Nürnberg, a történelmi meseváros

A bajorországi Nürnberg neve és múltja olyannyira összeforrott a történelemmel, hogy ha az ember erre jár, úgy érzi magát, mintha egy felcsapott színes történelemkönyv lapjai közé került volna, ahonnan nem ereszti a múlt. De a város hangulata, látnivalói, ízei, illatai, a nürnbergi emberek vendégszeretete olyannyira elbűvölő, hogy nem is nagyon akar onnan szabadulni. Nürnberg azon városok közé tartozik, ahol fiatalok, idősebbek, de még akár a gyerekek is megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő lehetőségeket, jóllehet szinte valamennyi nevezetesség, érdekesség a történelemhez kapcsolódik. Nürnberg egy hosszú hétvége ideális helyszíne, ahol nem lehet unatkozni.

A város tele van különlegesebbnél különlegesebb múzeumokkal és gyűjteményekkel, melyek a tudomány, a technológia, az ipari fejlődés történetével ismertetik meg az embert. És nem csak a férfiakat! Hiszen melyik nő tudna ellenállni a gyönyörű csillogó veteránautóknak, amelyeket Merks Motor Museum gyűjteményében lehet megcsodálni? A 2011-ben nyílt magángyűjtemény több mint 90 járművel büszkélkedhet, melyek mind régi nürnbergi gyártósorokról kerültek le. Ugyanitt további kisebb kiállításokat is megtekinthetünk, melyek szintén a múlt szellemiségét tükrözik, így például régi rádiók, írógépek gyűjteményét, de van egy kiállítás, ahol az 1950-es évek konyháiból nyílt tárlat. Hölgyek számára kötelező! Az Ipartörténeti Múzeum szintén érdekes látnivalókkal várja az érdeklődőket. A gyűjteményeknek otthont adó épület az 1920-as években épült csavargyárként, így már magában különleges ipartörténeti különlegesség. Falain belül három nagyobb kiállítás látható: az Ipartörténeti Múzeum, az Ardie, Mars Co. Motorkerékpár Múzeum, valamint egy iskolatörténeti kiállítás, melyet egy korabeli osztályteremben rendeztek be. De itt található Németország legnagyobb sporttörténeti gyűjteménye is.  

Nürnberg retúr repülőjegyek 15.000 Ft alatti összegért!

De maradjunk továbbra is a járműveknél. Az egyik legérdekesebb látnivaló a Historisches Strassenbahndepot St. Peter, egy ódon villamosremíz, benne réges-régi villamoskocsikkal, a legelsők 1881-ből (ekkor indult el a városban a tömegközlekedés). Persze nem csak Nürnberg villamosaival ismerkedhetünk meg itt, a kiállítás bemutatja a város tömegközlekedésének a fejlődését is. Aki a valóságban is kipróbálná a veterán járműveket, erre is van lehetőség: a Burgringlinie villamosjárat a remíztől indul és egy óra alatt tér vissza kiindulópontjára, megkerülve a nürnbergi várat. Hasonló lehetőség van régi buszok kipróbálására is. A DB Musum Nürnberg Németország legjelentősebb vasúttörténeti kiállítása. A múzeumot 1882-ben alapították, így ma ez a világ legrégebbi vasúttörténeti gyűjteménye. Kiállítási anyaga a vasút történeti fejlődését mutatja be az 1800-as évek elejétől napjainkig, kitekintve a jövő lehetőségeire is. A múzeum mintegy 40 eredeti történelmi vasúti kocsit és mozdonyt mutat be, többek között az Adlert, az első gőzmozdonyt. De hogy ne csak a járművek szerelmeseire gondoljunk, Nürnberg egy másik érdekes gyűjteménye a Bernstein-Museum, vagyis a Borostyán múzeum. Itt látható Németország legnagyobb borostyánköve, mely 12,410 kg súlyú. A kiállításon megtudjuk, hogy a borostyánnak több mint 400 színvariációja van, és láthatunk itt 3000 éves nyakéket is belőle.

A város természetesen a konyhaművészetéről is nevezetes, így mielőtt megkóstolnánk a nevezetes nürnbergi specialitásokat, ismerkedjünk meg azok történetével, melyek levezetnek a föld alá. A Historische Felsegänge a város hosszú, kígyózó, sötét pincerendszerében szervez különféle túrákat, melyek megismertetnek a sörkészítés történetének titkaival, megismerhetjük a kőből kivájt pincéket, melyek egy XIV. századi rendelethez kapcsolódnak. Akkoriban a város 30 ezres lakosságára több mint 40 sörfőzde jutott, így a városvezetés megkövetelte mindazoktól, akik ezzel foglalkoztak, hogy saját pincéjük legyen, ahol az isteni nedűt tárolták. Persze a földalatti pincerendszer nem kizárólag a sörkészítést szolgálta; háborús időkben a nürnbergiek menedéket is leltek a vár alatt kígyózó földalatti labirintusban. A sörtúrák mellett szellemtúrákat és gyerekeknek szóló túrákat is vezetnek a labirintusban. Hasonló program a középkori börtönviszonyokat bemutató Mittelalterliche Lochgefängnisse. A tizenkét börtöncella és a kínzókamra komor képet ad arról, hogy miként működött a középkorban az igazságszolgáltatás. A vezetett túrák egyelőre csak német nyelven elérhetők.   

Ha már bepillantást nyertünk a sörkészítés történetébe, ismerjük meg Nürnberg további gasztronómiai különlegességeit is. A sör mellett két világszerte ismert ételkülönlegesség is csábítja ide a vendégeket, az egyik az inkább karácsony idején kapható Nürnberg Lebkuchen, amely dióféléket, mézet és fűszereket tartalmazó mézeskalács és szinte mindenhol kapható. A másik a Nürnberger Rostbratwürstchen; ezeket a kis kolbászkákat kovatányéron, mustárral szervírozzák, és ha Nürnbergben járunk, feltétlenül érdemes megkóstolni. Azok az éttermek, melyek nevükben a ’Bratwurst’ szót tartalmazzák, elsősorban erre a fajta ételre szakosodtak, így például a több mint 600 éves Behringer’s Bratwurstglöcklein, ahol maga Albrecht Dürer is ebédelt. Hasonló a Behringer’s Bratwursthäusle, ahol 1312 óta bükkfa tüzén sütik a kolbászkákat.  A nürnbergi karácsonyi vásár mellett található Bratwurst Röslein pedig a világ legnagyobb kolbász-étterme, ahol egyszerre 550 vendég is elfér. Nürnberg legjobb sörözői, illetve sörkertjei pedig a KulturGarten Nürnberg, a Schnepperschütz, a Restauration Kopernikus – Krakauerturm, a Café Bar Wanderer und Bieramt, valamint az Elke’s Bierstadl im Kettensteg.

Levezetésként érdemes egy kicsit kipihenni a néhány napos nürnbergi „történelem órát” a város legszebb kertjeinek egyikében. A mitológiai elnevezésű Heszperidák kertje (Hesperidengärten) egy lenyűgöző itáliai barokk kert, melyet a városfalakon kívül a középkorban hoztak létre. Nevét onnan kapta, hogy egykor itt is citrusfákat termesztettek, mely a mitológiai Heszperiszek arany gyümölcse volt. A kert a XVII-XVIII. századi kertkultúrát tükrözi szökőkútjaival, szobraival, formára nyírt buxusaival, árnyékos alléival. A Bürgermeistergarten, vagyis a Polgármester kertje kevésbé ismert és kicsit nehezebb is megtalálni, mint a Heszperidák kertjét. A nürnbergi vár tövében rejtőző kert a nyugalom szigete, itt legfeljebb a madarak csicsergését, vagy a tücsök ciripelést lehet csak hallani. A rózsakerteket kőkapuk, eldugott padok, kanyargós ösvények, romantikus szobrok, lépcsők szakítják meg, a dús növényzettel befutott kőgalériáról pedig pazar kilátás nyílik Tiergärtnertorplatzra és az Albrecht Dürer házra.

Nürnbergbe közvetlen járattal rendelkezik a Ryanair, egy-egy hétvégére akár 15.000 Ft alatti összegért lehet repülőjegyet vásárolni.

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt