Hosszú hétvége Nürnbergben

5 látnivaló, amit ne hagyjon ki!

  • Séta az Óvárosban – és máris visszarepül a múltba!
  • A náci párt és propaganda múzeuma – izgalmas, de megrendítő is egyben!
  • A nürnbergi vár – ahol királyul érezheti magát!
  • Albrecht Dürer háza – a német reneszánsz sava, borsa, egy kis „hazaival”!
  • Játékmúzeum – mert a gyerek mindig bennünk él!


A bajorországi Nürnberg méreténél fogva tökéletes helyszín egy pár napos városlátogatás úti céljául. Noha a város komoly történelmi és építészettörténeti múlttal rendelkezik, legfontosabb nevezetességeit néhány nap alatt is végig lehet járni. A gyönyörű, középkori hangulatú város meghálálja az érdeklődést.

Bajorország második legnagyobb városát, a Pegnitz folyó két partján elterülő Nürnberget 1050-ben említik először a források. A település a XV-XVI. századra kereskedelmi és kulturális központtá nőtte ki magát; szabad birodalmi városi jogainak köszönhetően városképe is gazdagodott. Bár a XIX. századra elvesztette korabeli jelentőségét, a XX. században ismét előtérbe került: a nemzeti szocialisták Nürnberget választották legfontosabb központjukká, s itt zajlott a nácik első pártgyűlése, majd 1945-46 között a háborús bűnösök pere is. Bármerre is járjunk a történelmi városban, a középkori és a XX. századi história minden sarkon visszaköszön.

Nürnberg hétvégi repülőjeggyel 

Séta az óvárosban

Bár korábbi szerepéből adódóan a második világháborúban a várost komoly légitámadások érték, a világégés után egész Nürnberg újjáépült. A Pegnitz folyótól két részre osztott óvárosa (az északi rész neve Sebalder Altstadt, a délié Lorenzer Altstadt) romantikus, karban tartott, és hangulatát tekintve olyan, mintha a középkorban bolyonganánk. Ha csak rövid időre érkezzünk is a városba, egy néhány órás séta az Altstadtban (óváros) felér egy teljes városlátogatással. Eltévedni sem lehet, mert a vörös kőből épült, 4 km hosszú városfal számtalan őrtornyával és öt városkapujával jól körülhatároltan veszi körbe az óvárost. A XIII-XVI. század között a falakat folyamatosan erősítették, így Nürnberg szinte bevehetetlen volt. Ugyanakkor a város legtöbb látnivalója is itt, az Altstadtban található. A legfontosabb talán az óváros észak-nyugati részén, egy magaslaton elhelyezkedő nürnbergi vár (Kaiserburg), mely lakóépületeket, kápolnát, kerteket, udvarokat, istállókat, magtárat és egyéb gazdasági épületet rejt. Legrégibb építménye az 1050-ben épült ötszögletű torony. A várban, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra, ma múzeum működik.

A vár alatt, onnan egy 5-6 perces sétára található a város híres szülötte, Albrecht Dürer háza (Albrecht-Dürer-Haus). A reneszánsz festőnek magyar vonatkozása is van, apja, id. Albrecht Dürer a Gyula melletti Ajtóson született. Családnevük, a Dürer (Türer) is a községnév német fordításából ered. Dürer 1509-től 20 éven át élt a ma múzeumként funkcionáló favázas polgárházban, ahol a lakókörnyezet mellett a művész alkotásainak másolatait is megcsodálhatjuk. Szintén a várnegyedben található két további látványosság, a Középkori Várbörtön (Mittelalterliche Lochgefängnisse), valamint Nürnberg Földalatti világa (Nürnberger Felsengänge). Előbbi értelemszerűen a múltbeli büntetési formákat mutatja be, utóbbi pedig a város alatt kialakított titkos átjárókat, boltíves pincéket, kazamatákat, a város vízellátását kiszolgáló vízvezetékeket. Érdemes ellátogatni a Főpiactérre (Hauptmarkt) is, mely elsősorban hangulatos karácsonyi vásárairól nevezetes – ez Németország egyik leghíresebb adventi vására. A téren magasodik a Miasszonyunk-templom (Frauenkirche), mely egy korábbi zsinagóga helyén épült a XIV. században. Mechanikus, zenélő órája az 1356-os német Aranybulláról emlékezik meg.

 

Gyűjtemények, akár gyerekeknek is 

A várnegyed egyik leglátványosabb gyűjteményét az 1600 körül, késő reneszánsz stílusban épült kereskedőház, a Fembo-ház (Fembohaus) rejti. Az épületben Nürnberg történetének és kultúrájának 950 évét ismerhetjük meg eredeti bútorokon, koronázási ékszereken, térképeken és hangfelvételeken keresztül. Az óváros déli részén található a Germán Nemzeti Múzeum (Germanisches Nationalmuseum), a német művészet és kultúra legnagyobb gyűjteménye, ahol történelmi dokumentumokon, festményeken át antik játékok és babaházak is megtalálhatók. A Közlekedési Múzeum (Verkehrsmuseum Nürnberg) az óvárostól délre, a városfal mellett található. Ez Európa egyik legrégebbi múzeuma, ahol főleg vasúttörténeti ritkaságokat állítottak ki: gőz-, és dízelmozdonyok, uralkodói vonatok is sorakoznak a gyűjteményben. A Játékmúzeum (Spielzeugmuseum) a német játékiparnak állít emléket, melynek egyik központja Nürnberg volt. A nürnbergi játékgyártás a középkorig nyúlik vissza, így a kiállításon a játékok evolúcióját ismerhetjük meg az első, kézzel készített fabábuktól kezdve az ón vonatokon át a Barbie babákig. Az épületben játszóház is működik.

 

Bár nem múzeum, mégis jelentős gyűjteménnyel büszkélkedik – ráadásul főleg a gyerekek kedvence lesz – a nürnbergi Állatkert (Tiergarten), mely Németország egyik legjelentősebb és legszebb állatkertje. A gyönyörű környezetben, egy erdőkkel körbevett régi kőbányában helyet kapó állatkert 2007-ben került a híradásokba, amikor világhírűvé vált jegesmedve bébi (Hópehely) született a parkban. Az állatkerten belül 2011 óta Delfinárium is működik, emellett további egzotikus állatokat bemutató aquaparkja is van, valamint egy különleges étterem (Blue Salon) is várja a vendégeket, melynek üvegfala az állatok élőhelyével szomszédos, így vacsora közben gyönyörködhetünk a fókákban, és más vízi életet folytató állatokban. Kicsit távolabb a városközponttól, Zirndorf központjában épült fel a híres Playmobil témapark, ahol a legnépszerűbb gyerekjátékok életnagyságú változataival játszhatnak a kicsik, sőt, a játékos kedvű nagyobbak is.

Nürnberg repülőjeggyel 

A XX. század mementója

Végül egy felnőtteknek szóló program, mely nélkül nem lehet teljes egy nürnbergi városnézés. Nem sokkal azután, hogy a nácik 1933-ban hatalomra kerültek, Nürnberget választották éves pártgyűléseik helyszínéül. Hatalmuk demonstrálására gigantikus épületeket emeltek, melyekből mára kevés maradt fenn, ezek egyike az a korabeli komplexum (épült: 1933-36), mely ma a náci párt és propaganda múzeumának (Faszination und Gewalt-Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelande) ad otthont. Az épületegyüttes egykor kongresszusi központként és Zeppelin-tribünként működött, itt tervezték megtartani a Birodalmi Pártnapokat, ma pedig egy olyan dokumentációs központ, ahol a nemzeti szocializmus időszakának dokumentumai láthatók. A Memorium Nürnberger Prozesse 600-as terme pedig az 1945. nov. 20. – 1946. okt. 1. között zajló nürnbergi perek helyszíne volt. Az itt látható dokumentumok bemutatják a perek előzményeit, lefolyásukat és utóhatásukat. A 600-as terem csak vezetett túra keretében látogatható (német nyelvű, bár angol nyelvű információ is hozzáférhető). Aki csak a helyszínt szeretné megnézni, két bírósági tárgyalás között keresse fel, ugyanis a 600-as terem ma is működő bírósági terem.

Nürnberg könnyen elérhető Budapestről fapados repülőjeggyel, ráadásul gyakran 15.000 Ft alatt elérhető retúr repülőjegy.

Új gyorskeresőnk segít a legjobb időpontokat megtalálni

nürnberg repülőejegy karácsony

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt