással egyidejűleg.

 

Feladott poggyász, kézipoggyász Wizzair és Ryanair

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás