Kártérítési lehetőség repülő késések és járattörlések esetén

Mikor jogosult a repülési kártérítésre?

Ha repülővel utazik, a jogszabályok értelmében védelmet élvez. Kevés utas ismeri ezeket a fogyasztói jogokat, hogy kártérítést igényeljenek a törölt járatok, vagy jelentős késések miatt.

Akár 3 évre visszamenőleg igényelhet kártérítést! Tudja, hogy a kártérítésre jogosultak mindössze 3%-a nyújt be igény a kártérítésre?

 

Ön kártérítésre jogosult, ha:

- A járata több mint 3 órát késett

- A járatát törölték

A légitársaságoknak legkésőbb az indulás előtt 14 nappal tájékoztatniuk kell Önt a törölt járatról. Ellenkező esetben ez komoly utazási zavarnak minősül, és Ön kártérítést kérhet. Miért ne követelné a pénzt, ami jár Önnek?

- Megtagadott beszállás esetén

A túlfoglalás sokkal gyakoribb, mint gondolná. A légitársaságok sok esetben több repülőjegyet adnak el, mint amennyi hely van egy repülőgépen. Ilyen esetekben kártérítés jár.

 

Mennyi kártérítésre számíthat?

A kötelezően fizetendő kártérítés függ:

  • a repülési távolságtól
  • a késés hosszától
  • az időjárási viszonyoktól és
  • esetleges rendkívüli helyzetektől

250 euró repülési kártérítés jár abban az esetben, ha elérte a célállomását, de több mint 3 óra késéssel, és az utazási távolság maximum 1500 km volt

400 euró a repülési kártérítési összeg, ha az EU-n kívüli távolság 1 500 km és 3 500 km között volt, és több mint 3 óra késéssel érte el célállomását.

600 euró repülési kártérítés jár Önnek, ha az utazási távolság meghaladta a 3 500 km-t, és több mint 3 óra késéssel érte el célállomását.

 

Ön jogosult a kártérítésre?

Még ha nem biztos abban, hogy konkrét repülése kapcsán jogosult-e kártérítést igénybe venni, segítünk megtalálni kérdéseire a válaszokat, felmérjük követelése jogosságát.

Mindössze annyit kell tennie, hogy megadja a járata adatait - mi gondoskodunk a többiről.

 

Kattintson ide, adja meg repülése adatait, akár 3 évre visszamenőleg

 

További hasznos információk a repülési kártérítéssel kapcsolatosan

Katonai konfliktusok, rossz időjárási feltételek, légi gyártó által elkövetett hibák, sztrájk –ezek a helyzetek, melyek a légitársaságok működési hatókörén kívül esnek, így nem jogosult kártérítésre.

Azonban, ha járata rendeltetési helyére történő érkezése több mint 3 órát késik (a megérkezési időpontnak a repülőgép ajtajának kinyitása számít és nem a földet érés), vagy a járatot kevesebb, mint 14 nappal az indulást megelőzően törlik, illetve amennyiben Önt arra kérték, hogy szálljon le a járatról túlfoglalás miatt, akkor kaphat számottevő kártérítést az Európai Parlament rendeletével összhangban.

Ettől függetlenül, a légitársaságok sokféleképpen próbálják késleltetni vagy ellehetetleníteni a kártérítési folyamatot.

Ezért még abban az esetben is, ha tudja, hogy a járat késhet, érkezzen meg a reptérre és időben jelentkezzen be a járatára. Amennyiben nem így tesz, akkor nem követelhet kártérítést.

Ha egy járatot töröltek, ragaszkodjon ahhoz, hogy szabályosan gondoskodjanak Önről: egy telefonhívás a rokonokhoz, internethez történő hozzáférést, élelmet és vizet biztosítani kell.

Sose fogadjon el paródiára emlékeztető kártérítéseket (élelmiszerkuponokat, következő útra szóló kupont, ingyenes túra kuponokat stb.), és semmiképpen ne írjon alá olyan dokumentumokat, amelyben lemond a további követelésekről, ha elfogadja a felajánlott nevetséges mértékű kártérítést.

Amint lehetséges, nyújtsa be követelését a kártérítésre – az incidens bekövetkezte országának függvényében előfordulhat, hogy a törvény erre rövid határidőt szab meg.

Ha csomagja késik, azonnal vegye fel a kapcsolatot az érkezési csarnok személyzetével, és töltsön ki reklamációt. Ha elhagyja a repteret, a későbbiekben benyújtott reklamációját valószínűleg el fogják utasítani.

Ha többen repülnek, a kártérítést külön-külön kell fizetni minden egyes utasnak - ne dőljön be azoknak a légitársaságoknak, amelyek megpróbálják Önt félrevezetni és csak egy főre ajánlanak fel normális kompenzációt.

Ha üzleti repülőútról volt szó és az Ön jegyét a munkáltatója fizette, se adja fel – a kártérítést annak a személynek kell kifizetni, akinek a neve szerepel a repülőjegyen és nem a járatot kifizető félnek/cégnek.

Kattintson ide, adja meg repülése adatait, akár 3 évre visszamenőleg

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás